سه شنبه ۳ مهر ۱۳۹۷ / Tuesday, 25 September, 2018

آنتی اکسیدانها


آنتی اکسیدانها
تركیباتی هستند كه خطر ابتلا‌ به انواع سرطان و بیماری‌های مختلف را كاهش می‌دهند. این تركیبات در برخی میوه‌ها فراوان‌ترند.
حتما نام آنتی‌اكسیدان‌ها را بارها و بارها در برنامه‌های تلویزیون شنیده‌اید. اغلب در اخبار می‌شنوید كه این تركیبات از بروز سرطان‌‌ها جلوگیری كرده و در میوه‌ها و سبزی‌های تازه یافت می‌شود.
اما راز این تركیبات در چیست؟
واقعا این مواد چگونه در بدن مانع بروز سرطان می‌شوند و آیا خواص دیگری هم دارند؟
● تعریف علمی
از نظر علم تغذیه، آنتی‌اكسیدان‌ها تركیباتی هستند كه مانع فعالیت رادیكال‌های آزاد شده و از اكسیداسیون آنها جلوگیری می‌كنند وبا غیر فعال كردن آنها سلول‌های بدن را از اثرات مخرب این تركیبات مصون نگاه می‌دارند. اما رادیكال‌های آزاد چه جور موجوداتی هستند؟ رادیكال‌های آزاد مانند عفونت‌های باكتریایی هستند كه گلبول‌های سفید در اطراف آنها تجمع می‌یابند تا آنها را منهدم كنند. آنتی‌اكسیدان‌ها هم دور رادیكال‌های آزاد تجمع یافته و آنها را از میان برده و یا غیر فعال می‌كنند. البته رادیكال‌های آزاد را نمی‌شود دقیقا مشابه میكروب دانست چرا كه بدن خود آنها را تولید می‌كند اما در شرایطی كه این تركیبات بیش از اندازه افزایش یابند می‌توانند مضر باشند. اما آنتی‌‌اكسیدان‌ها، چند گروه را شامل می‌شوند كه عبارتند از، ویتامین C، ویتامین E‌، كاروتنوئیدها، یوبی‌كینون‌ها وبیوفلاونوئید‌ها. ‌
● شناسنامه آنتی‌اكسیدان‌ها
مهم‌ترین آنتی‌اكسیدان‌ها شامل ویتامینC، E و كاروتنوئیدها هستند. اما تركیبات دیگری نیز وجود دارند كه خاصیت آنتی‌اكسیدانی به آنها نسبت داده می‌شود كه برخی از آنها جزء، آنزیم‌هایی هستند كه در فعالیت‌های متابولیكی دخالت دارند و برخی جزء، مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن هستند كه عبارتند از: سلنیوم، آهن، روی، منگنز، مس،‌گلوتاتیون ردوكتاز، گلوتاتیون پراكسیدازها، كاتالاز و سوپر اكسید دیسموتازها. با وجود فراوانی بسیار در انواع تركیبات كه خاصیت آنتی‌اكسیدانی دارند تنها ویتامین C، ‌E و كاروتنوئید‌ها در تقسیم‌بندی آنتی‌اكسیدان‌های درجه یك جای می‌گیرند. ویتامین C ‌جزء ویتامین‌های محلول در آب است كه باید از طریق غذایی دریافت شود، این ماده مغذی با غیرفعال كردن رادیكال‌های آزادی كه در آب محلول هستند به طور اختصاصی از اثرات مخرب آنها جلوگیری می‌نماید. ویتامین‌E‌ نیز به دو شكل آلفا توكوفرول و گاما توكوفرول وجود دارد كه به ترتیب مانع پراكسید شدن لیپیدها خصوصاً چربی‌های اشباع نشده با چند پیوند دوگانه ‌(PUFA) می‌شود و تا حدودی از اكسیداسیون ‌ال‌دی‌ال یا كلسترول بد در بدن جلوگیری می‌نماید. كارتنوئیدها همه جزء آنتی‌اكسیدان‌های بسیار قوی تلقی می‌شوند و وجودشان برای سلول‌ها بسیار ارزشمند است، از اكسید شدن لیپیدها در مراحل اولیه جلوگیری كرده و سطح چربی خون را پایین نگه می‌دارند و از صدمات آلاینده‌های محیطی خصوصاً دود سیگار جلوگیری می‌نمایند. از جمله تركیباتی كه جزء خانواده كارتنوئیدها محسوب می‌شوند می‌توان آلفا و بتا كاروتن، لیكوپن، كریپتوگزانتین، زی‌گزانتین و لوتئین را نام برد.