چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024


احتمال کاهش نرخ دلار به کانال‌های پایین‌تر/ تحریک انتظارات تورمی، نرخ ارز را افزایشی می‌کند/ نرخ واقعی دلار ۵۴ هزار تومان است
۱۴۰۳/۰۲/۲۵ / سایت نود اقتصادی / اقتصادی

احتمال کاهش نرخ دلار به کانال‌های پایین‌تر/ تحریک انتظارات تورمی، نرخ ارز را افزایشی می‌کند/ نرخ واقعی دلار ۵۴ هزار تومان است

بوربور گفت: تا زمانی که ایران نفت را به خوبی می‌فروشد؛ دولت به راحتی می‌تواند نرخ ارز را در قیمت‌های متعادل نگه دارد. این موضوع دلیل بنیادی دارد و آن اینکه بزرگترین عرضه کننده و تقاضا کننده ارز در داخل ایران بانک مرکزی است. یعنی دولت پول نفت را به بانک مرکزی می‌دهد و بانک مرکزی این ارزها را تبدیل می‌کند و در غالب ریال به دولت بازمی‌گرداند تا دولت هزینه‌های خود را پوشش دهد.

تحلیلگر مسائل اقتصادی مطرح کرد: احتمال کاهش نرخ دلار به کانال‌های پایین‌تر/ تحریک انتظارات تورمی، نرخ ارز را افزایشی می‌کند/ نرخ واقعی دلار ۵۴ هزار تومان است

بوربور گفت: تا زمانی که ایران نفت را به خوبی می‌فروشد؛ دولت به راحتی می‌تواند نرخ ارز را در قیمت‌های متعادل نگه دارد. این موضوع دلیل بنیادی دارد و آن اینکه بزرگترین عرضه کننده و تقاضا کننده ارز در داخل ایران بانک مرکزی است. یعنی دولت پول نفت را به بانک مرکزی می‌دهد و بانک مرکزی این ارزها را تبدیل می‌کند و در غالب ریال به دولت بازمی‌گرداند تا دولت هزینه‌های خود را پوشش دهد. به گزارش «نود اقتصادی» سجاد بوربور، کارشناس مسائل ارزی با اشاره به اینکه بازار ارز در هفته‌های اخیر حباب داشت، اظهار کرد: تا زمانی که ایران نفت را به خوبی می‌فروشد؛ دولت به راحتی می‌تواند نرخ ارز را در قیمت‌های متعادل نگه دارد. این موضوع دلیل بنیادی دارد و آن اینکه بزرگترین عرضه کننده و  تقاضا کننده ارز در داخل ایران بانک مرکزی است. یعنی دولت پول نفت را به بانک مرکزی می‌دهد و بانک مرکزی این ارزها را تبدیل می‌کند و در غالب ریال به دولت بازمی‌گرداند تا دولت هزینه‌های خود را پوشش دهد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر عرضه مناسب و منابع کافی ارز توسط بانک مرکزی و همچنین درآمدهای خوب ارزی حاصل از فروش نفت موجب خواهد شد تا فشار بر نرخ ارز کاهش یابد.

کارشناس مسائل ارز بیان داشت: در تاریخ سه دوره داشته‌ایم که نرخ ارز بالاتر از ارزش واقعی معامله شد. دوره اولی که نرخ ارز بیش از ارزش ذاتی معامله می‌شد، مهر ماه سال ۹۷ بود. در آن زمان نرخ دلار تا ۱۹ هزار و ۳۰۰ تومان اوج گرفت و در ادامه تا ۱۰ هزار تومان افت کرد و تا مدت‌ها نرخ دلار در کانال ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان باقی مانده بود.

وی اضافه کرد: دوره دومی که نرخ دلار بیش از ارزش واقعی معامله می‌شد در سال ۹۹ بود. در آن زمان نرخ دلار تا ۳۳ هزار تومان افزایش یافته بود و پس از آن نرخ دلار تا کانال ۲۰ هزار تومان عقب نشینی کرد و نرخ ارز تا مدت‌ها در کانال ۲۵ هزار تومان ثبات مانده بود.

بوربور اظهار کرد: دوره سوم افزایش حبابی نرخ ارز در اسفند سال ۱۴۰۱ محقق شد. در آن زمان نرخ دلار تا کانال ۶۳ تومان اوج گرفت و در ادامه نرخ دلار تا کانال ۴۸ هزار تومان عقب نشینی کرد و تا ماه‌ها در دامنه ۵۰ هزار تومان باقی ماند.

کارشناس مسائل ارز اضافه کرد: این سه دوره نشان می‌دهد که وقتی ارزش دلار به بیش از ارزش واقعی خود رشد می‌کند، تثبیت نرخ دلار در کانال‌های پایین‌تر بسیار راحت است.

وی عنوان کرد: امروز با نقدینگی حدود ۷.۵ هزار همتی و با رشد اقتصادی حدود ۴ درصدی که داریم؛ ارزش واقعی نرخ دلار در محدوده کانال ۵۴ هزار تومان است، اما الان نرخ دلار در بازار غیر رسمی در کانال ۶۰ هزار تومان در حال معامله است، در این شرایط کاهش نرخ ارز به کانال‌های پایین‌تر بسیار راحت است که در حال حاضر این روند نزولی ادامه خواهد داشت.

کارشناس مسائل ارز با بیان اینکه آنچه نرخ ارز را تحریک می‌کند، انتظارات تورمی است، افزود: زمانی که بین ایران و اسرائیل درگیری‌هایی صورت گرفت، سبب شد تا انتظارات تورمی افزایش یابد و این موضوع طبیعی است. اما سوال این جاست که آیا افزایش انتظارات تورمی دائمی است؟ در پاسخ به این سال باید به گذشته نگاه کنیم.

بوربور اضافه کرد: در زمان ریاست جمهوری ترامپ ما پهپاد آمریکایی‌ها را در خلیج فارس منهدم کردیم، اما بازار ارز هیچ واکنشی نسبت به این موضوع از خود نشان نداد و یا زمانی که آمریکایی‌ها سردار سلیمانی را به شهادت رساندند، بازار ارز و بازار سرمایه چند روزی ملتهب بود اما این بازارها مجدداً به ثبات رسیدند.