ویستا مرجع مهمترین عناوین خبری / شنبه ۱ شهریور ۱۳۹۳ / Saturday, 23 August, 2014 /
خواص پروتئین ها

خواص پروتئین هاپروتئین ها مواد مغذی اصلی هر سلول زنده هستند. در ساختمان آنها نه تنها کربن، هیدروژن و اکسیژن وجود دارد، بلکه ازت و گاهی گوگرد نیز موجود می باشد.
پروتئینها مسئول انجام اعمال گوناگونی هستند. نقش آنها از تشکیل ماده انقباضی عضلات گرفته تا ساختن بعضی از هورمون ها، آنزیم ها و آنتی کورها، تبدیل انرژی شیمیایی به کار و انتقال اکسیژن و هیدروژن متنوع می باشد.
‌● ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی پروتئین ها
الف) از هیدرولیز پروتئین ها اسیدهای آمینه بدست می آید.
تعداد اسیدهای آمینه بیست عدد می باشد که بعضی از آنها «اساسی» هستند که عبارتند از : لیزین, تریپتوفان فینل آلائین, متیونین, ترئونین, لوسین و والین و چون بدن انسان قادر نیست آنها را بسازد، حتماً باید توسط غذا تأمین گردند.
ب ) با ترکیب اسیدهای آمینه با هم، پلی پپتیدها بوجود می آیند. از ترکیب پلی پپتیدها با هم، تعداد قابل توجهی مولکول پروتئین حاصل شود.
● متابولیسم اسیدهای آمینه
اسیدهای آمینه شکل نهایی متابولیسم پروتئین ها هستند، قابل انتشار بوده و شامل مواد ساده ای است که مصارف مختلفی دارند:
الف) ذخیره موقتی در بافت ها
ب) سنتز پروتئین ها:
با اسیدهای آمینه بافتهای مختلف، پروتئین ها سنتز می شوند.
ج) دز آمیناسیون – ترانس آمیناسیون:
با سوختن اسید آمینه، بعد از آنکه اسید آمینه عامل آمینی (NH۲) را از دست داد، یک اسید چرب باقی می ماند که حدوداً ۹۰ درصد انرژی موجود در اسید آمینه را در بر می گیرد و در زمان کمبود انرژی یا مصرف بیش از حد پروتئین، اسید آمینه پس از دست دادن ازت خود می سوزد.همچنین اسیدهای آمینه در بدن با جا به جا کردن ازت (ترانس آمیناسیون) به یکدیگر تبدیل می شوند.
● مقدار مورد نیاز پروتئین برای یک ورزشکار
پس از اینکه فرد ورزشکار از میزان انرژی مورد نیازش اطلاع کافی به دست آورد، بایستی ۱۵ تا ۱۷ درصد میزان انرژی را به دست آورده ، تقسیم بر عدد ۴ کند ، عدد به دست آمده گرم پروتئین مورد نیاز ورزشکار است که باید از طریق غذا در طول روز تامین شود. برای ورزشکارانی که نیاز به افزایش حجم عضلات دارند، از ۱۷ درصد و برای دیگر ورزشکاران از ۱۵درصد انرژی، برای محاسبه پروتئین مورد نیاز باید استفاده کرد.
۱۷ – ۱۵ درصد میزان انرژی مورد نیاز ورزشکار (تقسیم بر) ۴ = گرم پروتئین مورد نیاز ورزشکار
● منابع غذایی پروتئین ها
پروتئین ها بخشی از ترکیبات مواد غذایی هستند که با مقدارهای مختلف در آنها موجودند. پروتئین های دارای منشاء حیوانی کیفیت خوبی دارند. با وجود این بعضی از مواد غذایی گیاهی «حبوبات، غلات، نان...) دارای مقادیر کمی پروتئین هستند که ارزش حیاتی آنها پایین تر از پروتئین های حیوانی است، اما به مقدار آنها جالب توجه هستند. در مورد منابع غنی از پروتئین بطور کامل توضیح می دهیم:
۱) گوشت قرمزگوشت های گاو، گوسفند، اسب، صرف نظر از آنکه چه قسمتی از بدن حیوان باشد، دارای ویژگیهای تغذیه ای شبیه به هم هستند. مزّیت تغذیه ای گوشت به غنای پروتئینی آن بستگی دارد (۱۵ تا ۲۰% گوشت، پروتئین است). گوشت غنی از فسفر، آهن و ویتامین های گروه B (مخصوصاً B۱ ) است. میزان چربی های آن بر حسب نوع حیوان و قسمت بدن به طور قابل توجهی متغیراست. به طور متوسط ۱۷۰ کیلوکالری برای هر ۱۰۰ گرم، انرژی تولید می کند. ارزش غذایی « گوشت قرمز برابر گوشت سفید» است. گوشت کاملاً پخته شده همان ارزش گوشت خام یا گوشتی را دارد که مختصراً پخته شده باشد. اما پختن کامل برای از بین بردن انگل ها (مخصوصاً تنیا ) لازم است.
▪ ویژگیهای خاص بعضی از گوشت های قرمز
- گوشت گوسفند اغلب چرب است، حتی وقتی کم چربی ترین بخش های آنها مصرف گردد.
- گوشت گوساله غنی از نوکلئوپروتئین ها است و مصرف خیلی زیاد آن می تواند عمل عضلات را مختل کند.
- اسب دارای گوشت کم چربی است (۲% چربی). برخلاف آنچه مدتهای مدید فکر می شد، نباید بصورت خام مصرف شود.
- گوشت ها ترجیحاً بهتر است بصورت کباب یا بریان شده مصرف گردند و از گوشتهای سرخ شده، روغن پرشده، آبگوشت و سس های چرب که دارای هضم مشکل هستند، خودداری شود.
- گوشتهای چرخ شده نباید مصرف گردند، مگر با رعایت احتیاط کافی و بصورت گوشت چرخ شده و یخ زده . اگر گوشت را در منزل، خودتان چرخ کرده و تا دو ساعت بعد، آن را مصرف کنید خیلی بهتر است و یا اینکه چرخ کردن گوشت توسط فروشنده در مقابل خودتان انجام شود و تا دو ساعت بعد مصرف گردد یا در دمای ۱۹- درجه فریز شود.
- گوشتها را نباید بصورت خام مصرف کرد.
برای خریداری گوشت حتماً به تازگی و زمان تولید آن دقت کنید و برای نگهداری طولانی در دمای ۱۸- درجه نگهداری شود.
نگهداری طولانی مدت و کیفیت بهداشتی پایین، ارزش غذایی پروتئین موجود در گوشت را کاهش می دهد.
۲) فرآورده های امعاء و احشاء، ماکیان و گوشت شکار
▪ امعاء و احشاء: زبان و دل دارای ارزش تغذیه ای نزدیک به گوشت هستند.
- جگر از جالب ترین احشاء است. به همین جهت است که مصرف یک بار در هفته آن را برای ورزشکاران توصیه می کنیم (اما نباید بیش از یک بار در هفته مصرف گردد چون دارای نوکلئو پروتئین ها و کلسترول است). جگر یک منبع قابل توجه پروتئین( ۲۰ تا ۲۲ درصد)، آهن، عناصر کمیاب، فسفر، ویتامین های گروه B (B۱, B۲, B۶, pp, B۱۲) و ویتامینAاست. جگر بره دارای ارزش تغذیه ای معادل جگر گاو(غنی ترین جگر) است.
- امعاء و احشاء دیگر: پاچه، کله، سیرابی، و مغز از نظر بافت عضلانی فقیر، اما غنی از نظر نوکلئو پروتئین ها هستند و قابل مقایسه با ارزش تغذیه ای جگر نمی باشند. پس آنها را باید خیلی کم مصرف کرد. چون دارای چربی زیاد هستند، خصوصا در زمان پیش از مسابقات نباید مصرف شوند.
ـ ژامبون ها و سوسیس های خشکی که خیلی چرب نیستند، می توانند جایگاهی در تغذیه ورزشکاران داشته باشند، ولی سطح پروتئین آنها پایین است.
ـ ماکیان: گوشت ماکیان دارای ارزش تغذیه ای نزدیک به گوشت قرمز است، البته میزان چربی در گروهی از آنها مثل جوجه کبوتر و بوقلمون کم (۶ تا ۱۲ درصد) و در مرغ، غاز و اردک بالا (۱۸ تا ۳۲ درصد) می باشد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع آنها یکی از نکات مثبت است.
ـ گوشت شکار کم چربی است: مانده آنها نباید مصرف گردد، به صورت بریان یک منبع عالی پروتئین است.
۳) ماهی ها
ارزش تغذیه ای ماهی مشابه گوشت است. ماهی غنی از پروتئین (۱۵ تا ۲۰ درصد)، فسفر، گوگرد، آهن (آهن کمتری نسبت به گوشت دارد)، مس و ید است، همچنین غنی از ویتامین های گروه B می باشد. ماهی های چرب حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین های A وD هستند.
ارزش انرژی زایی ماهیها برحسب میزان چربی آنها از ۸۰ تا ۲۰۰ کیلوکالری برای هر ۱۰۰ گرم متغیر است، اما در هر حال این چربی ها با ارزش هستند، چون دارای اسیدهای چرب با یک پیوند دوگانه و یا چند پیوند دوگانه هستند و در بین اسیدهای چرب دارای چند پیوند دوگانه، اسیدهای چرب امگا– ۳ وجود دارد. در پخت ماهی نیز باید همان نکات احتیاطی که در مورد گوشت توصیه شده رعایت کنید: ماهی را کباب کنید یا در فر یا با بخار آب طبخ نمایید.
از کاربرد سس ها، سرخ کردن و در آب نمک خواباندن ماهی که موجب مشکل شدن هضم آن می گردد خودداری کنید.
۴) تخم مرغ
ارزش تغذیه ای آن خیلی نزدیک به مواد غذایی است که قبلاً مورد مطالعه قرار دادیم. تخم مرغ حاوی ۱۴ درصد پروتئین است، که از نظر کیفیت بهترین بوده و بیشترین تعادل اسیدهای آمینه در بین تمام مواد غذایی را داراست. چربی های آن (۱۲ درصد) در زرده تجمع یافته اند و سفیده عملاً فاقد چربی است.
آنچه مربوط به املاح می گردد:
سدیم عمدتاً در سفیده وجود دارد، آهن، پتاسیم و کلسیم به مقدار خیلی کم در سفیده وجود داشته و می توان گفت که فقط در زرده وجود دارند. زرده همچنین از نظر ویتامین ها غنی تر است:
دو سوم ویتامین های B۱ ، B۲ و کل ویتامین های A و D در زرده وجود دارد. تخم مرغ تازه یا «خیلی تازه» که دارای تاریخ بسته بندی است دارای بیشترین ضمانت می باشد. به استثناء موارد عدم تحمل، تخم مرغ تازه و خوب تهیه شده، پخته شده بصورت نرم یا سفت، دارای هضم آسان است. و این مسأله تخم مرغ را غذای مناسبی برای زمان تمرین و پیش از مسابقات می کند. یادآوری می کنیم که پروتئین های سفیده تخم مرغ اگر پخته نباشد، توسط بدن قابل استفاده نیست. تخم مرغ بکار رفته در مخلوط های غذایی مثل سوپ ها، دسرها، شیرینی های سبک (بدون خامه) همیشه خوب هضم می گردد.
۵) فرآورده های لبنی
لبنیات منابع پروتئین، با ارزش حیاتی بالا هستند و بخصوص از نظر کلسیم تا حد قابل توجهی غنی می باشند. کلسیم موجود در لبنیات بهترین شرایط جذب را دارد و با فسفر متعادل بوده و با مقدار کمی ویتامینD همراه است.
اگر فرد ورزشکار تمایل بیشتری به مصرف لبنیات داشته باشد، می توان بخشی از سهم گوشت را با لبنیات جایگزین کرد، ولی نمی توانیم به جای لبنیات گوشت را توصیه کنیم، چون ورزشکار دچار کمبود کلسیم می شود.
▪ شیر
در ایران شیر گاو بیشتر مصرف می گردد. شیر یک ماده غذایی تقریباً کامل است که تنها از نظر ویتامین Cو آهن فقیر است. مقدار پروتئین های آن ۵/۳ درصد، کربوهیدارت ۵ درصد و مقدار استاندارد چری ۵/۳ درصد در نظر گرفته شده است. شیر غنی از کلسیم و فسفر و حاوی پتاسیم، سدیم، کلر، ویتامین های گروه B، ویتامین Aو در تابستان کمی ویتامینDاست. دارای آب خیلی زیاد است و ارزش انرژی زایی متوسط می باشد: ۷۰ کیلوکالری برای ۱۰۰ گرم شیر. بزرگترین مسئله در مصرف شیر بهداشت آن است.
▪ شیرهای تغییر داده شده: شیرهای تغلیظ شده و شیر خشک
- شیر تغلیظ شده بدون شکر :
طریقه مصرف: یک حجم شیر را با یک حجم آب مخلوط نمایید. شیر بدست آمده، ارزش شیر معمولی را داشته و همان کاربرد را دارد.
- شیر تغلیظ شده شیرین :
یک ماده غذایی با انرژی زیاد است. طریقه مصرف: یک حجم شیر را با دو حجم آب مخلوط کنید. از آن می توان برای تهیه مواد غذایی شیرین نیز استفاده کرد.
- شیر خشک:
کمتر از ۶ درصد آب دارد. انواع مختلفی از شیرهای خشک وجود دارد که عبارتند از: شیرخشک کامل، شیر خشک بدون چربی، شیر خشک دارای شکر یا بدون شکر. برای مصرف آنها۱۰۰ گرم شیر خشک را در ۹/۰ لیتر آب حل می کنیم. شیری که بدین ترتیب تهیه می گردد دارای ارزش تغذیه ای شیر اولیه است و مصرف کردن این نوع شیرها برای غنی کردن پروتئین مصرفی ورزشکار کارایی زیادی دارد.
برخلاف اعتقادی که هنوز به طور گسترده وجود دارد، ماست بدون کلسیم نمی باشد، بلکه ماست یک منبع کلسیم است که همان ارزش شیر را دارد و می توان گفت ماست نوعی شیر اختصاصی است.
▪ دسرهای دارای شیر و بستنی
این دسته شامل خامه، دسرها، شیرینی های تهیه شده با آرد، شیرینی خامه ای ، کافه گلاسه و همچنین بستنی ها، بستنی تخم مرغی و بستنی میوه ای می باشد.
دسرها بر حسب ترکیباتشان، کم و بیش منبع پروتئین و کلسیم هستند، اما تمام آنها دارای مقدار مهمی قند ساده نیز می باشند.
قابلیت هضم بستنی ها، بستگی به ترکیب و درجه حرارت آنها دارد. مقدار زیاد خامه اغلب دارای هضم مشکل است. در صورتی که سرد مصرف شود، هضم مشکل تری دارد. از خوردن این مواد غذایی در دوران مسابقات و مخصوصاً روزهای مسابقات باید خودداری کرد. ب‌- پنیرهاپنیرها عملاً فاقد کربوهیدرات هستند. قسمت اعظم ویتامینهای گروه B پنیر، به استثناء ویتامینهای B۲ و B۱۲ وارد لاکتوسرم شده، از بین می رود. میزان ویتامینAپنیر زیاد است (غیر از پنیرهایی که از نظر چربی فقیر هستند).
ارزش انرژی زایی پنیرها (از ۱۰۰ تا ۴۰۰ کیلوکالری بر حسب آنکه پنیر تازه باشد یا دارای بافت سفت ) متغییر است.
● جایگزینی مواد غذایی پروتئینی:
▪ مواد زیر دارای گرم پروتئین مساوی هستند:
- ۱۰۰ گرم گوشت قرمز یا سفید یا امعاء و احشاء
- ۱۰۰ گرم ماهی (وزن خالص)
- ۲ عدد تخم مرغ
- نیم لیتر شیر یا معادل آن از لبنیات.
هیچ وقت نباید یک ماده غذایی لبنی را بدون جایگزین کردن با ماده لبنی دیگری که بهتر قابل تحمل است، حذف کرد.
● جایگزین های (معادلین) موادغذایی لبنی:
▪ یک چهارم لیتر شیر معمولی را می توان با مواد زیر جایگزینی کرد:
- ۱۲۰ گرم شیر تغلیظ شده بدون شکر؛
- ۸۰ گرم شیر تغلیظ شده دارای شکر؛
- ۳۰ گرم شیر خشک؛
- دو فنجان کوچک ماست؛
- ۴ بسته کوچک پنیر تازه؛
- ۵۰ گرم پنیر با بافت سفت یا نیمه سفت؛
- دو سهم کوچک خامه
● ارزش مقایسه ای پروتئین های حیوانی و گیاهی:
با استفاده از مطالعات میشل می توان ارزش تغذیه ای پروتئین های مختلف را با هم مقایسه کرد. ارزش ۱۰۰ به تمام پروتئین هایی داده می شود که قادر باشند بدون افزایش ازت ادارای، تعادل ازت را در یک دوره کوتاه بدون دریافت پروتئین برقرار کنند.
● نسبت پروتئین های حیوانی به گیاهی:
از این چند عدد می توان استنباط کرد که ارزش بیولوژیکی پروتئین ها یی که دارای ترکیبی از اسیدهای آمینه ای هستند که خیلی به پروتئین های ساختمانی بدن انسان نزدیک است، بالاتر از پروتئین های گیاهی می باشد. همچنین نتیجه گرفته می شود که این پروتئین ها دارای ضریب هضمی بیشتری هستند. به این پروتئین های حیوانی «پروتئین های با ارزش بیولوژیکی بالا» گفته می شود.
از مجموع این اطلاعات مشخص می شود که باید روی مصرف مخلوط پروتئین های حیوانی و گیاهی تأکید کرد. همچنین پذیرفته شده که در رژیم غذایی ورزشکاران لازم است نسبت زیر رعایت گردد:
پروتئین های حیوانی
۱≤ ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پروتئین های گیاهی
با وجود این باید توجه شود مواد غذایی حیوانی مقدار زیادی چربی نداشته باشند.
● نقش پروتئین ها در کار عضلانی:
تجارب متعددی که درمورد فیزیولوژی کار انجام گرفته، این نقش پروتئین ها را اثبات نموده است.
بررسی روی کارگران معدن مشاهده نمودند زمانی که پروتئین مورد نیاز تأمین گرد، با نبض و فشار خون مشخص، میزان کار اندازه گیری شده با نیروسنج افزایش نشان می دهد.
یک محقق روی یک دوچرخه سوار، چهار نوع رژیم غذایی متفاوت از نظر مقادیر پروتئین ها را برای مدت چهار هفته آزمایش کرد. برای مدت یک مسابقه هشت ساعته، بازده مطلوب با بالاترین دریافت پروتئین ها (۲۲۸ گرم در روز) دو برابر شد.
این تجارب نشان می دهند که دریافت مقدار پروتئین ها باید خیلی بیشتر از حداقل نیاز که در بررسی ها مشخص شده است، باشد.
● پروتئین؛اساس رشد مناسب نوجوانان
نوجوانی دوران بلوغ جسمی، احساسی، اجتماعی و عقلانی است و برای رشد مناسب جسمی و روانی، نوجوان نیاز به میزان بالایی (بالاتر از نیاز دوران پس از بلوغ) کلسیم، آهن و مقدار کافی پروتئین دارد.
آمار کمبود مواد مغذی خصوصاً پروتئین در نوجوانان هشدار دهنده است. نزدیک به نیمی از افراد به علت کمبودهای غذایی در سنین نوجوانی، مبتلا به کوتاه قدی یا کمبود وزن در سنین بالاتر می شوند. تغییرات فیزیکی و جسمی زیادی در دوران بلوغ رخ می دهد؛ افزایش سریع قد، رشد اندام های جنسی، افزایش درصد چربی بدن دختران و افزایش میزان پروتئین بدن پسران از این جمله است. اگر چه سنین بلوغ ۵ تا ۷ سال طول می کشد، ولی حداکثر رشد قدی طی ۱۸ تا ۲۴ ماه صورت می گیرد که در این دوران نوجوان احتیاج به حمایت شدید تغذیه ای جهت دریافت انرژی و پروتئین دارد.
● مقدار پروتئین مواد نیاز
۱۵ تا ۲۰ درصد انرژی مصرفی نوجوانان باید از پروتئین تامین شود، یعنی داشتن یک رژیم پر پروتئین. رژیمی که شیر و ماست به اندازه کافی دارد و نوجوان هر روز گوشت، حبوبات و تخم مرغ مصرف کند.
مواد دیگر مورد نیاز برای رشد قدی نوجوان مصرف کافی انرژی، کلسیم ،آهن و روی برای رشد قدی نوجوان ضروری است. از ویتامین ها نیز ویتامین های گروه B اساسی اند.
● غذاهای مورد علاقه نوجوان
در این سن تمایل به استقلال در نوجوان افزایش می یابد و مصرف غذا در خارج از منزل بیشتر می شود. تاثیر فرهنگ خانواده، بر نحوه غذا خوردن نوجوان کمتر شده و بیشتر تحت تاثیر تبلیغات و افراد هم سن و سالش قرار می گیرد. مثلاً بیشتر دختران نوجوان در اثر تبلیغات متعدد، برای رسیدن به اندامی لاغر و باریک شروع به کم خوراکی می کنند که زیان بارترین آثار را بر رشد آنها می گذارد. این در حالی است که اکثر آنها از نظر وزنی مناسب هستند و فقط خیال می کنند که اضافه وزن دارند. از این رو خانواده ها باید به شدت مراقب نحوه تغذیه نوجوانانشان باشند.
● مواد غذایی که نوجوان برای تامین پروتئین نیاز دارد
یک دختر نوجوان روزانه ۴۵ گرم و یک پسر نوجوان ۵۵ گرم پروتئین نیاز دارد.
یک نوجوان هر روز باید:
۱) یک لیوان بزرگ شیر و یک کاسه ماست به مقدار ۲۴۰ سی سی (یک لیوان) بخورد.
۲) حبوبات یا تخم مرغ مصرف کند( حبوبات پخته به میزان ۶ قاشق غذاخوری یا یک عدد تخم مرغ).
۳) هر روز ۳۰ گرم پنیر ( بهاندازه یک قوطی کبریت) مصرف کند.
۴) ۶۰ تا ۱۲۰ گرم گوشت مرغ یا گوشت گوسفند کم چربی دریافت کند.
علاوه بر مواد غذایی که در بالا ذکر شد، غلات کامل (مثل نان سبوس دار) و سبزی ها نیز مقدار کمی پروتئین به بدن می رسانند که با رعایت یک رژیم متعادل ومتنوع مواد غذایی ضروری برای رشد نوجوان تامین می شود . پس بهترین راه این است که نوجوان از همه موادغذایی مصرف کند واینطور نباشد که به بعضی غذاها علاقه شدید نشان دهد و دیگر مواد غذایی را مصرف نکند، مثلاً مرتب شیر بخورد، ولی لب به گوشت نزند که در این صورت رشدش به مقدار مناسب صورت نمی گیرد چون بعضی مواد مغذی در گوشت و بعضی در شیر موجود هستند.
● مصرف پروتئین در نوجوانان گیاهخوار
گیاهخواری به طور زیادی در بین نوجوانان رواج دارد. آنها یا با برنامه ریزی تصمیم به رژیم گیاهخواری می گیرند و یا اینکه به علت عدم علاقه به گوشت و محصولات گوشتی از مصرف آنها سرباز می زنند. ولی نکته مهم اینجاست که آنها بایستی پروتئین مورد نیازشان را از مواد غذایی دیگر کسب کنند.
برای این گروه از نوجوانان شیر کم چربی و پنیر منابع خوبی از پروتئین هستند. همچنین حبوبات به شکل عدسی یا انواع لوبیاها در آش و غذاهای دیگر، نان های کامل مثل سنگک، مغز بادام، بادام زمینی و غیره باید به طور مرتب مصرف شوند.
نکته:مسئله مهم این است که نوجوان گیاهخوار برای دریافت کلیه اسیدهای آمینه مورد نیازش، بایستی ترکیبی از مواد پروتئین دار را مصرف کند؛ مثل ترکیب حبوبات و غلات (عدس پلو، لوبیا با نان) یا ترکیب لبنیات با غلات (مثل ماکارونی با پنیر، پیتزای سبزیجات)، که ترکیب مناسب و کاملی است و کفایت پروتئین آن در حد گوشت است. سویا نیز یکی از منابع خوب پروتئین گیاهی است.
نوجوان گیاهخوار باید مراقب باشد تا آهن و کلسیم را به مقدار کافی و لازم دریافت کند و اگر هیچ نوع غذای حیوانی مثل لبنیات و تخم مرغ را مصرف نمی کند ، یعنی گیاهخوار محض است، احتیاج به مکمل ویتامینB۱۲ دارد.
● نوجوانان بدنساز
بعضی از نوجوانان برای عضلانی تر شدن ورزش بدنسازی را انجام می دهند و اغلب این افراد تمایل به مصرف مکمل دارند. به عنوان مثال اگر نوجوانی قصد دارد بازو و شانه های عضلانی تری داشته باشد، سراغ مغازه های فروش پودر و قرص های مخصوص ورزشکاران می رود و فروشنده به او توصیه می کند، مقدار مشخصی مکمل را با غذا مصرف کند، در صورتی که اگر سراغ یک پزشک متخصص ورزشکاران و یا سراغ یک متخصص تغذیه برود به او توصیه می شود که یک رژیم متعادل با مقدار کافی پروتئین مصرف کند و سه بار درهفته به شنا برود و ورزش های مخصوص عضلات فوقانی بدن را در باشگاه تمرین کند.به نظر شما کدام راه بهتر است؟
البته برای ورزشکارانی که به طور حرفه ای و دائمی، بدنسازی را انجام می دهند، مصرف مکمل تحت نظر متخصص توصیه می شود و در صورتی که نوجوان، خودسرانه به مصرف مکمل بپردازد، تنظیم هورمون ها وسلامت استخوانهایش به خطر می افتد.

منبع : سایت موسسه خانواده مطهر

همچنین مشاهده کنید


همچنین سایر کاربران این صفحات را هم دیده‌اند
شعر و ادب    خواجوی کرمانی    دیوان اشعار    غزلیات   
سینما    سینمای جهان    سینمای جهان سوم   
بانک و بیمه    مالیات    مالیه عمومی    دولت و توزیع درآمد   
سرگرمی    تعبیر خواب   
بانک و بیمه    حسابرسی    حسابرسی سیستم های کامپیوتری    مستندسازی سیستم های کاربردی کامپیوتری    مستندات سیستم های کاربردی کامپیوتری    راهنمای عملیاتی   
شعر و ادب    عطار    دیوان اشعار    غزلیات   
صنایع دستی    شیشه گری   
صنعت توریسم    فهرست موضوعی و تشریحی جاذبه های ایران    جاذبه های تاریخی    قلعه ها و دژها   
جامعه شناسی    حوزه های جامعه شناسی    جامعه شناسی شهری    ویژگی های رفتاری و روانی شهرنشینان    خصلت های کلان شهرها   
دارو و درمان    درمان    بیماری های داخلی    بیماری های عفونی    انواع بیماری های عفونی   


کلمات در حال جستجو
نبرد    شیر    تمساح    فیل    چین    جنگنده    آمریکا    داعش    سنگسار    موصل    صدای پات    پاوندی    موسیقی    طلا    سکه    ارز    بازار    اکبر خواجویی    پدرسالار    سکته قلبی    فرجی دانا    وزراء    استیضاح    امریکا    تهدید    اسکانیا    اتوبوس    واژگونی   



امنیت و صلح از محیط زیست جدا نیست/ مسئله آب یکی از مهمترین معضلات منطقه - معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست گفت: بعد از بحث صلح و برقراری امنیت، موضوع محیط زیست کماکان از مسائل کلیدی و حیاتی به شمار می رود و هر دو ریشه در یک موضوع دارد ...
پایان گمانه زنی‌ها درباره مرزبان ربوده‌شده/ شهادت دانایی‌فر تأیید شد - زاهدان-خبرگزاری مهر: معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان خبر شهادت جمشید دانایی‌فر آخرین مرزبان جمهوری اسلامی ایران را که تاکنون سرنوشت وی در هاله‌ای از ...
مذاکرات فاینانسی سیف با چینی‌ها مثبت بود/ آورده ریالی را سهامداران تامین می‌کنند - وزیر صنعت، معدن و تجارت از مثبت بودن مذاکرات اخیر رئیس کل بانک مرکزی با چینی ها خبر داد و گفت: راه برای تامین مالی پروژه ها از طریق فاینانس چینی هموارتر می‌شود.
دایی مثل مورینیو قبول می‌کند یا مثل اوباما فرار می‌کند؟+ویدئو - این روز‌ها تب Ice Bucket Challenge در سرتاسر دنیا داغ داغ است. علی کریمی نیر روز گذشته با شرکت در چالش سطل آب یخ ضمن حمایت از بیماران مبتلا به ALS از علی دایی و رضا عطاران و مازیار فلاحی برای شرکت در چالش دعوت کرد. باید دید دایی مبارزه‌جویی کریمی را قبول می‌کند یا خیر؟!
برای متولیان فرهنگ تعیین تکلیف می‌کنیم اما پولش را نمی‌دهیم! - واقعیت آن است که راهکار اصلی را باید در قانون بودجه جست که نوع بودجه ریزی اشتباه در حوزه فرهنگ و تعریف برخی ردیف‌های بودجه‌ای در قالب بودجه فرهنگی باعث شده تا این وزارتخانه جزو فقیرترین وزارتخانه‌ها در قیاس با وظایفش باشد... حتی بزرگ‌ترین توپخانه‌ها بدون مهمات، تنها یک هیبت تاثیرگذار دارند و در عمل فاقد کارکرد موثر بازدارندگی و پیش‌برندگی هستند.
پایان انحصار نسل سوم موبایل در ایران/ تعرفه ها و نحوه تنظیمات 3G در اپراتورها - انحصار نسل سوم تلفن همراه در ایران امروز به پایان رسید و براساس مصوبه ای که به امضای وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رسیده است از این پس اپراتورهای تلفن همراه می توانند ...
«ابرهای باران زا» روی صحنه می‌بارند/ اداره سیرک توسط دلقک پیر - نمایش «ابرهای باران‌زا» به کارگردانی مانلی حسین پور که درباره یک سیرک ورشکسته و آدم‌های درون این مکان است از یکشنبه دوم شهریور ماه اجرای خود را در خانه نمایش آغاز می کند.
قیمت طلا و سکه در نخستین روز کاری بازار + جدول - در بازار امروز - شنبه - هر گرم طلای 18 عیار به قیمت 95 هزار و 713 تومان، سکه تمام و نیم سکه به ترتیب 934 هزار و 500 تومان و 469 هزار تومان داد و ستد می‌شود .
دلایل تاخیر در تحویل مسکن مهر به مردم در گفت‌وگو با پورابراهیمی - نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: پروژه‌هایی از مسکن مهر که آب، برق و گاز ندارند غیرقابل سکونت هستند ولی این مساله نباید باعث طولانی شدن تحویل این واحدها به خریداران شود.
موفقیت محققان دانشگاهی در مهار تکثیر ویروس هپاتیت B با عصاره آبی سماق - نتایج پژوهش محققان دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس در شرایط آزمایشگاه نشان داد عصاره آبی سماق موجب مهار تکثیر ویروس هپاتیت B می‌شود.
پیشنهاد تولید بسته‌های فرهنگی آشنایی با اقوام ویژه دانش‌آموزان - رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی با بیان اینکه معتقدم فرهنگ و زبان‌ اقوام گوناگون سرمایه‌های معنوی و ملی ما هستند، پیشنهاد کرد تا بسته‌های فرهنگی برای آشنایی با آداب و رسوم اقوام مختلف تولید و در سراسر کشور توزیع شود.
بحران آب و راهکارهای رفع آن در گفت‌وگو با یک نماینده مجلس - وضعیت آب در بسیاری از شهرهای ایران قرمز اعلام شده و بسیاری دیگر از شهرها در وضعیت هشدار قرار دارند؛ تداوم این بحران باعث می‌شود کمبود آب، حتی گریبان شهرهای شمالی را نیز بگیرد.
جدول قیمت سکه و ارز روز ‌شنبه منتشر شد - جدول قیمت انواع سکه و ارز در بازار روز شنبه منتشر شد.
واحد تولید دی اکسید اورانیوم غنی شده در مجتمع تولید سوخت اصفهان راه اندازی شد - واحد تولید دی اکسید اورانیوم غنی شده (با غنای کمتر از 5 درصد) در مجتمع تولید سوخت اصفهان با حضور رییس سازمان انرژی اتمی راه اندازی شد.
داوران سومين دوسالانه خوشنويسی معرفی شدند - سومین دوسالانه خوشنویسی که قرار است 6 شهریورماه در قزوین آغاز به کار کند، هیئت داوران خود را معرفی کرد.
جزئیات پوشش بیمه ای داروهای گران قیمت/ هزینه میلیاردی داروهای خارج از فهرست وزارت بهداشت - قیمت داروهای بیماران خاص و صعب العلاج، یکی از چالشهای پیش روی وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در تامین بودجه مورد نیاز برای پوشش بیمه ای این قبیل داروهاست. داروهایی که ...
تبلیغات دروغین درمان قطعی دیابت در ماهواره/ عوامفریبی کشورهای همسایه به جای کار علمی - مشاور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: برخی شبکه های تلویزیونی ماهواره‌ای مرجع اصلی تبلیغات کالاها و خدمات غیراستاندارد پزشکی هستند.
باغ موزه قصر پذیرای آثار هنری شد/ فروش با ضمانت تعویض - یکی از ویژگی های چهارمین نمایشگاه فروش آثار هنری گروه «فرا» که در باغ موزه قصر تهران برپاست، ضمانت تعویض و فروش چندباره آثار خریداری شده به این گروه هنری است.
شکست کمیته میانجی میان دولت یمن و معترضان - کمیته میانجی میان دولت یمن و معترضان این کشور برای حل و فصل بحران موجود، با شکست مواجه شده است.
متهمان کلاهبرداری 3 هزار میلیاردی از مرز نشینان فردا محاکمه می شوند/ پایان 33 ماه انتظار مالباختگان - متهمان کلاهبرداری سه هزار میلیاردی از مرزنشینان و مغازه داران علاءالدین، پس از 33 ماه در دادگاه جزایی تهران محاکمه می شوند.
کارگردان «پدر سالار» درگذشت / مراسم تشییع ازمقابل خانه سینما - تلویزیون - اکبرخواجویی کارگردان سریال «پدرسالار» شامگاه جمعه 31 مرداد بر اثر سکته قلبی جان به جان آفرین تسلیم کرد.
"چالش سطل آب یخ" چگونه شکل گرفت/ دلیل اقدام کریمی و مردان مشهور - خبرگزاری مهر - گروه ورزشی: بیماری ای.ال.اس Amyotrotro Lateraal Sclerose یک بیماری عصبی است که منجر به ناتوانی سامانه عضلانی فرد بیمار می‎شود تا آنجا که با روند رو به ...
80 درصد درآمد نفتی مصوب محقق شد/ واگذاری 100 هزار میلیارد تومان سهام بابت پرداخت بدهی‌ها - معاون اقتصادی وزیر اقتصاد از واگذاری 100 هزار میلیارد تومان سهام برای پرداخت بدهی دولت به نظام بانکی خبر داد و با تاکید بر اینکه بدون اطمینان یارانه‌ها را حذف نمی کنیم، ...
نرخ اجاره بهای خوابگاههای خودگردان گران شد - رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی خوابگاهداران غیردولتی کشور از افزایش 20 درصدی اجاره بهای خوابگاه های خودگردان کشور خبر داد و گفت: این افزایش از مهر ماه سال تحصیلی جدید ...
بی‌سابقه‌ترین خرید ارشاد از ناشران/ 121 هزار جلد کتاب تازه در فهرست خرید قرار گرفت - هیات انتخاب و خرید کتاب با انتخاب 561 عنوان کتاب تازه از ناشران سراسر کشور جهت خرید در شمارگان بی‌سابقه 121 هزار نسخه موافقت کرد.
گروههای سیاسی شیعه عراق حمله مسلحانه به مسجد اهل سنت را محکوم کردند - گروههای سیاسی وابسته به اکثریت جمعیت عراق(شیعیان)، حمله وحشیانه یک گروه مسلح به نمازگزاران یک مسجد اهل سنت در استان دیاله را محکوم و بر ضرورت دستگیری و محاکمه جنایتکاران ...
ظریف به بروکسل می رود - وزیر امور خارجه کشورمان 10 شهریور ماه عازم بلژیک خواهد شد .
هانیه توسلی جایگزین باران کوثری در «اَبله» شد - هانیه توسلی به «اَبله» پیوست و ایفاگر نقش پریسا در این مجموعه شد.
اسامی تیم ملی والیبال ایران برای مسابقات قهرمانی مردان جهان اعلام شد - اسلوبودان کواچ اسامی 14 بازیکن تیم ملی ایران را برای شرکت در رقابت های والیبال قهرمانی مردان جهان اعلام کرد.
زد و بند در واگذاری معادن / معدن 10 میلیاردی آهن به نام همسر یکی از مدیران - نماینده مردم تربت جام در مجلس شورای اسلامی از تهیه طرحی برای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری معادن و صدور پروانه های بهره برداری و اکتشاف خبر داد و گفت: برخی معادن دولتی به ...


بیشترین بازدیدها - سرویس خبر
Copyright © 2008 - 2014 vista.ir. All Rights Reserved