جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

ضرورت تعیین نیاز غذایی واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه


ضرورت تعیین نیاز غذایی واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه
نیاز غذایی یک واحد دامی در اندازه گیری ظرفیت مرتع در شرایط کنونی کشور ما معادل ۲-۱.۵ کیلوگرم علوفه خشک در روز محاسبه می شود. این در حالی است که کیفیت علوفه از گیاهی به گیاه دیگر، از منطقه ای به منطقه دیگر و در دوره های رویشی مختلف متغیر است. بنابراین محاسبه نیاز غذایی واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه شاخص مطمئن تری خواهد بود. در این تحقیق وزن اندازه واحد دامی نژاد لری بختیاری ۵۰ کیلوگرم تعیین و نیازهای غذایی آن در شرایط نگهداری و چرای در مرتع (۶۰ درصد بیشتر از نگهداری در اصطبل) از جداول N.R.C. بر مبنای پروتئین خام (۱۵۲ گرم)، انرژی متابولیسمی (۱۳.۳۸۶ کیلوگرم) در درصد از وزن زنده یک واحد دامی علوفه خشک (۱ کیلوگرم و ۶۰ درصد بیشتر از نگهداری در اصطبل معادل ۱.۶ کیلوگرم) در شرایط چرای در مراتع محاسبه شد، کیفیت علوفه ۹ نیپ گیاهی منطقه نیز برآورد گردید، با توجه به نیاز غذایی دام و ترکیب پوشش گیاهی هر تیپ، مقدار علوفه ای که تامین کننده انرژی متابولیسمی، پروتیین خام و ۲ درصد از وزن زنده واحد دامی علوفه در شرایط نگهداری و چرای در مرتع بود محاسبه شد. مقایسات آماری علوفه تامین کننده این احتیاجات غذایی در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تیمار و ۹ تکرار (در هر تیمار) و مقایسه میانگین ها به روش دانکن (DMRT) نشان دهنده تفاوت معنی داری (در سطح (P<۰.۰۱ می باشد که بیانگر لزوم محاسبه نیاز غذایی واحد دامی با توجه به کیفیت علوفه در مناطق و شرایط متفاوت می باشد.
نصرت اله اسماعیلی
عطااله ابراهیمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید