چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

سیاست‌های استراتژیک و راه‌کارهای اجرائی در برنامه سوم توسعه


  سياست‌هاى استراتژيک
۱. ادغام سازمان‌هاى ايرانگردى و جهانگردى و ميراث فرهنگى کشور به‌منظور ايجاد هماهنگى بيشتر در جهت تقويت هويت فرهنگي، تحکيم وحدت ملى و توسعه، وظايف فرابخشى و افزايش بهره‌ورى فعاليت‌هاى آنها.
۲. آماده‌سازى و معرفى قطب‌ها، اماکن، آثار و محوطه‌هاى تاريخي، فرهنگى و طبيعى کشور و فراهم آوردن امکانات متناسب با قابليت‌هاى اين قطب‌ها در جهت تشويق بازديد گردشگران فرهنگى داخلى و خارجى.
۳. تأکيد بر جذب جهانگردان فرهنگى از کشورهاى پيشرفته و صنعتى و افزايش تعداد جهانگردان کشورهاى اسلامى و راه ابريشم و ترغيب ايرانيان داخل کشور و تشويق ايرانيان مقيم خارج از کشور به بازديد از جاذبه‌ها و نقاط ديدنى مناطق مختلف ايران در جهت تحکيم وحدت ملى و همچنين بالا بردن سهم ايران از تعداد جهانگردان و افزايش سهم بخش در توليد ناخالص داخلى.
۴. ايجاد بستر اقتصادى مناسب براى توسعه فعاليت‌هاى ميراث فرهنگى و جلب مشارکت بخش خصوصي، تعاونى و جذب و هدايت سرمايه‌هاى خارجى براى توسعه امور ميراث فرهنگى و ايرانگردى و جهانگردى.
۵. توسعه آموزش و بهبود مديريت منابع انسانى و بالا بردن سطح تخصصى نيروها و ارتقاء کيفيت امکانات موجود و بهره‌ورى ميراث فرهنگى و ايرانگردى و جهانگردى به‌منظور ارتقاء خدمات بخش به سطح استانداردهاى بين‌المللى.
۶. تبيين جايگاه و ابعاد مختلف ميراث فرهنگى در جهت تقويت هويت ملي، دينى و اصلاح ديدگاه‌ها نسبت به ارزش‌هاى ميراث فرهنگى و بهره‌بردارى از تجربيات و مزيت‌هاى تاريخي، فرهنگى در توسعه کشور.
۷. تلاش در جهت پوشش کامل شناسائى و مستندسازى مجموعه آثار تاريخي، فرهنگي، کشور.
۸. گسترش پژوهش‌هاى تاريخي، فرهنگى و توسعه فعاليت‌هاى معرفى جهت بهره‌بردارى از ارزش‌هاى ميراث فرهنگى کشور.
۹. توسعه فعاليت‌هاى حفاظتى و افزايش کمى و کيفى مرمت و احياء آثار تاريخي، فرهنگى.
۱۰. به‌کارگيرى نظام آمارى و اطلاع‌رسانى مناسب براى توسعه ميراث فرهنگي، طبيعى و گردشگرى و افزايش مشارکت نهادهاى مردمى.
۱۱. تقويت و توسعه ارتباطات و همکارى‌هاى بين‌المللى ميراث فرهنگى به‌منظور ارتقاء جايگاه فرهنگى ايران در مجامع جهانى مرتبط با ميراث فرهنگى.
  راه‌کارهاى اجرائى
۱. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى موظف است در مدت شش ماه به‌منظور ساماندهى امور ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى و ايجاد هماهنگى براى استفاده بهينه از جاذبه‌هاى فرهنگي، تاريخي، طبيعى و قابليت‌هاى کشور جهت شناساندن فرهنگ و تمدن ايرانى - اسلامى به جهانيان، تقويت و ارتقاء هويت افزايش درآمدهاى ارزي، و براى استفاده از توان ساير دستگاه‌ها و کمک‌هاى مردمى جهت حفظ، احياء و نگهدارى ميراث فرهنگى و آثار و بافت‌هاى تاريخي، ساماندهى موزه‌ها نسبت به طرح ادغام سازمان‌هاى ايرانگردى و جهانگردى و ميراث فرهنگى به‌صورت يک نهاد مستقل، متمرکز و کارآ با اختيارات قانونى براى تمرکز امور سياست‌گذاري، برنامه‌ريزي، هدايت و نظارت بخش اقدام کرده و زمينه واگذارى وظايف تصدي، به‌ويژه بهره‌بردارى از اماکن و تأسيسات اقامتى سازمان ايرانگردى و جهانگردى را به بخش غيردولتى فراهم و لوايح قانونى و مقررات لازم را حداکثر طى مدت شش ماه پس از تصويب قانون برنامه توسعه کشور، تهيه و به هيئت وزيران تقديم کند.
۲. دولت موظف است به‌منظور جلوگيرى از رقابت غيراصولى بخش‌هاى دولتى و يا نهادهائى که به نحوى از منابع بودجه عمومى و يارانه‌ها استفاده مى‌کنند، کليه واحدهاى اقامتى و پذيرائى در اختيار دستگاه‌ها و نهادهاى مذکور را طى سال‌هاى اجراء برنامه سوم به بخش غيردولتى واگذار کند.
۳. سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است با همکارى و هماهنگى دستگاه‌ها، سازمان‌ها و ارگان‌هاى ذى‌ربط، طى مدت يک سال آئين‌نامه مربوط به نحوه سرمايه‌گذارى براى ايجاد تأسيسات زيربنائى مانند راه‌هاى دسترسي، تأمين آب، برق، گاز، تلفن در قطب‌ها و جاذبه‌هاى تاريخى فرهنگى و طبيعى کشور، به‌منظور آماده‌سازى زيربناها براى جلب مشارکت فعال بخش غيردولتى و بهره‌بردارى مطلوب از آنها را تهيه و براى تصويب به هيئت وزيران تقديم کند.
۴. سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است طى مدت يک سال پس از تصويب قانون برنامه سوم توسعه، طرح 'حمايت و هدايت بخش غيردولتى جهت سرمايه‌گذارى در احياء بناها و بافت‌هاى تاريخى با مشارکت دولت' را تهيه و براى تصويب هيئت وزيران تقديم کند.
۵. سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است طى سال اول برنامه، مطالعه جامع ايرانگردى و جهانگردى را با همکارى دستگاه‌هاى اجرائى ذى‌ربط انجام داده و گزارش لازم را براى پيگيرى مراحل اجرائى به هيئت وزيران تقديم کند.
۶. کليه دستگاه‌هاى اجرائى مکلف هستند در راستاى همگانى کردن احساس مسئوليت نسبت به موضوع ميراث فرهنگى کشور جهت حفاظت، پژوهش و معرفى آثار تاريخي، فرهنگى مرتبط با موضوع فعاليت خود طبق ضوابط سازمان ميراث فرهنگى اقدام به ايجاد موزه‌هاى تخصصي، پژوهشى کرده و ساليانه بخشى از بودجه پژوهشى و عمرانى خود را براى پژوهش، حفاظت، مرمت و معرفى اين آثار اختصاص داده و با نظارت سازمان ميراث فرهنگى هزينه کنند.
۷. سازمان ميراث فرهنگى کشور براى ايجاد هماهنگى در فعاليت اجرائى دستگاه‌هاى ذى‌ربط در زمينه اجراى طرح‌هاى مرمت، احياء بناها و بافت‌هاى تاريخي، فرهنگى کشور 'کميسيون مرمت و احياء بناها و بافت‌هاى تاريخي' را با اعضاء نمايندگان 'وزارت مسکن و شهرسازي، معمارى عمرانى وزارت کشور، سازمان اوقاف و امور خيريه' در مرکز و استان‌ها تشکيل مى‌دهد.
۸. سازمان ميراث فرهنگى کشور مکلف است طرح‌هاى ساختار تاريخي، فرهنگى شهرهاى تاريخى را که مشخص‌کننده محدوده بافت‌هاى تاريخي، فرهنگى و ضوابط به‌سازى و بازسازى آنها مى‌باشد تهيه و به دستگاه‌هاى اجرائى ذى‌ربط ابلاغ کند.
۹. سازمان ميراث فرهنگى کشور موظف است با همکارى سفارتخانه‌هاى جمهمورى اسلامى جهت حمايت از آثار تاريخي، فرهنگى ايران باستان که هم‌اکنون در پهنه کشورهاى همسايه و منطقه قرار دارند و موجب همبستگى فرهنگى ملت‌ها و دولت‌ها مى‌شوند اقدامات لازم را به عمل آورد.
۱۰. سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است به‌منظور شناسائى و نظارت بر حسن حفاظت و نگهدارى از آثار تاريخى فرهنگى منقول در اختيار دستگاه‌ها، نهادها و مؤسسات دولتى و ساير مؤسسات عام‌المنفعه، طى مدت شش ماه پس از تصويب قانون برنامه سوم توسعه، آئين‌نامه 'گردآورى ثبت و طبقه‌بندى مشخصات آثار تاريخى فرهنگى منقول در اختيار ساير دستگاه‌ها و نهادها' را تهيه و براى تصويب هيئت وزيران تقديم کند.
۱۱. در نحوه قيمت‌گذارى خدمات مرتبط با مراکز اقامتى و پذيرائى به‌منظور ايجاد انگيزه براى سرمايه‌گذارى در اين فعاليت‌ها تجديدنظر خواهد شد.
۱۲. به سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى اجازه داده مى‌شود جهت استفاده از مشارکت اقشار مختلف در فعاليت‌هاى ميراث فرهنگى طى سال‌هاى برنامه اقدامات ذيل را به عمل آورد:
- تشويق و ترغيب براى تشکيل انجمن‌هاى دوستداران ميراث فرهنگى به‌صورت غيردولتى به‌منظور استفاده از مشارکت گروه‌هاى مختلف مخاطبين.
- زمينه‌سازى براى تشکيل بنيادهاى ميراث فرهنگى به‌صورت نهادهاى عام‌المنفعه غيردولتى و هيئت امنائى تحت حمايت، هدايت و نظارت سازمان ميراث فرهنگى کشور به‌منظور اجراء وظايف تصدى سازمان در رابطه با حفاظت، مرمت، پژوهش و معرفى ميراث فرهنگى.
- تشويق و ترغيب ايجاد شرکت‌هاى مشاوره‌اي، پيمانکارى و پژوهشکده‌هاى خصوصى مرتبط به وجوه مختلف ميراث فرهنگى در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه.
آئين‌نامه اجرائى و اساس‌نامه اين انجمن‌ها و بنيادها به تصويب شوراء سازمان خواهد رسيد.
- زمينه‌سازى براى ايجاد تشکل‌هاى صنفى غيردولتى حمايت از پژوهشگران، هنرمندان و استادکاران هنرهاى سنتى.
۱۳. به‌منظور تسهيل ورود جهانگردان به کشور، سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است با همکارى وزارت امور خارجه و ساير دستگاه‌هاى مرتبط طى سال اول برنامه اصلاحات مورد نياز در قوانين ورود و خروج اتباع خارجي، به‌ويژه مقررات موجود در مبادى ورودي، به کشور را تهيه و براى طى مراحل قانونى به هيئت وزيران تقديم کند.
۱۴. سازمان ميراث فرهنگي، ايرانگردى و جهانگردى موظف است سه ماه پس از تصويب قانون برنامه سوم توسعه، طرح 'چگونگى همکارى صدا و سيما و ساير رسانه‌ها براى آموزش نحوه برخورد جامعه با جهانگردان و اتباع ديگر کشورها' و ترويج فرهنگ گردشگرى را تهيه و براى تصويب به هيئت وزيران تقديم کند.
۱۵. وزارت امور خارجه موظف است در جهت تسهيل تبادل جهانگرد بين کشورهاى عضو کنفرانس اسلامى و راه ابريشم، هماهنگى لازم را براى صدور ويزاى مشترک براى اتباع اين کشورها به عمل آورده و موافقت‌نامه‌هاى مربوطه را با کشورهاى مذکور در اين زمينه مبادله نمايد.
۱۶. در جهت ايجاد هماهنگى وزارتخانه‌هاى آموزش و پرورش، علوم، تحقيقات و فن‌آورى و سازمان صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران به‌منظور يافت روش و نحوه طرح مباحث ميراث فرهنگى و ايرانگردى و جهانگردى در نهادهاى فرهنگى و آموزشى بررسى‌هاى لازم انجام گرفته و پس از تصويب هيئت وزيران، به مورد اجراء گذاشته خواهد شد.
۱۷. به‌منظور ايجاد تأسيسات و امکانات اقامتي، پذيرائي، تفريحى و خدماتى جهانگردى در جوار قطب‌ها و جاذبه‌هائى که آماده جذب سرمايه شده‌اند، تسهيلات بانکى به بخش غيربانکى پرداخت خواهد شد.


همچنین مشاهده کنید