پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تاریخچه ۵ بازیکن برتر ملی ایران


تاریخچه ۵ بازیکن برتر ملی ایران
در طول سالیانی که فوتبال به یکی از رشته های پرطرفدار کشورمان تبدیل شده است، بازیکنان ایرانی افتخارات بزرگی را در مجامع بین المللی کسب کرده اند که در این بین قصد داریم ۵ فوتبالیست برتر کشورمان از نظر آمار فوتبال ملی را به طور کامل برای شما معرفی کنیم که آنها را در زیر می خوانید:(این رده بندی براساس تعداد بازی های ملی است)
۱) علی دایی(اول فروردین ۱۳۴۸): ۱۴۹ بازی ملی - ۱۰۹ گل زده
سرمربی تیم ملی کشورمان نخستین بازی ملی اش را در ۱۶/۳/۱۳۷۲ برابر پاکستان در رقابت های جام اکو برگزار کرد، دیداری که با برتری ۵ بر صفر ایران به پایان رسید و وی ۲۴ سال و ۲ ماه و ۱۵ روز سن داشت.
این بازیکن اسطوره ای در ششمین بازی ملی اش در مرحله مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴ که در تاریخ ۴/۴/۱۳۷۲ در ورزشگاه آزادی برگزار شد، یکی از ۶ گل ایران برابر تایوان را به ثمر برساند تا نخستین گل ملی اش را تجربه کند.
وی در مسابقه ایران برابر آنگولا درچارچوب مرحله گروهی رقابت های جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان که در تاریخ ۲۱/۶/۲۰۰۶ در شهر لایپزیک برگزار شد، آخرین دیدار ملی اش را انجام داد و پس از قهرمانی سایپا در ششمین دوره رقابت های لیگ برتر بصورت رسمی از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
آقای گل فوتبال جهان در دوران بازیگری اش در تیم های استقلال اردبیل(۱۳۶۲ تا ۱۳۶۷)، تاکسیرانی (۱۳۶۷ تا ۱۳۶۹)، بانک تجارت (۱۳۶۹ تا ۱۳۷۳)، پرسپولیس(۱۳۷۳ تا ۱۳۷۵)، السد قطر(۱۳۷۵ تا ۱۳۷۶)، آرمینیا بیله‌فلد آلمان(۱۳۷۶ تا ۱۳۷۷)، بایرن مونیخ آلمان(۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)، هرتابرلین آلمان(۱۳۷۸ تا ۱۳۸۱)، الشباب امارات(۱۳۸۱ تا ۱۳۸۲)، پرسپولیس(۱۳۸۲ تا ۱۳۸۳)، صباباتری (۱۳۸۳ تا ۱۳۸۵) و سایپا(۱۳۸۵ تا ۱۳۸۶) به میدان رفته است.
بازیکن سال ۱۹۹۹ آسیا، با به ثمر رساندن ۱۰۹ گل ملی، بهترین گلزن فوتبال ملی جهان است و بهترین گلزن در تاریخ بازی‌های آسیایی است. وی همچنین در دور مقدماتی جام جهانی سال ۱۹۹۸، با به ثمر رساندن ۳۸ گل در ۵۶ بازی در رتبهٔ اول قرار گرفت.
در ضمن علی دایی اولین گلزن آسیایی رقابت های لیگ قهرمانان اروپا است. از جمله گلهای به یادماندنی وی دو گل به چلسی و یک گل به آث میلان در لیگ قهرمانان اروپا، برای تیم هرتابرلین آلمان است، که باعث صعود این تیم به مرحله بعد لیگ قهرمانان شد.
علی دایی در حال حاضر هدایت تیم ملی فوتبال کشورمان را برعهده دارد و این تیم برای رسیدن به جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی روزهای سرنوشت سازی را پیش رو دارد.
۲) محمدعلی کریمی(۱۵ آبان ۱۳۵۷): ۱۰۸ بازی ملی - ۳۵ گل زده
جادوگر فوتبال آسیا و بهترین بازیکن سال ۲۰۰۴ قاره کهن، نخستین بازی ملی اش را در تاریخ ۱۳/۱۰/۱۹۹۸ برگزار کرد، مسابقه ای دوستانه که با شکست ۳ بر صفر ایران مقابل کویت به پایان رسید. وی در نهمین بازی ملی اش در مسابقه ایران برابر کویت در فینال بازی های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک که در تاریخ ۱۹/۱۲/۹/۱۹۹۸ برگزار شد، نخستین گل ملی اش را به ثمر رساند و نقش مهمی در قهرمانی ایران در آن رقابت ها داشت.
وی به خاطر مشکلاتی که پس از انتخاب دایی به عنوان سرمربی تیم ملی با فدراسیون فوتبال و این مربی داشته است، فرصت حضور در چندین بازی مهم ملی را از دست داد و آخرین بازی ملی اش به دیدار ایران برابر کویت در مرحله نخست مقدماتی جام جهانی باز می گردد، دیدار که ۲۶/۳/۲۰۰۸ در کویت برگزار شد و دو تیم به تساوی ۲ بر ۲ رضایت دادند.
جادوگر فوتبال آسیا در دوران بازیگری اش در تیم های فتح تهران(۱۳۷۵ تا ۱۳۷۷)، پرسپولیس تهران(۱۳۷۷ تا ۱۳۸۰)، الاهلی امارات(۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳)، بایرن مونیخ آلمان(۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶)، القطر قطر(۱۳۸۶ تا ۱۳۸۷)، السیلیه قطر(۱۳۸۷) و دوباره در تاریخ ۱۴/۶/۱۳۸۷ به پرسپولیس تهران بازگشت و همچنان به دوران بازیگری اش در این تیم ادامه می دهد.
خیلی ها معتقدند اگر بهترین بازیکن سال ۲۰۰۴ آسیا نیمی از انگیزه های علی دایی را داشت به جایگاه بسیار بالاتری در فوتبال دست می یافت زیرا استعداد مثالزدنی اش باعث شده وی را مارادونای فوتبال آسیا بنامند ولی این بازیکن همچنان با تکیه بر این استعداد و بدون انگیزه بالا در تمرینات و مسابقات تیم پرسپولیس به میدان می رود
۳) مهدی مهدوی کیا(اول مرداد ۱۳۵۶): ۱۰۵ بازی ملی - ۱۳ گل زده
موشک تیم فوتبال هامبورگ نخستین بازی ملی اش را در پنجم دسامبرسال ۱۹۹۶ و درحالیکه تنها ۱۹ سال و ۱۳۴ روزسن داشت، برای نخستین بار پیراهن تیم ملی کشورمان را در دیدار برابر عراق درمرحله گروهی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶ امارات برتن کرد، مسابقه ای که با شکست ۲ بر یک تیم ملی ایرن همراه بود.
کیا ۴ ماه بعد و در تاریخ بیست و یکم آوریل سال ۱۹۹۷ در مسابقه دوستانه که بین تیم های ایران و کنیا در تبریز برگزار شد اولین گل ملی اش را به ثمر رساند. در آن دیدار که ایران موفق شد با ۳ گل حریف آفریقایی اش را شکست دهد، مهدوی کیا در دقیقه ۷۸ گل دوم کشورمان را وارد دروازه حریف کرد.
موشک شهر هامبورگ در این سال ها در تیم های بانک ملی(۱۳۶۹ تا ۱۳۷۴)، پرسپولیس تهران(۱۳۷۴ تا ۱۳۷۷)، بوخوم آلمان(۱۳۷۷ تا ۱۳۷۸)، هامبورگ آلمان(۱۳۷۸ تا ۱۳۸۶) و اینتراخت فرانکفورت آلمان(۱۳۸۶ تا ادامه دارد) به میدان رفته است و در تاریخ چهارم اسفندماه و پس از دوازده سال حضور در رقابت های بوندس لیگا، موفق به ثبت رکورد ۲۵۰ بازی در این مسابقات شد تا رکوردی تاریخی برای یک فوتبالیست ایران در آلمان رقم بزند.
بهترین بازیکن جوان آسیا در سال ۱۹۹۶ و بهترین بازیکن سال ۲۰۰۳ قاره کهن، پس از پایان دوران بازیگری دایی در تیم ملی، کاپیتان اول تیم ملی کشورمان شد اما با بازگشت دوباره کریم باقری به فوتبال ملی، کاپیتان دوم تیم فوتبال ایران است.
مرد شماره ۲ فوتبال ایران که در زمان سرمربیگری علی دایی در تیم ملی، فرصت زیادی برای حضور در مسابقات نداشته است، قصد دارد تا پایان جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی برای تیم ملی کشورمان به میدان برود و بعد از آن از فوتبال ملی خداحافظی کند.
۴) جواد نکونام(۱۶ شهریور ۱۳۵۹): ۹۴ بازی - ۲۲ گل زده
هافبک ایرانی تیم اوساسونای اسپانیا در بیست و دوم دیماه سال ۱۳۷۹ و درحالیکه تنها ۱۹ سال و ۳۱ روزسن داشت، برای نخستین بار پیراهن تیم ملی ایران را در دیدار دوستانه برابر اکوادور برتن کرد. آن مسابقه در لوس آنجلس برگزار شد و تیم ملی کشورمان با نتیجه ۲ بر یک پیروز شد که نکونام در دقیقه ۸۲ به جای محمود فکری وارد زمین مسابقه شد.
این هافبک ملی پوش در تاریخ بیست و هفتم خرداد سال ۱۳۸۳ در دیدار تیم ملی ایران برابر لبنان موفق شد اولین گل ملی اش را به ثمر برساند. در آن مسابقه که درچارچوب رقابت های غرب آسیا و در ورزشگاه آزادی با برتری ۴ بر یک تیم ایران به پایان رسید، جواد نکونام دردقیقه ۸۱ برای تیم ملی ایران گلزنی کرد.
وی در این مدت در تیم های پاس (۱۳۷۷ تا ۱۳۸۴)، الوحده امارات(۱۳۸۴ تا ۱۳۸۵)، الشارجه امارات(۱۳۸۵ و برای مدتی کوتاه) و اوساسونای اسپانیا(۱۳۸۵ تا ادامه دارد) به میدان رفت و در سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ نیز در بین ده بازیکن برتر آسیا قرار گرفت اما به علت نوع انتخاب بهترین بازیکن سال آسیا درحالیکه مستحق این عنوان بود، از کسب آن محروم شد.
شماره ۶ فوتبال ایران در نخستین فصل حضور در لالیگا، به بازیکن ثابت تیم اوساسونا تبدیل شد و توانست با گل طلایی که در جام یوفا مقابل بوردو فرانسه زد، به بازیکنی محبوب در تیمش بدل شود. وی همچنین در فصل جاری ۷ گل برای اوساسونا به ثمر رسانده است که مهترین آن را در ورزشگاه سانتیاگو برنابئو وارد دروازه رئال مادرید کرد.
جواد نکونام که به همراه شجاعی روزهای بسیار خوبی را در لالیگا پشت سر می گذارد، یکی از امیدهای ایران در مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ است و بعد از باقری و کیا، کاپیتان سوم تیم ملی محسوب می شود.
۵) کریم باقری(اول اسفند ۱۳۵۲): ۸۵ بازی ملی - ۵۰ گل زده
گلزنترین هافبک فوتبال کشورمان نخستین بازی ملی اش را همانند دایی در ۱۶/۳/۱۳۷۲ برابر پاکستان در جام اکو برگزار کرد، دیداری که با برتری ۵ بر صفر ایران به پایان رسید. کریم باقری همچنین در آن دیدار نخستین گل ملی اش را در حالیکه تنها ۱۹ سال و ۱۰۶ روز سن داشت، به ثمر رساند.
وی پس از هشت سال و ۵ ماه و ۹ روز (۳۰۷۹ روز) حضور خود در تیم ملی و ثبت رکورد ۸۰ بازی و ۴۷ گل ملی برای خود، بعد از آخرین دیدار ایران در مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲ (مسابقه برگشت ایران با ایرلند در مرحله پلی آف جام جهانی) در روز ۲۴ آبانماه سال ۱۳۸۰ و در حالیکه ۲۷ سال و ۲۶۸ روز سن داشت، در کمال تعجب تصمیم گرفت خداحافظی زودهنگامی با فوتبال ملی داشته باشد.
زیدان فوتبال آسیا، پس از شش سال و یازده ماه و ۲۴ روز(۲۵۴۹) دوری از تیم ملی بالاخره تصمیم گرفت به فوتبال ملی بازگردد و در دیدار دوستانه ایران برابر قطر در تاریخ ۱۹ آبانماه ۱۳۸۷ برای تیم کشورمان به میدان رفت.
مطمئنا اگر باقری به بازی های ملی اش ادامه می داد می توانست از نظر بازی و گل ملی در جایگاه های بالای رده بندی های آماری جهانی قرار بگیرد زیرا در آن سال ها میانگین گل زده اش در هر بازی معدل ۰/۵۹ گل در هر بازی بوده است
وی در دوران بازیگری اش در تیم های تراکتورسازی تبریز، کشاورز تهران، پرسپولیس تهران، آرمینیا بیله‌فلد آلمان، النصر امارات، چارلتون انگلیس، السد قطر و پرسپولیس تهران به میدان رفت.
البته مرد شماره ۶ فوتبال کشورمان به علت خستگی و فشار مسابقات از علی دایی خواسته است در این مرحله از اردوی آماده سازی تیم ملی کشورمان حضور نداشته باشد ولی به احتمال زیاد برای دیدار حساس روز هشتم فرودین تیم ملی برابر عربستان، بار دیگر پیراهن تیم ایران را برتن خواهد کرد.
منبع : سایت اطلاع‌رسانی اخبار فوتبال ایران و جهان


همچنین مشاهده کنید