جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

زندگی بشر در انحصار فناوری‌های نوین


زندگی بشر در انحصار فناوری‌های نوین
امروز در عصری به سر می‌بریم که فناوری،‌ زندگی بشر را تحت سلطه خود در‌آورده است. زندگی بدون وسایل ارتباطی و الکترونیکی، کابوسی است که بشر قرن بیست و یکم نمی‌تواند به آن بیاندیشد. بیشتر افراد زمانی که تلفن همراه در دسترسشان نباشد، احساس اضطراب دارند یا دایم تلفن‌هایشان را کنترل می‌کنند که مبادا تماسی را از دست داده باشند یا پیام کوتاهی رسیده باشد. بسیاری از ما نمی‌توانیم تصور کنیم بدون اینترنت چگونه به اطلاعات دسترسی پیدا کنیم، افکارمان را به اشتراک بگذاریم و از حال دوستانمان با خبر شویم. زندگی بدون وسایل برقی که در آشپزخانه‌ها استفاده می‌شوند، سخت به نظر می‌رسد و افرادی وجود دارند که به استفاده مداوم از پخش کننده‌های موسیقی، دوربین‌های دیجیتال و گیم‌ها عادت کرده‌اند.
می‌بینیم که زندگی در قرن بیست و یکم بدون وسایل دیجیتال و فناوری‌های نوین در تصور بسیاری از مردم دنیا نمی‌گنجد. شاید بتوان گفت زندگی بشر در انحصار فناوری‌ است. همین اشتیاق و نیاز است که باعث می‌شود چرخه تغییر و تحول در عرضه فناوری‌های نوین با سرعت بالایی بچرخد و مردم توسط سیلی از دستاوردهای تازه احاطه شوند.
دیگر تلفن‌ همراه، لپ‌تاپ، دوربین دیجیتال و کامپیوتر از حالت لوکس بودن خارج و به یک نیاز تبدیل شده‌اند. این روزها آنچه اهمیت دارد امکانات و فناوری‌های جدیدی است که در این وسایل به کار گرفته شده. هر قدر این فناوری‌ها جدیدتر باشند، استقبال بیشتری از آن‌ها خواهد شد.
گمان نمی‌رود وجود پیش‌بینی‌هایی درباره وضعیت نامناسب اقتصادی نه تنها در ایران بلکه در جهان در ماه‌های آتی، دلیلی شود برای رکود بازار فناوری‌های نوین. چنانچه دیدیم در آغاز سال نو میلادی، به‌رغم رکود شدید اقتصادی و تورم در کشورهای آمریکایی و اروپایی، بازار فناوری از جمله کنسول‌های بازی، تلفن همراه و نت‌بوک‌ها از گردش مالی خوبی نسبت به سایر بازارها برخوردار بودند.
با توجه به پیشرفت‌هایی که در حوزه تلفن همراه، کامپیوتر، لپ‌تاپ و این‌گونه تجهیزات دیده می‌شود، به نظر می‌رسد در سال پیش رو رضایت بسیاری از افراد در دسترسی به بهترین وسایل ارتباطی با امکانات بالا، فراهم شود.
● ارتباط همراه
دنیای تلفن همراه این روزها با هجوم گوشی‌های لمسی و صفحه بزرگ روبروست. به نظر می‌رسد دوره صفحه کلید عددی در تلفن‌های همراه به پایان رسیده است و تولیدکنندگان به سمت تعبیه کیبرد یا صفحه‌های لمسی بدون کلید می‌روند. آمار منتشر شده نشان می‌دهد ۳۱ درصد از تلفن‌های به فروش رفته در آمریکا در سه ماهه چهارم سال ۲۰۰۸ کیبردهای الفبایی داشتند که نسبت به دو سال پیش، پنج درصد افزایش یافته‌اند.
در حالی که تا سال گذشته برای کاربران، مرورگر به کار رفته در تلفن‌های همراه اهمیتی نداشت، این روزها توجه آن‌ها به مرورگر سبک و پرسرعت انکارناپذیر است. گزارش‌ها نشان می‌دهند ایرانی‌ها نیز در آمار بارگذاری مرورگرهای تلفن همراه سهمی رو به افزایش دارند.
انتظار می‌رود سال ۸۸، سال تصاحب بازار از سوی گوشی‌هایی با صفحه‌های لمسی یا کیبرد باشد که از امکانات ارتباطی خوبی به خصوص در زمینه اینترنت همراه برخوردار باشند.
در کنار این دو ویژگی که به نظر می‌رسد در سال جاری بیش از هر چیزی مورد توجه کاربران قرار گیرد، ضخامت گوشی‌ها و به کارگیری ابزارهایی مانند دوربین‌هایی با کیفیت بالا نیز از عواملی هستند که رقابت سازندگان تلفن همراه را تنگاتنگ خواهند کرد.
نشانه این پیش‌بینی‌ها این است که اپل پس از برطرف کردن مشکلات تلفن همراه ساخت خود، نسخه اصلاح شده‌ای از آیفون را وارد بازار کرده و گوگل نیز با عرضه گوشی جدید خود در حال کسب جایگاهی در بازار است. سونی اریکسون در حال کسب محبوبیت با گوشی ۸ مگاپیکسلی‌ خود است و نوکیا به صورت جدی وارد عرصه تلفن‌های لمسی با امکانات چند رسانه‌ای شده.
● محبوب‌های آنلاین
هر سرویس جدیدی برای درخشیدن دورانی دارد. مانند یک منحنی از نقطه‌ای شروع می‌شود و زمانی به اوج محبوبیت می‌رسد و پس از آن افول می‌کند. در این میان این سرعت صعود و سقوط است که دوران درخشندگی تازه واردها را طولانی یا کوتاه می‌کند. شاید به نظر بسیاری از افرا منحنی محبوبیت سرویس‌های میکروبلاگ‌نویسی، در حال سقوط است. اما حقیقت این است که شبکه‌های اجتماعی و سرویس‌های میکروبلاگ‌نویسی در دنیا به سرعت به محبوبیت رسیدند و همچنان در اوج قرار دارند. گویا افول آن‌ها با حداقل سرعت ممکن در پیش است.
همان‌طور که سال‌های ۸۰ تا ۸۲ ، سال‌های اوج گرفتن وبلاگ‌نویسی بود، به نظر می‌رسد سال ۸۸ سال به اوج رسیدن شبکه‌های اجتماعی و میکروبلاگ نویسی مانند فیس‌بوک، شبکه اجتماعی گوگل، فرندفید، توییتر، تامبلر، فلیکر و سایر سرویس‌های اینچنینی باشد.
از سوی دیگر پیش‌بینی شده است امسال به اشتراک‌گذاری فایل‌های تصویری نسبت به سال گذشته رشد بالایی داشته باشد. افزایش سایت‌هایی که امکان به اشتراک‌گذاری این فایل‌ها را به کاربران می‌دهند و بالا رفتن تعداد بازدیدکنندگان از این سایت‌ها مانند یوتیوب دلیلی بر این مدعاست.
● فناوری‌های برتر
بلوتوث. به کار گرفتن امکان انتقال فایل با استفاده از فناوری بلوتوث در دستگاه‌‌های چندرسانه‌ای مانند پلیرها، دوربین‌های دیجیتال، تجهیزات صوتی و تصویری و غیره باعث افزایش محبوبیت آن‌ها می‌شود. سهولت در انتقال فایل‌ها باعث می‌شود کاربران در انتخاب‌های خود وجود فناوری بلوتوث را جزئی از معیارهای خود تلقی کنند. از همین رو انتظار می‌رود با ارایه آخرین نسخه از این فناوری که به بلوتوث ۳ شهرت یافته است، سال جدید کاربران در انتقال فایل‌های خود با مشکلات کمتری روبه‌رو باشند. بلوتوث ۳ دارای امکاناتی از جمله حالت فوق کم‌مصرف است که سازگاری آن با حسگرها و وسایل جدیدی مانند نرم‌افزارها و ابزار مختلف نظارت بر سلامت را ممکن می‌کند. همچنین انتظار می‌رود بلوتوث ۳ با فناوری بی‌سیم Wi-Fi نیز سازگاری داشته باشد.
فناوری مکان‌یابی نیز از جمله فناوری‌هایی است که انتظار افزایش محبوبیت آن در سال جاری وجود دارد. چنانکه یکی از دلایل محبوبیت نسخه دوم گوشی‌ آیفون همین امکان است. نوکیا نیز با به کار گرفتن آن در سری‌‌های جدید گوشی‌های خود در حال جذب کاربران است.
اینترنت پرسرعت بی‌سیم نیز مورد بعدی است که گمان می‌رود استفاده از آن در سال جاری افزایش یابد. هر چند هنوز اینترنت پرسرعت و دایل‌آپ در کشور ما با مشکلات عدیده‌ای روبه‌روست اما نمی‌توان مانع پیشرفت چرخه فناوری و استفاده از آن شد.
● کامپیوترهای همراه کوچک
فروش لپ‌تاپ طی دو سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است، هر چند هنوز نمی‌توان به یقین گفت لپ‌تاپ‌ها جایگزین کامپیوترهای خانگی شده‌اند. اما می‌توان گفت در سال جاری نت‌بوک‌ها یا مینی لپ‌تاپ‌ها جایگزین لپ‌تاپ‌ها خواهند شد. نت‌بوک‌ها با اندازه‌ای کوچک و وزنی سبک، همراه خوب و مناسبی برای تمام افراد خواهند بود. روزی گفته می‌شد لپ‌تاپ، مناسب افرادی است که شغلشان ایجاب می‌کند از رایانه همراه خود در هر جا استفاده کنند. امروز نیز مینی‌لپ‌تاپ یا نت‌بوک‌ها مناسب کاربرانی است که ساعاتی از روز را خارج از منزل یا محل کار به سر می‌برند؛ می‌توانند بنویسند، بخوانند، موسیقی گوش دهند، عکس ببینند و حتی از اینترنت بی‌سیم در مکان‌های عمومی استفاده کنند.
● دیجیتالی‌های توجیبی
دوربین‌های دیجیتال و پخش‌کننده‌های موسیقی و دستگاه‌های چند رسانه‌ای هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شوند تا همراه بی دردسری برای کاربران باشند. شاید سال جاری، سال خوبی برای دوربین‌های دیجیتال نباشد اما برای پخش‌کننده‌ها سال خوبی خواهد بود. پخش‌کننده‌هایی که برای موسیقی، فیلم، عکس و نوشته امکانات مناسبی دارند، مورد استقبال کاربران قرار می‌گیرند. البته باید به این مورد اشاره کرد که با توجه به افزایش قابلیت تلفن‌های همراه در پخش موسیقی یا اجرای فایل‌های نوشتاری و تصویری نباید انتظار رشد چشمگیری داشت. این در حالی است که هنوز هم کاربران مشتاقی وجود دارند که در انتظار جدیدترین پخش‌کننده‌های چندرسانه‌ای هستند.
شبنم کهن‌چی
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری


همچنین مشاهده کنید