پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

رژیم غذایی سالم سالمندان


رژیم غذایی سالم سالمندان
▪ نحوه سرو غذا مورد پسند باشد و در مکان مناسبی میل شود.
▪ برای جلوگیری از مشکلات عاطفی و احساسی در سالمندان، بهتر است به عادات غذایی آن ها احترام گذاشت و هر نوع تغییر با ملایمت و به شکلی دوستانه ایجاد شود.
▪ در صورت وجود بی خوابی و کم خوابی از دادن چای و قهوه پیش از خواب خودداری شود.
▪ در کم خوابی، مصرف یک لیوان شیر ولرم پیش از خواب مؤثر است.
▪ در صورت تمایل به مصرف یک غذای کامل،‌ باید وعده ی سنگین را برای ناهار توصیه کنیم.
▪ در سالمندانی که به دلیل داشتن دندان های مصنوعی قادر به جویدن غذا نیستند، غذاهای زیر توصیه می شود: برنج نرم به صورت کته، گوشت های نازک قیمه ای آب پز و نرم، سیب زمینی پخته و پوره شده، سبزی های پخته و پوره شده، آب میوه، نان های نرم و مکمل دار، مرغ پخته و آب آن، تخم مرغ پخته، شیر، ماست و پنیر.
غذاهای غیر مجاز برای سالمندان عبارتند از غذاهای چرب سرخ شده، سس ها، تخم مرغ نیمرو، حبوبات کم پخته شده، ‌سبزی های نفاخ، پیاز،‌ پیازچه، تربچه، شلغم ، کلم، هندوانه، خربزه و گاهی لپه، عدس و لوبیا.
▪ گوشت های کم چرب شامل: ماهی، مرغ بدون پوست، گوشت گوساله ی تازه به صورت خورشتی و بیفتکی، دنده، فیله ران و سردست.
▪ تخم مرغ بهتر است به صورت یک روز در میان و یا دو روز در میان، استفاده شود و در صورت کلسترول خون بالا مصرف آن ممنوع است.
▪ با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان مصرف کافی مایعات و مواد پُر فیبر نظیر نان سبوس دار و سبزیجات و میوه هایی مثل گلابی ،‌آلو ،‌زردآلو اهمیت دارد.
▪ برخی از سالمندان ممکن است مبتلا به فشار خون بالا باشند؛ در این موارد،‌ رژیم غذایی کم نمک و در صورت نیاز کاهش وزن پیشنهاد می شود.
▪ برای متنوع کردن برنامه ی غذایی می توان در تهیه انواع فرنی و پوره به جای آرد گندم از جو سیاه، ارزن، ذرت، جو و گندم استفاده کرد.
▪ سیب به دلیل داشتن پکتین زیاد باعث کاهش چربی و کلسترول می شود؛ بنابراین بهتر است روزانه یک تا دو عدد سیب میل شود.
▪ اضافه کردن پودر فندق و بادام به حریره ها و پتاژهای غلات برای تأمین منیزیم ضروری به نظر می رسد.
● توصیه های تغذیه ای در خصوص ارتقاء سلامتی سالمندان
▪ کاهش مصرف نمک در برنامه غذایی روزانه برای کاهش فشار خون و احتباس آب در بدن
▪ کنترل وزن و مناسب نگه داشتن آن با توجه به نوع استخوان بندی
▪ رعایت تنوع در گروه های غذایی مختلف
▪ پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده
▪ مصرف گروه شیر و لبنیات در روز
▪ مصرف کمتر گوشت های قرمز و استفاده بیشتر از مرغ و ماهی و حبوبات جهت تأمین پروتئین
▪ مصرف کمتر غذاهای پُر کالری نظیر شیرینی، ‌شکر، آب نبات و کیک خامه ای
▪ مصرف مستمر سبزیجات خام جهت تأمین فیبر غذایی
▪ مصرف میوه های غنی از ویتامین A , C
▪ کاهش مصرف سبزیجات نفاخ مثل گل کلم، کلم و ...
▪ افزایش تعداد وعده های غذایی و کاهش حجم غذا در هر وعده
▪ کاهش مصرف نوشابه های گازدار و کافئین دار
▪ استفاده از ادویه جات و گیاهان معطر جهت بهبود طعم و مزه و بوی غذا
▪ استفاده از ۳ تا ۶ لیوان آب در طول روز
▪ مصرف حداکثر ۳ عدد تخم مرغ در هفته
▪ عدم مصرف چای و قهوه قبل از خواب
▪ مصرف حداقل غذاهای دودی و کنسرو شده
▪ عدم مصرف سس های چرب (مانند مایونز) برای سالاد و سبزیجات پخته، استفاده از ماست بجای سس های چرب
▪ قرار گرفتن در مقابل نور خورشید جهت کسب ویتامین D
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید