پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تکرر ادرار در زمان حاملگی


تکرر ادرار در زمان حاملگی
● علت تكرر ادرار در زمان حاملگی چیست؟
تكرر ادرار جزو شایعترین علائم اولیه حاملگی است كه در حدود هفته ششم حاملگی شروع می شود. عمده ترین دلیل تكرر ادرار افزایش حجم خون در حاملگی است كه سبب افزایش ادرار می شود. بزرگ شدن رحم در ادامه حاملگی نیز ممكن است سبب فشار بر روی مثانه و تكرر ادرار شود.
بعضی عقیده دارند كه در سه ماهه دوم با رشد رحم به خارج از لگن تكرر ادرار كمتر می شود ولی تحقیقات شواهدی در این زمینه نشان نداده اند. واقعیت این است كه تكرر ادرار در سه ماهه دوم ممكن است اصلاً كم نشود. در یك مطالعه كه در آن زنان حامله دفعات و حجم ادرار خود را اندازه می گرفتند، محققین دریافتند كه هم تعداد دفعات و هم حجم ادرار در طول حاملگی افزایش می یابد و كاهشی در سه ماهه دوم دیده نمی شود.
● چگونه می شود دفعات ادرار كردن را كم كرد؟
سعی كنید چای و قهوه كمتر مصرف كنید زیرا این مواد تا حدی مدر (زیاد كننده ادرار) هستند. همچنین برای اینكه تعداد دفعات دستشویی رفتن در شب را كم كنید روزها مقدار زیادی آب بنوشید ولی در ساعات قبل از خواب آب ننوشید. یك راه دیگر این است كه هنگام ادرار كردن كمی به جلو خم شوید تا مثانه كاملاً تخلیه شود. بیشتر از اینها كار دیگری نمی توان كرد. به قول یكی از مادران "طبیعت به این شكل دارد مادر را به بیدار شدن های شبانه بعد از بدنیا آمدن كودكش عادت می دهد!"
● چه زمانی تكرر ادرار مشكلی جدی محسوب می شود؟
در صورت وجود درد و سوزش هنگام ادرار كردن و یا در صورتیكه بعد از ادرار كردن همچنان احساس نیاز به دستشویی رفتن دارید به پزشك مراجعه كنید. اینها ممكن است علائمی از عفونت ادراری باشند. عفونت های ادراری شایعترین عفونت های باكتریال در زنان حامله هستند و در صورتیكه درمان نشوند می توانند سبب عفونت كلیه و زایمان زودرس شوند.
● آیا "نگه داشتن" ادرار سبب بی اختیاری می شود؟
بسیاری از زنان در طول حامگی دچار "بی اختیاری فشاری" می شوند. در این نوع بی اختیاری، هنگام سرفه، خنده، عطسه و بلند كردن اجسام سنگین مقداری ادرار از مثانه خارج می شود. این عارضه در سه ماهه سوم شایعتر است. برای جلوگیری از این عارضه بهتر است قبل از پر شدن بیش از حد مثانه، به دستشویی بروید.
انجام ورزش های كگل كه سبب تقویت عضلات كف لگن می شود نیز می تواند به كاهش بی اختیاری فشاری كمك كند. بهتر است ورزش های كگل را در اویل حامگل شروع كنید و تا بعد از زایمان ادامه دهید . (در واقع اگر غیر از زمان حامگلی نیز این ورزش ها را انجام دهید بسیار مفید خواهد بود.) به خاطر داشته باشید كه قبل از شروع ورزش مثانه خود را تخلیه كنید. در صورت نیاز می توانید از پد نیز استفاده كنید.
● تكرر ادرار تا چه زمانی ادامه می یابد؟
تكرر ادرار به فاصلی كوتاهی پس از زایمان برطرف می شود. چند روز اول بعد از زایمان حجم و دفعات ادرار زیاد می شود زیرا بدن در حال دفع مایعات اضافی است كه در طول حاملگی در بدن جمع شده است. ولی بعد از چند روز وضعیت به حالت زمان قبل از حاملگی بر می گردد.
منبع : نی نی سایت


همچنین مشاهده کنید