پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا
نیازهای تغذیهای در سالمندان
با افزایش سن به علت تغییر متابولیسم، فعالیت بدنی و کاهش بافت ماهیچهای نیاز به انرژی کاهش مییابد. متوسط نیاز انرژی زنان ۱۸۰۰ - ۱۵۰۰ کیلوکالری و مردان ۲۴۰۰- ۱۷۰۰ کیلوکالری است.
▪ پروتئین:
توصیه میشود که ۱۲ تا ۲۰ درصد از انرژی دریافتی روزانه از پروتئینها تأمین شود که حــدود ۵۰ - ۴۵ در زنان و۶۰ - ۵۵ گرم در مردان (روزانه) است.
▪ کربوهیدرات:
۵۰ تا ۶۰ درصد از کل کالری از کربوهیدراتها تأمین میشود.
▪ چربی:
۲۰ تا ۲۵ درصد از انرژی روزانه از چربیها تأمین میشود. تأکید بر محدودیت مصرف موادغذایی سرخ شده وجود دارد ولی مصرف کمی از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون توصیه میشود.
● راهنمای غذائی برای سالمندان در روز
یک فنجان شیر یا ماست ،۳۰ تا ۴۵ گرم پنیر ۳۰ گرم گوشت بدون چربی ،گوشت ماکیان یا ماهی پخته شده (معادل ۳- ۲ تکه گوشت خورشتی بدون چربی) ،نصف فنجان حبوبات پخته شده،یک عدد تخم مرغ یک عدد سیب، پرتقال و نارنگی متوسط،نصف فنجان میوه پخته شده ،یک فنجان آب میوه یک فنجان سبزیجات خام ،نصف فنجان سبزیجات پخته شده یک کف دست نان سنگک ۴ کف دست نان لواش (معادل ۳۰ گرم نان)،نصف فنجان برنج پخته شده
● توصیههای تغذیهای - کاهش مصرف نمک در برنامه غذائی روزانه برای کاهش فشار خون
- کنترل وزن و مناسب نگه داشتن آن با توجه به نوع استخوانبندی
- رعایت تنوع در گروههای غذائی
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده
- مصرف گروه شیر و لبنیات در روز
- مصرف کمتر گوشتهای قرمز و استفاده بیشتر از مرغ و ماهی و حبوبات جهت تأمین پروتئین
- مصرف کمتر غذاهای پر کالری نظیر شیرینی، شکر، آب نبات و کیک خامهای
- مصرف مستمر سبزیجات خام جهت تأمین فیبر غذایی میوههای غنی از ویتامین A , C
- کاهش مصرف سبزیجات نفاخ مثل گل کلم و کلم و ...
- افزایش تعداد وعدههای غذائی و کاهش حجم آنها
- کاهش مصرف نوشابههای گازدار و کافئیندار
- استفاده از ادویه جات و گیاهان معطر جهت بهبود طعم و مزه و بوی غذا
- استفاده از آب در طول روز ۶ - ۳ لیوان
- مصرف حداکثر ۳ عدد تخم مرغ در هفته
- عدم مصرف چای و قهوه قبل از خواب
- مصرف حداقل غذاهای دودی و کنسرو شده
- عدم مصرف سسهای چرب (مانند مایونز) برای سالاد و سبزیجات پخته، استفاده از ماست بجای سسهای چرب
- قرار گرفتن در مقابل نور خورشید جهت کسب ویتامین D
- با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات و موارد پرفیبر نظیر نان کامل گندم و سبزیجات و میوههائی مثل گلابی، آلو، زردآلو اهمیت دارد.
منبع : روزنامه اطلاعات
همچنین مشاهده کنید