چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

افسردگی


ـ چه وقت به پزشک مراجعه کنیم:
۱. احساس غم، نگرانی، یا بیهودگی مداوم دارید.
۲. به خودکشی فکر می‌کنید.
۳. روابط و فعالیت‌هائی که شادی‌بخش بودند لذت خود را از دست داده‌اند.
۴. نمی‌توانید بخوابید، زیاد می‌خوابید، یا صبح خیلی زود قدم می‌زنید.
۵. احساس غم می‌کنید و در تمرکز، یادآوری، و تصمیم‌گیری دچار اشکال شده‌‌اید.
۶. دچار گریه‌های دوره‌ای شده‌اید.
ـ افسردگی نشانهٔ چیست:
همانطور که انسان سر تا پا شاد می‌شود، دچار اندوه همه جانبه هم می‌گردد. غصه و غم از دست دادن عزیزی، و نیز گرفتاری‌های فردی مثل طلاق یا بیکار شدن بخشی از زندگی انسان است. افسردگی ناشی از این شرایط (حتی به‌مدت چندین ماه) چیزی طبیعی است.
اگر اعتماد به نفس خود را از دست داده‌اید یا با هر تنش روانی از پا در می‌آئید، ممکن است گرفتار افسردگی شوید. افسردگی ممکن است علت جسمانی نیز داشته باشد. محققان دریافته‌اند که بسیاری از افراد دچار افسردگی شدید، اغلب دچار عدم تعادل در مواد شیمیائی مغز هستند.
ـ درمان افسردگی:
علت هر چه باشد، راه‌هائی برای کاهش افسردگی وجود دارد. احساس گناه نکنید. اگر افسردگی شما ناشی از احساس اشتباه است، سرزنش کردن خود کمکی نمی‌کند. البته به عهده گرفتن اشتباه مهم و ناراحتی با آن همراه است، اما احساس گناه یا شرمندگی شدید خود شخص را عامل اصلی قلمداد می‌کند. برنامه منظمی داشته باشید. چرخهٔ خواب، بیداری خود را تنظیم کنید. در طول روز چرت نزنید تا تنظیم برنامهٔ خواب و بیداری آسان‌تر شود. بیشتر کار کنید، چون اعتماد به نفس شما را زیادتر می‌کند. اما اگر در آن واحد در سه جا کار می‌کنید، آن را کم کنید، چون تنش روانی را تشدید می‌کند.
صبحانهٔ مناسب بخورید. یک فنجان قهوهٔ شیرین ممکن است افسردگی را دو برابر کند. شکر و کافئین کمتر بخورید. کسانی که این‌ها را کنار گذاشته‌اند ظرف چند روز تغییر اثر آن را در خود احساس کرده‌اند. الکل نخورید. بر خلاف اثر کوتاه مدت الکل در ایجاد نشاط، در بلند مدت باعث افسردگی ‌می‌گردد. ورزش کنید. ورزش اثر ضد افسردگی خوبی دارد. به‌طور منظم به ورزشی که برایتان مناسب است بپردازید.
دانشتان را زیاد کنید. کتاب‌های مناسب دربارهٔ افسردگی و راه‌های مبارزه با آن بخوانید. کمتر تلویزیون نگاه کنید. تماشای تلویزیون اثر رخوت‌زا دارد و افسردگی را تشدید می‌کند. رخوت و کمبود تحرک یکی از علائم اولیه افسردگی است. تماشای زیاد تلویزیون درمان افسردگی را مشکل می‌کند. سیگار نکشید. سیگار کشیدن نیز باعث تشدید افسردگی می‌شود. بهتر است آن را ترک کنید. اگر نمی‌توانید، از پزشک کمک بگیرید. ترک سیگار به درمان افسردگی کمک زیادی می‌کند.
تصمیم‌های مشکل نگیرید. در هنگامی که دچار افسردگی هستید، تصمیم‌های سخت نگیرید. تصمیم به تغییر شغل، ازدواج و طلاق را به بعد از دوران افسردگی موکول کنید. بهبود از افسردگی طول می‌کشد و نباید تغییر سریع را انتظار داشت. از بوها کمک بگیرید. تحقیقات نشان داده است که رابطهٔ قوی و نزدیکی بین بویائی و هیجان وجود دارد. حتی مقادیر کم عطر می‌تواند امواج مغزی را تغییر دهد. مثلاً عطر گل یاس عملاً تحرک فرد افسرده را بالا می‌برد.
وقتی افسردگی از بین نمی‌رود. اگر با همهٔ اینها هنوز افسرده هستید، باز کارهای دیگری می‌توانید بکنید. برای انجام هر یک از موارد زیر از پزشک خود راهنمائی بخواهید. داروهایتان را تغییر دهید. برخی داروهای ضد فشار خون، ضد حساسیت، و استروئید که برای آسم تجویز می‌شود ممکن است افسردگی را تشدید کنند. پرکاری یا کم کاری غدد درون ریز، مثل تیروئید، نیز می‌تواند باعث افسردگی شود. از پزشک خود دربارهء تغییر این داروها کمک بخواهید.
مشاوره روانی کنید. یک درمانگر متخصص می‌تواند مشکلات شما را بررسی کند و روابطی را که به کاهش افسردگی کمک می‌کند برقرار کند. درمانگرهای رفتاری روش‌های منفی تفکر و رفتار را که باعث افسردگی می‌شوند تغییر می‌دهند.
دارو بخورید. پزشک ممکن است برای شما داروی ضد افسردگی تجویز کند. دو نوع داروی معروف ضد افسردگی سه حلقه‌ای‌ها و مهار کننده‌های مونوآمین اکسید از (MAOI) هستند. داروهای دیگری نیز وجود دارند که عوارض جانبی اینها را ندارند.
ویتامین B بخورید. تحقیقات اخیر نشان داده است که افزایش ویتامین‌های B۲,B۱ و B۶ اثر داروهای ضد افسردگی سه‌ حلقه‌ای را در سالمندان بیشتر می‌کند. ولی مثل هر داروی دیگر، ویتامین‌ها را نیز باید با نظر پزشک مصرف کرد. خوردن مقادیر زیاد ویتامین B۶ می‌تواند سمی شود.


همچنین مشاهده کنید