دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ / Monday, 19 February, 2018

ارزان برای خوردن، گران برای سلامتی


ارزان برای خوردن، گران برای سلامتی
متاسفانه فرهنگ غالب در خرید کالا در کشور ما، خرید کالای ارزان‌تر است. همین موضوع سبب شده تا سودجویان با اضافه کردن حجم محصولات و کالاهای خود آن را به قیمت ارزان‌تر به مشتری بفروشند و اینجاست که باز هم مصرف‌کننده به دلیل همین فرهنگ غلط ضرر می‌کند، این موضوع در خرید فله‌ای مواد غذایی نمود کاملی دارد.
مشکلات اقتصادی و تنش‌های ناشی از آن سبب می‌شود مردم در هنگام خرید به کیفیت موادغذایی و همچنین بهداشت مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی توجه نکنند البته این مورد همیشه هم صادق نیست در بسیاری موارد عدم امنیت بهداشت موادغذایی به دلیل فقر مادی و اقتصادی اتفاق نمی‌افتد. البته گاهی اتفاق می افتد خانواده ها نه به دلیل ناتوانی مالی که به دلیل نداشتن اطلاعات و آگاهی‌های لازم در دسترسی به ارزش‌های غذایی موردنیاز خود دچار محرومیت می‌شوند و این خود به عدم امنیت بهداشت موادغذایی منجر می‌شود. به عبارت دیگر کم بودن سواد تغذیه‌ای و عدم آگاهی از اصول و موازین بهداشتی، افراد را در شرایط نامناسب تغذیه‌ای قرار می‌دهد.
● یک نفر برای همه ، همه برای یک نفر
بحث بهداشت و امنیت غذایی و راه‌های دستیابی به آن نه تنها از جنبه اقتصادی و بهداشتی، بلکه از بعد سیاسی (حکومتی)‌ حائز اهمیت است. به دلیل اینکه موادغذایی کاربرد عمومی دارند و همواره مشتری زیادی دارند، گاهی افراد سودجو و متقلب به فکر استفاده از بازار پرفروش و پررونق آن می‌افتند و برای کم‌کردن هزینه‌های تولید و به دست آوردن ثروت‌های بادآورده، به تقلب‌های عجیب وغریب دست می‌زنند و از این راه سلامت مردم را به خطر می‌اندازند که کاش همه این سودجوهایی با یک مسمومیت برطرف شود چه بسا که کاربرد مواد شیمیایی غیرمجاز در آن در درازمدت باعث ایجاد سرطان‌ها و بیماری‌های دیگر می‌شود و غافل از این مساله که سرمنشاء مشکل چه می‌تواند باشد.
سلامت یکی از محورهای اصلی توسعه پایدار و بخش جدایی‌ناپذیر آن برای ارتقای کیفیت زندگی است، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، لازمه هر حرکت و اقدام در برنامه‌ریزی اقتصادی و اجتماعی محسوب می‌شود. فراهم‌سازی امکانات و تسهیلات مناسب برای تامین سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی انسان در تمام مراحل زندگی و زنجیره حیات او از جمله حقوق طبیعی و نیازهای اساسی به شمار می‌رود.
● خودمان را فریب ندهیم
زمان زیادی از آن ایام نمی‌گذرد، روزهایی که دبه‌های پر از ترشی و خیارشور در گوشه و کنار حیاط و طاق پنجره‌ها خبر از فرارسیدن زمستانی دیگر می‌داد. انگار همین دیروز بود یادش به خیر، پاییز هر سال حیاط پر می‌شد از کلم و هویج و سیر و خیار و خیلی سبزیجات دیگر و کمی آن طرف‌تر هم مادر و مادربزرگ این مواد را با دقت ریز می‌کردند و در دبه‌های قد و نیم‌قد می‌ریختند تا در سرمای فصل زمستان زینت‌بخش سفره‌ها شود.
حالا مدت‌ها از آن سال‌ها گذشته و هنوز هم این محصولات سر هر سفره‌ای هست، اما مزه ترشی و خیارشور مادربزرگ کجا و این محصولات فله‌ای بازاری کجا!
بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد محصولاتی مثل ترشی و خیارشور موجود در بازار فله‌ای هستند، محصولاتی که هرگز تولیدکنندگان آنها مشخص نیست و اکثراً از موادی تهیه می‌شوند که برای مصرف خوراکی تجویز نشده‌اند. آنچه مسلم است، محصولات فله‌ای فاقد مواد نگهدارنده هستند و به دلیل مجاورت با هوا به سرعت آلوده به کپک و سایر میکروب‌ها می‌شوند، اما با وجود همه هشدارهای بهداشتی برای مصرف نکردن این محصولات، باز هم به علت آگاهی نداشتن مردم از عواقب آنها این مواد همچنان از چاشنی‌های پرفروش محصولات غذایی است و فروش آنها نه تنها کاهش نمی‌یابد که هر روز بیشتر هم می‌شود.
عرضه موادغذایی به صورت فله‌ای و بدون قرار داشتن در ظروف بسته‌بندی شده نظیر ترشی و خیارشور تخلف بهداشتی محسوب می‌شود، زیرا علاوه بر ایجاد آلودگی که به علت مجاورت با هوا ایجاد می‌شود، مکان تهیه، نوع مواد افزودنی و چگونگی تهیه آنها مشخص نیست؛ که اغلب در کارگاه‌های مخوف موادغذایی و توسط افرادی که هیچگونه صلاحیت در تهیه و توزیع موادغذایی را ندارند، تولید می‌شود.
بعضی‌ها عقیده دارند محصولات غذایی فله‌ای همیشه در بازار وجود داشته و تاکنون مشکلی برای سلامتی مردم به وجود نیاورده همانگونه که همه ما در منزلمان نیز از این محصولات تولید می‌کنیم. توجه مردم به ذائقه قبل از سلامت موادغذایی مشکل دیگری است که به تولید محصولات غذایی فله‌ای دامن زده است. در صورت توجه تولیدکنندگان موادغذایی در ظروف بسته‌بندی در اندازه‌های مختلف تا میزان زیادی از آلودگی‌های بعدی فرآورده‌های غذایی جلوگیری و سطح سلامت در جامعه افزایش می‌یابد.
● کپک ، ارمغان غذای فله ای
فرآورده‌های غذایی فله‌ای جزو خطرناک‌ترین محصولات هستند، این فرآورده‌ها از زمان تولید که در کارگاه‌های غیربهداشتی انجام می‌شود تا قرار گرفتن بر سر سفره، متاثر از محیط پیرامون خود هستند و بیش از مرحله تولید، نگهداری و عرضه نادرست آنها می‌تواند برای سلامتی تولید خطر کند. خیارشور و سایر محصولات فله‌ای با وجود آنکه در مرحله تولید به دلیل ناآگاهی تولیدکنندگان از مسائل بهداشتی تا حد زیادی آلوده می‌شود، اما بیشترین میزان آلودگی به هنگام عرضه است که به دلیل مجاورت باهوا دچار کپک زدگی می‌شوند. کپک جزء لاینفک محصولات غذایی فله‌ای است، این ماده سمی، علاوه بر تولید انواع بیماری‌ها موجب سرطان سینه در زنان می‌شود و مداومت در مصرف آن می‌تواند خطرات جدی‌تری را برای سلامتی انسان به وجود آورد. هر محصول غذایی که به کپک آلوده شود حتی به میزان کم باید معدوم شود، زیرا همیشه کپک در موادغذایی قابل رؤیت نیست.
تهیه و توزیع و فروش موادغذایی فله‌ای مطابق اصول و موازین بهداشتی تخلف محسوب می‌شود و توسط سازمان‌های بهداشتی ناظر با فروش آنها برخورد می‌شود.
گفتیم که تهیه و توزیع و فروش موادغذایی فله‌ای مطابق اصول و موازین بهداشتی تخلف محسوب می‌شود و توسط سازمان‌های بهداشتی ناظر با فروش آنها برخورد می‌شود پس چرا در حال حاضر این موادغذایی به وفور در مغازه‌ها دیده می‌شود. این مواد به دلیل نبود مشخصات تولیدکننده و اقبال عمومی آنقدر در حجم وسیع تولید و در جامعه مصرف می‌شود که برخورد با آن زمان زیادی را می‌طلبد. برای آگاهی‌رسانی به مردم نیز چاره‌ای جز ایجاد فرهنگ غذایی و اطلاع‌رسانی گسترده در این باره وجود ندارد.
مهندس مینا شیرژیان

منبع : روزنامه تهران امروز

مطالب مرتبط

تغذیه ی مناسب برای حفاظت از پوست


تغذیه ی مناسب برای حفاظت از پوست
تغذیه کافی و مناسب باعث شفافیت و روشن شدن پوست شما می شود. اگر فردی را ببینید با مشاهده پوست او ممکن است فوراً بگویید که آیا فرد سالمی است یا خیر؟
آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در حفظ سلامتی پوست دارند و در برابر نور خورشید و سایر مواد مخرب محیطی از پوست محافظت می کنند.
این مواد به شکل ویتامین ، املاح یا فیتوکمیکال ها ( رنگدانه های گیاهی ) هستند که از تخریب غشاهای سلولی توسط رادیکال های آزاد جلوگیری می کنند.
ویتامین C ، ویتامین E ، بتاکاروتن و سایر رنگدانه های گیاهی نمونه ای از آنتی اکسیدان ها هستند که خطر بروز بیماری ها را کاهش می دهند.
با توجه به اینکه پوست مانند یک سد حفاظتی برای بدن عمل می کند، بایستی با رعایت یک برنامه غذایی مناسب این سد حفاظتی را تقویت کنید.
مطالعات علمی نشان داده مصرف یک رژیم غذایی کم چرب در افرادی که سابقه ابتلا به سرطان پوست را داشته اند، رشد سلول های سرطانی را کاهش داده است. در حالی که رژیم غذایی پرچرب اثر عکس داشته است.
طی یک مطالعه به تعدادی فرد مسن ( بالای ۷۰ سال ) که در کشورهای اروپایی زندگی می کردند، یک رژیم غذایی شامل میوه ، سبزی ، آجیل ، ماست ، حبوبات ، تخم مرغ ، روغن های گیاهی ، غلات سبوس دار ، چای و آب داده شد. بعد از مدتی دیده شد افرادی که این مواد غذایی را مصرف کرده اند ، نسبت به کسانی که گوشت قرمز ، شیر پرچربی ، کره ، سیب زمینی سرخ شده و شیرینی جات خورده بودند، کمتر دچار چین و چروک پوست شده اند. البته نباید فکر کنید که تغییر وضعیت برنامه غذایی شما (مثلاً از حالت دوم به حالت اول) می تواند تمام چین و چروک های پوست شما را از بین ببرد یا جلوی پیرشدن پوست شما را کاملاً بگیرد. ولی این هم غلط است که هر چه می خواهید بخورید و فکر کنید تاثیری روی پوست شما ندارد.
هر چیزی که می خورید، روی هر کدام از اندام های شما تاثیری می گذارد و پوست نیز از این تأثیر مستثنی نیست. شاید فکر کنید استفاده از کرم های گران قیمت مواد مغذی لازم برای پوست شما را تأمین می کنند. اما اینطور نیست. مصرف این گونه کرم ها تغذیه کافی و مناسب را برای پوست فراهم نمی کنند.
● فواید تغذیه پوست از راه غذا
- هر سلولی از بدن شما نیاز به مواد مغذی گوناگونی دارد. بعضی از این مواد مغذی مثل ویتامین ها، املاح و اسیدآمینه های ضروری ( که بدن قادر به ساخت آنها نیست ) بایستی از طریق غذا برای بدن تأمین شوند. برای ساخت سایر مواد مغذی توسط بدن ، باید از یک تغذیه سالم و مناسب برخوردار بود. بنابراین هیچ کرمی نمی تواند جایگزین آن شود.
- مالیدن کرم بر سطح پوست باعث نمی شود که مواد مغذی به داخل سلول های پوستی نفوذ کنند و فقط تا زمانی که آن را نشویید ، روی پوست شما وجود دارد.
میزان نفوذ ترکیبات اصلی کرم به داخل سلول های پوستی بستگی به نوع پوست شما، مقدار ترکیبات موجود در کرم، کارخانه تولید کننده آن و بسیاری عوامل دیگر دارد. البته نمی توان گفت که تمامی کرم های موضعی بی تاثیر هستند، ولی اغلب غیر قابل اعتماد هستند.
به عبارت ساده تر، وقتی که ما مواد مغذی لازم برای پوست را از طریق غذاها دریافت می کنیم ، این مواد وارد جریان خون می شوند و توسط جریان خون به سلول های پوستی بدن می رسند.
تغذیه روی مکانیسم های پیر شدن بدن تأثیر می گذارد. ممانعت از عمل این مکانیسم ها، فرآیند پیری از جمله پیر شدن پوست را آهسته می سازد.
غذاهایی که برای حفظ سلامت پوست شما مفید هستند، برای سایر سیستم های بدن و حفظ سلامتی کل بدن نیز تأثیرات مفیدی دارند.
● محدودیت های تغذیه پوست از راه غذا
فرآیند پیرشدن پوست به فیزیولوژی بدن هر فرد و عوامل مخرب محیطی مثل نورخورشید ، باد و آلودگی هوا بستگی دارد.
تغذیه مناسب تا حدودی از پیرشدن پوست تحت تأثیر عوامل داخلی بدن جلوگیری می کند ، ولی تأثیری روی عوامل خارجی و محیطی ندارد.
البته برای کاهش اثر عوامل خارجی نیز روش هایی وجود دارد. مثلاً برای کاهش اثر نورخورشید بر روی پوست، باید از کرم های ضد آفتاب مخصوص ( با SPF حداقل ۳۰ ) استفاده کنید.
البته با مصرف غذاها نمی توان مقدار مواد مغذی را در سلول های پوستی خیلی بیشتر از حد طبیعی افزایش داد.
بعضی درمان های پوستی ( به خصوص آنهایی که اثرات سریع و چشمگیری در مدت زمان کوتاه دارند ) بر اساس ایجاد مقادیر بالا و غیرعادی مواد مغذی در پوست انجام می شوند. در بیشتر موارد، برای ایجاد این مقادیر زیاد از روش های موضعی ( کِرم و... ) یا بعضی تکنیک های پزشکی مخصوص مثل الکتروفورز استفاده می کنند، زیرا انجام چنین کاری از طریق خوردن غیرممکن و خطرناک است.
درمان موضعی با ویتامین C فقط با غلظت ۱۰ درصد یا بیشتر، بر روی پوست موثر است. در صورتی که با مصرف قرص های خوراکی ویتامین C نمی توان به چنین غلظتی در سلول های پوستی دست یافت، زیرا ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و سریعاً از طریق کلیه ها دفع می شود. علاوه بر این، دریافت مقادیر بالای ویتامین C از طریق مکمل ها، برای بدن مضر است و باعث پیدایش سنگ کلیه ، اسهال و تهوع می شود.
بعضی مواد برای مصرف موضعی پوستی بی خطر هستند ، ولی هرگز نباید خورده شوند.
بعضی مواد مثل پپتیدها ( متشکل از چند اسیدآمینه ) و فاکتورهای رشد به راحتی توسط آنزیم های گوارشی تجزیه می شوند. این مواد طی عبور از مجرای گوارشی، غیرفعال می شوند. بنابراین باید فقط به طور موضعی مصرف شوند.
بعضی مواد مغذی اگر خورده شوند ، نمی توانند به خوبی توسط مجرای گوارشی جذب شوند. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که فرد نوعی مشکل گوارشی داشته باشد، مانند کمبود اسید معده . شاید هم مکمل خوراکی ضعیف باشد.
● مطلب پایانی
داشتن یک تغذیه متعادل برای حفظ سلامتی پوست لازم است. البته تغذیه مناسب باعث جوان شدن پوست بطور چشمگیری نمی شود ولی بی توجهی در مصرف مواد غذایی لازم، باعث می شود پوست سریع تر دچار چین و چروک و پیری شود.
کمبود تعدادی از موادمغذی مثل ویتامین A ، ویتامین های گروه B و اسیدهای چرب ضروری باعث ایجاد بیماری های پوستی می شود.
کمبود خفیف مواد مغذی ( که عادی است و اغلب هم در نظر گرفته نمی شود ) باعث بیماری خاصی نمی شوند ، ولی قدرت بازسازی پوست را کاهش می دهند.
بهبود وضعیت تغذیه در چنین حالتی باعث می شود پوست جوان تر به نظر آید و بعضی علائم پیری پوست از بین بروند.
به عبارت دیگر، رفع چین و چروک پوست و جوان شدن آن ، بدون دریافت مواد مغذی لازم امکان پذیر نیست.
در نهایت باید گفت دریافت بعضی مواد مغذی در مقادیر بالاتر از حداقل مورد نیاز ( یعنی هنوز در محدوده دریافت استاندارد است نه بیشتر از آن ) برای حفظ سلامتی پوست موثرتر از زمانی است که فقط با یک برنامه غذایی متعادل به بدن برسند.

یادگیری، برنامه ریزی می خواهد
دانش آموزان تصور می کنند پس از چندین سال تحصیل با کسب تجربه به شیوه صحیح مطالعه دست یافته اند و با این باور کاستی های خود را در تحصیل به عوامل دیگری هم چون استعداد، امکانات، شرایط …
وبگردی
سقوط «خرمشهر»، هواپیمایی که چندین سال زمین‌گیر شده بود!
سقوط «خرمشهر»، هواپیمایی که چندین سال زمین‌گیر شده بود! - رویدادی که در بطن آن، هواپیمای ATR شرکت آسمان قرار داشت که با کد EP-ATS رجیستر شده و مسئولان شرکت هواپیمایی آسمان بر آن نام «خرمشهر» را گذارده بودند. نامی که هدف از انتخاب آن هرچه بوده، حتما یادآوری سقوط خرمشهر در ابتدای جنگ تحمیلی نبوده است. رویدادی که ساعاتی پیش بار دیگر رخ داد؛ این بار با سقوط هواپیمایی که خرمشهر نام داشت.
بدل ایرانی آنجلینا جولی رونمایی شد !
بدل ایرانی آنجلینا جولی رونمایی شد ! - شب گذشته مراسم اکران فیلم بلوک 9 خروجی 2 به کارگردانی علیرضا امینی و تهیه کنندگی محمدرضا شریفی نیا و نیز فیلم شاخ کرگدن در پردیس سینمایی ملت برگزار گردید.
فیلم | سریع‌القلم: تقابل ما با جهان چقدر هزینه دارد؟
فیلم | سریع‌القلم: تقابل ما با جهان چقدر هزینه دارد؟ - اقتصاد سیاسی - محمودسریع القلم با بیان اینکه تقابل ما با جهان هزینه دارد،گفت:»هیچ انسانی پیدا نمی شود که بگوید با ظلم موافقم هستم،اما حکمرانی در کشور باید سود و زیان کند که با چه هزینه ای می خواهد این موضوع را پیش ببرد.»
اظهارات جنجالی احمدی نژاد در مقابل دادگاه
اظهارات جنجالی احمدی نژاد در مقابل دادگاه - سخنرانی پرحاشیه احمدی نژاد در مقابل دادگاه بقایی
چه کسی به وقت شام را کمدی خطاب کرد؟!!
چه کسی به وقت شام را کمدی خطاب کرد؟!! - امیرقادری منتقد سینما: حاتمی کیا یک فیلم بد و کاریکاتوری ساخته است
تصاویر/ حاشیه و متن اختتامیه جشنواره فیلم فجر
تصاویر/ حاشیه و متن اختتامیه جشنواره فیلم فجر - آیین اختتامیه سی و ششمین جشنواره فیلم فجر در مرکز همایش‌های برج میلاد با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور و سید عباس صالحی وزیر ارشاد برپا شد.