پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

تغذیه و نقش آن در اخلاق


تغذیه و نقش آن در اخلاق
تغذیه بر خلق و خو و روحیه ما تاثیر می گذارد. عکس این موضوع نیز وجود دارد؛ گرسنگی باعث تحریک پذیری و تندخویی می شود و معمولا ما به وسیله غذا خوردن، به خود آرامش می دهیم. در واقع باید گفت که در زمانی که حال و حوصله نداریم، هیچ چیز به اندازه نشستن سر یک میز خوب غذا نمی تواند آرام بخش باشد. تحقیقات علمی موید رابطه بین تغذیه و تعادل عاطفی است. همچنین برخی غذاها می توانند روحیه را تقویت کنند. پس بهتر است این غذاها را بشناسیم و آگاهانه آنها را مصرف کنیم:
● شکلات
زمانی که احساس افسردگی و ناراحتی می کنیم؛ شکلات می تواند یک داروی مناسب باشد. تعجب نکنید! این خواص شادی بخش شکلات به مواد سازنده آن مربوط نمی شود؛ بلکه این راز در خوشمزگی شکلات نهفته است. لذتی که خوردن شکلات به همراه دارد، در پی افزایش مقدار بتا- آندورفین خون است و باعث ترشح بیشتر سروتونین؛ ناقل عصبی با خواص آرام بخشی می شود. اما در کنار این خواص بسیار عالی شکلات، این خوراکی خوشمزه پرکالری (۵۰۰ کیلو کالری در هر ۱۰۰گرم) و سرشار از چربی (۲۸ تا ۳۰%) است.
برای کاهش این اثرات نامطلوب بهتر است شکلات کاملا تیره به مقدار نصف تکه میل شود؛ زیرا این شکلات ها شیرینی کمی دارند، به سرعت پرزهای چشایی را اشباع می کنند و خیلی راحت اشتها به خوردن شکلات کم می شود.
● قهوه
عده ای هر روز صبح باید قهوه بنوشند تا سرحال شوند و کار خود را آغاز کنند. برخی دیگر نیز پس از ناهار قهوه میل می کنند تا کسل و بی حال نشوند. این امر منطقی و درست است؛ زیرا کافئین موجود در قهوه، باعث تحریک سلول های مغزی و هوشیاری آنها می شود و عمل گوارش را نیز تسهیل می کند. باید توجه داشت که زیاده روی در نوشیدن قهوه، عصبانیت و برهم خوردن خواب را به همراه دارد، اما بهترین جبران کننده حالت عصبی نیز محسوب می شود.
اگر بوی خوش قهوه، شما را به خوردن آن ترغیب می کند اما حتما قهوه بدون کافئین را انتخاب کنید؛ زیرا این نوع قهوه ۱۰ برابر کمتر از قهوه عربی کافئین دارد. همچنین بیش از ۳تا ۴ فنجان در روز قهوه ننوشید.
● قند
گلوسیدها یا قندها حاوی کربنات هستند که ماده ضروری برای عملکرد مغز است. وقتی مقدار قند پایین می آید، معمولا تاثیر منفی بر اخلاق دارد. اما مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های بسیار شیرین، تاثیراتی متفاوت با آنچه مورد انتظار است، پدید می آورد: این حالت باعث نوسان شدید مقدار قند خون می شود و خستگی و خواب آلودگی را در پی دارد.
سعی کنید بیشتر خوراکی های گلوسیددار خالص که چندان تصفیه نمی شود مانند نان و غلات سبوس دار، میوه های خشک سرشار از فیبر و... را انتخاب کنید و مواد غذایی بسیار شیرین را به وعده غذایی موکول کنید.
● جوانه گندم
این ماده غذایی سرشار از ویتامین B و سلنیوم است که کمبود آن باعث بی حوصلگی و حتی افسردگی می شود و یا برعکس تندخویی و عصبانیت را به همراه دارد.
جوانه گندم که ماده غذایی کاملا طبیعی است به حفظ حالت احساسی و عکس العمل مناسب در برابر استرس کمک می کند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید