جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

درجه حرارت خشک جوجه‌کشی


در جوجه‌کشى دو نوع درجه حرارت مدنظر است.. درجه حرارت خشک (Dry-bulb temperature)، و درجه حرارت مرطوب (Wet-bulb temperature)، درجه حرارت خشک درجه هوا را نشان مى‌دهد و ارتباط مستقيم با رشد جنين دارد. بدين صورت که هرچه دما بيشتر باشد رشد جنين بيشتر است. درجه حرارت مرطوب درجه تبخير آب را نمايش داده و رطوبت نسبى و ميزان افت وزن تخم را معلوم مى‌کند. مفهوم درجه حرارت مرطوب در بخش بعدى تحت عنوان 'رطوبت نسبي' (Relative humidity)، شرح داده مى‌شود. در اين بخش منظور از درجه حرارت، درجه حرارت خشک است.
تخم شترمرغ به نوسانات خفيف درجه حرارت ماشين جوجه‌کشى خيلى حساس نيست. دليل اين مدعا تفاوت درجه حرارت در بالا و پائين تخم و نيز تغييرات دما در حين جوجه‌کشى طبيعى است. تغيير درجه حرارت بين ۵/۳۵ تا ۳۷ درجه سانتى‌گراد معمولاً بى ضرر است. در درجه حرارت‌هاى خارج از اين دامنه و يا نوسانات شديد درجه حرارت، احتمال بروز ناهنجارى در جوجه توليدي، فساد زرده و مشکلات ديگر وجود دارد. جهت جلوگيرى از بروز ناهنجارى‌هاى عضوى يا موارد غيرطبيعى ديگر بايستى در جهت ثابت نگه‌داشتن درجه حرارت کوشيد.
در صورت عدم آگاهى از ميزان دقيق درجه حرارت مناسب جهت جوجه‌کشى مى‌توان از ۵/۳۶ درجه سانتى‌گراد شروع کرده و اثرات آن را برروى تخم‌ها کنترل نمود.
در مورد درجه حرارت مناسب براى جوجه‌کشى موفقيت‌آميز اظهارات متفاوتى وجود دارد. برخى تخم را در يک دورهٔ ۴۱ روزه در درجه حرارت ۷/۳۶ تا ۸/۳۷ و يا ۵/۳۵ تا ۵/۳۷ درجه سانتى‌گراد مى‌خوابانند. عده‌اى ديگر درجه حرارت را از ۳۵ تا ۶/۳۵ درجه سانتى‌گراد در ابتداى دوره به ۲/۳۷ تا ۷/۳۷ درجه سانتى‌گراد در هفته سوم تا چهارم مى‌رسانند. گزارشاتى وجود دارد که تخم‌ها بعد از ۵۷ روز در درجه حرارت ۵/۳۴ درجه سانتى‌گراد هچ شده‌اند.


همچنین مشاهده کنید