پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

انواع جهانگردی (۲)


   انواع جهانگردى با توجه به انگيزه
براساس تعاريف سازمان جهانى جهانگردي، جهانگرد کسى است که به سرزمين يا کشورى غير از محل اقامت دائمى خود مسافرت مى‌کند و دست‌کم يک شب و حداکثر يک سال در آنجا مى‌ماند و دليل عمدهٔ مسافرت او تفريح، استراحت، ديدار بستگان، درمان، زيارت اماکن مقدس، بازديد از آثار تاريخى و مراکز هنرى و فرهنگي، شرکت در مسابقات ورزشى يا تماشاى آن، ديدن نمايشگاه‌هاى بازرگانى يا مراکز فعاليت‌هاى اقتصادى و شرکت در همايش‌ها و نشست‌ها است.
  همايش‌ها
به برکت ارتباط و دوستى ميان ملل و از سوى ديگر، بروز مشکلات گوناگون اقتصادي، سياسي، نظامي، فرهنگى و ... در سطح ملى و بين‌المللى هر ساله نشست‌ها و گردهمائى‌هاى بسيارى در گوشه و کنار جهان، براى يافتن راه حل مسائل و بستن پيمان‌ها، برگزار مى‌شود و هزاران تَن از نمايندگان دولت‌ها و ... در اين گردهمائى‌ها شرکت مى‌کنند.
  اقتصادى و بازرگانى
به گواهى تاريخ، انسان از بَدو پيدايش، همواره در پى معاش و تأمين نيازهاى زندگي، مسکن و محل اقامت دائمى خود را ترک مى‌کرده و براى مبادلهٔ کالا و دست‌ ساخته‌هاى خويش با ساير نيازمندى‌هاى زندگى راهى شهرها و کشورهاى ديگر مى‌شده است.
هر سال و هر ماه، در سراسر گيتي، در شهرها و کشورهاى گوناگون، نمايشگاه‌هائى براى معرفى کالاهاى توليد شده برگزار مى‌شود و گروه کثيرى از بازرگانان يا مردم عادى براى آشنائى با آخرين دستاوردهاى صنايع و کشاورزى و بازاريابى براى اين کالاها به نمايشگاه‌ها مراجعه مى‌کنند. هم‌اکنون و به‌ويژه به‌سبب رونق روابط بازرگانى ميان کشورهاى مختلف، برپائى نمايشگاه‌هاى محلي، منطقه‌اي، ملى و بين‌المللى بسيار رايج است و ميليون‌ها تَن از اين نمايشگاه‌ها ديدن مى‌کنند.
  ورزشى
هم‌زمان با پيشرفت‌هائى که در تمامى شئون زندگى انسان روى داده است، ورزش و امور مربوط به تقويت جسم - که تأثير بسزائى در سلامت روح دارد، بسيار گسترش يافته است. پيدايش رشته‌هاى مختلف ورزشي، ذوق و شوق مردم به‌ويژه جوانان به ورزش و ديدن مسابقات ورزشى امروزه به‌صورت يکى از فعاليت‌هاى تفريحى - آموزشى - فرهنگى مردم جهان درآمده است. هم‌اکنون از ورزش و مسابقات ورزشى براى ايجاد مودت و دوستى ميان ملت‌ها، گفتگوى تمدن‌ها و مبارزه با فساد استفاده مى‌شود. از اين‌رو، هر ساله ميليون‌ها پير و جوان براى شرکت در مسابقات ورزشى يا ديدن آنها راهى سرزمين‌ها و کشورهاى جهان مى‌شوند.
  تاريخى و هنرى و فرهنگى
هر ساله تعداد بى‌شمارى از مشتاقان براى ديدار يادمان‌هاى تاريخي، جشنواره‌هاى هنرى و مراکز فرهنگى به سراسر جهان به‌ويژه به کشورها و سرزمين‌هاى تاريخى سفر مى‌کنند. اين جهانگردان که معمولاً به سراسر جهان و به‌ويژه به کشورها و سرزمين‌هاى تاريخى سفر مى‌کنند. اين جهانگردان که معمولاً منزلت فرهنگى و علمى ويژه‌اى دارند و تعداد کثيرى از جهانگردان را تشکيل مى‌دهند، گاه در گردهمائى‌هاى فرهنگى - تاريخى شرکت مى‌نمايند و از گنجينه‌ها، کتابخانه‌ها و دانشگاه‌ها بازديد مى‌کنند.
  مذهبى
بدون ترديد، يکى از مهم‌ترين و کهن‌ترين عوامل و انگيزه‌هاى مسافرت انسان باورهاى مذهبى و احساسات دينى بوده است. انسان از ابتداى تاريخ مکان‌هائى را مقدس مى‌دانسته است و به‌منظور تأمين نيازها و خواسته‌هاى روحي، روانى و مادى خود و از ترس بلاياى طبيعى و غيرطبيعى که زندگى او را تهديد مى‌کرده، به زيارت و ديدن آن مکان‌هاى مقدس مى‌رفته است. مثلاً کعبه بتخانهٔ اعراب پيش از اسلام بوده و با پيدايش اسلام زيارتگاه ميليون‌ها مسلمان شده است. بودائيان، سيک‌ها، مسيحيان و قوم يهود نيز براى زيارت مکان‌هاى مقدس خويش مسافرت مى‌کنند. جهانگردى با اين انگيزه نيز رونق فراوان دارد. عبادت‌گاه‌هائى نظير مساجد، آرامگاه پيشوايان مذهبي، کليساها و ... هر ساله پذيراى ميليون‌ها معتقدان خود هستند.
  درمانى و بهداشتى
از ديرباز انسان به خواص آب‌هاى معدنى براى شفاى بيمارى‌هاى پوستي، مفصلى و تأثير آب و هوا در تسکين آلام روحى و روانى پى برده است. روميان باستان براى استفاده از آب‌هاى معدنى به جزيرهٔ سيسل و لمباردى سفر مى‌کردند. هم‌اکنون تأسيسات بى‌شمار آب گرم معدنى در نواحى مختلف ايتاليا، فرانسه، آلمان و ... وجود دارد که پذيراى ميليون‌ها جهانگرد طالب آب‌درمانى است. بسيارى از بيماران نيز براى مداوا به مراکز مهم و معتبر پزشکى در کشورهاى پيشرفته يا مراکز و پايتخت کشورهائى که از امکانات بهداشتى و درمانى بهره‌مند هستند، مراجعه مى‌کنند. اين نوع جهانگردى نيز اعتبار و رواج فراوانى دارد.
  تفريح، استراحت و ديدار بستگان
محيط پُرهياهو و آلوده و يکنواخت شهرهاى امروزي، موجب فرسايش روحى و جسمى انسان مى‌شود و بديهى است که اين امر در بازده کار او بسيار مؤثر است، بنابراين، گرايش به ايجاد تنوع در محيط زندگى و فرار از فضاى پُرتنش شهر کنونى از يک سو و عشق انسان به زيبائى‌هاى طبيعت او را به ترک محيط کار و زندگى دائمى خود وا مى‌دارد.
هر سال و هر ماه و هر روز ميليون‌ها انسان، فارغ از هرگونه تکلف، هنگام تعطيلات يا فراغت از کار، به‌سوى کرانه‌هاى زيباى درياها، نواحى خوش آب و هواى روستاها و ... رهسپار مى‌شوند و در آغوش طبيعت، خستگى و فرسودگى جسمى و روحى خود را بهبود مى‌بخشند. شايد انگيزهٔ استراحت و تمدد اعصاب، تفريح ديدار آشنايان و بستگان مهم‌ترين عامل و انگيزهٔ جابه‌جائى و مسافرت انسان در جهان کنونى باشد.
   جهانگردى از نظر نوع مسافرت
چگونگى شکل مسافرت از نظر انفرادي، خانوادگى يا جسمى وجه‌تمايز ديگرى ميان مسافرت‌هاى داخلى يا خارجى است.
  مسافرت‌هاى جمعى
معمولاً پاره‌اى از بنگاه‌هاى مسافرتي، ضمن فروش بليط مسافرت 'تور' مسافرتى نيز برگزار مى‌کنند. اين بنگاه‌ها با عرضه‌کنندگان خدمات جهانگردى در مقصد گفتگو مى‌کنند و با گرفتن تخفيف‌هاى کلي، ضمن اجارهٔ وسائلى چون هواپيما، کشتى و خودروهاى بزرگ جمعى براى سفر از مبداء به مقصد و بالعکس، خدمات مؤسسه‌هائى مانند مهمان‌سراها، غذاسراها، اماکن تفريحى و ... را در مقصد مى‌خرند و به مشتريان خود ارائه مى‌دهند.
تفاوت مهمى که ميان مسافرت‌هاى فردى و جمعى وجود دارد اين است که در مسافرت‌هاى جمعي، افراد هيچ‌گونه اختيارى از نظر برنامه‌ريزى مسافرت ندارند، بلکه مسئولان بنگاه‌ها براى مسافرت برنامه‌ريزى مى‌کنند و مقاصد مسافرت، نوع مهمان‌سرا، غذاسراها و اماکن ديدنى و تفريحى را تعيين مى‌نمايند. اين نوع مسافرت براى کسانى که با مقصد آشنائى ندارند يا به خارج از کشور سفر مى‌کنند و کسانى که زبان نمى‌دانند نسب به مسافرت آزاد يا انفرادى برترى دارد، اما مسافران در مورد گزينش مقصد، مدت توقف در مقصد و ... آزادى عمل ندارند.
  مسافرت‌هاى انفرادى و خانوادگى
در اين‌گونه سفرها که فرد يا افراد يک خانواده يا چند نفر از آشنايان و بستگان براساس توافق مسافرت مى‌کنند، برنامهٔ مسافرت به ميل و خواست همسفران تهيه مى‌شود و بنا به توافق خود آنها تغيير مى‌کند. چه بسا در اين نوع مسافرت هدف‌هاى موردنظر و مقاصد مسافرت بارها تغيير کند. انتخاب نوع وسيلهٔ نقليه، نوع اقامتگاه، پذيرائي، غذاخوري، مدت سفر و ... خواست مسافران بستگى دارد.


همچنین مشاهده کنید