سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ / Tuesday, 24 April, 2018

زعفران


زعفران
● گل زعفران
زعفران با نام عمومی saffron و نام علمی crocus sativus گرانبها ترین گیاه زراعی موجود در روی كره زمین است و تنها گیاهی است كه واحد خرید و فروش آن به جای تن و كیلو مثقال و گرم است .
زعفران از خانواده زنبق و در منطقه آب و هوایی مدیترانه و غرب آسیا از عرض جغرافیایی ۳۰ الی ۵۰ درجه شمالی و طول جغرافیایی ۱۰ در جه غربی تا ۸۰ درجه شرقی در مناطق بسیار كم باران ایران - توران كه دارای زمستان سرد و تابستان گرم بدون داشتن بارش در اوایل فصل پاییز باشد گسترش دارد از ویژگیهای بارز این گیاه ظهور گل آن قبل از هر اندام رویشی دیگر است . شروع رشد آن در پاییز . انتهای رشد در بهار . عدم تولید بذر بارور با وجود تولید گل كامل فراوان و ضرورت برداشت گل آن در صبح زود قبل از گرم شدن هوا می باشد . تكثیر زعفران منحصرا توسط غده زیر زمینی بنه ( كورم ) متداول است .
برداشت محصول شامل چیدن گلها و جدا كردن كلاله از سایر قسمتهای گل و در نهایت خشك كردن كلاله ها است . متوسط عملكرد زعفران در صورت رعایت كامل اصول زراعی حدود ۱۰ كیلو زعفران خشك در هر هكتار از نوع زعفران دسته ای می باشد . طول عمر گلها حدود ۳ تا ۴ روز بوده كه به طور متوسط هر كیلو گل زعفران معادل ۲۱۷۰ عدد گل است و از هر ۷۸ كیلو گل به طور معمول ۱ كیلو زعفران دسته ای ( كلاله همراه با خامه ) حاصل می شود برای تهیه ۱ كیلو زعفران سرگل نیاز به حدود ۱۰۵ كیلو گل و برای تهیه ۱ كیلو زعفران پوشالی ممتاز ( حداكثر طول خامه باقیمانده و متصل به كلاله كمتر از ۳ میلی متر ) نیاز به حدود ۱۰۳ كیلو گل زعفران است پس از برداشت گل و جدا سازی كلاله ها مهمترین پارامتر در مورد كیفیت زعفران نحوه خشك كردن كلاله آن است كه می بایست در محیط تمیز و در زمان كوتاه ( حدود ۲ الی ۳ ساعت ) و در دمای حدود ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد در اون الكتریكی انجام می گیرد . روش خشك كردن اسپانیایی ( الك - هیتری ) در مرتبه بعدی است و پس از آن روش خشك كردن با مایكروویو می باشد .
در حال حاضر كلیه مراحل برداشت گل و جداده سازی كلاله ها و فن آوری زعفران با دست صورت می گیرد .
كلاله سه شاخه زعفران مهمترین بخش تجاری آن است این بخش از گل حاوی مواد چرب . املاح معدنی و موسیلاژ است . عطر و بوی زعفران به علت وجود اسانس بیرنگ تروپن دار و یك تركیب اكسیژن دار همراه با سینئول به نام سافرا نال می باشد . و ظعم زعفران مربوط به هتروزید تلخ پیكرو كروسین است . ماده رنگین زعفران مربوط به وجود ماده ای به نام كروسین می باشد .
بهترین راه جدا سازی مواد موجود در زعفران جهت مصارف غذایی خانگی حل كردن كوبیده زعفران در مخلوط آب گرم و روغن مایع است ( با نسبت یك قسمت روغن و بیست قسمت آب به صورت دم كرده برای مدت نیم ساعت ) .
مقدار مصرف برای هر نفر به طور معمول حدود ۱۵/۱ گرم در هر وعده غذایی می باشد .
برای نگهداری زعفران محیط ایده آل جای خشك و خنك و به دور از نور می باشد .
● مصارف خوراکی :
با آنكه از گذشته های دور از زعفران بدلیل رنگ زیبا و عطر و طعم استثنایی استفاده می شده است، در سالیان اخیر به دلیل گرایش به مصرف افزودنیهای طبیعی، به جای انواع شیمیایی و سنتزی در مواد غذایی، استفاده از زعفران رو به فزونی گذاشته است.
امروزه استفاده از زعفران در تكنولوژی و صنعت بسیار متداول شده است. كارخانجات مختلف صنایع غذایی، از زعفران در تهیه انواع سوسیس و مارگارین استفاده می كنند. كارخانجات لبنی، در تهیه انواع كره، پنیر و سایر محصولات تولیدی خود از آن استفاده می نمایند. در برخی از كارخانجات، زعفران در تهیه انواع پودرهای كیك و در انواع دسرها به كار می رود. همچنین كارخانجات مشروب سازی، از زعفران استفاده فراوانی می كنند. از زعفران به عنوان طعم دهنده و رنگ دهنده طبیعی و سالم در برخی نوشابه ها، ژله، بستنی، شكلات، نبات و آبنبات، كیك و كلوچه، پودرهای سوخاری و ... استفاده می شود. زعفران بخش ضروری دستورالعملهای غذایی برخی سوپها، غذاهای دریایی، انواع برنج و مرغ بوده و همچنین در تهیه دسر و نوشیدنیها مورد استفاده قرار می گیرد.
در بسیاری از فرهنگها، زعفران، ادویه ای ارزشمند می باشد كه بسیاری از افراد طعم آن را دوست دارند و عطر و رنگ آن را هم می پسندند.
در منازل اكثر ایرانیها،بسیاری از انواع غذاها و شیرینی ها به همراه زعفران تهیه می شود. دسرهایی نظیر سوهان و انواع كیكهای زعفرانی را می توان نام برد.
هندیها و عربها از بزرگترین مصرف كنندگان زعفران می باشند . عربها از زعفران غذاهای مختلف و همچنین چای مخصوصی تهیه می كنند. قهوه عربی حتما باید دارای زعفران و هل باشد. هندیها هم غذایی به نام بریونی دارند كه معمولاً در آن زعفران به كار می رود. در شمال ایتالیا و جنوب سوئیس زعفران، برای تهیه برنج زعفرانی معروف آنها یعنی ریزوتو(Risotto) مصرف زیادی دارد. فرانسویها نیز زعفران را به خوبی می شناسند و در تهیه انواع غذاها از آن استفاده می كنند. در اسپانیا غذایی به نام پائیا (Paella)، تهیه می شود كه زعفران در آن نقش مهمی دارد. در آلمان و انگلیس نیز از زعفران در تهیه كیك زعفرانی استفاده می شود.
● پزشکی و دارویی :
از زمانهای قدیم برای زعفران نیز همچون سایر ادویه جات، خواص درمانی مختلفی در نظر می گرفتند. امروزه بر مبنای تحقیقات علمی كه در ادامه استفاده فراگیر از زعفران در طب سنتی و گیاهی انجام شده، خواص متعدد زعفران و اثربخشی تركیبات مؤثره آن توجه بسیار زیاد محققین، شركتهای داروسازی و دست اندركاران علم پزشكی را به خود جلب نموده است. نتایج نشان می دهد كه در آینده ای نزدیك، زعفران یكی از مهمترین جایگزین های داروهای شیمیایی خواهد بود.
▪ از جمله این موارد می توان به كاربردهای زیر اشاره كرد:
ـ كمك به هضم طبیعی غذا، تقویت كننده معده، ضد نفخ
ـ محرك و تقویت كننده تمایلات جنس
ــ مسكن، بویژه در درمان دردهای لثه و قلنج
ـ ضد تومور، جمع كننده رادیكالهای آزاد (خاصیت ضد سرطانی زعفران)
ـ شادی بخش، درمان دردهای عصبی، آرامبخش، درمان كم خوابی، تقویت كننده حافظه، افزایش دهنده تمركز، ضد تشنج، افسردگی، اسپاسم، آلزایمر و پاركینسون
ـ درمان فشار خون، كاهش كلسترول، درمان كم خونی ناشی از كمبود آهن در دختران، كاهش درصد احتمال بروز بیماریهای قلبی، تصلب شرائین و افزایش سلامت قلب (بدلیل وجود تیامین، ریبوفلاوین و مواد معدنی)
ـ درمان بیماریهای تنفسی نظیر آسم، سرما‎خوردگی، سرفه
ـ افزایش جریان خون در شبكیه، درمان اختلالات لكه زرد شبكیه در اثر پیری، بهبود علایم مربوط به رتینوپاتی ایسكمیك
ـ درمان كوفتگی و رماتیسم بصورت استعمال خارجی
ـ درمان بیماریهایی نظیر اسهال خونی، سرخك، بزرگ شدن كبد و طحال و عفونت دستگاه ادراریـ همچنین تحقیقات فراوان انجام شده نشان می دهد كه تركیبات موجود در زعفران در درمان برخی از انواع سرطانها در حیوانات آزمایشگاهی تاثیر داشته است.
بنابراین مشاهده می كنیم كه بدلیل ویژگیها و خواص منحصر بفرد زعفران، امروزه از آن در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی، آرایشی و عطرسازی استفاده قابل توجهی می شود .
کاشت زعفران در ایران از قدمت ۱۰۰۰ساله برخوردار است . این گیاه رنگی و گرانبهای چندین ساله ، بدون ساقه است و پیاز دارد و چون درخاک کویر به عمل می آید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافته است .
از هر ۱۵۰گل ، یک گرم زعفران و از حدود ۱۴۷هزار گل تازه ، یک کیلو زعفران خشک به دست می آید. زعفران به علت طعم و رنگ و عطر عالی ، کاربردهای فراوانی در تولید فرآورده های غذایی ، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، از فرآورده های گران قیمت به شمار می رود. ایران با متوسط تولید ۱۰۰تن در سال ، در زمینه تولید زعفران مقام اول را دارد. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵تن ، مقام دوم و کشورهای هندوستان ، جزایر اسپرون روسیه ، سنگاپور، مالزی ، ژاپن ، تایوان ، چین ، فرانسه ، ایتالیا، آلمان ، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن ، مجموعا مقام سوم را به خود اختصاص می دهند.
مرکز اصلی پرورش این گیاه ، مناطق کویری و کم آب جنوب خراسان و سابقه زعفرانکاری در این منطقه ، به ۷۰۰سال پیش بازمی گردد. زعفران از محدود گیاهانی است که در شرایط سخت زیستی پرورش می یابد. با توجه به آن که جایگاه تاریخی زعفران در ایران بوده و منشا آن نیز ایران است ، این گیاه یکی از جذابیت های ویژه ایران به شمار می آید و اغلب گردشگرانی که از کشورمان دیدن می کنند، زعفران را به عنوان سوغات سفر به دیار خود می برند و بدین ترتیب این گیاه در معرفی ایران نیز نقش بسزایی ایفا می کند.
زیبایی مزارع كشت زعفران در سحرگاه صبحهای پاییزی چنان خیال انگیز و مسحوركننده است كه هر كس یكبار تجربه دیدن آن را داشته باشد، آرزوی دوباره دیدن آن را مدام در دل خواهد داشت.؛ زعفران به عنوان یكی از محصولات ارزشمند كشاورزی است كه علاوه بر جنبه های اقتصادی می تواند گردشگران فراوانی را به تماشای زیبایی های خود بخواند.
بهره گیری از زعفران از دیرباز در ایران ، آسیای صغیر و بخش هایی از اروپا بویژه یونان رواج داشته است از سوی دیگر با آن كه بازار جهانی زعفران در اختیار شش كشور است ، ایران عمده ترین صادركننده زعفران به شمار می آید.
بسیاری از پژوهشگران معتقدند زعفران به عنوان باارزش ترین ادویه جهان ، خاستگاهش برخی از نواحی ایران است و ایرانیان باستان از قدیم الایام كشت و پرورش آن را رونق بخشیده اند.؛ در حال حاضر شش درصد تولید زعفران ایران در خراسان صورت می گیرد، یعنی همان نقطه ای كه از دوران كهن كاشت زعفران در آن آغاز شده است به همین دلیل برخی از محققان ”مادها“ را از اولین تولیدكنندگان زعفران می شناسند.؛ زعفران در زندگی اجتماعی و فرهنگی كشورمان نقش قابل توجهی داشته و نمونه ای از هماهنگی انسان و طبیعت در این منطقه است كشور ما همواره با مشكل كم آبی مواجه بوده ، اما زعفران گیاهی است كه به آبیاری زیادی نیاز ندارد.؛ به همین جهت مردم خراسان به كاشت این گیاه روی آورده اند.
از سوی دیگر این گیاه در هنگام خواب تابستانی نیز به آب نیاز ندارد و جالب آنكه زمان رویش گیاه زعفران در پاییز و زمستان است و همین امر موجب می شود كه این گیاه از آفات و بیماری در امان بماند و نیاز به سمپاشیهای مكرر نداشته باشد.؛ شاید بدانید زعفران گیاهی چندساله است یعنی هزینه و زحمت كشت آن در یك مرحله (؛یا یكسال )؛ صورت می گیرد، ولی طی چندسال متوالی زمین محصول می دهد.؛
اما پرورش و برداشت زعفران ، به نیروی انسانی زیادی نیاز دارد و این امر مطابق با شرایط زندگی اجتماعی قدیم ایرانی بوده كه خانواده گسترده بود و بسیاری از اقوام و فامیل در كنار یكدیگر زندگی می كردند .؛ این موضوع هم اینك نیز مصداق دارد، به گونه ای كه بیش از صدهزار خانوار در نواحی گرم و خشك كویری جنوب خراسان از كاشت، داشت و برداشت زعفران ارتزاق می كنند.؛ مساله دیگر سازگاری زعفران با محیط اجتماعی ساده و طبیعی منطقه خراسان است چرا كه پرورش زعفران نیازمند بهره گیری از تجهیزات عظیم حمل ونقل ، سردخانه ، انبارهای وسیع و غیره نیست .؛ به همین دلیل كاشت زعفران بازده اقتصادی خوبی برای مردم آن منطقه دارد.
نكته قابل توجه آنكه انتخاب زعفران به عنوان یك محصول كشاورزی از سوی مردم این منطقه نشانگر هوشمندی و توانایی علمی مردم این دیار است به گونه ای كه تازه دانشمندان در قرون اخیر به فكر بهره گیری مشابه از زمین برای تولید محصولات كشاورزی افتاده اند.؛ مارگالت اكولوژیست معروف جهان كه اسپانیایی است ، عقیده دارد برخی سرزمین ها كم بهره هستند، بنابراین باید از این سرزمین های كم بهره به گونه ای مناسب استفاده كرد.؛
به نظر او برای بهره برداری از سرزمین های كم بهره می توان موضوع زراعت گیاهان دارویی را مطرح كرد و زعفران از آن گونه گیاهان دارویی است كه می تواند در زمین های كم بهره به نحو مطلوب رشد كند، چرا كه مواد موثر در این گیاه افزایش پیدا می كند و چون ارزش افزوده آن بالاست ، می تواند در اقتصاد آن سرزمین و مردم آن خطه موثر واقع شود.؛ مارگالت برای بیان این نظریه جایزه نوبل هم دریافت كرده است حال آنكه كشاورز خراسانی قرنهاست این ایده را عملی ساخته است.
متاسفانه در طول زمانهای گذشته ، زعفران آنچنان كه باید شناخته نشده بوده و در ایران قدیم صرفا خانواده های مرفه از زعفران در تهیه خوراك استفاده می كردند اطبای قدیم از جمله زكریای رازی در قرن هشتم ، بوعلی سینا در قرن نهم ، ابوریحان بیرونی در قرن دهم ، حكیم مونس حسینی در قرن شانزدهم ، علوی خراسانی شیرازی در قرن هفدهم ، ابن الاطباء در قرن هجدهم ، ناظم الاطباء در قرن نوزدهم و برخی محققان ایرانی در قرن بیستم از زعفران در آثار خود نام برده اند.؛ در اكثر آثار آنان از زعفران به عنوان یك ماده معطر برای غذا و شیرینی ها، ایجاد نشاط، تحریك اشتها و هضم غذا ذكر شده است .
همچنین از زعفران به عنوان مسكن سرفه و برونشیت های مزمن ، تسكین درد دندان ، رفع حالات تشنجی و بی خوابی ، دفع سنگ كلیه و صفرا و تقویت كننده بینایی و درمان اسهال ذكر شده است همچنین از زعفران به عنوان مسكن سرفه و برونشیت های مزمن ، تسكین درد دندان ، رفع حالات تشنجی و بی خوابی دفع سنگ كلیه و صفرا و تقویت كننده بینایی و درمانی اسهال ذكر شده است .
تا مدتها زعفران ایران فقط در داخل تولید و مصرف می شد، ظاهرا از حدود یكصدسال قبل زعفران ایران به اروپا و بخصوص كشور اسپانیا راه یافت در دوران قاجاریه زعفران به صورت نامی آشنا و حالت تحفه و سوغات وارد بازار كشورهای اروپایی شد و بدون آنكه مبداء آن معلوم باشد مورد مصرف اروپاییان قرار می گرفت به عبارت دیگر زعفران ایرانی به نام خارجی ها به فروش می رفت ، اما از حدود چهل سال قبل بود كه زعفران ایران در بازارهای اروپایی شناخته شد و هم اینك زعفران ایران در كشورهای اسپانیا، ایتالیا، فرانسه ، آلمان ، یونان و انگلستان به فروش می رسد.
به گونه ای كه مردم این كشورها از طریق مرغوبیت زعفران ایرانی كشور ما را می شناسند با آنكه در كشورهایی مانند اسپانیا و یونان هم زعفران كاشته می شود، رنگ ، اصالت ، طعم ، عطر و اسانس زعفران ایران به مراتب از زعفران كشورهای یاد شده بهتر است .
زعفران ایران به سبب همین ویژگی ها دارای انرژی (؛كالری )؛ زیادی است و زعفران كشورهای رقیب از این میزان انرژی برخوردار نیست و نخواهد بود، چون زمینی مانند خطه خراسان در آن كشورها وجود ندارد.؛ از طرف دیگر بهره گیری های متنوع از زعفران ایران یك ویژگی دیگر آن به شمار می آید.؛ به عنوان نمونه یك دانشمند فرانسوی كه سال گذشته به ایران سفر كرده بود،۲۰؛ كیلو گل زعفران را با خود به فرانسه برد و از آن ماده ای استخراج كرده است كه این ماده می تواند تحول عظیمی در صنعت عطرسازی جهان ایجاد كند.
زعفران از چنان كارآیی در توسعه صنعت عطرسازی فرانسه برخوردار بوده كه فرانسویها امسال سفارش۵۰۰؛ كیلو زعفران را به ایران داده اند.؛ با این اوصاف مشخص است كه زعفران می تواند به عنوان سمبل گردشگری ایران مطرح شود، تا هم گسترش گردشگری و هم رونق اقتصادی را موجب شود؛ چرا كه در كشورهای فقیر زعفران مصرف نمی شود و عموما كشورهای مرفه به مصرف زعفران تمایل دارند.؛به همین جهت ضرورت دارد یك تحقیق علمی و گسترده نسبت به تاثیر زعفران بر رونق گردشگری انجام پذیرد تا زمینه های مختلفی در مورد گردشگری تجربه شود و راه حلهای نوینی نیز به دست آید..


منبع : کویر ایران

مطالب مرتبط

معرفی گیاه کروتون

معرفی گیاه کروتون
▪ فارسی رایج: کروتون (کرچک هندی)
▪ نام انگلیسی : کروتون croton
یکی از رنگین‌ترین گیاهان آپارتمانی است و به خاطر رنگی بودن و فرم برگهای آن مورد توجه است، نیاز شدیدی به رطوبت دارد و به همین علت بهتر است به صورت کپه‌ای و مخطوط با گیاهان آپارتمانی دیگر در گلدانهای بزرگ وفلاور باکسها کاشت گردد تا از رطوبت حاصله از گیاهان دیگر بهره یرد. محیط ساکت و بدون جریان هوا و گرم و یکنواخت بودن درجه حرارت از احتیاجات دیگر این گیاه زیباست. اگر چه نیاز شدیددی به آب دارد ولی باید مواظب بود سوراخ ته گلدان همیشه باز باشد تا خاک گلدان باتلاقی نگردد .
زمستان گذرانی آن کمی مشکل بوده و به طور کلی با توجه به شرایط سخت زیستی بهتر است در فصل بهار و تابستان از آن استفاده گردد. رنگ و شکل برگ با توجه به واریته‌ها فرقهای اساسی دارد، لکه‌های تیره صورتی، نارنجی، قهوه‌ای و ارغوانی در برگهایی با زمینه سبز تیره منظره بسیار جالبی به برگها می‌بخشد، برگهای جدید و جوان با رنگ سبز ظاهر و به مرور لکه‌های رنگی در آنها بوجود می‌آیند.
● نیازها :
▪ نور:
به نور شدید احتیاج دارد باید توجه داشت که نور مستقیم آفتاب به گلدانهای زیر دو سال صدمه وارد می‌نماید، سایه رنگها را از بین می‌برد، حتی‌الامکان از جابجایی گلدان خودداری گردد.
▪ دما:
سعی گردد درجه حرارت ثابت نگه داشته شود، در تابستان ۲۷ درجه و در زمستان ۱۵ درجه سانتیگراد و بطور معدل ۲۰ درجه سانتیگراد بهترین شرایط حرارتی برای آن است.
▪ آبیاری :
اجازه ندهید سطح گلدان شما خشک شود ۳-۲ بار در هفته در تابستان ور هر ۴ روز یکبار در مزستان کافی است، در زمستان آبیاری با آب ولرم توصیه می‌گردد، جهت تامین رطوبت بهتر گلدان را درون گلدان بزرگتری قرار دهید و حدا فاصل بین دو گلدان با خزه ‌مرطوب پر کنید، قرار دادن تعددی قلوه سنگ بین گلدان و زیر گلدانی در جلوگیری از باتلاقی شدن خاک موثر است.
▪ رطوبت:
در تابش اشعه مستقیم آفتاب غبار پاشی نکنید.
در تابستان احتیاج به غبار پاشی روزانه دارد. ولی در زمستان هفته‌ای یکبار کافی است (بطریقه غبار پاشی و تامین رطوبت دائمی مصور مراه فرمائید)
▪ تغذیه:
در فصلهای رشد (بهار و تابستان) هر دو هفته یک بار از مواد غذایی محلول همراه با آب آبیاری استفاده گردد.
▪ خاک مناسب :
بهترین خاک مخلوطی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه شسته نرم است، کف گلدان باید دارای مقداری ماسه و ریگ باشد تا آب اضافی از گلدان خارج گردد.
▪ تعویض گلدان:
با توجه به مشکل بودن شرایط نگهداری حدود ۹۰ درصد از آنها قبل از اینکه احتیاج به تعویض گلدان داشته باشند از بین می‌روند ولی بر هر صورت حجم ریشه و سنگ گیاه معرف تعین اندازه گلدان و مناسب‌ترین زمان تعویض بهار است.
▪ تمیز نمودن برگها:
برگها را هر هفته با پارچه یا اسفنج مرطوب تمیز نمایید، مواد براق کننده شیمیایی روزنه‌ها را مسدود می‌نماید از آنها استفاده نکنید.
تکثیر :
انتخاب قلمه‌های جوان و کاشت در بستری از ماسه نرم و نگهداری در گلخانه گرم و مرطوب در بهار، خوابانیدن هوائی ساقه‌ها در بهار یا پائیز
تنوع در رنگ برگها وجود لکه‌های زرد و قرمز و قهوه‌ای در متن سبز و براق بودن آنها معرف سلامت گیاه است در هنگام خرید به این مشخصه‌ها توجه فرمائید.
▪ رطوبت:
جهت تامین رطوبت در تابستان هر روز غبار پاشی با آبفشان لازم است در زمستان هفته‌ای یکبار کافی است، رطوبت دایمی و پایدار با اضافه نمودن آب به زیر گلدانی سنگریزه‌دار تامین می‌گردد دقت نمایید که ته گلدان با آب در تماس نباشد.
ـ برگها کمرنگ و رنگ سبز روشن بخود گرفته‌اند:
محیط تاریک است گلدان را به محل روشن‌تری انتقال دهید.
برگها با لکه‌های قهوه‌ای سقوط می‌کند: هوای آلوده آشپزخانه یا گاز نفتی عامل آن است، علت را برطرف کنید.
ـ برگها زرد رنگ شده و سطح زیرین آنها مملو از تار عنکبو است:
کنه ریز قرمز عامل آن است، با سم کنه‌کش هر دو هفته یکبار گیاه را سمپاشی نمایید. غبار پاشی در کاهش آفت موثر است.
ـ ساقه پوشیده و برگها می‌ریزند:
آبیاری بیش از اندازه عامل آن است، ‌در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید سطح خاک خشک شود و سپس آبیاری کنید.
ـ برگها در تمام اندام گیاه می‌ریزند:
تغییرات شدید درجه حرارت باعث این عارضه است، درجه حرارت را ثابت نگهدارید.
ـ برگهای پایین بودته ریزش می‌نمایند:
هوا سرد و خشک است، گلدان را به محل گرمتر منتقل و با آبفشان غبار پاشی کنید.
ـ برگهای جوان خیلی ریز و کم رشد هستند :
به تغذیه مصنوعی احتیاج دارد طبق دستور عمل نمایید.
لکه‌های قهوه‌ای روی برگها ظاهر می‌شوند: غبار پاشی در آفتاب انجام شده این عمل را در سایه انجام دهید.
ـ برگها منقبض شده‌اند:
گیاه تشنه و هوا گرم است،‌گیاه را فوراً آبیاری و غبار پاشی و به محل خنک‌تری منتقل نمایید.
ـ زخمهای پنبه‌ای شکل سفید رنگ روی برگها و در قاعده آنها به چشم می‌خورد:
با پارچه آغشته به سم حشره‌کش آفت را از بین ببرید و یا هر ۱۴ روز یکبار طبق دستور با سم سمپاشی نمایید.
ـ برگها رنگ خود را از دست داده و روی آنها لکه‌هایی مشاهده می‌شوند:
حشره آفت عامل آن است با سم حشره‌کش نفوذی موجود در باراز طبق دستور هر دو هفته یکبار سمپاشی نمایید تا علایم برطرف گردند.

وبگردی
دادستانی که به قانون تمکین نکرد
دادستانی که به قانون تمکین نکرد - نکته دیگری که برای شخص من در ماجرای مرتضوی بسیار مهم‌تر از شرایط او در زندان است، عدم تمکین ایشان به قانون است. مرتضوی به عنوان یک دادستان و شخصیت‌های برجسته و بانفوذ قوه قضائیه حاضر نشد به قانون تمکین کند. حالا دیگر اهمیتی ندارد که مرتضوی در بند 241 باشد یا 309 یا چقدر به مرخصی بیاید، مهم این است که اتفاقات اخیر نشان داد که او هیچ پایبندی به قانون نداشته و ندارد
معنی و مفهوم "به ما این دختر خوشگل‌ها رو نشون بده"؟
معنی و مفهوم "به ما این دختر خوشگل‌ها رو نشون بده"؟ - بعد از انقلاب، به واسطه تنیده شدن حکومت و دین بسیاری از پست‌ها و سمت‌های سیاسی با هاله‌ای رو به رو شد که اجازه نمی‌داد صاحب آن منصب مورد نقد قرار بگیرد....
سومین روز جشنواره جهانی فیلم فجر
سومین روز جشنواره جهانی فیلم فجر - سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر از 30 فروردین با حضور فیلم سازانی از ایران و نمایندگانی ازسینمای 78 کشور جهان تا 7 اردیبهشت در پردیس سینمایی «چارسو» برگزار می شود.
سیلی زدن به «امید» مردم در پارک!
سیلی زدن به «امید» مردم در پارک! - کتک خوردن دختری که جز التماس دوستانش هیچ فریادرسی ندارد از یک پلیس زن عضو گشت ارشاد که ماموران مرد هم آنها را همراهی می کردند، آنقدر دردناک است که کمتر وجدان بیداری به آن واکنش نشان نداده است.
عصر ما - پرونده حضور زنان در ورزشگاه ها
عصر ما - پرونده حضور زنان در ورزشگاه ها - بررسی حضور زنان در ورزشگاه ها با حضور نرگس آبیار، لاله افتخاری، حمید رسایی، حجت الاسلام محسن غرویان و فائزه هاشمی.
حمله فیزیکی به بازیگر زن ایرانی در خیابان! / عکس
حمله فیزیکی به بازیگر زن ایرانی در خیابان! / عکس - بازیگر سریال "تعطیلات رویایی" از حمله افراد ناشناس به خود خبر داد. مریم معصومی، بازیگر سینما و تلویزیون مورد حمله افراد ناشناس قرار گرفت.
گفتگوی تلفنی با همسر مرتضوی / صوت
گفتگوی تلفنی با همسر مرتضوی / صوت - سعید مرتضوی که در روزهای گذشته خبری از او نبود و حتی سخنگوی دستگاه قضایی گفته بود حکم جلبش صادر شده اما گیرش نیاورده‌اند، به گفته همسرش در تهران است.
ارسطوی پایتخت با مونا فائض پور ازدواج کرد
ارسطوی پایتخت با مونا فائض پور ازدواج کرد - «احمد مهران فر» بازيگر نقش «ارسطو عامل» در سريال پايتخت ۵ در اینستاگرام خود از ازدواجش با «مونا فائض پور» خبر داد.
صحبت های جنجالی رییسی علیه روحانی
صحبت های جنجالی رییسی علیه روحانی - صحبت های جنجالی رییسی پیرامون استفاده روحانی از نام امام رضا در انتخابات
500 نفر محتوای نامه‌های پستی مردم را میخواندند و چک می‌کردند!
500 نفر محتوای نامه‌های پستی مردم را میخواندند و چک می‌کردند! - محمد غرضی می‌گوید: زمانی که به عنوان وزیر در وزارت حضور یافتم بیش از ۵۰۰ نفر را دیدم نامه‌هایی که از داخل به خارج و از خارج به داخل کشور ارسال می‌شدند را چک می‌کردند و به صورت سه شیفت فعالیت می‌کردند و نامه‌ها را می‌خواندند.
جنجال ویدیو دختر بازیگر روی کول بازیکن پرسپولیس!
جنجال ویدیو دختر بازیگر روی کول بازیکن پرسپولیس! - عکس و ویدیویی منتسب به ستاره پرسپولیس فرشاد احمدزاده و ترلان پروانه بازیگر سینما و تلویزیون در فضای مجازی منتشر شده است. عجب پاپراتزی‌هایی داریم!
دختر داعشی سریال پایتخت کیست ؟
دختر داعشی سریال پایتخت کیست ؟ - در قسمت های اخیر سریال پایتخت بازیگر جدیدی به جمع خانواده معمولی پیوسته است؛ نیلوفر رجایی فر نقش الیزابت را در سریال پایتخت ۵ ایفا می کند ؛ این بازیگر با جلب اعتماد سیروس مقدم این فرصت ط بازی در سریال پر طرفدار پایتخت را به دست آورد .
خانم ایرانی، عامل تیراندازی در مقر یوتیوب / فیلم
خانم ایرانی، عامل تیراندازی در مقر یوتیوب / فیلم - ویدیوهایی از نسیم نجفی اقدم در شبکه های اجتماعی به زبان های انگلیسی و فارسی موجود است که در آن ها وی از حذف ویدیوهای خود توسط یوتیوب شکایت دارد.
رقص کاوه مدنی یا کالای ایرانی؟
رقص کاوه مدنی یا کالای ایرانی؟ - بگذارید اینطور بپرسم: مگر کیروش، مربی تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران عرق نمی‌خورد؟ نمی‌رقصد؟ مگر برانکو و شفر نمازشب می‌خوانند و روزه می‌گیرند و اصولگرا و ارزشی و انقلابی هستند؟!