پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

فصل، فصل وباست


بیماری وبا یکی از بیماری‌های عفونی است که همه ساله در بسیاری از کشورها شیوع می‌یابد و در ایران نیز تقریبا هر سال مواردی از ابتلای به این بیماری مشاهده می‌شود. وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد می‌شود. این بیماری شامل دو نوع «کلاسیک» و «التور» است که نوع دوم آن، قدرت همه‌گیری بیشتری دارد. در ایران نخستین همه‌گیری در سال ۱۳۴۴ اتفاق افتاده و تا به حال ۹ بار همه‌گیری کشوری رخ داده است اما ابتلا به این بیماری به‌صورت تک‌گیر همه ساله در بیشتر استان‌های کشور گزارش شده است. در آذربایجان شرقی از سال ۱۳۶۶ تاکنون پنج بار همه‌گیری بیماری وبا رخ داده است. از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۴ در ایران تعداد موارد مبتلا به وبا ۱۲۰۳۳ مورد و موارد مرگ ناشی از وبا ۱۴۹ مورد بوده است. برای آشنایی بیشتر با این بیماری گفتگویی کرده‌ایم با دکتر افشین محمدعلیزاده، متخصص عفونی و عضو هیات علمی و مدیر گروه تخصصی پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی...
▪ آقای دکتر! تعریف شما از بیماری وبا چیست؟
وبا یک بیماری اسهالی است که توسط نوعی باکتری به نام ویبریوکلرا ایجاد می‌شود که انتقال آن از راه مدفوعی دهانی است. از آنجا که بیش از یک میلیون ارگانیسم برای ایجاد این بیماری مورد نیاز است، وبا منحصرا از طریق آب یا غذای آلوده منتقل می‌شود. ممکن است آب از سرمنشا خود آلوده شده باشد، ضمن اینکه آب سطحی و آب چا‌ه‌های کم‌عمق هم می‌توانند منابع عفونت باشند.افزون بر این، ویبریوکلرا می‌تواند در محیط‌های آبی برای سال‌ها زندگی کند. البته عمده این بیماری نوع وارداتی آن است که بیشتر از کشورهای افغانستان و پاکستان می‌آید.
▪ فصل شیوع بیماری چه زمانی است؟
فصل همه‌گیری‌های وبا به درستی مشخص نشده است. نزدیک خط استوا، همه‌گیری‌های وبا غیر قابل پیش‌بینی است و می‌تواند در فصل خشک یا بارانی اتفاق بیفتد. در ایران امکان بروز و شیوع بیماری وبا از اردیبهشت ماه شروع شده و منحنی شیوع بیماری در تابستان به اوج خود می‌رسد و با فرا رسیدن پاییز، دامنه انتشار بیماری کاهش یافته و در ماه آذر نزدیک به صفر می‌رسد. کاهش شیوع بیماری در آبان‌ماه به منزله نابودی میکروب آن نیست بلکه میکروب‌ها تا درجات معینی از سرما در زمستان نیز زنده می‌مانند و در بهار سال بعد چرخه بروز و شیوع بیماری از سر گرفته می‌شود بنابراین رعایت بهداشت در تمام زمینه‌ها می‌تواند نقش مهمی در مهار این بیماری داشته باشد.
▪ به جز آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی، بیماری از چه راه‌های دیگری قابل انتقال است؟
همان‌طور که گفتم راه سرایت وبا، آب و یا غذای آلوده به مدفوع انسانی است چون که ناقل بیماری فقط انسان است. البته اسید معده سد مخاطی خوبی در برابر ورود این میکروب به بدن است. معمولا ۱۲ ساعت تا ۶ روز پس از مصرف مواد غذایی یا آب آلوده، بیماری ایجاد می‌شود و در طول این مدت امکان انتقال بیماری به نفر دیگر نیز وجود دارد و این می‌تواند به عنوان یک عامل خطر در شیوع این بیماری تلقی شود، ضمن اینکه هر چیزی که آلوده به باکتری وبا شده باشد، آلوده کننده است. مثلا حمام کردن یا شستشوی وسایل آشپزی در آب آلوده هم می‌تواند موجب انتقال وبا شود. غذاهایی هم که می‌توانند وبا را منتقل کنند شامل غذاهای دریایی ناپخته و خام به ویژه صدف، میوه و سبزی هستند، به خصوص غذاهایی که خارج از یخچال نگهداری می‌شوند، بشکه و یا هر گونه مخزن نگهداری آب که به دلیل تماس دست آلوده، حاوی میکروب‌ وبا شده است، آب‌های سطحی و یا آب چاه که به دلیل نزدیکی به چاه‌های فاضلاب، امکان آلودگی پیدا کرده‌اند، سبزی‌ها و میوه‌هایی که با آب آلوده در تماس بوده‌اند، وبا را منتقل می‌کنند زیرا هم آبیاری و هم شستن با آب آلوده امکان انتقال بیماری را فراهم می‌سازد. ماهی‌هایی که از آب‌های آلوده صید شده‌اند به خصوص اگر خام مصرف شوند. جالب است بدانید غذاهای ترش با آب‌لیمو مانع رشد ویبریوکلرا می‌شوند. از آنجا که ویبریوکلرا در محیط اسیدی نمی‌تواند زندگی کند، بیمارانی که آنتی‌اسید مصرف می‌کنند یا تولید اسید معده آنها کاهش یافته است به وبا مستعدتر هستند.
▪ چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند؟
افراد مبتلا به سوءتغذیه، استفاده‌کنندگان از داروهای ضداسید معده، الکلی‌ها و افرادی که تحت عمل جراحی برداشت معده قرار گرفته‌اند.
▪ علایم و نشانه‌های بیماری شامل چه مواردی است؟
وبا، طیف بالینی وسیعی دارد. تقریبا ۷۵ درصد از افرادی که دچار عفونت با ویبریوکلرا می‌شوند، هیچ نشانه‌ای از بیماری ندارند. ۲۰ درصد دیگر دچار اسهال می‌شوند که از اسهال ایجاد شده توسط دیگر ارگانیسم‌ها قابل افتراق نیست.در تعداد اندکی (بین ۲ تا ۵ درصد) از افراد مبتلا به عفونت، اسهال آبکی، استفراغ و از دست رفتن آب بدن رخ می‌دهد. وبای علامت‌دار با اسهال آبکی‌ حجیم بدون تب یا زورپیچ شکم آغاز می‌گردد.در اسهال وبایی گاهی رشته‌های سفیدی نیز دیده می‌شود که اصطلاحا مدفوع لعاب‌برنجی نام دارد و معمولا بدون بو است یا بوی شبیه ماهی را دارد. این نوع اسهال، اسهال خونی نیست و در بسیاری موارد، بیماری در حد خفیف و متوسط است.با شدت گرفتن اسهال ظرف چند ساعت بیمار به اغماء می‌رود. استفراغ هم می‌تواند شدید باشد و کرامپ‌های دردناک در پاها علایم شایع است. در موارد شدید بیماری، ممکن است زورپیچ در معده یا درد دست‌ها و پاها وجود داشته باشد.
بنابراین کاهش شدید آب بدن علت اصلی مرگ بیمار مبتلا به وبا است و افراد باید به محض دیدن این نشانه‌ها به مراکز بهداشتی و بیمارستانی مراجعه کنند و با دادن آزمایش در صورت نوع متوسط بستری شوند.
▪ با توضیحاتی که دادید، راه‌های پیشگیری از آن خیلی زیاد خواهد بود؟
ـ بله، ولی از آنجا که پیشگیری همیشه راحت‌تر و آسان‌تر از درمان است، توصیه می‌کنیم به این موارد دقت کنید:
۱) رعایت بهداشت فردی، به خصوص شستشوی دست‌ها بعد از اجابت مزاج و پیش از صرف هرگونه ماده غذایی.
۲) از یخ‌های بهداشتی استفاده کنید.
۳) از مصرف مواد غذایی، آب میوه و نوشیدنی‌های ارایه شده در بیرون از منزل و به خصوص غذاهای ارایه شده توسط فروشندگان دوره‌گرد جدا خودداری کنید.
۴) برای نوشیدن و یا شستن ظرف‌ها از آب سالم استفاده کنید.
۵) در صورت استفاده از مواد غذایی که قبلا پخته شده است، حتما مجددا آن را به طور کامل داغ کنید.
۶) در رودخانه‌ها که احتمال آلودگی وجود دارد، شنا نکنید.
۷) از بازی کودکان در استخری که آب‌ کثیف دارد یا بازی آنها در محل تجمع آب‌های راکد جلوگیری کنید.
۸) از مواد غذایی به خصوص نسبت به دسترسی مگس و سایر آلودگی‌ها محافظت کنید.
۹) وسایل شخصی بیمار را جدا و پس از استفاده بیمار از توالت آن را به طور کامل ضدعفونی کنید.
۱۰) جمع‌آوری و دفع بهداشتی فضولات انسانی.
۱۱) قبل از مصرف میوه و سبزی آنها را انگل‌زدایی و ضدعفونی کنید.
۱۲) در صورت دسترسی نداشتن به آب سالم و تصفیه شده حتما آن را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
۱۳) در تهیه بهداشتی سالادهای فصل دقت کنید.
● ORS: محلول درمانی
کشف ORSپیشرفت عمده و عملی در مبارزه با وبا و دیگر بیماری‌های اسهالی بوده است، به نحوی که استفاده از این محلول مرگ ناشی از وبا را از ۵۰ درصد به یک درصد کاهش داده است. نحوه استفاده از این محلول آن است که محتوی بسته‌های ORS را در یک لیتر آب آشامیدنی حل کنید.این محلول باید همه روزه به صورت تازه فراهم و در مدت ۲۴ ساعت مصرف شود و محلول نباید جوشانده شود. در مکان‌هایی که دسترسی به ORS مقدور نیست، مخلوط ساده‌ای از نمک طعام ۵ گرم و شکر ۲۰ گرم در یک لیتر آب آشامیدنی حل شده را می‌توان تا به دست آوردن ORS مصرف کرد.
● روش کلر زدن به آب
۴ قاشق چای‌خوری پودر پرکلرین را در ۱ لیتر آب حل کنید. این محلول می‌تواند به عنوان محلول مادر مورد استفاده قرار گیرد، سپس از این محلول برای ضدعفونی هر لیتر آب ۳ قطره اضافه نمایید.
● ۶ توصیه برای ضدعفونی میوه و سبزی
۱) ابتدا میوه و سبزی‌جات را پاک کرده و انگل‌زدایی نمایید.
۲) سبزی‌ها را به مدت ۵ دقیقه در محلول آب مایع ظرفشویی قرار دهید.
۳) به ازای هر لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف‌شویی باید به آب اضافه شود. سبزی را در داخل کف آب به خوبی به هم بزنید.
۴) سبزی را از روی کف آب جمع‌آوری نموده و با آب سالم شستشو دهید.
۵) نصف قاشق چای‌خوری پودر پرکلرین به ۵ لیتر آب اضافه نموده و سبزی را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در داخل آن قرار دهید.
۶) سبزی ضدعفونی شده را مجددا با آب سالم و بهداشتی شستشو نمایید.
‌● ۶ نکته مهم درباره وبا
۱) مهم‌ترین مشکل در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیت‌های بدن است. بنابراین استفاده از مایعات خصوصا محلول ORS ضروری است.
۲) بدون تجویز پزشک، از مصرف قرص‌های ضداسهال به هر نحو خودداری کنید.
۳) توجه به تابلوهای هشداردهنده و مشخص‌کننده آب آشامیدنی در پارک‌ها
۴) واکسیناسیون در پیشگیری از وبا موثر نیست‌.
۵) تغذیه با شیر مادر به محافظت شیرخواران منجر می‌شود.
۶) آب‌های معدنی به دلیل داشتن محیط اسیدی، سالم هستند و عامل بیماری وبا نمی‌تواند در آن زنده بماند.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید