چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

تغذیه‌ صحیح‌ در درمان‌ سرماخوردگی‌ موثر است‌


تغذیه‌ صحیح‌ در درمان‌ سرماخوردگی‌ موثر است‌
قبل‌ از شروع‌ مطلب‌، لازم‌ است‌ تفاوت‌ بین‌ سرماخوردگی‌ و آنفلوآنزا بیان‌ شود. سرماخوردگی‌ و آنفلوآنزا عفونت‌های‌ ویروسی‌ هستند با این‌ تفاوت‌ كه‌ سرماخوردگی‌ دستگاه‌ تنفس‌ فوقانی‌ را گرفتار می‌كند ولی‌ آنفلوآنزا علاوه‌ بر دستگاه‌ تنفسی‌ فوقانی‌، دستگاه‌ تنفسی‌ تحتانی‌ را هم‌ تحت‌ تاثیر قرار داده‌ و علایم‌ شدیدتری‌ نسبت‌ به‌ سرماخوردگی‌ دارد. هر دو بیماری‌ مذكور توسط‌ ویروس‌هایی‌ هستند كه‌ حدود ۲۰۰ نوع‌ از آنها شناخته‌ شده‌ است‌. علایم‌ سرماخوردگی‌ شامل‌ آب‌ ریزش‌ بینی‌، گلودرد و ضعف‌ و همچنین‌ بی‌حالی‌ عمومی‌ است‌. آنفلوآنزا علایم‌ شدیدتری‌ دارد كه‌ علاوه‌ بر موارد مذكور می‌توان‌ از حالاتی‌ چون‌ اسهال‌، تهوع‌، تب‌، ضعف‌ و احساس‌ سرما نام‌ برد.
مخاط‌ ترشح‌ شده‌ در اطراف‌ راه‌ هوایی‌ جمع‌ شده‌ و سبب‌ سرفه‌ و عطسه‌ می‌شود. ویروس‌های‌ مذكور می‌توانند چندین‌ روز در خارج‌ از بدن‌ و حتی‌ در محیط‌ بی‌جان‌ زنده‌ بمانند. سیستم‌ ایمنی‌ افراد در برخورد با این‌ ویروس‌ها متفاوت‌ عمل‌ می‌كنند بطوری‌ كه‌ برخی‌ افراد مقاوم‌ به‌ ایجاد بیماری‌ هستند و برخی‌ دیگر حتی‌ با كوچكترین‌ استرس‌ ممكن‌ است‌ دچار تشدید علایم‌ شوند.
مصرف‌ مایعات‌ زیاد برای‌ رقیق‌كردن‌ ترشحات‌ مخاطی‌ باعث‌ بهبودی‌ در بیماری‌ می‌شود چرا كه‌ این‌ نوع‌ ویروس‌ها در محیط‌های‌ خشك‌ براحتی‌ زندگی‌ كرده‌ و باعث‌ ایجاد علایم‌ می‌شوند مصرف‌ مایعات‌ گرم‌ جهت‌ از بین‌ بردن‌ ویروس‌ها بسیار موثر است‌.
برخلاف‌ تصور عموم‌ بایستی‌ از مصرف‌ شیر در طول‌ دوره‌ سرماخوردگی‌ و آنفلوآنزا پرهیز شود چرا كه‌ شیر حاوی‌ موادی‌ است‌ كه‌ باعث‌ جلوگیری‌ از رقیق‌ شدن‌ مخاطات‌ ترشح‌ شده‌ می‌گردد و در نتیجه‌ علایم‌ بیماری‌ كاهش‌ نمی‌یابد. مواد غذایی‌ حاوی‌ ادویه‌جات‌ برخلاف‌ شیر عمل‌ كرده‌ و سبب‌ رقیق‌ شدن‌ مخاطات‌ مترشحه‌ می‌گردد و بنابراین‌ در بهبود وضع‌ بیماران‌ موثر است‌. حمام‌ گرم‌ و استراحت‌ برای‌ بهبودی‌ بیماری‌ پیشنهاد می‌گردد.
● مواد مغذی‌ مفید در بهبود سرماخوردگی‌ و آنفلوآنزا
ویتامین‌ C: گرم‌ ۱ـ۳ در روز باعث‌ كاهش‌ علایم‌ بیماری‌ شده‌ و خواص‌ ضدویروسی‌ و ضد باكتریایی‌ دارد. این‌ ویتامین‌ همچنین‌ باعث‌ تحریك‌ سیستم‌ ایمنی‌ می‌شود.
روی‌ : ۱۵ـ۲۵ میلی‌گرم‌ به‌ شكل‌ گلوكونات‌ بسیار موثر است‌.
● مواد غذایی‌ مفید در درمان‌ بیماری‌
میوه‌های‌ تازه‌، مركبات‌، آناناس‌، سبزیجات‌ تازه‌، فلفل‌ سبز، چغندر، اسفناج‌، مارچوبه‌، كلم‌ سبز، پیاز، سیر، زنجبیل‌، خیار، گوجه‌فرنگی‌، قارچ‌، ماست‌ كم‌چرب‌، زیتون‌، تربچه‌، آب‌ هویج‌، شربت‌ لیمو.

دكتر رضا آمری‌نیا
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید