پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

پیش بینی ارزش غذایی ارقام جو بدون پوشینه با توجه به محتوای پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای آنها


پیش بینی ارزش غذایی ارقام جو بدون پوشینه با توجه به محتوای پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای آنها
این تحقیق به منظور ارزیابی چند واریته جو بدون پوشینه از نظر ارزش غذایی برای طیور و بررسی رابطه بین محتوای پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای و میزان انرژی قابل متابولیسم آنها انجام شد. هشت واریته جو بدون پوشینه اصلاح شده تهیه و ترکیبات شیمیایی آنها اندازه گیری شد. انرژی قابل متابولیسم نمونه ها با استفاده از خروس بالغ تعیین گردید.
تفاوت واریته ها از نظر میزان این انرژی در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اختلاف واریته های مختلف از این نظر معنی دار نبود. میانگین انرژی قابل متابولیسم نمونه ها ۳.۱۱۲ کیلوکالری بر گرم ماده خشک و درصد پروتئین خام، چربی خام، خاکستر، الیاف خام، نشاسته، قند، پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای محلول و نامحلول به ترتیب برابر ۱۱.۵۱، ۱.۰۳، ۲.۲۷، ۳.۱۹، ۶۰.۹۱، ۵.۵۷، ۵.۱۴ و ۱۲.۷۹ بود. بررسی همبستگی بین ترکیبات شیمیایی و انرژی قابل متابولیسم نشان داد که بین انرژی قابل متابولیسم و مقدار پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای همبستگی بالا و منفی وجود دارد (P<۰.۰۱، r=-۰.۹۲).
این همبستگی باعث برقراری رابطه (AMEn(kcal/g)=۳.۴۲۴-۰.۰۶۱S-NSP, R۲=۰.۷۷) بین انرژی قابل متابولیسم و محتوای پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای محلول آن شد. همبستگی بین الیاف خام و پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای محلول معنی دار بود (P<۰.۰۱، r=۰.۸۷) و رابطه (R۲=۰.۷۷، S-NSP=۲.۲۵۳) بین این دو در ارقام جو مورد مطالعه برقرار شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان انرژی زایی دانه جو بدون پوشینه به شدت تحت تاثیر غلظت پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای آن قرار می گیرد و می توان با استفاده از مقدار پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای میزان انرژی قابل متابولیسم جو را برآورد نمود.
سیدداوود شریفی
اکبر یعقوب فر
فرید شریعتمداری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید