پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

مروری بر اپیدمیولوژی و پاتوژنز سالمونلوز دامی


سالمو نلو ز یك بیماری جهانی است . عامل آن سرو تیپ های مختلف سالمو نلا می باشد كه در همه گو نه های حیوانات می توانند عفو نت را ایجاد نمایند . این بیماری یكی از بیماریهای زئو نوز می باشد . آب آلوده ، غذای آلوده ، مرتع آلوده و حیوانات حامل مخزن ارگانیسم می باشند. انتقال ارگانیسم از طرق مختلف است ، اجزاء غذایی آلوده و حیوانات حامل می باشند . از طرق انتقال ارگانیسم مختلف بوده شامل اجزاء غذایی آ لوده ، آب ، شیر آلوده ، تماس با مدفوع حیوانات حامل بیماری و تجهیزات و وسایل آلوده می باشد . سالمو نلا می تواند از طریق تخمدان نیز منتقل گردد . از طریق خوردن ارگانیسم ، سالمونلا وارد بدن شده و طی سه مرحله پاتوژ نز خود را اعمال می كند :
۱ – سیطره باكتری در روده
۲ -- تها جم به بافت پوششی روده
۳ – آماس روده و تولید مایعات در آن
این اعمال توسط عوامل پا توژ نسیته مختلف ارگانیسم تحقق یافته و عفونت در بدن جایگزین می شود . تنها عفو نت برای ایجاد بیماری سالمو نلوز كافی نیست ، مگر در نوزادان حیوانات ، ولی در بقیه باید عوامل زمینه ساز وجود داشته باشند تا بیماری به شكل بالینی بروز نماید . بیماری به اشكال آنتریت حاد ، مزمن و سپسی سمی دیده می سود . در طیور علاوه بر پاراتیفو ئید ، دو بیماری پلوروم و تیفو ئید مرغان ،ناشی از سالمو نلا می باشند .تشخیص بر اساس آزمایشات باكتریولوژیك ، سرولوژیك ، از دیاد حساسیت تآخیری و آزمایشات غیر مستقیم صورت می پذیرد . درمان بر اساس آنتی بیو تیك درمانی و در صورت لزوم ، مایع درمانی و درمان های نگهدارنده صورت می پذیرد. كنترل و پیشگیری بر اساس روش های مدیریتی ، از ورود ناقلین بیماری ، جداسازی حاملین ، رفع آلودگی غذا و آب ، واكسیناسین و در طیور اضافه بر این ها تهیه جوجه از گله های عاری از بیماری و مراعات اصول بهداشت تخم مرغ و ماشین جوجه كشی می باشد . البته در مورد دو بیماری پلوروم و تیفوئید مرغان ، تلاش بر ریشــه كــنی بیمــاری می باشــد .
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید