سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

رژیم غذائی در MS ، آری یا نه


رژیم غذائی در MS ، آری یا نه
برخورداری از یك رژیم غذائی مناسب تنها مختص شیفتگان لاغری و تناسب اندام نیست. برای داشتن زندگی سالم باید یك رژیم غذائی سالم نیز داشته باشیم. پیروی از یك رژیم غذائی صحیح و علمی علاوه بر نقشی كه در جلوگیری از بروز بیماری‌های مختلف دارد، مراحل پیشرفت برخی از بیماری‌ها را نیز متوقف می‌سازد. MS یا مولتیپل اسكلروز یكی از همین بیماری‌هائی است كه رژیم غذائی نقش فوق‌العاده ای در مهار حملات آن ایفا می‌كند. MS نوعی بیماری اتوایمیون (خودایمن) و از بین برنده سیستم عصبی است كه ماده سفید اعصاب را كه میلین نام دارد و مسئول انتقال پیام‌های عصبی است، دچار آسیب می‌كند.ژنتیك و نوع آب و هوا دو عامل مهم در بروز MS به شمار می‌رود. شیوع MS در كشورهای اروپای شمالی، آمریكا و كانادا به دلیل برخورداری از آب و هوای معتدل پنج برابر بیشتر از نقاط آسیائی و آفریقائی است. احتمال بروز MS در افرادی كه در خانواده خود سابقه بیماری دارند ۱۵ برابر بیشتر از سایرین دیده می‌شود. در حال حاضر بیش از یك میلیون بیمار مبتلاء به MS در جهان وجود دارد كه اكثراً در فاصله بین ۱۵ تا ۵۰ سال قرار دارند.میزان شیوع این بیماری در زنان دو برابر بیشتر از مردان است و اغلب در زنان جوان مشاهده می‌شود.علایم MS بسته به اینكه آسیب در كدام قسمت از اعصاب مركزی رخ می‌دهد، متفاوت است. شایع ترین این علایم، علایم چشمی است كه در بیش از ۷۰ درصد مبتلایان به صورت تاری دید یا از دست دادن كامل بینائی بروز می‌كند. علائم حركتی كه به صورت ضعف یا فلج خفیف تا شدید اندام بوده و علایم مخچه‌ای كه به صورت عدم تعادل در راه رفتن، حركات بریده بریده و لرزش چشم‌ها بروز می‌كند. علایم حسی با خواب رفتگی، گزگز و مورمور اندام‌ها همراه است و نهایتاً علایم روحی- روانی كه به شكل افسردگی و اختلال ذهن و حافظه خودنمایی می‌كند. هر كدام از این علامت‌ها در هر حمله تغییر می‌كند. علایم ممكن است روزها و ماه‌ها طول بكشد و سپس برطرف شود ولی معمولاً با رژیم درمانی، دارودرمانی و فیزیوتراپی قابل رفع خواهد بود.اخیراً محققان با مطالعه بر روی فاكتورهای محیطی تشدید كننده MS متوجه شدند كه چگونگی رژیم غذائی تاثیر بسزائی در كاهش علایم مبتلایان به MS دارد. طبق این عقیده هرچه میزان اسیدهای چرب در رژیم غذائی مبتلایان بیشتر باشد، میزان بروز حملات نیز بیشتر خواهد شد. اثبات این قضیه را می‌توان از تغییر رژیم غذائی برخی كشورها نظیر ژاپن فهمید. ژاپنی‌ها با پیشرفت تكنولوژی، تركیبات غذائی خود را تغییر دادند. رستوران‌های زنجیره‌ای غذا چربی‌های حیوانی را جایگزین چربی‌های گیاهی كرده‌اند و از میزان برنج و ماهی كاسته و به گوشت قرمز روی آورده اند. همین امر باعث شده كه آمار مبتلایان به MS در ژاپن روزبه روز افزایش یابد. برای درك بیشتر ارتباط بین رژیم غذائی و MS بد نیست به عقب برگردیم. به سال‌های جنگ جهانی دوم كه در كشورهای اروپای غربی غذا بسیار كمیاب بود و مردم جز غلات و سبزیجات، مواد غذائی دیگری برای تامین انرژی خود در اختیار نداشتند. تغییر اجباری رژیم غذائی از گوشت قرمز و لبنیات پرچرب و چربی‌های حیوانی به غلات و سبزی و میوه میزان ابتلاء به MS را در این كشورها ۵/۲ برابر نسبت به گذشته كاهش داده بود.
موارد فوق همگی نشان دهنده تاثیر رژیم غذائی پرچرب بر افزایش بروز MS و تشدید حملات آن است.رژیم توصیه شده محققان American Heart Association برای مبتلایان به MS در مقایسه با رژیم‌های متداول میزان چربی (چربی اشباع) و پروتئین كمتر و در عوض درصد كربوهیدرات و فیبر بیشتری دارد. توجه محققان در این رژیم بیشتر به افزایش میوه و سبزی، حبوبات و غلات معطوف شده است. بنابراین بهتر است، مبتلایان میزان مصرف چربی اشباع (كره، پنیر، گوشت قرمز، شكلات، زرده تخم مرغ، روغن خرما، خامه) را به ۱۷ گرم در روز كاهش داده و كربوهیدرات‌های مركب را جانشین چربی‌های اشباع نمایند. از این طریق خواهند توانست، میزان بروز حملات را در خود تا حد ۳۱ درصد به حداقل برسانند.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید