پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا
نقش تنقلات در تغذیه
طی چند سال گذشته انواع تنقلات یا وعدههای میان غذایی به سرعت جای خود را در فرهنگ غذایی کشورهای مختلف جهان باز کردهاند. مصرف این خوراکیها نه تنها تغییر ذائقه بلکه اشتهازدگی هم به دنبال دارد.
غذا یا خوراکی باید تأمین کننده انرژی و عناصر اولیه مورد نیاز بدن باشد. بسیاری از خوراکیها پس از ورود به بدن تنها صرف تولید انرژی میشوند. اما عناصر اولیه موادی هستند که درون بدن نقش کنترل کنندگی و سازندگی برعهده دارند. این مواد درون بدن ساخته نمیشوند در نتیجه باید از راه خوراکیها تأمین شوند.
ترکیبات و عناصر تشکیل دهنده بدن همان ترکیبات موجود در طبیعت هستند که گاه درون بدن دستخوش کمی تغییر و تحول میشوند. به عنوان مثال آهن بدن با تیرآهنهای ساختمانی کمی فرق دارد. اما در واقع مواد اولیه درون بدن هم مثل آجرهای کوچکی هستند که کنار هم ساختمان بدن را تشکیل میدهند. بدن تمامی موجودات زنده مرتب در حال تغییر و نوسازی است در نتیجه برای حفظ سلامت و تعادل آن باید این مواد اولیه ساختمانی در دسترس سلولها باشند.
نقش عناصر اولیه قبل از به پایان رسیدن سن رشد بسیار مهمتر و پررنگ است. دوران نوزادی و کودکی بخصوص سنین زیر پنج سال سنین پایهای رشد محسوب میشوند.
این دوران زمانی است که به دلیل فعالیت ژنهای رشد تمامی اندامهای درونی بدن در حال نمو و تکامل هستند. به عنوان مثال ژنهای تعیین کننده میزان قد در استخوانها فعالند.
حال اگر مواد اولیه مورد نیاز رشد استخوان در دسترس باشد استخوانها تا جایی که ژنها دستور بدهند رشد میکنند. از مواد اولیه مورد نیاز رشد استخوانها میتوان به «کلسیم» و «ویتامین د» اشاره کرد. فقر هر کدام از این دو در مواد غذایی روند رشد را با ضعف روبرو میکند.
با به پایان رسیدن سن رشد ژنهای تنظیم کننده رشد برای همیشه خاموش میشوند. بعد از دوران رشد فرم تغییر ساختمانی زیادی نخواهد کرد. این شکل و فرم تا پایان عمر حفظ میشود. در نتیجه جبران کاستیها و ضعفهای ساختمانی ناشی از فقر این عناصر اولیه و ضروری متاسفانه جبران ناپذیر است.
این کمبودها منجر به کاهش تواناییهای فردی و ضعف عمومی بدن میشود. آسیبهای ناشی از فقر مواد غذایی تا قبل از رسیدن به سن بلوغ تأثیر یکسانی روی دخترها و پسرها دارد. اما بعد از دوران بلوغ دامنه آسیبها در دختران گستردهتر و جدیتر میشود.
بخصوص آنکه زنان باید در دوران بارداری و شیردهی از ذخایر درونی بدن خود استفاده کنند. این کمبودها نه تنها سلامت بدن مادر بلکه سلامت جنین را نیز تهدید میکند.
عادات و فرهنگ غذایی از خانواده آغاز میشود. تردیدی نیست که هر کدام از افراد سلیقه و ذائقه خاص خود را دارد. لذت بردن از طعم و مزه غذا از یک فرد تا فرد دیگر کاملا متفاوت و ذاتی است. اما میتوان ذائقه را پرورش داد.
با کمی تغییر در طبخ و سرو غذا و ترغیب اشتها میتوان تمامی خوراکیهای مفید و مورد نیاز بدن را در غذای روزانه گنجاند و بچهها را به خوردن آنها عادت داد.
سایت تبیان
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
ایران سریلانکا حجاب کارگران رهبر انقلاب مجلس شورای اسلامی پاکستان رئیسی سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور دولت سیزدهم ایران و پاکستان
کنکور سیل هواشناسی تهران شهرداری تهران فضای مجازی پلیس سلامت اصفهان قتل فراجا وزارت بهداشت
قیمت خودرو قیمت طلا خودرو قیمت دلار دلار بازار خودرو بانک مرکزی ایران خودرو قیمت سکه سایپا بورس تورم
رسانه نوید محمدزاده تلویزیون ترانه علیدوستی سریال کتاب سینمای ایران تئاتر شعر سینما مهران مدیری
کنکور ۱۴۰۳
اسرائیل جنگ غزه آمریکا رژیم صهیونیستی غزه فلسطین روسیه چین طوفان الاقصی عملیات وعده صادق ترکیه اتحادیه اروپا
فوتبال پرسپولیس استقلال فوتسال بازی باشگاه پرسپولیس تراکتور باشگاه استقلال والیبال بارسلونا رئال مادرید تیم ملی فوتسال ایران
هوش مصنوعی فیلترینگ وزیر ارتباطات عیسی زارع پور تبلیغات همراه اول ایلان ماسک اپل ناسا نخبگان
سلامت روان داروخانه فروش اینترنتی دارو پیری سرکه سیب