پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

رژیمی برای سرطان


رژیمی برای سرطان
زمانی تصور می شد كه رژیم های غذایی نقشی در مرگ های ناشی از سرطان ندارند. امروزه محققان ثابت كرده اند كه رژیم غذایی افراد نقش مهمی در پیشگیری، بروز و درمان انواع سرطانها ایفا می كند. با پذیرش این حقیقت كه انسان هر روزه ملزم به مصرف غذا است و به دلیل تعداد و تنوع سرطانهایی كه به طور بالقوه با رژیم غذایی در ارتباط هستند، می توان گفت كه در حدود یك سوم سرطانهایی كه در نهایت منجر به مرگ می شوند با آنچه كه می خوریم در ارتباطند. تأثیر تحولاتی كه امروزه در نوع زندگی و عادات غذایی مردم صورت گرفته است را نمی توان در ایجاد چنین بیماریهایی نادیده گرفت.
استعداد ابتلا به سرطان در افراد مختلف به دلیل تفاوت های زمینه ای و ذاتی با یكدیگر متفاوت است و علاوه بر ویژگی های وراثتی، عوامل بیرونی نیز در ایجاد سرطان ها تاثیر به سزایی دارند. با وجود شیوع روزافزون سرطان در سراسر دنیا هر روزه خبرهای امیدواركننده ای درباره این بیماری ها می شنویم. اگر نمی توانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد كرده و یا اگر نمی توانیم بر محیط زیست و عوامل تهدیدكننده موجود در آن غلبه كنیم، اما می توانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی خود در طول زندگی احتمال ابتلا به سرطان را در خود به میزان قابل ملاحظه ای كاهش دهیم.
●رابطه تغذیه و سرطان در گفت وگو با دكتر غلامرضا خاكپور
دكتر غلامرضا خاكپور، معتقدند سرطان یك بیماری وحشتناك نیست و با تشخیص به موقع می توان هر نوع سرطان را در مراحل اولیه درمان كرد.
●●●
● لطفاً در ابتدا توضیح دهید در بین غذاهای مصرفی كدام یك در ابتلا به سرطان نقش بیشتری دارند؟
- غذاهای ما دو دسته هستند، غذاهایی كه از حیوانات می گیریم و سبزیجات. امروزه ثابت شده كه كسانی كه به مقدار زیاد از فرآورده های گوشتی استفاده می كنند بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های قلبی، كلیوی و سرطان ها می شوند. به علت وجود مقدار زیاد چربی در گوشت های قرمز، این مواد در قسمت داخلی عروق می نشیند و با كوچك ترین زخمی در این ناحیه كلسیم در آن رسوب می كند و باعث ایجاد لخته و بعد انسداد در عروق قلب و انفاركتوس میوكارد می شود. توصیه ما به كسانی كه مستعد بیماری های قلبی هستند عدم استفاده از گوشت و به خصوص گوشت قرمز است و حتی بهتر است گوشت سفید هم نخورند چون در گوشت سفید هم مقدار زیادی مواد چربی وجود دارد و از طرف دیگر چون امروزه تغذیه این حیوانات از طریق مواد مصنوعی و شیمیایی است، این مواد وارد گوشت شده و وقتی در كبد متابولیزه می شود ایجاد مواد سمی می كند كه علاوه بر افزایش چربی سرطان را نیز سبب می شود.
● در مورد مضرات احتمالی گوشت سفید بیشتر توضیح دهید.
- در مرغ ها به علت این كه مقدار زیادی استروژن، تستوسترون و آنتی بیوتیك به آنها می دهند استفاده از آنها به خصوص در خانمها و دختران باعث بلوغ زودرس می شود. در قدیم سن بلوغ ۱۶ سال بود ولی امروزه به ۱۳ سال رسیده و هرچه سن بلوغ و یائسگی پایین تر باشد میزان ابتلا به سرطان افزایش پیدا می كند. در آقایان نیز به علت وجود تستوسترون در مواد تغذیه ای حیوانات بلوغ زودرس ایجاد می شود و این تستوسترون خودش در مردان ایجاد سرطان پروستات می كند به همین دلیل امروزه در همه جای دنیا سرطان سینه در خانمها و سرطان پروستات در آقایان شیوع زیادی پیدا كرده است.
●آیا دادن آنتی بیوتیك به این حیوانات برای سلامتی انسان مضر است؟
- بله، دادن آنتی بیوتیك به این حیوانات به این خاطر است كه مریض نشوند و این آنتی بیوتیك ها به خصوص پنی سیلین از طریق روده وارد گوشت این حیوانات می شود و به همین دلیل بدن انسان نسبت به پنی سیلین به تدریج مقاوم شده و سبب شده میزان تأثیرگذاری به پنی سیلین از ۱۰۰ درصد به ۱۸ درصد برسد.
● توصیه شما به كسانی كه سابقه فامیلی ابتلا به سرطان دارند، چیست؟
- كسانی كه مستعد سرطان هستند و یا سابقه فامیلی دارند باید گوشت قرمز را از برنامه غذایی شان حذف كنند. استفاده از سبزیجات و میوه ها به خصوص میوه های حاوی رنگدانه بسیار مهم ترند و خاصیت آنتی اكسیدان دارند. ثابت شده كه بیماری های قلبی و بسته شدن عروق از سن ۱۰ سالگی شروع می شود و خوردن غذاهای چرب به كودكان نیز توصیه نمی شود.
● پزشك در مورد بیماری چه مواردی را باید به بیمار گوشزد كند؟
- پزشك باید در مورد بیماری اطلاعات كافی به بیمار بدهد و واقعیت را به او بگوید. مشكل ایرانی ها ترس از واژه سرطان است و خانواده ها این واژه را نمی پذیرند ولی در كشورهای پیشرفته پزشك اطلاعات كافی در مورد بیماری به بیمار می دهد و به او در امر درمان امیدواری می دهد. پزشك باید در تمام حیطه ها از دادن اطلاعات تا درمان تخصص داشته باشد. خود افراد نیز باید یك سری از اطلاعات را داشته باشند مثل تشخیص سرطان سینه و لمس توده توسط خانمها. خوب است بدانید كه تشخیص سرطان در مراحل اولیه با درمان صددرصد مساوی است.
● آیا مصرف آب سالم و قرار گرفتن در معرض نور خورشید در جلوگیری از سرطان مؤثر است؟
- آب تصفیه شده و نوشیدن آن به میزان كافی بسیار مهم است. البته نوشیدن آب خیلی زیاد چون باعث ایجاد مسمومیت و ورم در اندامها می شود، مضر است. نوشیدن آب كافی از بروز بیماری های كلیوی و انفاركتوس میوكارد جلوگیری می كند و منجر به رقیق شدن خون و شستشوی مثانه و جلوگیری از سرطان مثانه می شود و كلیه ها را فعال می كند.
نور آفتاب نیز علاوه بر این كه میكروب كش است به علت ویتامین دی از پوكی استخوان جلوگیری می كند. الآن دانشمندان انگلیسی تحقیق كردند كه در مناطقی كه نور خورشید بیشتر است ابتلا به استئوآرتریت كمتر است ولی باید مواظب بود كه این نور منجر به سرطان پوست نشود. روزی یك ساعت قرار گرفتن در معرض نور آفتاب این ویتامین را تامین می كند. استفاده از ویتامین های مصنوعی خاصیت ضدسرطان ندارند و تنها نور خورشید این خاصیت را دارد.
● استراحت و ورزش تا چه حد در این امر مؤثرند؟
- فاكتور استراحت باعث ساخته شدن سلول های جدید در بدن می شود. اگر به هر علتی خواب كسی كم شد باید با مراجعه به پزشك آن را تنظیم كند زیرا افراد كم خواب و كسانی كه در روز كمتر از ۸ ساعت می خوابند در ابتلا به بیماری های قلبی شانس بیشتری دارند و به خصوص كسانی كه شب كارند نسبت به افراد طبیعی ۵ سال طول عمرشان كمتر می شود.
ورزش نیز همراه با تغذیه مناسب در حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت در روز به خصوص در كسانی كه سابقه خانوادگی سرطان دارند بسیار مهم است. تحقیقات نشان داده كه هنگام ورزش موادی در بدن ترشح می شود كه فرد را سرحال كرده و با اثر گذاشتن روی جداره عروق از ابتلا به سرطان جلوگیری می كند.
● اگر ذكر موارد دیگری را لازم می دانید، بفرمایید.
- اعتیاد به مواد غذایی نامناسب در خیلی از افراد وجود دارد و ثابت شده كه افراد چاق به خصوص خانمها بیشتر به سرطان مبتلا می شوند.
روزانه مصرف ۸ واحد میوه و استفاده از آن موقع خوردن صبحانه بسیار مهم است، ولی میوه و سبزی را نباید با هم خورد، چون محیط های اسیدی و قلیایی آنها در هم اثر بد می كنند. خوردن كلم بروكلی و اسفناج و سبزی های سبزتر مفیدتر است. در رابطه با چای نیز باید از نوع سیاه آن كه حاوی مواد رنگی و طعم دار نیست استفاده شود. استفاده از چای سبز زیاد توصیه نمی شود زیرا بعضی از آنها منجر به سرطان كبد می شود. روزی ۴ تا ۵ لیوان چای تا۲۵ درصد كاهش كلسترول می دهد و به دلیل وجود آنتی اكسیدان از ابتلا به سرطان جلوگیری می كند.
سمیه شرافتی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید