پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

«ام .اس» پایان زندگی نیست


«ام .اس» پایان زندگی نیست
بیماری «ام.اس» از بیماری های شایع سیستم عصبی مركزی است كه بیشتر افراد جوان و میانسال را گرفتار می كند.بر اثر آن سیستم های عصبی مغز برای دفاع از خود تحلیل می رود وآسیب می بیند.
علت اصلی این بیماری نسبتاً ناشناخته، هنوز مشخص نیست، اما متخصصین مغز و اعصاب معتقدند كه «محیط»، «ژنتیك» و «ایمنولوژی» پائین بدن در بروز این بیماری بی تأثیر نیست و محیط «گرم»، «مرطوب»، «استرس» و «آلودگی صوتی» در تشدید آن دخیل است.
میانگین سن ابتلا به این بیماری ۳۰ سال است و در زنان سه برابر بیشتر از مردان دیده می شود.
علائم و عوارض این بیماری در افراد با یكدیگر متفاوت است، بعضی افراد بر اثر این بیماری دچار حملات قلبی و تشدید ناگهانی به شكل كامل و نسبی می شوند و بعد از مدتی بهبود می یابند.برخی افراد تنها یك یا دو حمله در طول عمر خود دارند و بعضی دیگر تاآخر عمر درگیر حملاتی هستند كه هیچگاه تسكین نمی یابد.
اما آنچه مهم است، این كه بنابه اظهار متخصصان؛ «ام.اس» پایان زندگی برای این افراد نیست، و این بیماری چون دیگر بیماری ها برای كنترل دارای راهكار است كه نیازمند همكاری بیمار و اطرافیان اوست.
دكتر«پیتر ریخمن» عضو انجمن ام.اس كشور آلمان كه برای شركت در سومین كنگره بین المللی ام.اس به اصفهان سفر كرده در این باره گفت: شاید علت بروز این بیماری ناشناخته است اما راه درمان و كنترل آن وجود دارد.
وی تصریح كرد: نخستین نكته برای درمان این بیماری این است كه فرد بپذیرد مبتلا به این بیماری است.
از سوی دیگر این بیماران باید بپذیرند توصیه استفاده ازامكانات و تجهیزات حمایتی، دلیلی بر پیشرفت بیماری و پایان زندگی نیست.
وی با اشاره به این كه بسیاری از بیماران نسبت به توصیه های پزشكان بی توجهند، گفت : از جمله وسایلی كه به برخی بیماران توصیه می شود، عصا است، اما آنان با دریافت این توصیه احساس می كنند دربرابربیماری تسلیم شده اند.
این متخصص آلمانی تصریح كرد: استفاده از این وسایل حتی ویلچر، به معنای پیشرفت بیماری نیست، بلكه نوعی سازش و پیشگیری از بروز دیگر حوادث مانند افتادن روی زمین و شكستگی است ضمن اینكه به فرد امكان می دهد از انرژی خود بهتر استفاده كند.
ریخمن، تأكید كرد : این بیماری، باید در اجتماع بخصوص خانه و محل كار شناخته شده و تعریف شود تا برای رفاه بیماران اقداماتی صورت گیرد.
استفاده از دستگیره در آشپزخانه و دستشویی، قرار دادن اتاق كار و كلاس درس در طبقه همكف و چینش مناسب وسایل خانه و ادارات برای به حداقل رساندن نیاز به حركت، از جمله مواردی است كه باید رعایت شود. وی بااشاره به اینكه این بیماری در زنان بیشتر است، گفت:درتمام دنیا،زنان حتی ازسوی همسران خوددرهنگام بیماری حمایت نمی شوند،بنابراین توصیه می شود بهترین شرایط برای فعالیت بانوان بخصوص درآشپزخانه با چیدن مناسب وسایل مطابق میل بیمار ایجاد شود.
وی افزود : از به كار بردن الفاظ زننده كه باعث تزلزل روحی و فعالیت این بیماران می شود باید خودداری كرد، چرا كه در این صورت نخستین اشخاص متضرر، افراد سالم در خانه و محیط كار هستند.
دكتر «امید زمانی» عضو انجمن ام .اس آمریكا نیز تصریح كرد: نخستین كمك بیماران به خودشان این است كه بپذیرند مبتلا به این بیماری هستند اما این بیماری پایان زندگی نیست.
آنان باید برای بهبود و كنترل بیماری خود توصیه های پزشك را انجام دهند، نه این كه برای اثبات بیمار نبودن شان دست به اقدامهای خودسرانه بزنند.
وی با اشاره به این كه این بی توجهی ها به نوعی مانع از درمان بیماران می شود، افزود : بسیاری از مبتلایان به این بیماری در كنترل مثانه با مشكل روبرو و دچار تكررادرارمی شوند، كه به این دلیل خودسرانه از نوشیدن مایعات خودداری می كنند.
این مسأله برای سلامتی آنان خطرناك است، چرا كه كلیه برای انجام فعالیت و وظیفه خود به روزی دو لیتر آب نیاز دارد.
نگه داشتن ادرار زمینه رابرای عفونت فراهم و مشكلات بیماران ام .اس را بیشتر می كند به طوری كه این بیماری عملكرد روده ها را در كنترل خود در می آورد و در نتیجه بیماران ام.اس بیش از دیگران دچار «یبوست»می شوند.
زمانی، گفت : ورزش،بخصوص «پیاده روی ساده» برای این افراد مفید است چون ورزش برای ضربان قلب وجریان خون این بیماران نقش منظمی را ایفامی كند.
دكتر «جمشید لطفی» رئیس انجمن ام.اس ایران نیز گفت : از جمله مشكلاتی كه از سوی این افراد و جامعه كمتر به آن توجه و درك شده است، خستگی است كه بایدبرنامه ریزی آنها به نوعی باشدكه درهركاری كمترین انرژی را استفاده كنند.
وی افزود :این بیماران از ترس، اصرار برانجام كارهای سنگین دارند كه با این كارها بخصوص مردان می خواهند ثابت كنند بیمار نیستند و همچنان می توانند كارهای سنگین را به شكل مطلوب انجام دهند.
بسیاری بر این باورند كه مبتلایان به این بیماری بخصوص بانوان نمی توانند ازدواج كنند در حالی كه آنان همانند دیگر افراد می توانند ازدواج كنند.
وی تأكید كرد : یكی از دلایل بروز این بیماری ژنتیكی است و بنابر این خانواده ها باید از ازدوج های فامیلی پرهیز كنند.
لطفی، گفت : تاری دید یك یا دوچشم، دو بینی، گزگز شدن دست و پا، لرزش و عدم تعادل دراندام ها، اختلالات حسی،سرگیجه و خستگی مستمر كه به مدت ۱۰ روز به طول انجامد از علائم بالینی این بیماری است.
وی افزود : افراد با مشاهده این علائم باید به پزشك مراجعه كنند تا با دستگاههای پیشرفته از جمله MRI، از آنها تست شود و در صورت تأیید زیر نظر پزشك درمان شوند .
وی با اشاره به این كه «حرارت بالا»، «بی خوابی» و «گرمای زیاد» از علل پیشرفت این بیماری است،گفت: دراغلب بیماران نشانه های اولیه فروكش و بعد از مدتی به شكل شدیدتر مانند سردرد و تشنج بروز می كند.
رئیس انجمن ام.اس ایران افزود : چون این افراد دچار تضادهای روحی و روانی می شوند، نیازاست كه اول خودشان خانواده و محیط اداری را در ابتلا به این بیماری آگاه كنند تا درصورت بروز حادثه بتوانند اقدامهای بالینی بیمار از جمله مهیا كردن محیط آرام و خنك، ویك طرف خواباندن تارساندن به اورژانس را انجام دهند.
لطفی با اعلام این كه ۴۰هزار ایرانی مبتلا به بیماری ام.اس در كشور شناخته شده اند گفت: از بیماران و دیگر قشرها درخواست می شود باعضو شدن در انجمن ام.اس علاوه بر تبادل نظر و ارتقای آگاهی شان شرایط را برای كسب تجارب جهت بهبودی و رد و بدل اطلاعات بین خودشان و دستیابی به دوستان بیشتر فراهم كنند.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید