شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چند اصل که برای کاشت نهال دریک هکتار نیاز داریم


  درختانى که بايد کاشت
تأمل و تصميم‌گيرى در خصوص تيپ جنگل‌هاى طبيعي، خصوصيات منطقه‌اى و لحظات خطر بايد همه جانبه باشد. بديهى است که لازم است توجّه خود را بيشتر در مورد راندمان و کارآئى اقتصادى جنگل در آينده متمرکز نمائيم و درختانى در اين زمينه ارجح مى‌باشند که در مورد فوق، نظر ما را برآورده نمايند.
سوزنى‌برگ‌ها با گونهٔ نوئل بهتر و مهمتر از ديگر سوزنى‌برگ‌ها مى‌باشند و البته در مکان‌هائى که از نظر شرايط منطقه مناسب باشد زيرا در واقع مايل هستيم که جنگل آميختهٔ سالم به‌خصوص در مناطق کوهستانى به‌وجود آوريم البته بايد هميشه به اندازهٔ ۵ تا ۲۰ درصد را به پهن‌برگ‌ها اختصاص دهيم.
  نباتات کوچک يا بزرگ، توليد شده در نهالستان‌ها يا غير از آن
واضح است که جنگل‌کارى احتياج به سرمايه و زحمت زياد دارد. در نتيجه هميشه نهال‌هائى را جهت غرس انتخاب مى‌نمائيم که از نظر جنگل‌کارى نتيجهٔ موفقيت‌آميزى براى ما داشته باشند يعنى در واقع تضمين شده باشند در اين مورد به غير از موارد استثنائى (زمين‌هاى کم‌عمق، خشک، ضعيف از نظر مواد غذائى و مناطق کوهستاني) نهال‌هاى بزرگ و توليد شده در نهالستان مى‌توانند نظر ما را تأمين نمايند.
نهال‌هاى مرغوب آنهائى هستند که پس از کاشت بذر معمولاً به مدت يک يا دو سال در بستر کاشت مى‌مانند و سپس به بستر بازکاشت منتقل مى‌گردند. اکثر نونهالان سوزنى‌برگ‌ از جمله نوئل حداکثر پس از دو سال که در بستر کاشت ماندند به بستر بازکاشت منتقل مى‌شوند و سپس به‌عنوان نهال‌هاى مرغوب جهت جنگل‌کارى مورد استفاده قرار مى‌کيرند.
سپس به‌عنوان نهال‌هاى بازکاشت شده در قسمت‌هاى موردنظر غرس مى‌گردند. نراد و کاج سمبرا به‌صورت نهال‌هائى ۴ تا ۶ سالهٔ بازکاشت شده مورد استفاده قرار مى‌کيرند. پهن‌برگ‌ها را مى‌توان تا ارتفاع يک‌متر تحت‌عنوان نهال کوچک از يک تا دو متر به نام نهال متوسط و بيش از دو متر را تحت‌عنوان نهال بزرگ ناميد. صنوبرهاى زودرشد به‌صورت نهال بزرگ با رويش يک‌ساله که از ريشهٔ نهال‌هاى دوساله حاصل گرديده‌اند غرس مى‌نمايند.
نهال‌هاى صنوبر مذکور يک مرتبه در نهالستان کف برمى‌گردند. نهال‌هاى بزرگ و توليد شده در نهالستان، عليه علف‌هاى هرز و تأثيرات جدى و همچنين جويدگى حاصل از وحوش مقاومت‌تر مى‌باشند. مناطق کشت شده با نهال‌هاى بزرگ امکان حفاظت بهتر و راحت‌تر را به ما مى‌دهند و با کود دادن موضعى نتيجهٔ بهترى عايد مى‌گردد. نهال‌هاى کوچک را فقط در مناطقى که شديداً خشک، کم‌عمق و يا ضعيف از نظر مواد غذائى باشند و يا در مناطق کوهستانى مورد استفاده قرار مى‌دهيم.
  خصوصيات ظاهرى يک نهال جنگلى مرغوب و مفيد
يک نهال مرغوب داراى تنه (ساقه) قوي، مستقيم و بدون شاخه است و داراى رشد مناسب از همهٔ سطوح مى‌باشد همچنين داراى برگ‌هاى سالم، سبز خوش‌رنگ با جوانه‌هاى کامل و پُر و به‌خصوص سيستم ريشه‌اى پُرپشت و مشبک با الياف ريشه‌اى زياد مى‌باشد. نهال‌هاى سست و بيمار را به‌راحتى مى‌توان از ساير نهال‌هاى سالم تشخيص داد زيرا هيچ علامت مشخصه‌اى براى نشان دادن رشد سالم در آنها وجود ندارد.
  چند اصل که براى کاشت نهال دريک هکتار نياز داريم
از نظر اقتصادى فواصل رديف‌هاى درختان را در نهال‌کارى يک يا يک‌ونيم متر نمى‌گيريم بلکه فواصلى را به اندازه ۵/۱ تا ۲ متر در نظر مى‌گيريم. در صورتى که فواصل رديف‌هاى کاشت خيلى فشرده باشد از نظر پوشش منطقه خيلى زود اين خواسته برآورده مى‌گردد ولى نياز به موارد زير نيز پيدا مى‌شود:
- تعداد زيادترى نهال بزرگ که خود متحمل هزينهٔ بالاترى جهت جنگل‌کارى خواهد شد.
- هزينهٔ زياد جهت حفظ و حراست
- تُنُک کردن خيلى زود و يا روشن کردن نهال‌هاى کوچک و حذف آنها از منطقه که غير از صرف هزينه هيچ منفعت ديگرى از نظر توليد براى ما ندارد.
با کود دادن به مناطق کشت شده امروزه مى‌توانند نهال‌هاى جوان را به‌صورتى پرورش دهند که پوشش مناسب و دل‌خواه در منطقه به سرعت و به راحتى به دست آيد. بديهى است در مناطقى که زمين نامرغوب باشد سعى مى‌شود که فواصل کاشت را نسبت به مناطق مرغوب فشرده‌تر انتخاب نمود زيرا در آنجا پوشش منطقه و در نتيجه سايه افتادن کامل بر روى زمين به آهستگى و به مرور زمان و در واقع خيلى ديرتر حاصل مى‌گردد تا مناطق جنگلى مرغوب.
در مناطق جنگلى اقتصادى توصيه مى‌گردد که فواصل نهال‌ها را بر روى رديف‌هاى کاشت بين ۷/۱ تا ۸/۱ متر انتخاب نمايند. و با انتخاب ارقام مناسب حدوداً تعداد ۳۳۰۰ نهال در هر هکتار خواهيم داشت.


همچنین مشاهده کنید