جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

تمشک


تمشک
شرح
تمشك میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشك ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، كمپوت و ... خورده می شود. بوته تمشك در مناطق گرم و مرطوب، در جنگلها و صحراها می روید و گاهی آن را می كارند.
نامهای دیگر تمشك، توت وحشی و سه گلی است. ساقه های تمشك نرم و به رنگ قرمز و دارای خارهای دراز است. برگهای آن متفاوت و بیضی شكل و اطراف آن كنگره كنگره و به شكل دندانه های اره ای است.
گلهای تمشك به رنگهای سفید، صورتی یا به صورت خوشه در ماههای مرداد پدیدار می شود و تا مهر دوام می آورد.
قسمتهای مورد استفاده بوته تمشك عبارتند از : میوه ، برگ، تخم ، دانه و گل .
خواص
۱- جوشانده ۲۵ گرم از برگهای تمشك در یك لیتر آب برای درمان انسداد مجاری ادرار مفید است.
۲- تمشك سرشار از ویتامینهای C و K است و دارای خواص خنك، نرم كننده و ضد اسكوربوت می باشد.
۳- تمشك خون را تصفیه می كند و برای كسانی كه به روماتیسم مبتلا هستند، بسیار مفید است.
۴- تمشك یبوست مزاج را معالجه می كند.
۵- تمشك برای تسكین درد سودمند است، زیرا تمشك دارای اسید سالسیلیك می باشد.
۶- تمشك خون را قلیائی می كند و قند آن برای مبتلایان به مرض قند مفید است.
۷- شربت تمشك برای بیماران مبتلا به سرخك و مخملك تجویز شده است.
۸- تخم و دانه ای كه درتمشك وجود دارد، اغلب با دندان نیز خرد نمی شود، ولی وقتی خورده شود درمعالجه ی یبوست و خشكی مزاج به طور طبیعی بسیارمؤثر است و سبب می شود كه یبوست به كلی رفع گردد.
۹- شربت تمشك، مخلوط با آب برای رفع تب تجویز شده است.
۱۰- خوردن تمشك برای مبتلایان به مرض قند( دیابت)، تبهای صفراوی، التهاب مجاری ادرار، گلو درد( آنژین ) مفید است.
۱۱- جوشانده ۲۰ تا ۵۰ گرم گل تمشك یا برگ تمشك در یك لیتر آب برای درمان ترشحات زنانگی، خونریزی در فواصل قاعدگی ، اخلاط خونی، وجود خون در ادرار، گریپ، گرفتگی صدا، آب آوردن نسوج و بیماریهای پوستی اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده ی غذا یك استكان می خورند.
۱۲- جوشانده گل یا برگ تمشك( به روشی كه گفته شد) در استعمال خارجی برای درمان زخمهای دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه ها بكار می رود و بیمار با غرغره كردن این جوشانده دهان را می شوید.
۱۳- جوشانده برگ تمشك اسهال و ورم روده را معالجه می كند، بدین منظور باید ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشك تمشك را در یك لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت ۱۰ دقیقه آن را جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بكشد. پس از صاف كردن، روزی سه بار، هر بار یك فنجان آن را بین غذاهای اصلی بنوشید.
۱۴- جوشانده فوق برای تسكین درد معده از هر نوع كه باشد مانند ترشی معده، نفخ و گاز شكم و تشنج معده مؤثر است.
۱۵- خوردن جوشانده برگ تمشك به مقدار ۳ تا ۴ فنجان در روز و بین غذاهای اصلی، بند آوردن ادرار را معالجه می كند وبهترین دارو بر ضد درد كیسه مثانه است.
۱۶- اگر ۴۰ تا ۵۰ گرم برگ خشك تمشك را در یك لیتر آب بریزید و آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه جوشانده و پس از ۱۰ دقیقه دم كشیدن و صاف كردن آن، به مقدار ۳ فنجان در روز بین غذاهای اصلی بنوشید، دردهای نقرسی و بسیاری از انواع رماتیسم را آرام می كند.
۱۷- اگر ۱۰۰ گرم برگ خشك تمشك را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و پس از دم كشیدن و صاف كردن آن را به عنوان محلول شستشو برای شستن بیماری برفك، جوشهای صورت و یا هر نوع تحریكات دیگر پوست به كار ببرید ، اثر شفابخش دارد.
۱۸- تمشك دارای خاصیت ضد عفونی كننده است.
۱۹- تمشك به علت دارا بودن ویتامینهای C و K برای اوره و فشار خون مفید است.
۲۰- برای معالجه كك و مك، ابتدا صورت را خوب بشوئید و سپس ورقه نازكی از تمشك به مدت یك ساعت روی صورت بمالید. این كار را چند بار تكرار كنید تا كك و مك صورت از بین برود.
۲۱- برگ تازه تمشك را اگر بپزند و روی محل بیماریهای پوستی قرار دهند، بیماری را التیام می دهد.
۲۲- گوشت پردانه تمشك، دارای خواص توت فرنگی است و ترشی خون را از بین می برد.
۲۳- تمشك،عرق آور است؛ لذا بهترین زهكش سوراخهای پوست است.
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید