شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

بررسی میزان شیوع انگل‌ های روده‌ ای در بیماران مبتلا به دیابت در شهرستان ‌های کرج و ساوجبلاغ (استان تهران از تیرماه ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۱)


بررسی میزان شیوع انگل‌ های روده‌ ای در بیماران مبتلا به دیابت در شهرستان ‌های کرج و ساوجبلاغ (استان تهران از تیرماه ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۱)
بیماری دیابت شیرین یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مستعد کننده جهت ابتلا به عفونت‌های فرصت طلب از جمله پارازیت‌های روده‌ای است. از آن جا که شیوع آلودگی بیماران دیابتی به انگل‌های روده‌ای تقریبا ناشناخته می‌باشد و تعیین روش درمان یا پیش‌گیری در این گروه از بیماران مشخص نیست، مطالعه حاضر با هدف بررسی حساسیت و شیوع عفونت‌های انگلی روده‌ای در بیماران دیابتی در ۲ شهرستان کرج و ساوجبلاغ از استان تهران صورت گرفت و با گروه سالم (شاهد) مقایسه گردید. در این مطالعه توصیفی و مقایسه‌ای ۵۰۰ نمونه مدفوع که شامل ۲۵۰ نمونه مربوط به گروه شاهد (۱۵۸ نفر زن و ۹۲ نفر مرد) و ۲۵۰ نمونه مربوط به گروه بیماران دیابتی (۱۵۹ نفر زن و ۹۱ نفر مرد) بود با روش‌های معمول آزمایشگاهی از تیرماه ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۱ جمع‌آوری شد. روش تغلیظ فرمالین ـ اتر برای جست‌وجوی تمام انگل‌های روده‌ای و رنگ‌آمیزی اسید فست تغییر یافته برای تشخیص اووسیست کریپتوسپوریدیوم و سایر انگل‌های گروه کوکسید یا به کار برده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیماران دیابتی از نظر آلودگی به انگل‌های روده‌ای در مقایسه با گروه سالم (شاهد) متفاوت بوده به طوری که در گروه بیماران ۳۹ مورد (۶/۱۵%) و در گروه شاهد ۲۵ مورد (۱۰%) آلودگی داشتند و در مورد کریپتوسپوریدیوم که یک انگل فرصت طلب می‌باشد، این تفاوت معنی‌دار بوده است (۰۵/۰ >P). در گروه بیماران حداقل ۱ مورد انگل روده‌ای مشاهده شد که عبارت بودند از: ژیاردیالامبلیا ۹ مورد (۶/۳%)، آنتامباکلی ۹ مورد (۶/۳%)، کریپتوسپوریدیم ۶ مورد (۴/۲%)، بلاستوسیتس هومنیس ۶ مورد (۴/۲%)، یودامبابوچیپلی ۲ مورد (۸/۰%)، آسکاریس لومبریکوئیدس ۲ مورد (۸/۰%)، هیمنولپیس نانا ۲ مورد (۸/۰%)، کیست ۴ هسته‌ای ۱ مورد (۴/۰%)، اندولیماکس نانا ۱ مورد (۴/۰%) و تریکوموناس هومنیس ۱ مورد (۴/۰%).
لامع اخلاقی
محمدجواد غروی
امیرحسین فقیهی
مظفر جباری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید