پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

ارزیابی in vitro بیان P-Selectin و تجمع پلاکتی در پلاکت متراکم ذخیره شده


ارزیابی in vitro بیان P-Selectin و تجمع پلاکتی در پلاکت متراکم ذخیره شده
● سابقه و هدف:
پلاکت ها نقش مهمی در هموستاز به عهده دارند. از پلاکت متراکم در موارد ترومبوسیتوپنی و اختلال عملکرد پلاکت ها استفاده می شود. از آن جایی که مطالعات پیشین نشان داده اند که فعال شدن پلاکت ها در واحدهای پلاکت متراکم از عملکرد مناسب آن ها می کاهد، در این مطالعه برای ارزیابی فعالیت پلاکت ها در طی تهیه و نگهداری، میزان بیان سطحی P-Selectin، آزمایش تجمع پلاکتی و میزان pH مورد بررسی قرار گرفت.
● مواد وروش ها:
مطالعه انجام شده از نوع توصیفی مقطعی بود و تعداد ۱۰۰ نمونه از پلاکت های متراکم تهیه شده در پایگاه تهران به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. از این تعداد ۳۴ واحد مربوط به روز اول، ۳۳ واحد مربوط به روز دوم و ۳۳ مورد مربوط به روز سوم تهیه بود. برای هر واحد میزان بیان سطحی P-Selectin (CD۶۲p) با استفاده از روش فلوسیتومتری و هم چنین میزان pH و آزمایش تجمع پلاکتی با استفاده از دو آگونیست آراشیدونیک اسید و ریستوستین مورد بررسی قرار گرفت. پس از به دست آمدن نتایج، تحلیل آماری به وسیله آزمون Anova با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ۱۱.۵ انجام شد.
● یافته ها:
در طی روز اول تا سوم میزان pH افزایش معنی داری یافته بود (۶.۷۷±۰.۳۵ در روز اول و ۷.۳۰±۰.۳۰ در روز سوم) (p<۰.۰۵). میزان بیان سطحی P-Selestin در روز سوم نسبت به روز اول افزایش معنی داری یافته بود (۲۲.۵۶±۹.۲ در روز اول نسبت به ۳۳.۰۴±۱۲.۷۴ در روز سوم) (p<۰.۰۵). میزان تجمع پلاکتی با استفاده از دو آگونیست آراشیدونیک اسید و ریستوستین در روز سوم نسبت به روز اول کاهش معنی داری نشان داد (p<۰.۰۵).
● نتیجه گیری:
این مطالعه نشان دهنده این است که پلاکت ها در طی نگهداری فعال می شوند و در اثر گذشت زمان بیان سطحی P-Selectin در پلاکت ها افزایش می یابد. بنابراین از این شاخص می توان برای بررسی in vitro کارایی فعالیت پلاکت متراکم استفاده کرد.
آزاده صدری
احمد قره باغیان
شهرام وائلی
فریبا عسگری پور
مهدی کرباسی زاده
ژولیت قالدی
مهناز آقایی پور
طاهره شعشعانی
اعظم السادات طباطباییان
فاطمه کامی
مینو احمدی نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید