جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

آلرژی‌ غذایی‌‌


آلرژی‌ غذایی‌‌
ولرژی‌ غذایی‌ عبارت‌ است‌ از واکنش‌ پیش‌ از اندازه‌ دستگاه‌ ایمنی‌ به‌ برخی‌ غذاها یا موادی‌ که‌ معمولاً بی‌خطرند. این‌ واکنش‌های‌ نامطلوب‌ ممکن‌ است‌ ارثی‌ یا ناشی‌ از یک‌ نقص‌ اکتسابی‌ بیوشیمیایی‌ باشند. علایم‌ ممکن‌ است‌ در عرض‌ چند دقیقه‌ یا تا ۲ ساعت‌ پس‌ از خوردن‌ آن‌ غذای‌ به‌ خصوص‌ بروز کنند. در بعضی‌ موارد، امکان‌ دارد علایم‌ تا ۲-۱ روز بعد نیز ظاهر نشوند.
● علایم شایع:
ـ اسهال‌ (شایع‌ است‌)
ـ درد شکمی‌ (شایع‌ است‌)
ـ بثورات‌ پوستی‌
ـ نفخ‌ و باد شکم‌ (شایع‌ است‌)
ـ کهیر
ـ تورم‌ صورت‌ (به‌ خصوص‌ لب‌ها)
ـ خارش‌
ـ تورم‌ دست‌ها و پاها
ـ آسم‌
ـ تهوع‌ و استفراغ‌
ـ سرفه‌
ـ سردرد میگرنی‌
ـ غش‌ یا حالت‌ نزدیک‌ به‌ غش‌
● علل: هرگونه‌ غذا یا ماده‌ای‌ که‌ بلعیده‌ می‌شود می‌تواند باعث‌ بروز واکنش‌ آلرژیک‌ شود. غذاهایی‌ که‌ بیشتر باعث‌ این‌ حالت‌ می‌شوند عبارتند از: شیر گاو، زرده‌ تخم‌مرغ‌، گندم‌، سویا، بادام‌ کوهی‌ یا همان‌ پسته‌ شامی‌، ماهی‌، آجیل‌های‌ درختی‌ (مثل‌ گردوی‌ معمولی‌)، صدف‌ دریایی‌، خربزه‌، کنجد، تخم‌ آفتاب‌ گردان‌، و شکلات‌.
● عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر:
ـ خطر برای‌ کسانی‌ که‌ مشکلات‌ آلرژی‌ دیگری‌ نیز دارند بیشتر است‌.
ـ اگر در یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ سابقه‌ آلرژی‌ غذایی‌ وجود داشته‌ باشد.
غذاهای‌ مسؤول‌ ایجاد آلرژیی‌ در خود را شناسایی‌ نمایید و از آنها پرهیز کنید.
معلوم‌ شده‌ است‌ که‌ شیرخورانی‌ که‌ غذای‌ جامد برای‌ آنها دیرتر شروع‌ می‌شود کمتر به‌ آلرژی‌ غذایی‌ دچار می‌شوند.
آلرژی‌ غذایی‌ در شیرخواران‌ معمولاً بعد از ۴-۲ سالگی‌ برطرف‌ می‌شود.
بزرگسالانی‌ که‌ به‌ بعضی‌ از غذاها (به‌ خصوص‌ شیر، ماهی‌، صدف‌ دریایی‌، یا آجیل‌) آلرژی‌ دارند با احتمال‌ بیشتری‌ این‌ آلرژی‌ را برای‌ سال‌ها حفظ‌ می‌نمایند.
● عوارض‌ احتمالی‌:
ـ آنافیلاکسی‌ (یک‌ نوع‌ آلرژی‌ حاد و خطرناک‌ که‌ حین‌ آن‌ تنفس‌ دچار مشکل‌ شده‌، ضربان‌ قلب‌ نیر نامنظم‌ شده‌، و فشارخون‌ کاهش‌ می‌یابد)
ـ واکنش‌ شبیه‌ کهیر
ـ آسم‌ برونشیال‌
ـ التهاب‌ روده‌ها
ـ ضایعات‌ شبیه‌ اگزما
● اصولی‌ کلی‌:
حذف‌ غذاهای‌ مورد شک‌ از رژیم‌ غذایی‌ برای‌ مدت‌ دو هفته‌ (یا تا زمانی‌ که‌ علایم‌ آلرژی‌ ناپدید شوند) و سپس‌ اضافه‌ نمودن‌ غذاهای‌ مورد شک‌ به‌ صورت‌ تک‌ تک‌ به‌ رژیم‌ غذایی‌. به‌ این‌ ترتیب‌ مشخص‌ می‌شود که‌ کدام‌ غذاها در ایجاد آلرژی‌ شما نقش‌ دارند.
آزمایش‌ تزریق‌ پوستی‌ گاهی‌ ممکن‌ است‌ غذای‌ مسؤول‌ آلرژی‌ را شناسایی‌ کند، اما کم‌ نیستند مواردی‌ که‌ این‌ آزمایش‌ها اشتباهاً غذاهایی‌ که‌ شما واقعاً به‌ آنها آلرژی‌ ندارید را به‌ عنوان‌ مسؤول‌ آلرژی‌ غذایی‌ معرفی‌ کنند.
بیمارانی‌ که‌ آلرژی‌ غذایی‌ شدیدی‌ به‌ یک‌ نوع‌ غذا دارند باید بسیار مراقبت‌ باشند که‌ از خوردن‌ آن‌ غذا پرهیز کنند.
همیشه‌ یک‌ کیت‌ که‌ دارای‌ سرنگ‌ حاوی‌ آدرنالین‌ است‌ را به‌ همراه‌ داشته‌ باشید تا اگر احیاناً غذای‌ آلرژی‌زا تصادفاً خورده‌ شد و واکنش‌ حاد و فوری‌ رخ‌ داد، از این‌ سرنگ‌ استفاده‌ شود.
یک‌ دست‌بند یا گردن‌ آویز مخصوص‌ همراه‌ داشته‌ باشید که‌ روی‌ آن‌ نوع‌ آلرژی‌ دقیقاً مشخص‌ شده‌ باشد.
هیچ‌ دارویی‌ برای‌ درمان‌ آلرژی‌ غذایی‌ وجود ندارد، اما از بعضی‌ از داروها می‌توان‌ برای‌ تخفیف‌ یا رفع‌ علایم‌ استفاده‌ نمود.
هیچ‌ محدودیتی‌ برای‌ آن‌ وجود ندارد.
اجتناب‌ از غذای‌ مسؤول‌ آلرژی‌، یا مصرف‌ آن‌ به‌ مقدار کم‌. برچسب‌ غذاها را به‌ دقت‌ مطالعه‌ کنید.
● در این‌ شرایط‌ به‌ پزشک‌ خود مراجعه‌ نمایید:
اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان دچار علایم‌ خفیف‌ تا متوسط‌ آلرژی‌ غذایی‌ هستید.
اگر شاهد یک‌ واکنش‌ شدید پس‌ از خوردن‌ غذا در یکی‌ از همراهانتان‌ هستید. در این‌ شرایط‌ فوراً درخواست‌ کمک‌ اورژانس‌ نمایید.
منبع : سایت کامتونت


همچنین مشاهده کنید