چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024


کاهش سن مصرف سیگار، دروازه جامعه ناسالم
۱۴۰۳/۰۲/۲۶ / روزنامه آرمان / اجتماعی

کاهش سن مصرف سیگار، دروازه جامعه ناسالم

«آرمان امروز» از دلایل کاهش سن اعتیاد گزارش می‌دهد؛ آرمان امروز- زهره اسدی: طی چند روز گذشته کارشناسان از کاهش سن اعتیاد ابراز نگرانی کردند به طوری که دبیر شورای طرح «پاد» جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران به کاهش سن اعتیاد به مصرف سیگار و سایر مخدر‌ها و مواد توهم‌زای صنعتی در کشور [ ]

«آرمان امروز» از دلایل کاهش سن اعتیاد گزارش می‌دهد؛

 

آرمان امروز- زهره اسدی: طی چند روز گذشته کارشناسان از کاهش سن اعتیاد ابراز نگرانی کردند به طوری که دبیر شورای طرح «پاد» جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران به کاهش سن اعتیاد به مصرف سیگار و سایر مخدر‌ها و مواد توهم‌زای صنعتی در کشور اشاره کرد و گفت: «سن مصرف سیگار اکنون در کشور به کودکان دبستانی رسیده، در حالی که سیگار دروازه ورود به سایر مواد مخدر سنگین است و با فرو ریختن قبح آن، فرد سیگاری یا قلیانی به راحتی هر دود خانمان‌سوزی را امتحان می‌کند که خیلی از آن‌ها خواسته یا ناخواسته به دام اعتیاد کشیده می‌شوند. » این در حالی است که پیشتر اعلام شده بود سن اعتیاد در ایران به ۱۰ تا ۱۲ سال رسیده است. وابستگی به هر ماده‌ای چه افیونی و چه غیرافیونی می‌تواند مصرف‌کننده را معتاد کند. حال این امر می‌تواند عادت به یک نوع مصرف غذا یا مصرف انواع مواد مخدر یا دخانی باشد. اغلب افراد مصرف‌کننده مواد مخدر اولین مصرف خود را با سیگار و مشتقات آن آغاز کرده‌اند. در اصل مصرف این مواد را می‌توان یکی از تفریحات برخی از نوجوانان دانست. ارضای حس کنجکاوی، احتیاج به لذت و تفریح، نیاز به معاشرت و دوستی، همانند‌سازی با دوستان سیگاری، تأمین امنیت، نیاز به احترام و اطمینان، احساس حقارت، کمبود عزت نفس، نیاز به جلب توجه، نیاز به تسکین اعصاب، رفع خستگی، شکست‌ها و ناکامی‌ها، همه از عواملی است که سبب می‌شود شخصیت آسیب‌پذیر، زودتر و راحت‌تر به دخانیات روی بیاورد.

وقتی مصرف موادمخدر بازیچه می‌شود
در یک دهه گذشته میزان زنان سیگاری و همچنین معتاد در جامعه اندک بود. در آن دوران اگر زنی مبادرت به استعمال سیگار می‌کرد و یا در محفلی به عنوان معتاد شناخته می‌شد کاملاً انگشت نما بود، اما هم اکنون در مهمانی‌ها، پشت فرمان خودرو و… کم نیستند زنان و دختران جوانی که از استعمال سیگار، حشیش و… هیچ ابایی ندارند.

اعتیاد در زنان جامعه چگونه است؟
اعتیاد زن و مرد ندارد، اما میزان، نحوه مصرف و شرایط آن با توجه به فرهنگ جوامع متفاوت است. براساس برخی پژوهش‌ها ۶/۹ درصد از معتادان کشور را زنان تشکیل می‌دهند. با توجه به نظرات کارشناسان وسعت و ماهیت سوءمصرف مواد و اعتیاد در زنان کشورمان کمتر شناخته شده است، به همین علت به نیاز‌های آن‌ها در برنامه‌ریزی‌های مربوط به اعتیاد توجه نمی‌شود. نتایج مطالعه روی اعتیاد زنان گرچه به صورت دقیق از سوی سازمان خاصی صورت نگرفته است، اما می‌توان جمعیت زنان معتاد به مواد اپیوئیدی را در کشور بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر تخمین زد. همچنین میزان مصرف هروئین در معتادان زن و تعداد زنان مصرف‌کننده تزریقی مواد در کشور بین چهار تا ۹ هزار نفر تخمین‌زده می‌شود.

چگونه دود، دروازه ورود اعتیاد است
هر روز مواده مخدر جدید و متنوع با شیوه‌ها مصرف آسان‌تر وارد کشور می‌شود و این امر موجب نگران جامعه شده است. یک کارشناس حوزه اعتیاد درباره مصرف مواد مخدر در کشور به «آرمان امروز» می‌گوید: هم اکنون در جامعه جوان و دانشگاهی کشورمان مصرف ماده گل از مشتقات حشیش مشاهده می‌شود. این گیاه از شاه دانه هندی به وجود می‌آید. هومان نارنجی‌ها درباره مصرف گل در کشور می‌گوید: هم اکنون تبلیغات سویی درباره عدم اعتیاد‌آوری ماده گل در کشور مشاهده می‌شود، این در حالی است که این ماده اعتیاد‌آور است. به گفته او مصرف این ماده در بین قشر جوان به شکل تفننی گسترش پیدا کرده است؛ در سال‌های اخیر ماده گل، ماری جوآنا و علف به شکل سمی کشت و پرورش می‌یابد که همین امرغلظت سم این مواد را افزایش داده است. این کارشناس حوزه مواد مخدر تأکید می‌کند: در این شرایط جوانان باید از اثرات سوء این ماده که منجر به کشته شدن سلول‌های مغزی و از بین رفتن حافظه، از بین رفتن تمرکز، عقیمی و سرطان ریه است، آگاه شوند. نارنجی‌ها می‌افزاید: همگان باید از اثرات این ماده مخدر آگاه بوده و به هیچ عنوان فریب تبلیغات سوء در زمینه گل را نخورند. به گفته او برخی از کشور‌ها به دلیل عدم موفقیت در کنترل این ماده مبادرت به آزاد‌سازی آن کرده‌اند. برای مثال کشور هلند به دلیل عدم موفقیت در کنترل این ماده مجبور به آزاد‌سازی آن در کشورش شده است. این امر به معنای بی‌خطر بودن این ماده نیست. برای مثال با اینکه مصرف سیگار در کشور جرم محسوب نمی‌شود، اما با بررسی بیماری‌های قلبی و عروقی باید به این امر اذعان داشت که مصرف سیگار عامل بسیاری از بیماری هاست و در این زمینه خانواده‌ها باید نسبت به رفتار فرزندشان آگاه و هوشیار باشند.