چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

خیلی زود قضاوت نکنید


خیلی زود قضاوت نکنید
نقشه ذهنی مجموعه‌ای از دیاگرام‌ها برای نمایش کلمات، ایده‌ها، فعالیت‌ها و موارد دیگر است که حول یک نقطه مرکزی یا کلمه کلیدی به طور محوری کشیده می‌شود. نقشه ذهنی برای ایجاد، تصویرکردن، ساختاردهی و طبقه‌بندی ایده‌ها در زمینه‌های مطالعات و تحقیق، حل مساله و تصمیم‌سازی کاربرد دارد.
با استفاده از نقشه ذهنی می‌توان به سرعت ساختار یک موضوع را شناسایی کرد و همچنین ارتباط بین اجزای سازنده موضوع را درک کرد. استفاده از نقشه ذهنی بسیار آسان است. کافی است برای استفاده از آن یک برگ کاغذ بردارید، یک دایره یا بیضی وسط صفحه بکشید و عنوان موضوع مورد نظر را درون آن بنویسید. سپس با اضافه کردن شاخه‌های مختلف متصل به مرکز، موضوعات جانبی را اضافه نمایید. هر شاخه می‌تواند زیر شاخه‌های مختلف داشته باشد. می‌توان برای هر موضوع در هر شاخه از رنگ‌های مختلف استفاده و حتی می‌توان شکل‌های مختلفی را کنار موضوعات اضافه کرد.
برای ایجاد نقشه ذهنی نمی‌توان گفت که قوانین مشخصی وجود ندارد که حتما باید از آن‌ها پیروی کرد، چرا که خود فرآیند ایجاد نقشه ذهنی روندی خلاقانه برای افزایش میزان تفکر خلاقانه است.
▪ با موضوع جدی برخورد نکنید: اولین چیزی که به ذهنتان می‌آید را بنوسید، حتی موارد غیرمرتبط را. ذهنتان را محدود نکنید. قرار نیست نقشه ذهنی راه حل نهایی برای موضوعی که به آن فکر می‌کنید باشد. هر آنچه که به ذهنتان می‌رسد را به موضوع مرکزی مرتبط کنید.
▪ شاخه‌ها را گسترش دهید: برای هر موضوع که به مرکز متصل است، زیر شاخه‌ای اضافه کنید و شرح بسیار کوتاهی بنویسید. موضوعات مرتبط با هر شاخه را می‌توان به هر شاخه متصل کرد و نقشه را گسترش داد.
▪ سریع فکر کنید: معمولا در چنین شرایطی ذهنتان از ایده‌های مختلف پر شده و می‌خواهد که منفجر شود. به سرعت تمام ایده‌ها را تبدیل به کلمه یا تصویر یا هرآنچه که برایتان قابل درک است، کنید و آنها را روی کاغذ بیاورید.
▪ هیچ محدوده‌ای وجود ندارد: برای ایجاد نقشه ذهنی هیچ محدودیتی وجود ندارد. از هر نوع ابزار نوشتن می‌توانید استفاده نمایید. خطها و شاخه‌ها می‌توانند هر رنگی داشته باشند. از هر نوع شکلی می‌توانید استفاده کنید.
▪ خیلی زود قضاوت نکنید: در زمان ایجاد نقشه شما در شرایط توفان ذهنی قراردارید. پس ذهن خود را برای اینکه متوجه شوید موضوعی که نوشته‌اید درست است یا غلط متوقف نکنید. ممکن است مواردی بی ربطی که نوشته اید بعدا به درد بخور باشند.
▪ روابط و شاخه‌ها را اضافه کنید: گاهی ایده‌ها و موارد مربوط به آنها به سرعت به ذهنتان می‌رسد. همیشه سعی کنید ابتدا تمام موارد را به هسته مرکزی در صفحه متصل نمایید. محدودیتی برای اینکه چه موضوعی به چه شاخه ای باید متصل باشد در نظر نگیرید. سازماندهی و طبقه بندی بعدا می‌تواند انجام شود. حتی در صورت وجود اشتراک موضوعی بین شاخه‌های مختلف آن‌ها را با یک خط به هم متصل کنید.
منبع : خبرگزاری ایسنا


همچنین مشاهده کنید