سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر فسفر و روی بر رشد و ترکیب شیمیایی ذرت


تاثیر فسفر و روی بر رشد و ترکیب شیمیایی ذرت
قابلیت جذب روی در خاک های آهکی ایران، به دلیل وجود مقدار زیاد کربنات کلسیم و پ هاش بالا، نسبتا کم است. کاربرد زیاد فسفر ممکن است سبب بروز کمبود روی در گیاه شود. هدف از این آزمایش مطالعه تاثیر فسفر و روی بر رشد و ترکیب شیمیایی ذرت (Zea mays L.) در شرایط گلخانه ای بود. آزمایش به صورت فاکتوریل، شامل پنج سطح فسفر (صفر، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میکروگرم فسفر در گرم خاک از منبع فسفات دی هیدروژن پتاسیم)، و سه سطح روی صفر، ۵ و ۱۰ میکروگرم روی در گرم خاک از منبع سولفات روی، در چارچوب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. طول دوره رشد ۶۰ روز بود، و در پایان آن گیاهان از نزدیکی سطح خاک برداشت شدند.
نتایج نشان داد که وزن ماده خشک بخش هوایی ذرت با مصرف فسفر و یا روی افزایش یافت. کاربرد فسفر، غلظت و جذب کل فسفر را در گیاه افزایش، ولی غلظت روی را کاهش داد، و بر جذب کل روی تاثیری نداشت. مصرف روی، غلظت فسفر را در قسمت هوایی ذرت کاهش، ولی غلظت و جذب کل روی را افزایش داد. نسبت فسفر به روی با کاربرد فسفر افزایش و با مصرف روی کاهش یافت. مصرف فسفر و روی سبب افزایش غلظت آهن در گیاه شد، ولی غلظت منگنز را کاهش داد، و تاثیری بر غلظت مس نداشت. پیش از هرگونه توصیه کودی، برای ارزیابی دقیق تر پاسخ رشد ذرت به مصرف فسفر و روی به بررسی های بیشتری در شرایط مزرعه ای نیاز می باشد.
عبدالمجید رونقی
ابراهیم ادهمی
نجف علی کریمیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید