پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

۱۱ دسامبر ۲۰۰۳ ـ منع کمپانی های روسیه ، آلمان ، فرانسه و کانادا از شرکت در مناقصه های بازسازی عراق


گوینده شبکه تلویزیونی « سی بی اس » آمریکا بخش اخبار شش و نیم بعد از ظهر پنجشنبه ۱۱ دسامبر ۲۰۰۳ را با بیان این جمله که مسئله عراق که زیرعنوان مبارزه با تروریسم آغاز شده بود اینک به مسابقه بر سر کسب پول مبدل شده است آغاز و اضافه کرد که بازرسان وزارت دفاع آمریکا گزارش کرده اند که عوامل کمپانی
« هالیبرتون » که به کنتراتهای چند میلیارد دلاری « ترک مناقصه! » ای در عراق دست یافته حتی به واحدهای ارتش آمریکا در عراق هم در سوخت رسانی گرانفروشی کرده و میزان این گرانفروشی معادل ۶۱ میلیون دلار برآورد شده و در این زمینه هنر آن تنها تحویل بنزین کویت به نیروهای امریکا در عراق بوده است و می دانیم که از سال ۱۹۹۵ تا انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۰، دیک چنی معاون رئیس جمهوری آمریکا رئیس هیات مدیره کمپانی « هالیبرتون » بود. این شبکه سپس نمونه های دیگر کنتراتها و گرانفروشی های این کمپانی را برشمرد.
در همین روز برخی از رسانه های چاپی امریکا نوشته بودند: تا این لحظه در عراق اسلحه کشتار جمعی به دست نیامده ، عوامل حزب بعث و مقاومت عراقی ها شکسته نشده ، خطر تروریسم کاهش نیافته و مخالفان جهانی اشغال نظامی عراق کم نشده اند که هیچ ؛ کانادا ، فرانسه ، روسیه و آلمان ـ چهار کشور دوست آمریکا هم با تصمیم اخیر وزارت دفاع که آنها را از شرکت در مقاطعه های بازسازی عراق محروم کرده از ما رنجیده و خشمگین شده اند.
به نوشته این روزنامه ها ، قرار بود که پرزیدنت بوش ، نخست تصمیم منع کشورهای چهارگانه را تلفنی با سران این کشورها مطرح سازد و سپس موضوع اعلام شود که وولفوویتس معاون وزارت دفاع پیشدستی کرد و آن را اعلام داشت و بوش را در برابر امر انجام شده قرار داد و مجبور کرد که به دفاع از تصمیم بپردازد و بگوید : کنتراتها حق کشورهایی است که خطر مرگ سربازانشان را پذیرفته و نیرو به عراق فرستاده اند. این روزنامه ها نوشته بودند که این اقدام وولفوویتس هم یک معما شده است. تازه، این در حالی است که کنترات های چاق و چله به کمپانی های داخلی مورد توجه، نظیر هالیبرتون داده شده است.
کمترین نتیجه این کار این بود که وزیر دفاع روسیه با اشاره به ماموریت جیمز بیکر وزیر اسبق امور خارجه امریکا مبنی بر مذاکره با طلبکاران عراق که در مطالبات مالی خود تخفیف دهند گفت : مگر عراق فقیر است که ما پس از سالها انتظار ، مطالبات مالی خود را تخفیف دهیم . کمیسیون مربوط در اتحادیه اروپا هم عمل آمریکا مبنی بر منع دولتهای مخالف ادامه اشغال نظامی عراق از شرکت در کنتراتهای مربوط به بازسازی این کشور را یک اشتباه سیاسی خواند و آن را مغایر موازین سازمان بازرگانی جهانی نامید.
برخی منابع اروپایی هم درباره فرمول مطرح شده تازه برای تثبیت اوضاع عراق اظهار نظر کرده و گفته اند که فرمول « شیعه ، سنی و کرد » تازگی ندارد و در قرن گذشته چند بار عملا شکست خورده است ؛ زیرا کشورهای عربی مجاور عراق تضعیف سنی ها و ترکیه تقویت کردها را نپذیرفته بودند و پافشاری روی آن ، بر مشکلات جاری خواهد افزود . باید فرمول عملی تری را یافت .
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید