جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تعیین مقدار استرول ها در روغن دانه کدو


تعیین مقدار استرول ها در روغن دانه کدو
● مقدمه:
کدو یکی از گیاهان دارویی معروف دنیا با نام علمی Cucurbita pepo از خانواده کوکوربیتاسه است که دانه های آن به عنوان ضدکرم و مدر مصرف سنتی داشته و دارد. از دانه های این گیاه برای درمان علامتی هیپرتروفی خوش خیم پروستات استفاده می شود که اثر آن را مربوط به استروییدهای دانه آن دانسته اند.
● هدف:
این پژوهش به منظور شناسایی و تعیین مقدار استرول های گیاه کاشته شده در ایران و مقایسه آن با نمونه تجاری روغن (از کشور مجارستان) انجام شد.
● روش بررسی:
روغن دانه ها با اسباب سوکسله و با متیلن کلراید استخراج گردید. کپسول نرم روغن کدو با نام تجاری پپونن از کشور مجارستان تهیه شد. عمل مشتق سازی استرول های استاندارد و روغن های گیاهی مذکور با استفاده از هگزا متیل دی سیلازان (HMDS) و تری متیل کلروسیلان (TMCS) انجام شد و نمونه هایی از هر یک به GC/MS تزریق گردید.
● نتایج و بحث:
نتیجه به دست آمده از آنالیز روغن دانه کدوی نمونه مجاری، سه استرول کامپسترول، استیگماسترول و آوانسترول را نشان می دهد. آنالیز کمی این سه ماده در مقایسه با نمونه های استاندارد به ترتیب ۸۲/۰، ۷۸/۰ و ۸۴/۰ میلی گرم استرول در گرم روغن محاسبه شدند. نتایج به دست آمده در مورد روغن تخم کدوی نمونه ایرانی تقریبا مشابه نمونه مجاری بوده و استیگماسترول و کامپسترول در این نمونه مشاهده گردید (به ترتیب ۶۷/۰ و ۳۸/۰ میلی گرم در گرم روغن)، ولی آوانسترول در این نمونه دیده نشد.
پرویز احمدی اول
فراز مجاب
سعید نوجوان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید