جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

برداشت


برداشت ساقه‌هاى نيشکر براى استخراج قند زمانى صورت مى‌گيرد که مقدار قند ذخيره شده در داخل ساقه به‌حداکثر خود رسيده باشد. همان‌گونه که مراقبت‌هاى دوران کاشت و رشد گياه در ميزان توليد مؤثر است به‌همان نسبت نيز برداشت به‌موقع اين محصول در مقدار قند آن تأثير به‌سزائى دارد. در برداشت نيشکر دو مسئله در نظر گرفته مى‌شود: رسيدن محصول و چگونگى برداشت آن.
  روش برداشت نيشکر
چون برگ‌هاى نيشکر فاقد قند هستند، قبل از قطع ساقه آنها را آتش زده و مى‌سوزانند. عمل آتش زدن‌نى‌ها هيچگونه صدمه‌اى به ساقه‌ها وارد نمى‌آورد. پس از آتش زدن برگ‌ها عمليات درو شروع مى‌شود. درو يا قطع ساقه‌ها توسط ماشين و يا دست انجام مى‌گيرد. چنانچه توسط داس و کارگران انجام شود داس‌ها را با مواد ضدعفونى و يا آتش ضدعفونى مى‌کنند تا از سرايت امراض گوناگون جلوگيرى نمايند. کارگران ساقه‌ها را درو کرده و آنها را در رديف‌هاى معين ۵ يا ۶ خطى آماده و جمع نموده سپس توسط تريلرها به کارخانه حمل مى‌کنند. هر کارگر در روز ۶ تا ۸ تن ساقه قطع مى‌نمايد که در هواى گرم اين مقدار به ۳ تن هم کاهش مى‌يابد و در صورتى که از ماشين‌هاى دروگر استفاده نمايند، به‌اين ترتيب عمل مى‌شود که نى‌ها به‌وسيله دستگاه دروگر (هاروستر) از محل طوقه قطع و به قطعات ۳۰ سانتى‌مترى تقسيم شده و سپس آنها را به ماشين بارکننده (ترانسپورتر) منتقل و به خارج از مزرعه برده و از آنجا به‌وسيله کاميون به کارخانه حمل مى‌شود.


همچنین مشاهده کنید