شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

واقعا سرما قاتل میکروب است؟


واقعا سرما قاتل میکروب است؟
شاید شنیده‌ باشید که می‌گویند در سرما هیچ میکروبی زنده نمی‌ماند. اگر این‌طور است پس چرا دقیقا در زمستان است که مبتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا می‌شویم؟ به‌نظر شما آیا این حرف، پایه علمی دارد یا صرفا از تصورات اشتباه عامیانه ریشه گرفته است؟ ...
شاید کمی دقیق‌تر که بشویم، با خودمان بگوییم این حرف چندان هم بی‌ربط نیست چون همه برای جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی‌مان، آنها را توی یخچال و در فضایی سرد نگه می‌داریم؛ پس چرا در زمستان سرما می خورم؟
● میکروب چیست؟
میکروب‌ها ارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند ولی مانند تمامی موجودات دیگر نفس می‌کشند و نیاز به غذا، آب، چربی، قند ویتامین و مواد غذایی دارند. گمان نکنید از فضا آمده‌اند. میکروب‌ها هم موجوداتی کاملا زمینی‌ هستند که انواع گوناگونی دارند و هر یک برای زنده ماندن به درجه حرارت خاصی نیاز دارند تا بتوانند تکثیر شوند و این دمای ایده‌آل برای اکثریت آنان بین ۱۰ تا ۵۰ درجه بالای صفر است. بالاتر از این دما تقریبا امکان زندگی برای هیچ‌ میکروبی وجود ندارد و در دمای پایین‌تر از ۱۰ درجه سانتی‌گراد هم رشد و تکثیر میکروب‌ها کند می‌شود و تعداد میکروب‌ها هم کمتر می‌شود. به عبارت دیگر می‌توان گفت میکروب‌ها نیز مانند برخی حیوانات، هوا که سرد می‌شود به خواب زمستانی می‌روند و وقتی شرایط و دمای محیط مناسب شد، رشد خود را آغاز می‌کنند.
● چرا زمستان‌ها سرما می‌خوریم؟
میکروب‌ها و ویروس‌ها در هوای سرد به خواب زمستانی می‌روند و رشد و تکثیرشان کند می‌شود اما این به آن معنی نیست که از بین می‌روند و در زمستان وجود ندارند. آنها همه جا هستند و تنها کافی است به ارگان‌های داخلی بدنتان نفوذ پیدا کنند. آنجاست که در دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد دوباره بیدار می‌شوند و رشد و تکثیر خود را از سر می‌گیرند.
فراموش نکنید اگرچه در زمستان شما هم احساس سرما می‌کنید ولی دمای بدن شما بسیار بالاتر از دمای بیرون است. دیگر چیزی از زمستان باقی نمانده و باید سعی کنید با شستن دست‌ها و رعایت بهداشت و مصرف کافی ویتامین‌ها خودتان را از شر میکروب‌ها در امان نگه دارید.

ترجمه: سمیه مقصودعلی
منبع:فیگارو
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید