سه شنبه ۱ آبان ۱۳۹۷ / Tuesday, 23 October, 2018

بازیافت و استخراج مواد از ضایعات کارخانجات میوه


بازیافت و استخراج مواد از ضایعات کارخانجات میوه
صنایع غذایی مانند علوم پایه یعنی شیمی ، فیزیك، ریاضی و غیره یك شاخه نسبتاّ مستقلی نیست كه بتوان آن را به تنهایی تعریف كرد، بلكه تركیبی است از چندین علو م پایه و عملی از قبیل ، شیمی ، میكروبیولوژی مهندسی ، تغذیه و اقتصاد. اگر چه صنایع غذایی مانند بسیاری از علوم دیگر با روشهای سنتی آغاز می شود، ولی امروزه این علم نه تنها علمی پیچیده، بشمارمی رود ، بلكه در پیشرفت علوم وابسته نقشی بسیار مهم دارد. مملكت جمهوری اسلامی ایران، مملكتی است كه هدفش عدم وابستگی به قدرتهای استكباری است، مساله خود كفایی و خود اتكایی كشور امر بسیارمهمی بوده، كه این امر وقتی در مورد مواد غذایی مصداق پیدا می كند، از جایگاه ویژه ای برخوردار خواهدشد، زیرا قدرتهای بزرگ سالهاست كه از مواد غذایی به عنوان اسلحه ای كار آمد استفاده می كنند .
در ایران و دیگر كشورهای در حال توسعه، بخش عظیمی ا ز مواد غذایی به دلایل گوناگونی از قبیل، عدم فرایند صحیح ، عدم وجود سیستمهای حمل و نقل مناسب و غیره تلف شده و معادل آنچه هدر رفته است، بایستی از خارج كشور وارد شود و این به معنای وابستگی است. بنابر این بایستی درصدد یافتن راههای كاهش ضایعات و به تبع آن افزایش راندمان صنایع غذایی باشیم و این امر جز در سایه تحقیق ومطالعه میسر نیست.
یكی از راههای كاهش ضایعات مواد غذایی، باز یافت مواد ناشی از ضایعات كارخانجات مواغذایی می باشد، كه بدین ترتیب نه تنها میتوان از ورود تعدادی از مواد وارداتی مورد نیاز بعضی از صنایع جلوگیری كرد، بلكه می توان آنها را به عنوان صادرات غیر نفتی در نظر گرفت كه بدین ترتیب می توان به توسه سیاست اقتصاد بدون نفت یا سیاست متكی به صادرات غیر نفتی كمك كرد.
دراین مقاله به بررسی بازیافت و استخراج مواد از ضایعات كارخانجات آب میوه پرداخته شده است.
۱- بررسی فرایند آب میوه گیری و بازیافت مواد از ضایعات حاصل از صنایع آب میوه مركبات
۱-۲- شرح فرایند آب میوه گیری در صنایع آب میوه
از آب میوه هایی كه به صورت تجاری در ایران تولید می شوند می توان به آب پرتقال، آب انگور، آب آلبالوو آبلیمو اشاره كرد. بطور كلی مراحل تولید آبمیوه بصورت زیر است:
● درجه بندی میوه ها
میوه ها به عنوان مواد اولیه ورودی به كارخانجات آبمیوه محسوب می شوند، كه پس از ورود بایستی درجه بندی شده و میوه های آفت زده و فاسد شده جدا شوند كه به این مرحله درجه بندی(sorting) كفته می شود.
● استخراج آبمیوه
سیستمهای متفاوتی برای استخراج آب میوه ها استفاده می شود كه قدیمی ترین روش، سیستم خرد كردن و پرس كردن میوه ها باشد، كه در نتیجه آن آب میوه از خود میوه خارج می شود.
این روش در مورد استخراج آب لیمودر ایران استفاده می شود. سیستمهای جدیدتر بدین صورت است كه ابتدا میوه مركبات نصف شده و سپس بر روی كاسه هایی شبیه به نصف پرتقال فشرده شده تا آب میوه خارج شود . این سیستم بیشتر برای آب گیری از پرتقال استفاده می شود.
● اسانس گیری
از آنجا كه اسانس موجود در آب میوه تلخ باشد، بایستی از آب میوه جدا شود. جهت جداسازی اسانس از سیستمهای پاششی در خلأ و یا سانتریفوژ آب میوه استفاده می شود.
● فیلتر كردن آب میوه
از آنجا كه آب میوه ها دارای مقادیری گوشت میوه و یاهسته های میوه می باشد، بایستی آنها را از طریق فیلتر كردن جدا كرد.
● فرمولاسیون آب میوه
آب میوه ها پس از فیلتر شدن وارد مخزنهایی شده تا مواد افزودنی و نگه دارنده به آنها اضافه شود.
● هواگیری
آب مركبات دارای مقادیر زیادی ویتامین «ث» می باشد كه اگر در مجاورت اكسیژن، حرارت، نور ویا فلزاتی مانند مس قرار گیرد، سریع اكسید می شود. برای جداسازی اكسیژن از آب میوه، آنرا به صورت یك لایه نازك در یك مخزن تحت خلاء قرار می دهند، تا اكسیژن موجود در آب میوه خارج شود.
۱- جهت ریز كردن ذرات معلق در آب میوه، آن را تحت فشار حدود۱۲۰ بار در داخل دستگاه هموژنایزر، هموژن می كنند.
● پاستوریزه كردن سریع
از آنجا كه میوه نسبت به حرارت حساس می باشد، نبایستی مدت زیادی در مجاورت حرارت بالا قرار گیرد، بنابراین جهت پاستوریزه كردن، دمای آنرا در یك لحظه كوتاه بالا برده و سریع سرد می كنند تا پاستوریزه شود.
● ضایعات حاصل از صنایع آب میوه گیری از مركبات
گزارشهای دانشگاه فلوریدا نشان می دهد كه در سالهای۱۹۹۳تا۱۱۹۴ حدود۵۸ میلیون تن محصول مركباتی درجهان تولید شده است كه حدود%۷۵ از آنها به منظور تولید آب پرتقال مورد استفاده واقع شده است.
كارخانجات آب میوه گیری از مركبات در طی فرایند، مقادیر زیادی دور ریز یا ضایعات دارندكه شامل پوست، غشاء، دانه‍ها و دیگر قسمتهای میوه می باشند كه مقادیر زیادی راتشكیل می دهند. چنانچه از این مواد به گونه ای استفاده نشود، مشكلات زیادی از لحاظ دفع آنها برای كارخانه ایجاد می شود.
● استفاده از ضایعات كارخانجات آب میوه گیری
بر اساس مدارك طبقه بندی شده ای كه در دسترس می باشد، محصولات جانبی زیادی توسط كارخانجات اب میوه گیری از مركبات در كالیفرنیا تهیه می شود، كه شامل اسانسها، پكتین، خلال خشك شده، پوره ، سیتریك اسید، الكل و سركه می باشند.
●●محصولات جانبی صنایع آب میوه گیری از مركبات
● پالپ خشك شده و ملاس
پوست و بقایای میوه، به كارخانه تهیه غذای دام منتقل می شود. عمل خشك كرد ن ضایعات مرطوب منجر به كاهش رطوبت این مواد از %۸۰ به %۱۰ می شود.
نقطه بحرانی این فرایند، در زمان اضافه كردن آب آهك به پوست میوه می باشدكه موجب می شود، طی عمل پرس كردن و فشردن پوستها، اب موجود در پوستها خارج شود در روش جدید تهیه غذای دام از ضایعات كارخانجات آب گیری از مركبات، مایع استخراجی حاصل از پرس كردن ضایعات و پوست میوه ها بوسیله یك تبخیر كننده كه تحت منبع انرژی حرارتی بخار قراردارد، تغلیظ می شود. این عمل تغلیظ بطور مداوم انجام می شود تا اینكه این مایع غلیظ شده به شیره ای با درجه بریكس[۱] ۵۰ درجه تبدیل شود. اما با انجام موازنه جرم در طول فرایند و انجام محاسبات لازم دیده شد كه بایستی بریكس شیره به ۷۰درجه برسد. اما قبل از خشك كردن این شیره بدست آمده توسط خشك كن، مقداری از آن را به پوستهای میوه ها كه هنوز فرایندی بر روی آنها انجام نشده است بر میگردانند كه نهایتأ در اثر تخمیر می تواند منجر به تولید یك نوع مشروب الكلی گرد.
آب میوه حاصله كه بطور معمول از پرتقال و گریپ فروت رسیده تهیه می شود، برای پرتقال حدود %۵۵ و گریپ فروت حدود%۴۸ از وزن كل میو ه رسیده را تشكیل می دهد. مقدار پالپ خشك شده و شیره (ملاس) بدست آمده در ضمیمه ۱ قید شده است. (۱۹۹۳ ؛ FCPA)
● روغنهای سرد فشرده و اسانسها و دی – لیمونن
روغنهای سرد فشرده را می توان بوسیله سانتریفوژ كردن امولسیون روغن و آب حاصل از پرس كردن پوست مركبات بدست آورد.
دراثر تقطیر كردن فاز اسانس موجود در مخلوط آب و روغن در طول فرایند تبخیر كه به منظور غلیظ ساختن این مخلوط انجام می شود، اسانس بدست می آید.
مقدار محصول بدست آمده از میوه بسته به فاكتورهای زیادی مانند: دستگاهای مورد استفاده و شرایط عملیات، فصل رشد میوه و گوناگونی میوه، متفاوت می باشد، ولی با این حال امكان دارد بازیافتهای به عمل آمده از ضایعات تولید ، كمتر از %۵۰ از این مقادیر باشد و یا در یك فرایند خوب، حتی بیش از %۶۰ بازیافت داشته باشیم.
دی لیمونن(d-limonen ) ، تركیب اصلی روغن پوست مركبات می باشد كه با دكانتاسیون( جداسازی از طریق ایجاد چند فاز مختلف در دكانتور) از جریان ملاس ( شیره ) بدست آمده از تبخیر كننده حاصل می شود. بطور كلی مقدار بازیافت، به بازدهی فرایند بازیافت روغن سرد فشرده بستگی دارد. به عبارت دیگر اگر هیج روغن سرد فشرده ای باز یافت نشود، همانطور كه نمی توان هیچ روغنی را از میوه های وسط سال در فصل رشد استخراج كرد، همه دی- لیمونن ها در پوست میوه ها باقی می ماند و استخراج نشده به غذای دام منتقل می گردد. اگر روغن استخراجی به %۶۰ برسد، بطوری كه این عمل در مورد پرتقال والنسیا (Valancia) انجام می شود، روغن كمتری به منظور بازیافت دی لیمونن باقی می ماند.
بر اساس گزارشات داده شده، مقدار بازیافت واقی دی – لیمونن در حدود ۵./. تا ۷./. كیلوگرم بازای هر جعبه پرتقال می باشد.
اكثر موارد استفاده دی- لیمونن به خاطر خاصیت حلالیت( حلال بودن ) و خاصیت شیمیایی آن می باشد.● پالپ آب میوه و شربت بدست آمده از پالپ
پالپ آب میوه ها كه در نتیجه فرایند استخراج آب میوه بدست می آید، به عنوان محصولاتی كه برای آب میوه ها. آشامیدنی ها و غذاها استفاده می شود، دارای ارزش می باشد. به منظور استفاده كردن از این پالپها، آنها را از ابتدا پاستوریزه و سپس منجمد می كنندو توصیف و شرح فرایندهایی كه بر روی پالپ به عنوان یك محصول جانبی باز یافت شده انجام می شود، در دسترس می باشد(۱۹۹۵. Fox. ۱۹۹۵ Waters ) . علا وه بر این می توان مواد جامد محلول در پالپ را از طریق یك جریان آب كه بطور غیر هم جهت با جریان حركت پالپ، در تماس با پالپ قرار می گیرد، استخراج كرده و شربتی بدست آورد كه این شربت را تغلیظ می كنند. شرح بازیافت شربت حاصل از پالپ، متغیرهای مهم كنترل كیفی و چگونگی استفاده این محصولات در آشامیدنی ها، همگی موجود می باشند.
مقدار پالپ آب میوه در حدود۲ كیلوگرم بازای هر جعبه پرتقال والنسیایی و ۳ كیلوگرم برای گریپ فروت می باشد.
چناكه عمل شستشو بر روی این مقدار پالپ ذكر شده، از طریق آب و با راندمان خوبی انجام شود، می توان به میزان۱/. كیلوگرم، مواد جامد محلول بازای هر جعبه گریپ فروت تولید كند.
● اتانول
زمانی كه از ملاس برای تهیه غذای گاو استفاده نمی شود، از آن برای تهیه الكل استفاده می كنند، كه برای این منظور از تخمیر ملاس توسط یكسری از مخمرهای تجاری استفاده می كنند كه شرح كامل فرایند موجود می باشد.
بطور كلی فرایند تولید اتانول مستلزم رقیق كردن ملاس تا حدود بریكس۲۵، تخمیر ملاس توسط مخمر و تزریق كردن اتانول تولیدی به داخل دستگاه تقطیر می باشد. ملاس تجارتی مركبات كه با درجه بریكس ۷۲ می باشد، دارای ۴۵تا۵۰ درصد قند قابل تخمیر می باشد. برای تولید یك لیتر اتانول خالص به ۵ لیتر ملاس مركبات با بریكس۷۲، نیاز می باشد.
● پكتین
تولید پكتین از پوست مركبات مستلزم استخراج اسیدی، رسوب دادن و خالص سازی پرتوپكتین می باشد. قسمت سفید پوست مركبات بیشترین مقدار پكتین را دارا می باشد.
به منظور بدست آوردن پكتین بیشتر با درجه كیفیت بالاتر، ترجیح داده می شود بجای پرتقال از لیمو ترش و لیمو عمانی و گاهی اوقات از گریپ فروت به عنوان ماده اولیه استفاده شود.
