شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اسلام و مسلمانان در ایرلند


اسلام و مسلمانان در ایرلند
اسلام دینی است که ماهیتی جهانی دارد. این دین از خاورمیانه تا شمال آفریقا، از اروپا تا قلب آفریقای سیاه، از روسیه تا مناطق جنوب شرق آسیا را در برگرفته است. حضور اسلام برای مناطق بسیاری از جهان یک تحول بزرگ و آغاز مقطعی جدید در تاریخ است به همین دلیل گروه دین و اندیشه خبرگزاری مهر به بررسی چگونگی ورود اسلام به کشورهایی می پردازد که فعالیتهای اسلامی و همچنین حضور اولیه مسلمانان در آنها قابل توجه است.
ایرلند نام رسمی کشوری در جزیره ایرلند به پایتختی دوبلین است، گاه از این کشور به صورت "جمهوری ایرلند" نام برده می ‌شود تا با ایرلند شمالی اشتباه نشود.
جمهوری ایرلند ۸۰ درصد کل مساحت جزیره ایرلند را دربر می گیرد. موقعیت جزیره ایرلند در غرب اروپا به طور عام به عامل تعیین کنندهای برای جامعه ایرلندی و به طور خاص برای فرهنگ ایرلندی مبدل شده است.
جمهوری ایرلند از شمال و از غرب به اقیانوس اطلس شمالی و از شرق و جنوب شرقی به دریای ایرلند و تنگه سنت جورج منتهی می شود. جزیره ایرلند در غرب انگلستان واقع شده است. طول مرزهای بین المللی ایرلند ۳۶۰ کیلومتر در شمال است که در منطقه ایرلند شمالی با انگلستان هم مرز هستند طول سواحل این کشور ۱۴۴۸ کیلومتر است.
● دین در ایرلند
اکثریت مردم این کشور را کاتولیک ها تشکیل داده اند به طوری که می توان گفت ۹۲ درصد جمعیت کشور پیرو مذهب کاتولیک روم هستند. ۳ درصد از مردم ایرلند خود را پروتستان می دانند و پنج درصد باقی مانده را مسلمان، یهودی، ارتدکس و دیگر فرقه های مسیحیت تشکیل می دهند .
دومین فرقه بزرگ مسیحی پس از کاتولیک کلیسای ایرلند است که پیرو مذهب انگلیکن محسوب می شوند و در طول قرن بیستم با کاهش تعداد شرکت کنندگان در کلیسا و مراسم عشای ربانی رو به رو شد، اما بر اساس آمار سال ۲۰۰۲ تعداد اعضای این کلیسا افزایش یافته است. کلیسای پروتستان مشایخی از دیگر فرقه های بزرگ این کشور است که بدنبال آن از نظر تعداد اعضا کلیسای متودیست قرار دارد. تعداد پیروان دین یهودیت در این کشور نیز بسیار اندک است.
● تاریخ ورود اسلام به ایرلند
تاریخ ثبت شده اسلام در ایرلند به دهه ۱۹۵۰ بر می گردد. توصیف برخی از روزنامه های این کشور از تاریخ ورود دین آسمانی اسلام به ایرلند با ورود مهاجران ترک در اوایل قرن بیستم همراه است اما اینکه همه آنها مسلمان بوده یا صرفا ترک بودند مشخص نیست.
تاریخ تأسیس نخستین انجمن اسلامی در ایرلند به سال ۱۹۵۹ باز می گردد که توسط دانشجویان مسلمانی که در این کشور تحصیل می کردند ساخته شد و آن را انجمن اسلامی دوبلین نامگذاری کردند و بعدها به فدراسیون اسلامی ایرلند تغییر نام داد.
پیش از ساخت نخستین انجمن اسلامی ایرلند، هیچ مسجدی در دوبلین وجود نداشت و مسلمانان ابتدا از منازل شخصی خود و بعدها از سالن های اجاره ای برای اقامه نماز جمعه و نماز اعیاد مختلف سود می بردند. در سال ۱۹۶۹ دانشجویان مسلمان ایرلند با اقوام و برخی از سازمان های اسلامی و کشورهای اسلامی با هدف جمع آوری کمک برای ساخت یک مسجد ارتباط برقرار کردند.
هشت سال پس از آن در سال ۱۹۷۶ اولین مسجد و مرکز اسلامی ایرلند به عنوان یک ساختمان چهار طبقه در خیابان هارینگتون دوبلین افتاح شد.
چند سال پس از تأسیس اولین مرکز اسلامی و مسجد در دوبلین این مسجد برای جمعیت در حال رشد نمازگزاران مسلمان بسیار کوچک به نظر می رسید و متصدیان این انجمن اسلامی در صدد ساخت دومین مسجد شهر برآمده و ستادهایی را در راستای جمع آوری کمک برای ساخت مسجدی بزرگتر تشکیل دادند.
در سال ۱۹۸۳ ساختمان فعلی مسجد و مرکز اسلامی دوبلین که خریداری شده بود تعمیر و دفتر مرکزی آن به ساختمان دیگری منتقل شد .
● جمعیت شناسی و سابقه قومی مسلمانان ایرلند
بر اساس آماری که ایرلند در سال ۲۰۰۲ تهیه کرد، ۱۹۱۴۷ هزار نفر از جمیعت جمهوری ایرلند را مسلمانان تشکیل داده اند. همچنین آمار ایرلند شمالی در سال ۲۰۰۱ نشان می دهد تعداد مسلمانان این منطقه ۱۹۴۳ نفر بوده است.
جامعه مسلمانان ایرلند به نحو قابل توجهی دارای تنوع و گستردگی است و اعضای جامعه اسلامی این کشور را نمی توان بر اساس کشور طبفه بندی کرد، می توان گفت که قومیت غالبی در میان جامعه اسلامی ایرلند وجود ندارد. مسلمانان این کشور از جنوب و شرق آسیا، چین، اقیانوسیه و اندونزی به ایرلند مهاجرت کرده اند.
افزایش روز افزون مساجد جمهوری ایرلند شاهدی بر این مدعا است که جامعه مسلمانان علی رغم کوچک بودن در حال رشد و ثبات در جمهوری ایرلند است.
پایگاه استاد حسین انصاریان
منبع: مهر
منبع : عرفان


همچنین مشاهده کنید