جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر سطوح مختلف سورگوم و آنزیمهای(آویزایم.گریندازیم.وفیتاز) بر عملکرد جوجه های گوشتی


تاثیر سطوح مختلف سورگوم و آنزیمهای(آویزایم.گریندازیم.وفیتاز) بر عملکرد جوجه های گوشتی
سورگوم دانه ای، یکی از غلات مهمی است که درنقاط گرم وخشک به طور وسیع کشت می شود. بمنظورتعیین میزان جایگزینی سورگوم به جای ذرت درجیره و بررسی اثرات ضد تغذیه ای سورگوم دانه ای پرتانن و بهبود اثرات منفی آن با افزودن آنزیم های رایج دربازار ایران برعملکرد جوجه های گوشتی یک رقم سورگوم پرتانن در۴ سطح: صفر،۱۰،۲۰و۳۰ درصد جایگزین ذرت درجیره شاهد(حاوی ذرت) گردید. سطوح بصورت افزایشی در دوره های مختلف رشد بوده و در هر دوره ۱۰ درصد به میزان سورگوم جیره افزوده شد. بدین ترتیب در جیره پایانی سطوح سورگوم به۳۰،۴۰و۵۰ درصد رسید.
سطوح آنزیم به ترتیب: سطح صفر وسطوح توصیه شده توسط شرکت سازنده‌ ازآنزیمهای: آویزایم،گریندازیم و فیتاز درنظرگرفته شد. ۱۶ جیره آزمایشی درقالب طرح فاکتوریل برپایه طرح کاملاً تصادفی در۳ تکرار ودرهرتکرار۱۲ قطعه جوجه، با ۵۷۶ قطعه جوجه گوشتی از نژاد راس۳۰۸ دریک دوره ۴۹ روزه، آزمایش شد. نتایج نشان دادکه جایگزینی سورگوم به همراه آنزیم برمصرف خوراک اثر نامطلوبی نداشت. افزایش وزن جوجه های تغذیه شده با جیره های حاوی سورگوم ومخلوط آنزیم های آویزایم وفیتاز(۲۶۲۰گرم) با جیره شاهد تفاوتی نداشت ولی با جیره شاهد وآنزیم فیتاز، اختلاف معنی دار بود)۰۵/۰(P<. وزن ۴۹ روزگی‌درجیره های شاهد برپایه‌ذرت(۲۷۲۰گرم) بطورمعنی‌داری بیش از جیره های حاوی سورگوم (۲۵۱۰گرم) بود)۰۵/۰(P<. میانگین‌وزن درتیمارهای ۱۰ تا۳۰ درصد سورگوم ومخلوط آنزیم آویزایم و فیتاز با جیره های شاهد تفاوتی نداشتند اما با جیره حاوی ذرت وآنزیم فیتاز اختلاف معنی دار بود )۰۵/۰(P<. جایگزینی سورگوم تاسطح۵۰ درصد بامخلوط آنزیمهای آویزایم وفیتاز برضریب تبدیل غذایی اثری نداشت. . با توجه به یافته های این پژوهش، جایگزینی سورگوم پر تانن به همراه مخلوط آنزیم های آویزایم وفیتاز تا سطح ۵۰ درصد به جای ذرت اثرات نا مطلوبی بر عملکرد جوجه های گوشتی ندارد.
علی طورچیان


همچنین مشاهده کنید