جمعه ۳۰ شهریور ۱۳۹۷ / Friday, 21 September, 2018

نکات کاربردی در مدیریت تغذیه‌ای گاوهای شیری


نکات کاربردی در مدیریت تغذیه‌ای گاوهای شیری
مدیران موفق واحد های تولید دامی با عجین نمودن هنر و تجربه ی گذشتگان با علوم پیشرفته ی تغذیه ای امروزی که آمیزه ای جالب توجهی را تحت عنوان مدیریت تغذیه ای به وجود آورده اند که با کاربرد علمی این برنامه ها در مزارع دامپروری و با سود آورنمودن این بخش تولیدی برای سرمایه گذاران این واحد ها که زمینه ی مطمئنی در رابطه با تضمین اقتصادی فعالیتشان فراهم می آورند. مدیران مذبور عمده علت موفقیتشان را علم وعلاقه به زمینه ی مورد فعالیت و تحت نظر گرفتن نکات ریزی می دانند که اگر چه ساده و عملی هستند ولی اغلب از دید افراد پنهان مانده و یا به مورد اجراگذاشته نمی شوند . در ذیل به تعدادی از آنها که می توانند در زمینه ی تغذیه کاربردی گاوهای شیری مفید و سودمند باشند که اشاره می شود :
● نکات عمومی در تغذیه گاوهای شیری :
۱) گاوها را بر اساس مرحله ی شیرواری یا میزان تولید که دسته بندی نموده و و بر اساس نیازهایشان تغذیه نمایند .
۲) در طول سال از برنامه ی تغذیه ای که اقتصادی و متعادل شده باشد و بتواند نیازهای حیوان را برآورده نماید استفاده کنید .
۳) جهت مصرف حداکثر میزان خوراک اختصاصی که خوش خوراکی جیره مد نظر بوده و برای این منظور از اقلام خوراکی متنوع و با کیفیت خوب استفاده نمایید .
۴) دستگاه گوارش گاوها از قسمت های بسیار فعال بدن هستند برای کار بهتر این دستگاه از دادن مواد معین غافل نباشید .
۵) دفعات خوراکی دادن به گاوها را تنظیم نموده و مطابق برنامه عمل نمایید .
۶) گاوها علاقه خاصی به استفاده از علوفه های تازه و آب دار دارند که در صورت در دسترس و ارزان بودن در تغذیه ی آن را به کار ببرید .
۷) ترکیبات مواد مغذی اقلام خوراکی متنوع و متغییر است . با آنالیز آزمایشگاهی آنها از اجزای مواد مغذی جیره ی فرموله شده اطمینان حاصل نمایید .
۸) آب تمیز که سالم و گوارا به صورتی دائمی در اختیار گاوها قرار دهید
۹) شرایط محیطی مناسبی به خصوص در فصول تابستان و زمستان برای گاوها فراهم نمایید .
۱۰) هر گونه تغییری در جیره ی غذایی را به تدریج به انجام برسانید .
۱۱) از جیره های مخلوط استفاده کنید (کنسانتره –علوفه )
۱۲) ضمن خشبی بودن علوفه ی مصرفی که قلعه های خرد شده علوفه ریز باشد .
۱۳) تدابیر لازم جهت به حد اقل رسانیدن تلفات خوراک را به عمل آورید .
۱۴) جهت اطمینان از میزان کافی خوراک مصرفی در جیره حد اطمینان را مد نظر بگیرید .
۱۵) ضمن اختصاص دادن گارگران دلسوز و وظیفه شناس جهت رسیدگی به تغذیه گاوها کارگران این بخش را به دفعات عوض نکنید .
۱۶) تغذیه از موارد بودار را در ۵/۰ تا ۲ ساعت قبل از شیر دوشی یا بعد از شیر دوشی به انجام رسانید
۱۷) علوفه را به مدت طولانی ذخیره ننموده و در موقع مصرف از عدم وجود کپک و قارچ زدگی و اجسام خارجی مطمئن شوید .
۱۸) برای مقابله با عوارض مصرف جسم خارجی احتمالی مگنت یا آهن ربا به حیوان بخورانید .
۱۹) برنامه ی مبارزه با انگل ها به خصوص انگلهای دستگاه گوارش را با جدیت پی گیری کنید .
۲۰) در موقع استفاده از جیره های حاوی ذرات ریز یا آردی به منظور بازده بهتر خوراک مصرفی و جلوگیری از ضایعات تنفسی از مواد خیس کننده و چسباننده نظیر چربی یا ملاس استفاده کنید .
● تغذیه ی دوره ای گاوهای شیری :
تغذیه ی دوره ای یا مرحله ای عبارتست از طراحی برنامه های تغذیه ای گاوها براساس میزان تولید – مصرف غذا – تغییر وزن بدن و زایمان .
▪ ترتیب تولید در گاوهای شیری به صورت زیر می باشد :
۱) دوره ی اوج شیر دهی
۲) دوره ی افزایش اندوخته های بدن (افزایش وزن ) . ۵و۴- دوره ی خشک (۲ ماه پایانی آبستنی )
▪ بر اساس پنج مرحله تولید حیوان به شرح زیر می باشد :
۱) از هنگام زایمان تا ۸۰ روز بعد از آن
۲) ۸۰ تا ۲۰۰ روز بعد از زایمان
۳) ۲۰۰ تا ۳۰۵ روز بعد از زایمان
۴) ۴۵ تا ۶۰ روز قبل از زایمان
۵) گروه گاوهای که دوره خشکی آنها رو به اتمام است با توجه به این مراحل برنامه های تغذیه ای اختصاصی جهت تولید بیشتر و نگهداری سالم گاوهای شیری اعمال می گردد :
الف) برنامه های تغذیه ای در مرحله اول تولید :
پس از زایش تولید شیر به سرعت افزایش می یابد و در ۶ تا ۸ هفته به بیشترین مقدار می رسد اما مصرف غذا نسبت به نیازهای تولیدافزایش نمی یابد به گونه ای که بیشترین مقدار مصرف ماده ی خشک ۱۲ تا ۱۵ هفته پس از زایش خواهد بود از این رو بیشترین ماده گاوهای شیرده برای ۸ تا ۱۰ هفته در حالت تعادل منفی انرژی خواهند بود . گاوهای پر شیر احتمالاً تا هفته ی بیستم و یا بیشتر در تعادل منفی انرژی خواهند بود .
گاو شیر ده کمبود انرژی دریافتی برای تولید شیر را از اندوخته های بدن تامین کرده و در این دوره از وزن آن کاسته می شود دوران بحرانی تغذیه ی گاوهای شیر ده از زمان زایش تا اوج شیر دهی است . هر کیلوگرم افزایش شیر در این دوره ۲۰۰ کیلوگرم شیر بیشتر در کل دوره ی شیر دهی را در پی خواهد داشت .
▪ در این دوره رعایت نکات ذیل ضروری است :
- از تغییرات ناگهانی و سریع جیره که موجب ناراحتی های گوارشی می شود خود داری نموده و تغییرات تدریجی را دست کم دو هفته پیش از زایش آغاز نمایید .
ـ از افزایش کنسانتره تا موقع برطرف شدن تنش های مربوطه به زایش خودداری نموده و سطح آن را در حدی نگهدارید که گاو شیر ده با دریافت حداقل مقدار ADF (۱۸ تا ۱۹ درصد ) ضمن بر خورداری از سلامتی دستگاه گوارش شیر با کیفیتی نیز تولید کند . میزان مصرف کنسانتره نباید بیش از ۵/۲ درصد وزن بدن باشد . تعداد دفعات تغذیه ای کنسانتره باید افزایش یافته و هر بار با مقدار اندکی کنسانتره تغذیه شود .
ـ دقت کافی در مورد تامین مواد مورد نیاز گاو شیر ده و نسبت صحیح آن با انرژی که میزان قابل توجهی از آن از اندوخته های چربی بدن تامین می شود اعمال نمایید در این مرحله از مواد ازته ی غیر پروتیینی با تجزیه ی کم در شکمبه استفاده کنید .
ـ با استفاده از علوفه های مرغوب و باکیفیت خوب و عوامل اشتها آورمصرف ماده ی خشک را افزایش دهید .
ـ سعی کنید علوفه های مورد تغذیه به قطعات ریز خرد نشوند و در صورت الزام از چنین علوفه هایی برای حفظ تعادل PH شکمبه و کاهش اسیدوز و دیگر ناراحتی های گوارشی بافرهای شیمیایی نظیر بی کربنات سدیم استفاده کنید .
ـ عوامل استرس زا نظیر واکسیناسیون سم چینی حمام ضد کنه و..... را به بعد از سپری شدن اوج شیر دهی موکول کنید .
ـ استفاده از مکمل نیاسین که ممکن است از دوره ی خشک آغاز شده باید برای گاوهای پر شیر ادامه یابد در این حالت مصرف غذا احتمالاً بیشتر و احتمال بروز کنیوز کمتر خواهد بود .
ـ با تغذیه ازمکمل های پر انرژی نظیر چربی و ملاس مصرف انرژی را بالا ببرید .
ب) مدیریت تغذیه ای در مرحله دوم شیر دهی :
در این دوره گاو مرحله حساس پیک (peak) با حداکثر تولید را سپری کرده و واکنش های حیوان به حالت عادی برگشته و می تواند در صورت برخورداری از جیره ی متوازن توانایی های تولیدی خویش را بروز دهد . در این مرحله مدیریت گاوداری گاوهای مورد نظر را از لحاظ وضعیت بدنی بررسی نموده و در صورت برخورد با موارد غیر عادی نظیر رشد بی رویه گاوها و یا لاغری بیش از حد آنها درصدد اصلاح جیره بر آیید .
ج) مدیریت تغذیه ای در مرحله آخر شیر دهی :
مدیریت تغذیه ای گاوهای شیرده در این مرحله آسان تر از مراحل دیگر است زیرا در این مرحله مصرف مواد غذایی بیشتر از نیازهای تولید شیر بوده تولید شیر رو به کاهش است .
▪ نکاتی که مد نظر مدیریت گاوداری باید باشد عبارتند از:
- کاهش وزن ایجاد شده در آغاز دوره ی شیر دهی باید به گونه ای جبران شود که گاودر آغاز دوره ی خشک از وزن مناسبی برخوردار باشد .
ـ حداکثر کوشش در رابطه با تداوم شیر دهی در حد امکان به عمل آید .
ـ تلیسه های جوان نیازهای ویژه ای برای رشد دارند . بنابر این برای ایجاد رشد در تلیسه ۲ ساله ۲۰ درصد و برای تلیسه های ۳ ساله ۱۰ درصد از مواد غذایی بیشتر از تعداد مورد نیاز برای نگهداری منظور شود .
ـ با توجه به تقاضای کم مواد مغذی می توان نسبت علوفه به کنسانتره را افزایش داده و با استفاده از ترکیبات ازت دار غیر پروتئینی هزینه های غذایی را کاهش داد .
ـ جهت خشک کردن گاوها در پایان این مرحله میتوان غذا و آب مصرفی را محدود نمود .
د) مدیریت تغذیه ای گاوهای خشک :
به منظور آماده سازی گاو برای شیر دهی بعدی باید یک دوره ی خشک در نظر گرفته شود . با در نظر گرفتن یک دوره ی خشک ۶۰ روزه تولید شیردهی بعد برای بیشتر ماده گاوها بهینه خواهد بود . .اگر دوره ی خشک کمتر از ۴۰ روز باشد بافت پستان زمان کافی برای بازسازی نداشته و در نتیجه تولید شیر در شیر دهی ایده آل نخواهد بود . اگر دوره ی خشک بیش از ۷۰ روز باشد گاوبیش از اندازه چاق می شود درحالی که تولید شیر در شیر دهی بعد بیشتر نبوده و دشواری چاقی نیز در پی خواهد آمد . گفته می شود که بازدهی مصرف انرژی برای بافت سازی به هنگام شیر دهی بیشتر از دوره ی خشک است از این رو باید کوشش کرد که کاهش وزن گاو در هفته های پایانی شیر دهی جبران گردد . بدین ترتیب افزایش وزن ماده گاو در دوره خشک بیشتر مربوط به رشد جنین خواهد بود .
▪ مواردی که در این مرحله در زمینه تغذیه ی گاوها در نظر می باشند عبارتند از :
ـ مصرف کلسیم باید به کمتر از ۱۰۰ گرم در روز محدود شود و هم زمان فسفر کافی در اختیار گاو ها قرار گیرد ( ۳۵ تا ۴۰ گرم فسفر در روز برای نژادهای بزرگ) کلسیم بیشتر به ویژه اگر جیره از نظر فسفر کمبود داشته باشد احتمال بروز تب شیر را افزایش خواهد داد .
ـ اگر علوفه کمبود سلنیوم دارد باید روزانه ۳ تا ۵ میلی گرم سلنیوم به علوفه اضافه کرد . اگر مصرف ویتامین E در خوراک زیاد نباشد موجب جفت ماندگی می شود .
ـ از تغذیه ی زیاد مواد معدنی باید خودداری کرد (به ویژه مخلوط بافر های نمک های سدیم ) و مصرف نمک طعام را باید به حداکثر ۲۸ گرم در روز محدود نمود .
مصرف زیاد نمک موجب نگهداری آب در بدن و ایجاد خیز یا ادم در برخی گاوها به ویژه تلیسه های شکم اول می شود .

مهدی نامدار
http://mehdinamdar.blogfa.com

مطالب مرتبط

انسان زمین را به سیخ می‌کشد

انسان زمین را به سیخ می‌کشد
دکتر غلامعلی بسکی، ‌یکی از معروف‌ترین و سرشناس‌ترین چهره‌های محیط زیست ایران است که اکنون بیش از ۳۰ سال است در جنگل‌های گلستان زندگی می‌کند. بسکی که تحصیلات خود را در رشته پزشکی با تخصص جراحی زنان و زایمان به اتمام رسانده است بعد از گذشت چهاردهه از زندگی‌اش ناگهان از بیمارستان و زندگی شهرنشینی به طبیعت پناه برد تا سلامت روح و جسم‌اش را دوباره در طبیعت باز یابد. او اکنون بیش از ۳۰ سال است که رژیم گیاهخواری دارد و معتقد است با این رژیم غذایی بسیاری از امراض گذشته را از دست داده است. زندگی در طبیعت و کشاورزی،‌ روح او را بیش از حد با طبیعت پیوند داده به طوری‌که وقتی از طبیعت و تخریب‌های صورت گرفته در آن سخن می‌گوید کمتر کسی است که اشک از چشمانش جاری نشود. این طرفدار محیط زیست که این روزها به یک چهره نام‌آشنا حتی در بین دولتمردان و بالاترین مسوولان اجرایی کشور تبدیل شده بارها از آنچه که بر سر پارک ملی گلستان آمده فریاد زده و حتی در آخرین دیدارش با رئیس‌جمهور،‌ درخواست توقف عملیات راهسازی را در داخل پارک ملی گلستان مطرح کرد؛ درخواستی که تا به امروز هیچیک از مسوولان دولتی به آن جامه عمل نپوشاندند اما پیرمرد ۷۷ ساله هنوز هم دست از تلاش برای نجات پارک ملی گلستان از تخریب‌های وزارت راه برنداشته است. دکتر بسکی در مقاله حاضر به موضوع نگران‌کننده گرم شدن زمین پرداخته است. او با جمع‌آوری مستندات علمی و زیست‌محیطی یکی از راه‌های مقابله با گرم شدن زمین را انتخاب رژیم گیاهخواری و یا استفاده کمتر از گوشت ‌در وعده‌های غذایی روزانه معرفی کرده است. او می‌گوید: اگر همه ما شروع به حرکت به سمت دنیایی سبزتر نماییم می‌توانیم همه با هم در دنیای رویاهای‌مان زندگی کنیم. دانشمندان اقلیم‌شناس اینک با اطمینان بیان می‌دارند که گرمایش جهانی و وضعیت امروز ما، به ویژه در ۵۰ سال اخیر، به دلیل فعالیت‌های انسانی است و به همین دلیل است که یخ‌های قطب مرتبا در حال آب شدن هستند. از آنجایی که یخ‌های قطب، بخش عمده‌ای از نور و اشعه خورشید را باز می‌تابانند و مانع جذب تمام آن به زمین می‌شوند، با از بین رفتن آنها، ۹۰ درصد گرمای خورشید توسط آب اقیانوس جذب و باعث گرمایش بیشتر می‌شود. افزایش دمای اقیانوس‌ها موجب آزاد شدن میلیاردها تُن گاز متان خواهد شد که تا به‌حال به‌دلیل سرد بودن آب در زیر اقیانوس‌ها «خفته» بودند.
مقادیر عظیم متان نه تنها در کف اقیانوس، بلکه در زیر لایه‌های یخ‌های منجمد قطب شمال نیز یافت می‌شود. در حدود هزار گیگا تُن گاز کربن زیر لایه‌های منجمد دریاچه‌های قطب شمال محبوس شده است. با افزایش دما، این لایه‌های منجمد ذوب شده منجر به برخی از مخرب‌ترین توفان‌های ثبت شده در تاریخ می‌شود. به گفته دانشمندان انگلیسی، افزایش دمای سطحی اقیانوس‌ها به اندازه نیم درجه سانتیگراد، منجر به افزایش۴۰ درصدی توفان‌های شدید می‌شود. سازمان ملل نیز در گزارش مربوط به بلایای طبیعی در سال ۲۰۰۷ اظهار داشته که ۹۰ درصد بدترین بلایا از جمله سیل و توفان‌های مرگبار در نتیجه تغییرات آب و هوایی رخ داده‌اند. از سوی دیگر یکی از معروف‌ترین اقلیم‌شناسان دنیا، «جیمز هنسن» James Hansen که در ناسا مشغول به کار است،‌ به تازگی اعلام کرده است:
«اگر به همین روال پیش برویم، ذوب یخ‌های قطب باعث افزایش سطح دریاها به اندازه حداقل ۲ متر خواهد شد و این امر موجب آواره شدن صدها میلیون نفر در جهان می‌شود، زیرا تمام جزایر و خطوط ساحلی تحت تاثیر آن قرار می‌گیرد و بهبود این وضعیت توسط انسان و در زمانی قابل پیش‌بینی امکانپذیر نخواهد بود.
بسیاری از گونه‌های حیوانی و گیاهی در حال حاضر به‌خاطر تاثیرات آب و هوایی از بین رفته‌اند و گونه‌های بسیاری از حیوانات مجبور به مهاجرت می‌شوند که در نتیجه اکوسیستم کل کره زمین را از هم می‌پاشد. در تاریخچه کره زمین، چندبار انقراض بیش از نیمی از موجودات زنده اتفاق افتاده ولی بهبود آن وضعیت، صدها هزار سال طول کشیده است. مقدار دی‌‌اکسید‌کربن در حد قابل قبول در اتمسفر نباید از ppm ۳۵۰ (parts per million) بالاتر برود (۳۵۰ جزء درمیلیون ) ولی در حال حاضر مقدار آن در جو زمین ۳۸۵ppm است و هر ساله ۲ppm افزایش می‌یابد. اگر گازهای گلخانه‌ای همینطور افزایش یابند، نتیجه آن خیلی بیشتر از انقراض گونه‌ها و افزایش سطح آب دریاها خواهد بود. بنابراین ما اکنون از مرحله بحرانی گذشته‌‌ایم و به مرحله «جبران ناپذیر» نزدیک می‌شویم، زمان کم است باید سریع عمل کنیم.
● پرورش دام و افزایش گازهای گلخانه‌ای
صنعت گوشت یکی از تولیدکنندگان بزرگ متان و اکسید‌های نیتروژن است. این دو گاز گلخانه‌ای، ۲۳ تا ۳۰۰ برابر، از دی‌اکسیدکربن قوی‌تر و خطرناک‌تر هستد. در روند هضم غذای نشخوارکنندگان مانند گاو و گوسفند، ‌گاز متان بسیاری تولید می‌شود. متان حاصل از حیوانات اهلی مثل گاو و گوسفند، بالغ بر ۸۶ میلیون تن است. ۱۸ میلیون تن دیگر نیز از کود‌های حیوانی به‌وجود می‌آید. اینها روی هم ۳۷ درصد از مجموع گاز متان تولیدی را تشکیل می‌دهند. پرورش دام پیامد‌هایی مانند تخریب جنگل‌های استوایی، افزایش گرمای جهان، آلودگی ‏آب، کمبود آب، سوء استفاده از منابع انرژی، بیابان‌زایی و گرسنگی در جهان را دربردارد. ‏
بر اساس گزارش سال ۲۰۰۷ سازمان ملل، یک‌پنجم آلودگی‌های گازهای گلخانه‌ای مربوط به صنعت گوشت است که بیش از مجموع آلودگی همه خودروها، ماشین‌های باری و کشتی و هواپیما و سایر وسایل حمل و نقل است. تحقیقات نشان داده است که به عنوان مثال: اگر مردم بریتانیا، ۷ روز هفته گوشت نخورند، باعث حذف ۹۱ مگاتُن آلایندگی‌های گازهای گلخانه‌ای می‌شوند. این مقدار برابر با آلایندگی‌های گازهای گلخانه‌ای ۵/۱۲ میلیون خانوار در بریتانیاست که این تعداد نیمی از خانوارهای بریتانیا را تشکیل می‌دهد. اگر همه مردم بریتانیا به مدت ۶ روز در هفته، گیاهخواری کنند، کاهش آلودگی کربن آن مانند حذف همه خودروهای بریتانیا که ۲۹ میلیون خودرو است، می‌شود.
اگر همه مردم بریتانیا به مدت ۵ روز در هفته، گیاهخواری کنند، می‌توانند ۶۵ مگاتن در آلاینده‌ها صرفه‌جویی کنند و انتشار میلیون‌ها تن دی‌اکسیدکربن را متوقف سازند که این مقدار از کاهش آلاینده‌های ناشی از کل برق خانه‌ها در انگلستان بیشتر است. اگر همه مردم بریتانیا، به مدت ۴ روز در هفته گیاهخواری کنند، باعث صرفه‌‌جویی در انتشار ۷۸ مگاتن دی‌اکسیدکربن می‌شود که این مقدار نیز معادل با حذف ۷۰ درصد از خودروها در جاده‌های بریتانیاست. با ۳ روز گیاهخواری نیز اثرات مثبت دیگری در راستای کاهش آلاینده‌ها به وجود می‌آید که به اندازه جایگزین کردن همه وسایل خانه اعم از یخچال، فریزر، ماشین ظرفشویی و غیره با دستگاه‌های پربازده، استفاده از دیوارهای عایق‌بندی شده، پنجره‌های دوجداره، آبگرمکن‌ها و ترموستات‌های پر بازده، در انرژی صرفه‌جویی می‌کند.
● پرورش دام و کمبود آب
دامداری تهدیدی عمده برای منابع آب جهان هم هست. برای تهیه خوراک دام مقدار زیادی آب نیاز است و چرای دام‌ها، چرخه‌های آبی را بر هم می‌زند و یکی از عوامل عمده آلودگی آب است. بانک جهانی تخمین می‌زند که دسترسی به آب تا سال ۲۰۵۰، به میزان ۵۰ درصد در خاورمیانه و شمال آفریقا کاهش یابد. بر اساس گفته موسسه بین‌المللی آب استکهلم، ۷۰ درصد از کل آب‌ها برای تهیه غذا استفاده می‌شود، در حالی که صنایع، ۲۰ درصد و خانواده‌ها۱۰ درصد آن را مصرف می‌نمایند. حال در نظر بگیرید که برای یک غذا با گوشت گاو بیش از ۴۵۴۲ لیتر آب مصرف می‌شود یا برای یک غذای گوشت مرغ ۱۲۴۹ لیتر آب مصرف می‌شود، در حالی که برای یک غذای بدون محصول حیوانی، همراه با سویا، برنج و سبزیجات، ۳۷۰ لیتر آب مصرف می‌شود.
● پرورش دام، کمبود مواد غذایی و گرسنگی در جهان
برای تهیه نیم کیلو گوشت، بین ۳ تا ۶ کیلو پروتئین گیاهی مصرف می‌شود. تهیه گوشت نسبت به گندم و سیب‌زمینی، هزار برابر بیشتر آب مصرف می‌کند. زندگی فردی که هم گوشت و هم سبزیجات می‌خورد، ۸۰ برابر بیشتر از کسی که فقط گیاهخواری می‌کند، زمین مصرف می‌کند. این در حالی است که با غلات، لوبیای سویا، و چیزهای دیگری که روزانه تنها در ایالات متحده آمریکا به حیوانات داده می‌شود، می‌توان به همه انسان‌های روی زمین دو قطعه نان داد. اگر منابعی که برای تولید دام، به کار گرفته می‌شوند، صرف تولید غلات برای استفاده انسان‌ها می‌شدند، ‏غذای بیشتری به مردم جهان می‌رسید. با غلاتی که امروزه خوراک احشام هستند می‌توان ۲ میلیارد انسان را تغذیه کرد. اگر جو دو سر تولید شده از یک جریب زمین به جای حیوان به انسان ‏خورانده شود، پروتئین تولیدی آن ۸ برابر و کالری آن ۲۵ برابر خواهد بود. پروتئین و کالری و نیاسین یک ‏جریب زمین بروکلی، ۱۰ برابر میزانی است که از گوشت حیوانی که در همان جریب زمین تغذیه شده به‌دست ‏می آید. ‏ما زیادی به حیوانات غذا می‌دهیم و نه تنها سعی داریم ۷/۶ میلیارد نفر انسان را تغذیه کنیم بلکه می‌خواهیم به بیش از ۵۰ بیلیون دام نیز غذا دهیم و این یعنی بیش از ۷۰ درصد از غلات که تنها در آمریکا تهیه می‌شود، به حیواناتی که به کشتارگاه‌ها می‌روند، خورانده می‌شود! بیش از۴۰ درصد از غلات تولیدی در سراسر جهان، به حیوانات دامی داده می‌شود، در حالی که پروتئین تولیدی حیوانات از میزان پروتئین مصرفی آنها کمتر است. توجه داشته باشید که برای هر کیلوگرم پروتئین حیوانی، به طور متوسط حدود ۶ کیلوگرم پروتئین گیاهی شامل غلات و علوفه مصرف می‌شود.
بر طبق آمار،‌ تعداد گرسنگان جهان در سال ۲۰۰۸، بیش از ۸۶۲ میلیون نفر است حال آنکه غلاتی که امروزه به احشام داده می‌شود می‌تواند ۲ میلیارد نفر را سیر کند. یک‌سوم کل تولید غلات دنیا به حیوانات خورانده می‌شود.
● پرورش دام
بر طبق گزارش سازمان خواربار و کشاورزی (فائو)، سالانه ۵۳ میلیارد دام به‌خاطر خوراک انسان کشته می‌شوند (فقط دام‌ها، این تعداد شامل ماهی‌ها و موجودات دریایی نیست)، ۵۳ میلیارد یعنی بیش از ۸ برابر جمعیت انسان‌های کل زمین و این رقم تا سال ۲۰۵۰ دوبرابر می‌شود.
پرورش دام و سوء استفاده از انرژی
‏برطبق ارزیابی‌های انجام شده توسط گروه‌های زیست‌محیطی، انرژی‌ای که در تولید غذا برای یک گوشتخوار مصرف می‌شود می‌تواند برای تولید غذا برای ۱۰ گیاهخوار مصرف شود. خوردن گوشت با محیط زیست سازگار نیست. بسیار واضح است که وقتی ما غلات را پرورش می‌دهیم و آن را به مصرف تغذیه دام می‌رسانیم، ۹۰ درصد از انرژی آن غلات را تلف می‌کنیم، و به این ترتیب نه تنها با گوشت تهیه شده، تعداد کمی از افراد تغدیه می‌شوند بلکه برای تهیه این گوشت، به مقدار زیادی سوخت فسیلی نیز نیاز است. گزارشی از فائو، به نام «سایه ‏طولانی پرورش دام- مسائل زیست‌محیطی و انتخاب‌ها» هشدار می‌دهد که هزینه‌ای که محیط زیست برای ‏محصولات حیوانی می‌پردازد، باید به نصف این مقدار کاهش یابد تا از سطح خسارت رو به وخامتی که در ‏ادامه وضع جاری به وقوع خواهد پیوست، جلوگیری کند.» ‏
● پرورش دام و تخریب جنگل‌ها
جنگل‌های گرمسیری استوایی دنیا به طور یقین در عملکرد کره زمین نقش موثری دارند و غالبا «ریه‌های کره زمین» نامیده می‌شوند، چون آنها اصولا دی‌‌اکسید‌کربن را با اکسیژن مبادله می‌کنند و اگر ما جنگل‌های استوایی را تخریب کنیم آنوقت توانایی کره زمین برای جذب دی‌اکسید‌کربن را در درون ناحیه بسیار پهناور جنگل‌های گرمسیری استوا کاهش داده‌ایم.
تقریبا ۲۰ درصد از گازهای گلخانه‌ای جهان، از نابودی جنگل‌ها نشأت گرفته‌اند، زیرا زمین جنگل‌های صاف شده جهت چراگاه دامها و پرورش محصولات غذایی برای حیوانات و یا تهیه سوخت‌های زیستی به کار می‌روند. «سازمان ابتکار دام، محیط زیست و توسعه» متعلق به سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل برآورد کرده که « ۷۰ درصد از جنگل‌های تخریب شده آمازون تنها به‌خاطر تولید گوشت قطع شده‌اند». از سال ۱۹۶۰، حدود ۲۵ درصد از جنگل‌های استوایی آمریکای مرکزی سوزانده شده و به چراگاه تبدیل شده‌اند. ‏محاسبه شده است که هر ۱۰۰ گرم همبرگری که از حیوانات این منطقه به‌دست آمده، به بهای نابودی ۵ متر ‏مربع از جنگل‌های استوایی بوده است. ۲۶ درصد از سطح خاکی زمین هم‌اکنون برای چراگاه استفاده می‌شود که سالانه در حدود ۴/۲ میلیارد تن‌ دی‌اکسید‌کربن تولید می‌کند و بدتر از آن، یک‌سوم زمین‌های قابل کشت روی زمین برای تهیه محصولاتی استفاده می‌شود که به جای انسان‌ها به مصرف غذایی حیوانات دامی می‌رسد. گله‌ها باعث فرسایش خاک می‌شوند که در حدود ۲۰ درصد از چراگاه‌ها به علت چرای بیش از حد ‏در آنها، تراکم و فرسایش، ارزش خود را از دست داده‌اند. ‏
شاید به همین دلیل است که یک مقام ارشد سازمان ملل در امور جوی، به نام ایوو دِ بوئر اخیرا در اجلاس آب و هوایی سازمان ملل گفته:« بهترین راه حل این است که همه گیاهخوار شوند. » James Hansen اقلیم‌شناس معروف ناسا می‌گوید: «من دو سال پیش عنوان کردم که ۱۰ سال برای توقف گرمایش جهانی فرصت داریم، ولی منظورم این بود که ۱۰ سال فرصت داریم تا مسیر متفاوتی انتخاب کنیم. این بدان معنی است که باید همین الان تغییر مسیر و عمل را شروع کنیم. در حقیقت باید تا یک سال و نیم آینده مسیری متفاوت انتخاب کنیم. کارهایی که تک‌تک افراد می‌توانند انجام دهند سودمند است و یکی از بهترین روش‌ها برای کمک به توقف گرم شدن زمین، در حقیقت رژیم گیاهخواری است، که به‌مراتب کمتر از رژیم گوشتخواری گازهای گلخانه‌ای تولید می‌کند.»

وبگردی
پاییز بازار ثانویه
پاییز بازار ثانویه - اگر ما نتوانیم تفاوت فاحش قیمت ارز در بازار آزاد و ثانویه را جبران کنیم و نتوانیم به بازار ثانویه عمق کافی ببخشیم عملا بازار ثانویه از دور خارج خواهد شد. قرار بود بازار ثانویه و آزاد یک تفاوت حداقلی داشته باشند. قرار بود نهایتا اختلاف قیمت در این دو بازار ۲۰۰ یا ۳۰۰ تومان باشد نه هفت هزار تومان!
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی
حال فعلی ! یا ناتوانی در تشخیص حال قبلی - حمید رسایی عضو جبهه پایداری در صفحه شخصی خود در شبکه توییتر نسبت به اهانت زشت امیر تتلو به امام حسین (ع) و 72 تن از یاران باوفایش واکنش تندی نشان داد.
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+)
ویدئو/ وحشت پزشکان از تولد نوزاد تک چشم در اندونزی (۱۶+) - پزشکان هنگامی که یک نوزاد دختر اندونزیایی را در یکی از بیمارستان های این کشور به دنیا آوردند بسیار وحشت زده شدند. نوزاد تازه متولد شده با یک چشم بزرگ روی پیشانی اش متولد شد و پس از هفت ساعت درگذشت.
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای !
بازنشر نامه استاد به امیر تتلو! / معیار تشخیص حق از باطل گشته ای ! - فردی به نام علی‌اکبر رائفی‌پور كه رسانه‌‌های اصولگرا از او به عنوان «استاد، محقق و پژوهشگر» یاد می‌كنند! در تاریخ 29 اردیبهشت 96 (در كوران انتخابات ریاست‌جمهوری) در نامه‌ای سرگشاده به امیرحسین مقصودلو (تتلو) نوشت: «امیر جان بخوان، تو باید بخوانی، عیبی ندارد! سرت را بالا بگیر و خدا را شکر کن که به واسطه تو این همه نفاق را آشکار کرد! دلت محکم باشد پهلوان! تو فقط بخوان، بخوان
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی
جنجال احمد خمینی در VIP عزاداری حسینی - انتشار عکس‌های نشستن احمد خمینی زیر کولر در بخش وی‌آی‌پی هیات که پوششی شیشه‌ای دارد و از سینه‌زنان جداست، پس از توضیح او که گفت آن جایگاه مربوط به «روحانیون درجه یک و دو قم» است و «اون بالا معممین میشینن که لباسشون چون زیاده باعث گرمازدگی نشه»، با واکنش‌های تندتری هم همراه بود.
واکنش جالب رهبری به روبوسی کیارستمی با داور خانم جشنواره کن!
واکنش جالب رهبری به روبوسی کیارستمی با داور خانم جشنواره کن! - واکنش جالب مقام معظم رهبری به روبوسی کیارستمی با خانم داور جشنواره کن از زبان عزت الله ضرغامی
لحظه هولناک در چاه انداختن دختر بچه توسط پسرعمویش
لحظه هولناک در چاه انداختن دختر بچه توسط پسرعمویش - این فیلم که توسط دوربین های امنیتی گرفته شده لحظه به چاه انداختن دختر 5 ساله ای در اصفهان توسط پسر بچه ای کوچک را به تصویر کشیده است.
آشنایی با لامبورگینی! کاملا ایرانی
آشنایی با لامبورگینی! کاملا ایرانی - جوان خوش ذوق ایرانی لامبورگینی! تماما ایرانی را طراحی و تولید کرده است.
سلطان سکه
سلطان سکه - اولین جلسه دادگاه "وحید مظلومین" معروف به سلطان سکه به همراه ۱۴ نفر از همدستانش امروز در شعبه دو دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی زرگر و به صورت علنی برگزار شد.
ریحانه یا لیلا؟! / حاشیه سازی ریحانه پارسا بازیگر سریال پدر
ریحانه یا لیلا؟! / حاشیه سازی ریحانه پارسا بازیگر سریال پدر - با وجود اینکه چند روزی است سریال پر حاشیه "پدر" به پایان رسیده است، اما انتشار تصاویر ریحانه پارسا بازیگر نقش اول زن این سریال جنجال تازه‌ای به پا کرده است. این جنجال در حالی ایجاد شده که سازندگان سریال "پدر" به دنبال تولید فصل دوم آن هستند.
لیلای سریال "پدر" مدل شد / عکس‌ها
لیلای سریال "پدر" مدل شد / عکس‌ها - ریحانه پارسا، بازیگر نقش لیلا در سریال "پدر" فعالیت خودش را به عنوان مدل تبلیغاتی آغاز کرد. این بازیگر متولد سال 1377 است.
درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقه هندبال
درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقه هندبال - در این فیلم درگیری بازیکنان ایران و عربستان در مسابقات هندبال بازی‌های آسیایی جاکارتا را می بینید که این بازی در نهایت منجر به پیروزی ایران و کسب مقام پنجمی کشورمان شد.
فیلم | روایت یک روحانی از هایده و ترانه «علی ای همای رحمت»
فیلم | روایت یک روحانی از هایده و ترانه «علی ای همای رحمت» - فیلم - روایت یک روحانی از هایده و ماجرای خواندن ترانه «علی ای همای رحمت» را در ویدئوی زیر ببینید.