ضایعات چنین فرایندی كه برای تولید پكتین مورد استفاده قرار می گیرد، منجر به اینجادBOD بالایی می گردند، زیرا این ضایعات به شكلی می باشند كه حمل و نقل آنها بسیار مشكل بوده و می تونند باعث آلودگی محیط زیست گردند.
محصول تولیدی در این فرآیند یعنی پكتین ، در غذاهایی ماننند مربا و ژله استفاده می شود.
● روغن دانه مركبات
فرایند روغن گیری از دانه مركبات در سالیان قبل چندان رواجی نداشته است و دلیل آن عدم وجود مقدار مناسب و كافی از دانه های مركبات بوده، كه باعث كاهش راندمان استخراج روغن از دانه ها شده است.
همچنین تولید میوه های بدون هسته از قبیل پرتقال ، گریپ فروت باعث شده كه این فرایند چندان رواج نداشته باشد. حتی با وجود حجم زیادی از میوه فراوری شده در یك كارخانه، مقدار وزن دانه ها به ازای وزن هر جعبه میوه كم می باشد.
جهت روغن گیری موفق از دانه های مركبات، احتیاج به جمع آوری دانه ها از تعدادی كارخانه فرآیند سازی مركبات می باشد كه بایستی این دانه ها را به یك منطقه مركزی منتقل كرده و با عمل خشك كردن قبل از روغن گیری از كپك زدن آنها جلوگیری كنند.
مقدار دانه های موجود درمیوه مركبات متفاوت است و از حدود%۲/. برای گونه های كم دانه و تا%۷ برای گریپ فروت دانه دار، متغیر می باشد.
براساس وزن خشك دانه ، مقدار روغن موجود در دانه حدود۴۰% از كل دانه را تشكیل می دهد.
تركیب اسیدهای چرب دانه های پرتقال و گریپ فرو ت
پالمتیك(%۳۶-۲۶) ، پالمیتوائیك (%۳/.-۱/.)، اتئاریك(%۵-۱) ، اولیئك(%۲۸-۱۸)، لینوائیك (%۴۰-۳۶%) و لینوائیك (%۶ -۲)
روغنهای موجود در دانه های مختلف مركبات از نظر تركیب شبیه به هم می باشند، بجز در مورد لیمو ترش و لیمو عمانی كه میزان لینولنیك اسید آنها ۲تا۳ برابر بیشتر از دیگر گونه ها می باشد. تفاله یا گوشت دانه پس از روغن گیری چیزی حدود%۲۵پروتئین دارد و مشخص شده است كه حاوی اسیدهای آمینه خاصی از قبیل گلیسین ، سیستئین ، متیونین و تریپتفان می باشد.
همچنین مقدار مشخصی( %۱-۵/. ) ماده خشك كه شامل تری ترپنوئید و لیمونین و گلیكوسیدهای نامحلول در آب كه تلخ مزه هم می باشد، در دانه مركبات و جود دارد كه می توانند به عنوان مواد باز دارنده كاربر داشته باشند.
● فلیوونوئیدها
از بین فلیوونوئیدها ، هسپریدین در پرتقال و نارنجین در گریپ فروت، به مقدار زیادی در پوست میوه و به مقدار كمتری در بافت میوه دیده شده اند.
هردو نوع این فیلونوئیدها در دمای محیط در داخل آب محلول می باشند ولی نارنجین در داخل آب داغ خیلی سریع حل می شود. در قدیم استخراج این مواد از داخل پوست و بافت میوه تحت شرایط بازی (۱۰=PH ) انجام می شد و این فرایند با اسیدی كردن محیط جهت خنثی سازی محیط بازی و سپس كریستالیزاسیون به پایان می رسید. پرتقال و گریپ فروت تقریباّ دارای۲/. كیلوگرم هسپریدین و نارنجین به ازای هر جعبه میوه می باشند.
● اهمیت موضوع
سابقاّ محصولات جانبی حاصل از صنایع آب میوه گیری به عنوان منبع مهمی از درآمد اضافی كارخانجات آب میوه گیری به حساب نمی آمد، اما امروز این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. از آنجا كه تقاضای مصرف كنندگان برای نوشیدنی ها و آب میوه ها افزایش یافته، مسئله تولید محصولات جانبی این صنایع نه به عنوان یك در آمد جانبی و فرعی ، بلكه به عنوان یك منبع اصلی درآمد ملی محسوب می شود، زیرا هریك ازمواد باز یافتی می تواند صادر شده و به عنوان منبع وارد كننده ارز به كشور مطرح شود.

منابع مورد استفاده
۱- ملكی، مرتضی- دخانی، شهرام- صنایع غذایی ، جلد اول، انتشارات دانشگاه شیراز. ۱۳۷۰
۲- فرجی، رستم- اصول نگهداری مواد غذایی، انتشارات شیراز، ۱۳۷۱
۳-Brddoc R.J.BY products of CitrusFruit .food Technoiogy.(۹).۷۴-۷۷.۱۹۹۵.
۴-Tressler.D.K.and joslyn .M.A. Fruits and Vegetable juice Processing Technology.AVI.Westport.Conn ۱۹۷۱
محمد ایزدی فر
دانشجوی دكترای مهندسی شیمی –صنایع غذایی- دانشگاه تهران

منبع : سایت نپتا

مطالب مرتبط

اسراف، نان صنعتی و مانعی به نام یارانه ها

اسراف، نان صنعتی و مانعی به نام یارانه ها
بعضی مسایل آنقدر در جامعه مطرح شده که رغبت کمتری برای نوشتن درباره آن وجود دارد. چون به نظر می رسد پرداختن بیش از حد به این مسایل، آن را به مسایلی کلیشه ای و نخ نما شده تبدیل کرده که تکرار آن هم از منظر عامه مردم، تکراری از سر عادت - و نه تاکید - ارزیابی می شود. حالا شما هر چقدر هم بگویید که فلا ن کار باید انجام شود و به فلا ن کار نباید پرداخته شود تا به نتیجه مطلوب برسیم،گویی گوش شنوایی وجود ندارد. آن وقت ، نه رغبتی برای نوشتن باقی می ماند و نه تمایلی برای خواندن این موضوعات تکراری، اما آنچه موجب می شود که باز هم در رسانه ها به این موضوعات به ظاهر تکراری و کلیشه ای پرداخته شود، اهمیت آن است. آنقدر باید نوشت و گفت تا نتیجه ای حاصل شود و این نتیجه هم حتما نباید صد باشد. همین که برای بهبود وضعیت یک گام هم بتوانیم به جلو حرکت کنیم، خود مثبت وارزشمند است. به همین دلیل هم بارها به موضوعات به ظاهر تکراری و پیش پا افتاده اما در عین حال با اهمیت و تاثیرگذار در رسانه ها برخورد می کنیم. چرا که امیدی - هر چند اندک - برای بهبود شرایط وجود دارد. یکی از این موضوعات که بارها در مورد آن سخن گفته شده و گزارش ها و مقالا ت متعددی در تشریح و توصیف آن انتشار یافته، موضوع نان است. همان قوت غالبی که همگی ما در طول روز از آن استفاده می کنیم و برای گذران زندگی، نیازمند آن هستیم. اما کمتر قدر و منزلتی برایش قائلیم. نان را می خریم و بخشی از آن را میل می کنیم و بخشی را که چندان هم کم نیست دور می ریزیم. موضوع در عین سادگی،کمی هم پیچیده است. چون همه ما می دانیم که اسراف، کار ناپسندی است. اما در مصرف نان این کار ناپسند را به کرات تکرار می کنیم.
براساس آمار رسمی، ایرانیان ۲ تا ۳ برابر مردمان برخی کشورهای اروپایی همچون آلمان و فرانسه نان مصرف می کنند و سرانه مصرف نان در ایران به ۱۷۰ کیلوگرم هم می رسد; در حالی که سرانه مصرف نان در اغلب کشورهای اروپایی، عددی دو رقمی، یعنی کمتر از صد کیلوگرم است. این تفاوت آمار، به دلیل بالا بودن میزان واقعی مصرف نان در کشور ما نیست. چرا که همگان به خوبی می دانیم که میزان مصرف برنج هم در کشور ما بیش از کشورهای اروپایی است و طبیعتا وقتی، هم میزان مصرف نان و هم میزان مصرف برنج در ایران بیش از کشورهای اروپایی باشد نشان می دهد که به قول معروف، یک جای کار می لنگد. چون هر طوری که حساب کنیم، نمی توانیم به این نتیجه برسیم که ایرانی ها بیش از اروپایی ها غذا می خورند که نه از نظر فرهنگی قابل اثبات است و نه مقایسه سرانه درآمدی، ما را به این نتیجه می رساند. پس یک بار دیگر باید به همان آمار مصرف نان در کشور برگردیم; آماری که نشان می دهد سرانه مصرف نان در ایران به ۱۷۰ کیلو هم می رسد و این یعنی میزان دور ریز نان در کشور ما زیاد است. هر چند در این مورد آماری رسمی وجود ندارد و یافتن آمار دقیق آن هم کار چندان راحتی نیست، اما شواهد و بررسی های میدانی موجود نشان می دهد که حداقل ۲۵ درصد از میزان نان مصرفی مردم در کشور ما دور ریخته می شود که این میزان اسراف در مورد برخی از انواع نان بیشتر است.
این امر حاصل عوامل متعددی است. از پایین بودن کیفیت آرد مصرفی تا نامناسب بودن شیوه پخت نان و از ضعف در شیوه عملآوری خمیر نان تا چگونگی نگهداری و مصرف نان، همگی از عوامل افزایش دور ریز نان در ایران است که موجب می شود بخش اعظم یارانه ای که به نان تخصیص می یابد تا صرف ارزان نگه داشتن نان در کشور شود به هدر رود; یارانه ای که سالانه معادل ۴ هزار میلیارد تومان ارزیابی می شود. هر چند که همین یارانه کلان را هم می توان یکی از متهمان افزایش دور ریز نان - یا شاید هم متهم اصلی آن - دانست. چرا که همین یارانه کلان موجب ارزان نگه داشته شدن قیمت نان شده و ارزانی هم عاملی برای مصرف بی رویه است; کما این که در سایر بخش هایی هم که از یارانه کلا ن اعطایی دولت برخوردارند چنین معضلی را شاهد هستیم. به عنوان مثال ارزانی بنزین موجب شده تمایل به استفاده از خودروی شخصی در بین مردم افزایش یابد و آن چه برای کنترل این مصرف بی رویه به کمک آمد، سهمیه بندی بنزین در کنار افزایش قیمت بنزین آزاد بود. طبیعتا برای جلوگیری از اسراف در مصرف نان نمی توان این قوت غالب اغلب مردم را جیره بندی کرد. اما می توان با روش مناسبی، یارانه اعطایی به آن را قطع کرد و با پرداخت مستقیم یارانه ها به مردم، ارزش واقعی نان را به همگان نشان داد چرا که ناگفته پیداست، قیمت واقعی نان با آن چه امروز در اختیار مردم قرار می گیرد متفاوت است و همان یارانه های کلا ن موجب ارزان نگه داشته شدن آن شده است. این گونه می توان به کاهش اتلا ف نان امیدوار بود. اما این تنها راه حل نیست. به موازات این اقدام برای افزایش کیفیت نان تولیدی در کشور هم باید برنامه ریزی کرد تا مردم، با دریافت نان مناسب، میزان اتلا ف و دور ریز نان را کاهش دهند. برای نیل به این مقصود ایجاد واحدهای نان صنعتی و تلا ش پیگیر برای توسعه این واحدها از اهمیت خاصی برخوردار است. نان صنعتی اگر چه قیمتی بالا تر از نان های آشنای مردم دارد، اما دور ریز ندارد و طبیعتا وقتی مردم بدانند که پول بیشتری می پردازند و در عوض نان را با کیفیت مطلوبی خریداری می کنند و دیگر مجبور نیستند بخشهایی از نان را به دلیل خمیر بودن یا سوختگی، دور بریزند، از نان صنعتی استقبال خواهند کرد.
طی سال های اخیر تلا ش پیگیر و مستمری برای فراهم آوردن زمینه فعالیت واحدهای نان صنعتی صورت گرفته و ارگان های ذیربط در این زمینه همکاری لا زم را انجام داده اند تا تمامی شرایط برای توسعه واحدهای نان صنعتی در کشور فراهم شود. اما آن چه در ابتدای این نوشتار ذکر کردم، همین جا مصداق پیدا می کند. در مورد موضوعی، آنقدر گفته و نوشته می شود که حالت تکرار پیدا می کند اما خبری از عملی شدن خواسته ها نیست. در مورد اتلاف نان و ضرورت چاره اندیشی برای جلوگیری از دور ریز آن، بارها سخن به میان آمده و حال که وزارت بازرگانی زمینه را برای توسعه واحدهای نان صنعتی به عنوان راهکاری برای جلوگیری از اتلاف نان تا حد امکان فراهم ساخته، یک پای دیگر کار می لنگد و آن هم بلاتکلیف ماندن هدفمند کردن یارانه ها است.
ایجاد واحدهای نان صنعتی، زمانی برای متقاضیان آن که اغلب فعالان بخش خصوصی هستند جذابیت پیدا می کند که از سودآوری مناسب و معقولی برخوردار باشد، اما وقتی نان ارزان - و البته بی کیفیت - همچنان به مدد یارانه های کلان، در دسترس مردم قرار می گیرد، مردم حتی اگر به خرید نان با کیفیت صنعتی تمایل داشته باشند، اغلب به دلیل مشکلات مالی و اقتصادی ترجیح می دهند عادت پیشین خود در مصرف نان را ادامه دهند. فراموش نکنیم که رفع یک مشکل، سیاستگذاری های هماهنگی را طلب می کند. اگر خواستار رفع مشکل اتلاف نان هستیم، چاره، تنها ایجاد واحدهای نان صنعتی نیست. بلکه طرح هدفمند سازی یارانه ها باید به سرمنزل مقصود برسد تا طرح تولید نان صنعتی هم از توجیه اقتصادی برخوردار باشد. پس باید به نوشتن - ولو درباره مطالب به ظاهر عادی و کلیشه ای - ادامه داد تا شاید موانع باقیمانده هم از پیش رو برداشته شود.

وبگردی
فیلم | دستگیری ۳ مرد با لباس زنانه در مسیر پیاده‌روی اربعین!
فیلم | دستگیری ۳ مرد با لباس زنانه در مسیر پیاده‌روی اربعین! - ۳ مرد با لباس زنانه در مسیر پیاده روی اربعین دستگیر شدند. دادستان شهرستان حمیدیه استان خوزستان گفت: افرادی که شامگاه گذشته در مسیر راهپیمایی اربعین حسینی دستگیر شده اند، هیچگونه انگیزه امنیتی نداشته اند. علی بیرانوند به ایرنا گفته بعد ازظهر جمعه ماموران انتظامی حمیدیه به یک خودروی پراید مشکوک شدند که پس از متوقف کردن آن متوجه شدند 6سرنشین مرد داشته که سه نفرشان پوشش زنانه دارند. این افراد برای تحقیقات…
فیلم | رسوایی جدید در رسانه ملی؛ مقصر فریب مردم کیست؟
فیلم | رسوایی جدید در رسانه ملی؛ مقصر فریب مردم کیست؟ - فیلم - پدری که در برنامه «فرمول یک» علی ضیا ادعا کرد به خاطر تامین هزینه‌های درمان فرزندش اقدام به فروش کلیه‌اش کرده، مردم را فریب داده است.
«بیان واضحات و تکرار مکررات» ؛ نتیجه 7 سال بودجه و تشکیلات و همایش و جلسه!
«بیان واضحات و تکرار مکررات» ؛ نتیجه 7 سال بودجه و تشکیلات و همایش و جلسه! - مثلاً سنت های الهی که در این سند آمده، در کتاب های درس بینش اسلامی دوره دبیرستان هم وجود دارد... واقعاً هزاران جلسه تشکیل داده اند که بدیهیاتی مانند خانواده بنیادی ترین واحد تشکیل دهنده جامعه است، انسان دارای اختیار است، جهان دارای نظام علّی - معلولی است، خداوند رحمان و رحیم است و ... را در سند بازنویسی کنند؟!
گلایه های جنجالی یک بازرگان با وزیر صنعت
گلایه های جنجالی یک بازرگان با وزیر صنعت - صحبتهای کنایه آمیز یک بازرگان با وزیر صنعت
ادامه داستان لُنگ و خانه سعدآباد
ادامه داستان لُنگ و خانه سعدآباد - ۱- خب چی میشه ولایتی بجای توصیه به لُنگ پوشی، بملت توصیه کنه تو سعدآباد مالک خونه بشن ویک سومشو وقف کنن؟ ۲- اینجور واینجا صاحبخونه شدن و بعد توجیه وقف، آدمو یادحافظ میندازه: فقیه مدرسه دی مست بود و فتوی داد که می‌حرام، ولی بِه زمالِ اوقاف است
عبدی : آقای ولایتی با خانه هزارمتری کنار کاخ سعدآباد حالا مردم رابه نان خشک خوردن دعوت می‌کنند
عبدی : آقای ولایتی با خانه هزارمتری کنار کاخ سعدآباد حالا مردم رابه نان خشک خوردن دعوت می‌کنند - حالا مردم رابه نان خشک خوردن دعوت می‌کنند؟مردم نیازی به این توصیه‌هاندارند اگرلازم باشد آن‌قدر شرف دارندکه از خودشان دفاع کنند ولی این دفاع،منحصربه دفاع دربرابر دشمنان خارجی نمی‌شود که باید وضعیت خیلی‌ها رادر داخل هم بررسی کرد.
فیلم | حمله به پلیس در اهواز به درگیری مرگ‌بار انجامید!
فیلم | حمله به پلیس در اهواز به درگیری مرگ‌بار انجامید! - فیلم - حمله فرد متهم در بازار پرنده فروشان اهواز به پلیس آگاهی منجر به درگیری مرگبار شد.
ماجرای عجیب منزل های مسکونی در همسایگی کاخ سعد آباد
ماجرای عجیب منزل های مسکونی در همسایگی کاخ سعد آباد - ماجرای عجیب دو منزل مسکونی در همسایگی کاخ سعدآباد و حسین فریدون و نهاد ریاست جمهوری
فیلم | لحظه حمله جن‌ها به یک مرد در کرج! (۱۶+)
فیلم | لحظه حمله جن‌ها به یک مرد در کرج! (۱۶+) - فیلم - به تازگی شخصی در فضای مجازی فیلمی منتشر کرده که مردی ادعا می کند در پارکینگ خانه اش مورد حمله جن ها قرار گرفته است.
فیلم | درس خجالت‌آوری که یک توریست به ایرانی‌ها می‌دهد!
فیلم | درس خجالت‌آوری که یک توریست به ایرانی‌ها می‌دهد! - فیلم - پاول یک توریست اهل چک است که با موتورسیکلتش دنیا را می گردد و یک هفته در ایران اقامت داشته است. ویدئوی سلفی که او در طبیعت ایران از خود و اقدام پسندیده اش منتشر کرده برای همه ایرانیان جای تامل دارد.
فیلم | جنازه غرق در خون ملکه زیبایی عراق (۱۶+)
فیلم | جنازه غرق در خون ملکه زیبایی عراق (۱۶+) - فیلم - قتل مدل و ملکه زیبایی عراق از روز گذشته سوژه رسانه ها شده و پلیس تحقیقات ویژه ای را برای دستگیر قاتل وی انجام داده است. تصاویر منتشر شده از جنازه غرق در خون وی را در ویدئوی زیر می بینید.
جنجال بنر سربازان اسرائیلی در شیراز
جنجال بنر سربازان اسرائیلی در شیراز - عکس این بنرکه گفته می‌شود نمایشگر تصویری از سربازان رژیم صهیونیستی است طی روزهای اخیر در فضای مجازی دست به دست می‌شد و واکنش‌هایی به همراه داشت.
عکسی آموزنده از سفر نیویورک
عکسی آموزنده از سفر نیویورک - پوشه‌های پُر از برنامه فرانسوی‌ها در برابر دستان خالی تیم ایرانی. به کاغذ ها و پرونده های موجود روبه روی تیم فرانسه دقت کنید!
ویدئوی جنجالی وزیر بهداشت؛ #خودت_بمال / تمسخر و تحقیر بیمار نیازمند توسط وزیر
ویدئوی جنجالی وزیر بهداشت؛ #خودت_بمال / تمسخر و تحقیر بیمار نیازمند توسط وزیر - وزیربهداشت بهترین توصیه رو به اون پیرمرد بیچاره کرد که گفت: خودت بمال. پیرمرد باید دستش رو محکم می‌مالید به گوش وزیر تا یک بار هم که شده از تخت اخلاق فرعونی بیاد پایین
نیاز شدید تلویزیون به بدحجابها در روزهای خاص
نیاز شدید تلویزیون به بدحجابها در روزهای خاص - کاش در این میان یکی به ما بگوید که بالاخره بی حجاب بد است، خوب است؟ چه زمانی بد است؟ چه زمانی خوب است؟
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی - حمید رسایی عضو جبهه پایداری در صفحه شخصی خود در شبکه توییتر نسبت به اهانت زشت امیر تتلو به امام حسین (ع) و 72 تن از یاران باوفایش واکنش تندی نشان داد.
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+)
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+) - پزشکان هنگامی که یک نوزاد دختر اندونزیایی را در یکی از بیمارستان های این کشور به دنیا آوردند بسیار وحشت زده شدند. نوزاد تازه متولد شده با یک چشم بزرگ روی پیشانی اش متولد شد و پس از هفت ساعت درگذشت.
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای !
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای ! - فردی به نام علی‌اکبر رائفی‌پور كه رسانه‌‌های اصولگرا از او به عنوان «استاد، محقق و پژوهشگر» یاد می‌كنند! در تاریخ 29 اردیبهشت 96 (در كوران انتخابات ریاست‌جمهوری) در نامه‌ای سرگشاده به امیرحسین مقصودلو (تتلو) نوشت: «امیر جان بخوان، تو باید بخوانی، عیبی ندارد! سرت را بالا بگیر و خدا را شکر کن که به واسطه تو این همه نفاق را آشکار کرد! دلت محکم باشد پهلوان! تو فقط بخوان، بخوان
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی - انتشار عکس‌های نشستن احمد خمینی زیر کولر در بخش وی‌آی‌پی هیات که پوششی شیشه‌ای دارد و از سینه‌زنان جداست، پس از توضیح او که گفت آن جایگاه مربوط به «روحانیون درجه یک و دو قم» است و «اون بالا معممین میشینن که لباسشون چون زیاده باعث گرمازدگی نشه»، با واکنش‌های تندتری هم همراه بود.