شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

عوامل مؤثر در کیفیت علوفه


علوفه‌هاى خشبى که قسمت اعظم نشخوارکنندگان را تشکيل مى‌دهد کيفيت آنها به فاکتورهاى زير بستگى دارد:
۱. نسبت تغييرات مقدار سلولز به پروتئين، هرچه گياه پربرگ و نسبت برگ به ساقه بيشتر باشد مواد پروتئينى گياه بيشتر و در نتيجه مواد مغذى بيشتر داشته و هضم آن بهتر و راحت‌تر صورت مى‌گيرد.
۲. نوع خاک، غنى يا فقير بودن خاک در توليد علوفه با کيفيت و کميت خوب اهميت زيادى دارد.
۳. در مورد علوفهٔ خشک، مرحلهٔ درو، گياهان علوفه‌اى بايد در مرحله‌اى از رشد چيده شوند که نسبت برگ به ساقه زياد باشد.
۴. نوع گياه، بدين ترتيب که ارزش غذائى گياهان مختلف با يکديگر متفاوت است.
براى به‌دست آوردن علوفهٔ بيشتر و بهتر از مراتع (مصنوعى و طبيعى) رعايت نکات زير توصيه مى‌شود:
۱. ترکيب علوفه و تغييراتى که به‌علل مختلف در آن ايجاد مى‌شود.
۲. بهره‌بردارى صحيح از مراتع دائمى و موقتى و انتخاب گياه مناسب با در نظرگرفتن شرايط محيطى.
۳. تقويت مراتع و بهبودى روش‌هاى زراعى.
۴. انتخاب روش ساده، آسان، مطمئن و اقتصادى در نگهدارى علوفه.
مهم‌ترين علوفه‌هائى که بيشتر در تغذيهٔ دام مورد استفاده قرار مى‌گيرد شامل گياهان تيره گرامينه (Gramineae)،(غلات) و لگومينوز (Leguminose)،(حبوبات) است.


همچنین مشاهده کنید