سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

هیپرتانسیون (افزایش فشارخون)


هیپرتانسیون (افزایش فشارخون)
● تعریف فشار خون بالا
ـ نرمال: کمتر از ۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه
ـ مرحله قبل فشار خون بالا: ۸۹-۸۰/۱۳۹-۱۲۰ میلی متر جیوه
ـ مرحله اول فشار خون: ۹۹-۸۹/۱۵۹-۱۴۰ میلی متر جیوه
ـ مرحله دوم فشار خون: بالای ۱۰۰/۱۶۰ میلی متر جیوه
افزایش فشار خون از بیماریهای شایع جامعه می باشد که با توجه به عوارض جدی و کشنده آن مانند نارسائی قلب ، سکته قلبی ومغزی، نارسائی کلیوی، آسیب غیر قابل برگشت چشم ونهایتاً کوری، سلامت جامعه را شدیداً مورد تهدید قرار میدهد.
افزایش فشار خون به دو گروه اولیه وثانویه تقسیم میشود. فشارخون ثانویه معمولاً به دنبال نارسائی کلیه، تنگی سرخرگ‌ آئورت، بیماری غدد درونی و اختلالات عروقی بروز می نماید وباید بیماری اصلی درمان شود. اما فشار خون اولیه که ۹۰ درصد موارد فشار خون را شامل می شود علت خاصی نداشته و عوامل تغذیه ای نقش بسیار مهمی در بروز و کنترل آن دارند.
● عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر
ـ سن‌ بالای‌ ۶۰ سال‌
ـ چاقی‌؛ سیگار كشیدن‌، استرس‌
ـ وابستگی‌ به‌ الكل‌
ـ رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمك‌ یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ زیاد
ـ پشت‌ میز نشینی‌
ـ عوامل‌ ژنتیكی‌
ـ سابقه‌ خانوادگی‌ فشار خون‌ بالا، سكته‌ مغزی‌،حمله‌ قلبی‌ یا نارسایی‌ كلیه‌
ـ مصرف‌ قرص‌های‌ تنظیم‌ خانواده‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهاركننده‌ اشتها یا دكونژستان‌ها
●چند نکته:
ـ چاقی و فشارخون اغلب با هم دیده می شوند، بطوریکه ۷۰ درصد افراد چاق دارای فشار خون بالا هستند. لذا رسیدن به وزن ایده آل اهمیت زیادی در کاهش فشار خون دارد.
• هر قدر میانگین نمک طعام مصرفی روزانه کمتر باشد به همان نسبت فشار خون کاهش می یابد.
ـ در صورتی که فشارخون جنبه ارثی داشته باشد، عوامل محیطی، اقتصادی و روانی و خصوصاً زیاد مصرف کردن نمک سبب بروز افزایش فشار خون می شود.
ـ فشار خون در کسانی که نمک طعام زیاده از حد (>۶گرم) مصرف می کنند با بالا رفتن سن شایعتر می شود.
ـ در افراد بالای ۵۰ سال فشار سیستولی بالای ۱۴۰ عامل خطر قلبی عروقی مهمتری از فشار خون دیاستولی است.
ـ خطر بیماری قلبی عروقی در فشار ۷۵/۱۱۵ شروع شده وبه ازای هر ۱۰/۲۰ میلی متر جیوه افزایش آن دوبرابر می شود.
ـ افراد با فشار خون نرمال در۵۵ سالگی به احتمال ۹۰درصد در طول عمر خود مبتلا به فشار خون خواهند شد.
ـ با درمان بیماران فشار خونی مبتلا به دیابت یا بیماری مزمن کلیه باید فشارخون به زیر ۸۰/۱۳۰ میلی متر جیوه برسد.
● چه بخوریم؟
ـ میوه و سبزیجات تازه به مقدار فراوان
ـ ماهی حداقل هفته ای یکبار ، بویژه انواع چرب
ـ مصرف گوجه فرنگی بجای رب گوجه در غذا
ـ بجای نمک در غذاها از چاشنی هایی مثل فلفل سبز، خردل، ادویه، پیاز، آبلیمو و آبغوره بی نمک یا لیمو ترش تازه استفاده نمائید.
ـ روغن مایع ذرت و آفتابگردان
ـ مصرف ماست و پنیر بجای شیر
ـ زرده تخم مرغ حداکثر دو بار در هفته
ـ انجیر، خرما، پرتقال، مویز، انگور، گریپ فروت، انار، موز، سیب زمینی، سیب، زردآلو، طالبی، فندق، بادام، چای، نسکافه، آب نبات، ژله، سالاد، سبزیجات، سوپ
● چه نخوریم؟
ـ غذاهای چرب و سرخ کرده
ـ انواع شور مثل خیار شور و کلم شور
ـ کنسروها مثل کنسرو ماهی، لوبیا، بادمجان، نخود فرنگی، کنسرو زیتون
ـ انواع سس مثل سس مایونز و سس گوجه فرنگی
ـ ماهی یخ زده، میگو، تن ماهی، خاویار، دل و جگر
ـ مصرف کمتر اسفناج و برگ چغندر
ـ مصرف کمتر شیرینی
ـ سوسیس، کالباس، آجیل شور، پفک نمکی، چیپس سیب زمینی، جوش شیرین، غذاهای آماده و غذای رستوران
ـ رب گوجه فرنگی و شیرین بیان
ـ درصورت امکان عدم مصرف : ایبوپرفن، ایندومتاسین، پیروکسیکام و..... سلکوکسیب، داروهایضدبارداری، دکونژستان ها، داروهای ضد اشتها، استروئیدها، سیکلوسپورین، اریتروپویتین.
ـ به عنوان مسکن بهتر است استامینوفن مصرف شود.
منبع : پزشک آن لاین


همچنین مشاهده کنید