‌ مطالعات اخیر نشان داده‌اند كه تركیباتی به نام بیوفلاونوئیدها نیز خاصیت آنتی‌اكسیدانی دارند. این تركیبات از شكنندگی عروق جلوگیری كرده و همه فعالیت‌های ویتامین‌C‌‌را تشدید می‌نمایند. متخصصین علم تغذیه اعلام می‌دارند كه دریافت این تركیبات از طریق رژیم غذایی موجب كاهش خطر بیماری‌های قلبی-‌ عروقی و سرطان می‌شود. بیوفلاونوئیدها در گیاهان فراوانی وجود دارند و به بیش از ۸۰۰ نوع مختلف تقسیم می‌شوند. كورستین، روتین و هسپریدین نیز جزء مهم‌ترین این تركیبات بوده و در گیاهانی وجود دارند كه رنگدانه‌های آنها غیر كاروتنوئیدی بوده و دارای رنگ قرمز، آبی و زرد هستند.‌
یوبیكینون‌ها نیز از تركیباتی با خاصیت آنتی‌اكسیدانی هستند كه به تازگی دانشمندان از ویژگی‌های منحصر به فرد آنها آگاهی یافته‌اند. در بین این خانواده، كوآنزیم‌‌Q۱۰‌ نیز جای دارد. این تركیب در بدن با استفاده از پیش‌سازهایی تهیه شده و مانند یك آنتی‌اكسیدان محلول در چربی نظیر ویتامین‌E‌ عمل می‌كند. به طور كلی، این تركیبات در بهبود بیماری‌های قلبی مفید است به خصوص در نارسایی احتقانی قلب و كاردیومیوپاتی، كوآنزیم Q۱۰ در مواد غذایی نظیر لوبیای سویا، انواع ماهی‌ها خصوصا ساردین، جوانه گندم، لوبیا سبز، سیر، كلم و اسفناج وجود دارد.
● دامنه فعالیت آنتی‌اكسیدان‌ها
محققین مواد و تركیبات زیادی را جزء منابع رادیكال‌های آزاد می‌دانند. آنها آلودگی هوا، سیگار، اشعه، تركیبات شیمیایی و حلال‌های صنعتی، داروها و مواد مخدر، باقیمانده حشره‌كش‌ها و آفت‌زداها در مواد غذایی، افزودنی‌های غذایی نظیر نگهدانده‌ها و رنگ‌ها (در حد غیرمجاز) را تولیدكننده رادیكال‌های آزاد در بدن قلمداد می‌كنند و عوارض بسیاری نظیر بروز سرطان، بیماری‌های قلبی، آب مروارید، آلرژی و حساسیت بیش از اندازه، استئوآرتریت، بیماری ام‌.اس، پاركینسون و... را به حضور هر چه بیشتر آنها در بدن مربوط می‌دانند. به طور كلی، رادیكال‌های آزاد عامل بروز سه دسته بیماری هستند شامل بیماری‌های چشمی، قلبی عروقی و سرطان. مطالعات نشان داده‌اند كه دریافت لیكوپن از طریق مصرف مداوم گوجه فرنگی در مردان مانع بروز سرطان پروستات می‌شود. این تركیب در دسته كاروتنوئیدهاست و در گوجه فرنگی به وفور وجود دارد.

منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار

مطالب مرتبط

نقش تغذیه در بهره‌وری نیروی کار

نقش تغذیه در بهره‌وری نیروی کار
شاید روزگاری تغذیه را فقط برای برآوردن نیازهای طبیعی فیزیولوژیک افراد در نظر می‌گرفتند؛ اما امروزه نه تنها تغذیه یک ضرورت زندگی محسوب می‌شود، بلکه الگوی غذایی سالم، برای پیشرفت جوامع و ارتقای سطح تولید و بهره‌وری در کشورها عامل مهمی برشمرده می‌شود. مشخص شده است کارگرانی که به صورت شیفتی کار می‌کنند، دچار مشکلات گوارشی نظیر زخم‌های گوارشی،یبوست اسهال، سوزش سردل و کاهش اشتها شده و نیازمند ایجاد تغییراتی در برنامه‌ی غذایی روزانه و زمان صرف غذا هستند.
بدن انسان به طور طبیعی دارای یک نظم بیولوژیک است که با خواب شبانه تنظیم می‌شود. به هم خوردن این نظم طبیعی موجب بروز اختلالاتی در دستگاه گوارش و دیگر دستگاه‌های بدن می‌گردد. هم‌چنین استفاده زیاد از قهوه‌(کافئین) برای بیدار ماندن در شب، خوردن غذای چرب یا حجیم در بعد از ظهر یا شب، با عجله غذا خوردن و کمی تحرک بدنی ، همگی در تشدید اختلالات یاد شده تأثیر بارزی دارند.
در مراکزی که چند نوبت (شیفت) کاری دارند، نظیر کارخانه‌ها، بیمارستان‌ها، فرودگاه‌ها و ادارات پلیس، نظم در برنامه‌ی غذایی روزانه، توزیع متناسب انرژی در وعده‌های غذایی، تنوع غذایی، توجه به زمان مصرف مواد غذایی پرکربوهیدرات و پرپروتئین و تنظیم زمان خواب در کاهش خستگی و بهبود عملکرد کارکنان و افزایش رضایت‌مندی آنان مؤثر است.
● لزوم ایجاد تغییرات در برنامه‌ی غذایی کارکنان
با مصرف غذاهای پرکربوهیدرات (نشاسته‌ای و قندی)، تولید یکی از ناقل‌های عصبی در مغز به نام سروتونین افزایش یافته و علاوه بر بهبود خلق و خو، زمان و عمق خواب نیز بهتر می‌شود. بنابراین توصیه‌ به مصرف این گونه مواد غذایی قبل از خواب در افزایش خواب و استراحت افراد نقش سودمندی دارد. از سوی دیگر مصرف مواد غذایی پروتئینی، با افزایش تولید ناقل‌های شیمیایی به نام کاتکول آمین‌ها در مغز(نظیر نوراپی نفرین)، سبب افزایش هوشیاری و رفع خواب‌آلودگی در فرد می‌گردد. با این توضیح ساده می‌توان یک برنامه‌ی غذایی مناسب را برای بیداری یا خواب افراد نوبت کار(شیفتی) تنظیم کرد. در این جا لازم به یادآوری است که غذاهای نشاسته‌ای و پرکربوهیدرات در عین حال می‌توانند پرحجم نیز باشند، از این رو باید حجم غذای مصرفی و امکان بروز خستگی پس از آن را در نظر داشت. خوردن بیسکوییت یا کیک یا یک لیوان شیر در بهبود خواب موثر است. غذاهای حاوی هورمون ملاتونین نظیر ذرت، گوجهفرنگی، برنج، جو وموز نیز به خواب منظم کمک می‌نمایند.
از سوی دیگر غذاهای پروتئینی نظیر پنیر کم‌چرب، گوشت‌ها و تخم‌مرغ آب‌پز نیز باعث ارتقای سطح هوشیاری می‌شوند.
در برخی منابع نیز به تأثیر سودمند ویتامین‌های گروه B و C در کاهش فشارهای کاری و استرس اشاره شده است. پیش‌گیری از افت قندخون در زمان کار، به حفظ هوشیاری کمک می‌کند. از این رو افزایش تعداد و کاهش حجم وعده‌های غذایی به حفظ قندخون کمک خواهد کرد. هم‌چنین در بسیاری از پژوهش‌ها ذکر شده است که مصرف صبحانه برای حفظ هوشیاری در روز و بهبود عملکرد مغزی و ذهنی نقش چشم‌گیری دارد.
توصیه‌ می‌شود از مصرف چای یا قهوه ی غلیظ خودداری شود، زیرا الگوی خواب را دچار وقفه می کنند. در غیر این صورت زمان مصرف چای یا قهوه‌ی غلیظ حداقل تا ۴ ساعت پیش از خواب در نظر گرفته شود.
● توصیه‌های تغذیه‌ای
۱) به افرادی که نوبت‌های شب کاری دارند توصیه می‌شود که یک وعده اصلی در بعد از ظهر و یک وعده اصلی در نیمه‌ی زمان شیفت مصرف کنند. وعده‌های غذایی سنگین سبب خواب‌آلودگی و افت کار‌ایی می‌شود.
۲) اصل تعادل و تنوع در مصرف غذا در این جا نیز کاربرد دارد، بدین معنی که تمام گروه‌های غذایی اصلی در طی روز خورده شوند.
۳) فاصله بین وعده‌ها نباید بیش از ۵-۴ ساعت باشد.
۴) در نوبت‌های کاری بعدازظهر لازم است که وعده‌ی اصلی در ظهر باشد و طی شیفت مصرف نشود. غذاهایی نظیر گوشت کم‌چربی، سبزی‌های تازه، پنیر رنده شده، جوجه‌ی بدون استخوان و پوست، ماکارونی، سالاد فصل، لوبیای کنسرو شده و تخم‌مرغ آب‌پز جهت شیفت کاران توصیه می‌شود.
۵) بهتر است کارکنان، غذا را با خود به محل کار ببرند و متکی به غذای بیرون نباشند.
۶) هر روز صبح، صبحانه‌ی کامل میل شود.
۷) وعده‌های سبک، متعدد و حاوی نشاسته انتخاب شوند.
۸) از افزودن چاشنی‌ها، ادویه و روغن اضافی به غذا پرهیز شود.
۹) قندهای ساده باعث افزایش و افت قند خون متعاقب آن می‌گردند؛ از این رو بهتر است محدود شوند.
۱۰) خانم های شیفت کار که تحرک کمی دارند نیاز به املاحی نظیر کلسیم دارند. ولی از سوی دیگر توصیه می‌شود که انرژی دریافتی خود را محدود کنند.
۱۱) در محیط‌ های گرم، به دلیل تعریق، امکان بروز سردرد و خشکی پوست، ابتلا به بیماری و تضعیف سیستم ایمنی بدن بیش‌تر می‌شود. به همین دلیل مصرف مایعات در حین کار الزامی است. هم‌چنین کارفرمایان جهت بهبود بهره‌وری لازم است که امکان ورزش روزانه‌ی کارکنان را فراهم آورند؛ زیرا ورزش علاوه بر افزایش تندرستی جسم، در بهبود خلق و خوی افراد نیز تأثیر چشم‌گیری دارد.
● نتیجه‌گیری:
کارکنان سازمان‌ها و ادارات برای عملکرد بهتر، نیازمند داشتن یک الگوی تغذیه‌ای صحیح و مناسب هستند و تنظیم یک برنامه‌ی غذایی متنوع و سالم علاوه بر ارتقای رضایت‌مندی آنان، در بهبود هوشیاری و خلق و خو در محیط کار و نیز منزل، تأثیر بارزی خواهد داشت.
رعایت اصول یک تغذیه‌ی متعادل نظیر مصرف تمام گروه‌های غذایی سالم و ترجیحاً طبیعی، مصرف ۸- ۶ لیوان مایعات در روز؛ مصرف حداقل ۵۰۰ گرم سبزی‌ها و میوه‌های تازه؛ پرهیز از غذاهای پرچاشنی و پرچرب و شور؛ صرف غذا به ‌آرامی و بدون عجله؛ صرف صبحانه و محدود کردن غذاهای خیلی شیرین و شیرینی‌های ساده، در افزایش کارآیی افراد مؤثر است.

نویسنده: دکتر رضا امانی
behsite.ir

وبگردی
ویدئوی جنجالی وزیر بهداشت؛ #خودت_بمال / تمسخر و تحقیر بیمار نیازمند توسط وزیر
ویدئوی جنجالی وزیر بهداشت؛ #خودت_بمال / تمسخر و تحقیر بیمار نیازمند توسط وزیر - وزیربهداشت بهترین توصیه رو به اون پیرمرد بیچاره کرد که گفت: خودت بمال. پیرمرد باید دستش رو محکم می‌مالید به گوش وزیر تا یک بار هم که شده از تخت اخلاق فرعونی بیاد پایین
نیاز شدید تلویزیون به بدحجابها در روزهای خاص
نیاز شدید تلویزیون به بدحجابها در روزهای خاص - کاش در این میان یکی به ما بگوید که بالاخره بی حجاب بد است، خوب است؟ چه زمانی بد است؟ چه زمانی خوب است؟
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی - حمید رسایی عضو جبهه پایداری در صفحه شخصی خود در شبکه توییتر نسبت به اهانت زشت امیر تتلو به امام حسین (ع) و 72 تن از یاران باوفایش واکنش تندی نشان داد.
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+)
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+) - پزشکان هنگامی که یک نوزاد دختر اندونزیایی را در یکی از بیمارستان های این کشور به دنیا آوردند بسیار وحشت زده شدند. نوزاد تازه متولد شده با یک چشم بزرگ روی پیشانی اش متولد شد و پس از هفت ساعت درگذشت.
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای !
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای ! - فردی به نام علی‌اکبر رائفی‌پور كه رسانه‌‌های اصولگرا از او به عنوان «استاد، محقق و پژوهشگر» یاد می‌كنند! در تاریخ 29 اردیبهشت 96 (در كوران انتخابات ریاست‌جمهوری) در نامه‌ای سرگشاده به امیرحسین مقصودلو (تتلو) نوشت: «امیر جان بخوان، تو باید بخوانی، عیبی ندارد! سرت را بالا بگیر و خدا را شکر کن که به واسطه تو این همه نفاق را آشکار کرد! دلت محکم باشد پهلوان! تو فقط بخوان، بخوان
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی - انتشار عکس‌های نشستن احمد خمینی زیر کولر در بخش وی‌آی‌پی هیات که پوششی شیشه‌ای دارد و از سینه‌زنان جداست، پس از توضیح او که گفت آن جایگاه مربوط به «روحانیون درجه یک و دو قم» است و «اون بالا معممین میشینن که لباسشون چون زیاده باعث گرمازدگی نشه»، با واکنش‌های تندتری هم همراه بود.
واکنش جالب رهبری به روبوسی کیارستمی با داور خانم جشنواره کن!
واکنش جالب رهبری به روبوسی کیارستمی با داور خانم جشنواره کن! - واکنش جالب مقام معظم رهبری به روبوسی کیارستمی با خانم داور جشنواره کن از زبان عزت الله ضرغامی
لحظه هولناک در چاه انداختن دختر بچه توسط پسرعمویش
لحظه هولناک در چاه انداختن دختر بچه توسط پسرعمویش - این فیلم که توسط دوربین های امنیتی گرفته شده لحظه به چاه انداختن دختر 5 ساله ای در اصفهان توسط پسر بچه ای کوچک را به تصویر کشیده است.
آشنایی با لامبورگینی! کاملا ایرانی
آشنایی با لامبورگینی! کاملا ایرانی - جوان خوش ذوق ایرانی لامبورگینی! تماما ایرانی را طراحی و تولید کرده است.
سلطان سکه
سلطان سکه - اولین جلسه دادگاه "وحید مظلومین" معروف به سلطان سکه به همراه ۱۴ نفر از همدستانش امروز در شعبه دو دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی زرگر و به صورت علنی برگزار شد.
ریحانه یا لیلا؟! / حاشیه سازی ریحانه پارسا بازیگر سریال پدر
ریحانه یا لیلا؟! / حاشیه سازی ریحانه پارسا بازیگر سریال پدر - با وجود اینکه چند روزی است سریال پر حاشیه "پدر" به پایان رسیده است، اما انتشار تصاویر ریحانه پارسا بازیگر نقش اول زن این سریال جنجال تازه‌ای به پا کرده است. این جنجال در حالی ایجاد شده که سازندگان سریال "پدر" به دنبال تولید فصل دوم آن هستند.
لیلای سریال "پدر" مدل شد / عکس‌ها
لیلای سریال "پدر" مدل شد / عکس‌ها - ریحانه پارسا، بازیگر نقش لیلا در سریال "پدر" فعالیت خودش را به عنوان مدل تبلیغاتی آغاز کرد. این بازیگر متولد سال 1377 است.
درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقه هندبال
درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقه هندبال - در این فیلم درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقات هندبال بازی‌های آسیایی جاکارتا را می بینید که این بازی در نهایت منجر به پیروزی ایران و کسب مقام پنجمی کشورمان شد.