جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

شایع‌ترین مسمومیت خانگی


یكی از شایع ترین بیماری‌های تهدیدكننده كودكان مسمومیت غذایی است كه معمولاً در اثر مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده به باكتری ها یا ویروس ها ایجاد می شود. شایع ترین دلیل بروز این نوع مسمومیت وجود نوعی باكتری به نام اشرشیاكولی است كه عمدتاً در گوشت قرمز یافت می شود. علائم ممكن است به سرعت ظرف چند ساعت یا حتی تا یك یا چند روز پس از خوردن غذای آلوده ایجاد شود. مسمومیت با غذای سمی غالباً در اثر سموم تولید شده به وسیله باكتری های گروه استافیلوكوك بروز می كند. علائم معمولاً سریع ایجاد می شود و ممكن است در عرض ۲ تا ۶ ساعت پس از خوردن غذای آلوده ظاهر شود. مهمترین نشانه های مسمومیت غذایی كه در صورت بروز آنها باید سریعاً فرد مبتلا را به بیمارستان منتقل كرد عبارتند از:- تهوع، استفراغ - دردهای شكم به صورت گرفتگی عضلانی- اسهال (امكان وجود رگه های خونی)- سردرد یا تب- نشانه های شوك- اختلال هوشیاری
از آنجا كه مسمومیت غذایی به لحاظ نقشی كه در كاهش آب بدن دارد و باعث بروز عوارض بدتر به ویژه در كودكان و سالمندان می شود رعایت بهداشت سطح آشپزخانه و مواد غذایی كه مهمترین عامل بروز مسمومیت غذایی شناخته شده است بسیار توصیه می شود. ظرف شویی، سطوح و میزهای آشپزخانه، سطل آشغال، پیشخوان و محل اتصال لوله ها را به طور منظم با آب داغ و ماده پاك كننده بشویید.تمامی قسمت های وسایل و ابزار تهیه مواد غذایی همانند چرخ گوشت و مخلوط كن را پس از استفاده با آب داغ و ماده پاك كننده شست وشو نمایید می توانید از یك محلول سفیدكننده نیز استفاده نمایید. استفاده از دستكش در صورت بیماری و یا بریدگی دست ها الزامی است، به واسطه این كه دستكش ها می توانند باكتری ها را جابه جا نمایند توصیه می شود آنها را به طور مرتب شست وشو نمایید. حوله، اسفنج و دستمال های آشپزخانه را به طور مرتب بشویید. قبل از باز كردن كنسروها، درهایشان را شسته و مانع از تماس در با محتویات داخل كنسروها شوید. تیغه های دربازكن را در هر دفعه مصرف بشویید. نگهداری غذا در یخچال منجر به كند شدن رشد باكتری ها می شود. به طور مرتب دماسنج را تنظیم كنید. غذا های گرم باید در درجه حرارت بالای ۶۰ درجه و غذاهای سرد در درجه حرارت پایین ۴ درجه نگهداری شوند. گوشت قرمز، مرغ، ماهی و فرآورده های دریایی در طبقات زیرین یخچال نگهداری نموده و از آلودگی سایر موادغذایی با شیره آنها جلوگیری نمایید. درجه حرارت فریزر باید زیر «۱۸» سانتیگراد باشد. این درجه حرارت رشد بسیاری از باكتری ها را متوقف می كند. گوشت قرمز و مرغ و ماهی و فرآورده های دریایی را در ظروف مخصوص و در طبقات زیرین فریزر نگهداری نمایید. از قرار دادن بیش از اندازه مواد غذایی در داخل فریزر خودداری نمایید تا جریان هوای خنك به راحتی در گردش باشد.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید