شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۲ تیر) (۲)


برگی از تاریخ (۱۲ تیر) (۲)
● درگذشت آندره سیتروئن
۷۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۳۵ میلادی ، آندره سیتروئن ، مهندس فرانسوی و مخترع و سازنده اتومبیلهای سیتروئن در ۵۷ سالگی در اثر بیماری سرطان درگذشت.
آندره سیتروئن در سال ۱۹۱۹ کمپانی سیتروئن فرانسه را تاسیس نمود که این کمپانی در حال حاضر در سراسر جهان دارای ۱۳۹۰۰ پرسنل میباشد و نیز از طرفداران زیادی در دنیا برخوردار است. او تاثیر به سزایی در «روش تولید انبوه» با هدف ارزانتر كردن خودروها و امكان استفاده طبقات مختلف مردم از خودرو داشت.
● شور دفاع نظامی ایرانیان از میهن
۵۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۳۰ شمسی ، در پی تمركز نیروهای انگلستان در بصره، سلیمانیه، كركوك و اربیل (عراق) برای حمله به ایران كه نفت خود را ملی كرده بود ، یگانهای ارتش ایران در خیابانهای شهرهای مختلف به منظور تقویت روحیه هموطنان رژه رفتند و مردم را به تماشای مانورهای نظامی خود دعوت كردند.
مردم كه به هیجان آمده بودند داوطلبانه به كمك سربازان می شتافتند و به حفر سنگر توپ می پرداختند. فرماندهی دفاع از آبادان به ژنرال كمال سپرده شده بود و نیروی كمكی از شیراز و قزوین و همه واحدهای لشكر هفتم پیاده كرمان به خوزستان اعزام شده بودند. همچنین چند خلبان نیروی هوایی داوطلب عملیات انتحاری و كوبیدن هواپیماهای پر از مواد منفجره به كشتی انگلیسی شده و مردم به تمجید و قدردانی از آنان پرداخته و روزنامه ها به انتشار چاپ عكسهایشان دست زده بودند.
نیروی دریایی باوجود ضعف و نداشتن ناو سنگین به حالت آماده باش درآمده بود. در اینجا بود كه ملت متوجه شد باید نیروی دریایی اش را تقویت كند و تقویت آن را در اولویت قرار دهد. در خوزستان حمل سوخت به دو كشتی لاروب قطع شده بود تا شط العرب با گل و لای بسته شود و به ناو انگلیسی موریشس اخطار شده بود كه ظرف ده روز یا باید از شط العرب خارج شود و یا در جایی كه هست به گل خواهد نشست. در این میان دهها هزار تن از سربازان منقضی خدمت و دیگران به پادگانهای مربوط مراجعه و خود را معرفی می كردند.
● در گذشت علامه امینی (ره)
۳۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۴۹ شمسی ، علامه عبدالحسین امینی مؤلف كتاب ارزشمند الغدیر دیده از جهان فرو بست.
شیخ عبدالحسین امینی مشهور به علامه امینی در سال ۱۳۲۰ ه.ق مطابق بـا ۱۲۸۱ هـ .ش در تبریز (روستای "سردها" از تـوابع شهرستان سـراب) در خانواده ای اهل علم، تقوی و فضیلت دیده به جهان گشود.
عبدالحسین در خاندانی عاشق و شیفته اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام ، شروع به رشد کرد و از اوان کودکی عشق به خاندان طهارت در او ریشه گرفت . اما او تنها به عشق ورزیدن کفایت نکرد بلکه در صدد فراگیری علوم واحادیث آن بزرگواران بر آمد .
پس مقدمات علوم را درشهر تبریز فراگرفت و در محضر استادان و علمای بنامی چون سید محمد مولانا، سید مرتضی خسرو شاهی و شیخ حسین تلمذ کرد . در همین دوره بود که الفیه ابن مالک ( هزار بیت در باره صرف و نحو ادبیات عرب به زبان عربی ) را حفظ کرد اما آنچه بیشتر ذوق ادیبانه و شور عاشقانه او را اقناع می کرد حفظ اشعارگوناگون درباره امام علی (ع) بود . همین عشق دروجود او بطور گسترده ای نضج یافت تا وی را به سفر به نجف اشرف ترغیب کرد. ایشان بعد از اتمام تحصیلات مقدماتی در زادگاهش تبریز، عازم نجف اشرف شد ، و به واسطه بهره گیری از جلسات درس و بحث علمایی چون شیخ عبد الكریم حائری میرزا محمد حسین نائینی اجازه اجتهاد را دریافت كرد.
تالیف آثار گرانبهایی چون شهداء الفضیله ، ادب الزائر ، ثمرات الاسفار ، و نگارش حاشیه هایی کلان بر دو کتاب سترگ "مکاسب" و" وسایل" شیخ انصاری ، در این دوره از زندگانی اش روی داد .
علامه امینی از ابتدای تحصیلات علمی خود در فکر ایجاد جامعه ای مبتنی بر اندیشه های والای اسلامی بود . امینی با اندیشه ای والا و اندوخته های علمی بسیار خود به سراغ نگارش کتابی رفت که واقعیتی را به منظور ایجاد وحدت در جامعه اسلامی مطرح سازد . لذا حدیث غدیر را شکافت و واقعه غدیر را باهدف تبیین ولایت جاودان امیر مومنان حضرت علی ع به رشته تحریر در آورد .
وی روش کار خود را رادر تدوین این کتاب بر بررسی موضوعی مساله غدیر وولایت امیرمومنان می گذارد و با مواد و مصالح مختلف تاریخی از جمله آیات قران ، احادیث و قول تابعین و اصحاب و علمای فرق مختلف بویژه مذاهب چهارگانه ، نسبت به اثبات و دفاع از ولایت امیر مومنان همت می گمارد . او برای این منظور با سفر به کتابخانه های کشور های مختلف دنیا از جمله عراق ، هندوستان ، پاکستان ، مغرب ، مصر و...ابتدا به سراغ تحقیق در باره آیات تبلیغ (سوره مبارکه مائده -۶۷ )، اکمال (مائده -۵ ) ، آیات یک تاسه سوره مبارکه معارج ، ولایت ( مائده -۵۵) و سوره هل اتی می رود . آنگاه احادیث غدیر ، ولایت ، منزلت ، ثقلین ، انذار العشیره و...را ازمناظر تاریخی و سندی مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد .
وی سپس در پی اسناد حدیث غدیر ، بیست و چهار کتاب تاریخی ، بیست و هفت محدث ، چهارده مفسر قرآن و هفت متکلم اسلامی را می یابد که به نقد و بررسی حدیث غدیر پرداخته اند . امینی پس از آن، رواه حدیث غدیر از صحابه و تابعین پیامبر را به ترتیب عنوان و در این فهرست به یکصد و ده تن از صحابی و هشتاد و چهار تابعی اشاره می کند .
علامه آنگاه ۳۶۰ تن از رواه حدیث غدیر را از قرن دوم تا قرن چهاردهم بر می شمارد و برای این منظور به کتابخانه های بسیاری ازکشورهای اسلامی سفر می کند . علامه در پایان تحقیق، اشعار شاعران مختلف را در باره این موضوع ذکر می کند و... در این مقوله، قصد او کمک گرفتن از انواع روایات است برای دفاعی تاریخی از ولایت امیر مومنان علی ع برای جهانیان .
چاپ نخست کتاب الغدیر در سال ۱۳۲۴ ه ش در نجف آغاز می شود و این مجموعه تا نه جلد افزیش می یابد . پس از انتشار این کتاب عظیم ، بسیاری از علمای کشورهای مختلف اسلامی ضمن ستایش ، برآن حاشیه می نویسند و آن را مورد بحث و بررسی قرار می دهند . علامه امینی هفت سال پس از انتشار نخستسین جلد الغدیر در اثبات ارادت خود به امیر مومنان علی ع کتابخانه ای با بیش از چهل ودو هزار کتاب خطی و چاپی در باره مولی الموحدین امام علی ع با عنوان مکتبه الامام امیر المومنین تاسیس می کند .
سر انجام این عالم بزرگوار پس از عمری تلاش در راه احیای معارف دینی ، پس از دو سال بیماری وضعف جسمانی ناشی از فعالیت و تحقیق بسیار در کشور های مختلف ، در روزجمعه دوازدهم تیر ۱۳۴۹ دیده از جهان فرو بست و بسیاری را از غم فقدان خود اندوهگین ساخت . پیکر مطهر او پس از تشییعی بسیار شکوهمند ، به نجف اشرف منتقل شد . او را در کتابخانه ای که خود تاسیس کرده بود به خاک سپردند .
● رحلت فقیه برجسته و عالم مجاهد آیت‏اللَّه "حاج آقا حسین خادمی"
۲۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۴۰۵ قمری ، فقیه برجسته و عالم مجاهد آیت‏اللَّه "حاج آقا حسین خادمی" ، دیده از جهان فرو بست .
آیت‏اللَّه حسین خادمی اصفهانی در حدود سال ۱۳۱۷ق در اصفهان به دنیا آمد. پس از فراگیری مقدمات و سطح، به نجف اشرف رفته و از محضر اساتیدی چون میرزای نائینی، سیدابوالحسن اصفهانی، خوانساری و شیخ محمد جواد بلاغی بهره‏مند شد. آیت اللَّه خادمی در ۲۶ سالگی به مقام رفیع اجتهاد نائل گشت و سپس به اصفهان مراجعت نمود.
ایشان در جریان كشف حجاب، با سخنرانی‏های آتشین خود به مبارزه با رژیم رضاخان برخاست و در ملی شدن صنعت نفت نیز در كنار آیت‏اللَّه كاشانی و شهید نواب‏صفوی فعالیت زیادی داشت. آیت‏اللَّه خادمی از آغاز نهضت امام خمینی، در تشویق و ترغیب مردم در برپایی جنبش اسلامیِ ضد سلطنتی و بیان اهداف امام، در اصفهان نقش ارزشمندی ایفا نمود. این عالم بزرگوار در ۲۰ اسفند ۱۳۶۳ ش در ۸۶ سالگی در اصفهان بدرود حیات گفت و در آن شهر مدفون گردید.
● هجوم ناوگان متجاوز آمریكا به هواپیمای مسافربری ایران
۱۹ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۷ شمسی ، در ساعت ده و بیست و چهار دقیقه، یك فروند هواپیمای مسافربری ایران بر فراز آبهای خلیج فارس مورد حمله موشکی ناوگان متجاوز آمریكا قرار گرفت و سقوط كرد. هواپیمای مزبور حامل ۲۹۸ مسافر و خدمه بود كه با این حمله متجاوزکارانه و ناجوانمردانه ، همگی آنها جان به جان آفرین تسلیم کردند .
موشكی كه این هواپیما را سرنگون ساخت از ناو آمریكایی «وینسنس» مستقر در خلیج فارس كه نفتكش های كویتی را بدرقه می كرد پرتاب شده بود. این ناو دو موشك به سوی هواپیمای شركت هواپیمایی ملی ایران (هما) پرتاب كرده بود كه یكی از آنها به هواپیما اصابت كرده بود. ارباس «ایران ایر» كه عازم امارات بود در ده كیلومتری ناو آمریكایی و در آبهای ایران به خلیج فارس افتاد. این جنایت از غیر انسانی ترین برخوردها و مقابله ها با ایران اسلامی به شمار می رفت . رونالد ریگان رئیس جمهوری وقت آمریكا اقدام ناو وینسنس را یك عمل دفاعی ! اعلام كرده بود .

منابع:
۱- مهر
۲- روزنامک
۳- صداوسیما
۴- مبلغ
۵- ویکی پدیا
۶- irib
۷- سایت پرشین
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید