سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

تعیین مناسبترین درصد غذا دهی در پرورش گوشتی بچه فیل‌ ماهی (Huso huso) در حوضچه‏ های فایبرگلاس


تعیین مناسبترین درصد غذا دهی در پرورش گوشتی بچه فیل‌ ماهی (Huso huso) در حوضچه‏ های فایبرگلاس
به منظور ارزیابی اثر میزان غذا دهی بر عملکرد روند رشد، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رشد ویژه، کارایی غذا و شاخص قیمت بچه فیل‌ ماهیان پرورشی (Huso huso)، آزمایش رشدی در دو مرحله مطالعاتی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی متعادل در حوضچه‏ های فایبرگلاس (۲×۲×۰.۵۳ سانتیمتر) در شرایط یکسان پرورشی (جیره غذایی، اکسیژن محلول، نور، شدت جریان آب، تراکم کشت و دفعات غذا دهی) طراحی و انجام شد. در مرحله اول ۱۸۰ عدد بچه فیل ماهی با وزن متوسط ۸۶۷.۸۶±۱۷.۴۲گرم به مدت ۱۰۰ روز در چهار تیمار و سه تکرار با درصدهای مختلف غذا دهی (۱، ۲، ۳ و ۴ درصد براساس وزن توده زنده)، در مرحله دوم نیز چهار تیمار با سه تکرار (با تعداد ۸۴ عدد فیل ماهی با وزن متوسط ۲۰۹۶.۱±۳۵.۶ گرم) در نظر گرفته شد که با درصدهای مختلف ۰.۷۵، ۱.۵، ۲.۵ و ۳ درصد وزن توده زنده به مدت ۱۲۵ روز تغذیه شدند. در طول دوره پرورش درجه حرارت آب بترتیب ۲۵.۵۲±۱.۷۸ و ۱۴.۸۲±۰.۴۸ درجه سانتیگراد و اکسیژن محلول ۷.۶±۰.۳ و ۷.۹±۰.۱۸میلی ‌گرم در لیتر در نوسان بود. ماهیان چهار بار در روز با استفاده از جیره رشد شامل، ۴۰ درصد پروتئین، ۱۳ درصد چربی و ۹.۹ درصد خاکستر غذا دهی شدند. در تمام تیمارها ماهیان به سرعت رشد نموده و استفاده کارآمدی از جیره‏ ها داشتند، اما تاثیر تعدادی از تیمارها (درصدهای مختلف غذا دهی) بر روند رشد و نمو مشاهده گردید. بررسی مقادیر درصد افزایش وزن بدن، شاخص رشد ویژه، ضریب تبدیل غذا، کارایی غذا و شاخص قیمت در مطالعه فوق (در هر دو مرحله) در طول دوره پرورش دلیل واضحی برای عملکرد رشد مناسبتر در درصدهای غذا دهی پایین ‌تر بود (۰.۰۵>P). بطوریکه افزایش درصد غذا دهی با میزان مصرف غذا (D.F.C) رابطه مستقیم و با مقادیر کارآیی غذا، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رشد ویژه و شاخص قیمت رابطه معکوس را نشان داد (۰.۰۵>P). همچنین مشخص گردید در مرحله یک، تیمار ۲ درصد غذا دهی با مصرف ۱.۹۲ واحد غذا، یک واحد گوشت و در مرحله دوم تیمار ۰.۷۵ درصد غذا دهی با مصرف ۱.۸۲ واحد غذا، یک واحد گوشت تولید نموده ‏اند، همچنین مشخص گردید در هر دو مرحله به رغم افزایش هزینه تولید غذا در تیمارهای غذا دهی بالاتر به میزان بیش از ۵۰ درصد، هیچگونه اختلاف معنی‏ داری در روند رشد مشاهده نگردید. می ‌توان اذعان نمود حد مطلوب درصد غذا دهی برای ماهیان ۸۵۰ تا ۱۹۰۰ گرمی به میزان دو درصد و برای ماهیان ۲۰۵۰ تا ۳۳۰۰ گرمی، حداکثر تا ۱ درصد وزن بدن (با توجه به دمای آب) می‏ باشد.
محمود محسنی
محمود بهمنی
محمد پورکاظمی
حمیدرضا پورعلی فشتمی
عما ارشد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید