قیمت طلا امروز




 خبرگزاری ایسنا / ۱۴۰۵/۰۵/۰۳

بیستمین سالگرد سوختن پروانه‌ها در آتش/ مغلوب جبر زمانه یا جهل فردی؟

۲۰ سال از حادثه آتش‌سوزی اتوبوس در محور خنج ـ علامرودشت می‌گذرد؛ حادثه‌ای که ده‌ها خانواده را داغدار کرد و هنوز این پرسش را زنده نگه داشته است که سهم جبر روزگار و نقش خطای انسانی در چنین فجایعی کجاست و چرا فراموشی، همچنان به بخشی از مواجهه ما با این حوادث تبدیل می‌شود. در این زمینه پویا محسنی، عضو شورای اطلاع‌رسانی فارس یادداشتی در اختیار ایسنا قرار داده است.
 بیستمین سالگرد سوختن پروانه‌ها در آتش/ مغلوب جبر زمانه یا جهل فردی؟

در این یادداشت آمده است:

معمولاً فاجعه‌ها با یک خبر آغاز می‌شوند؛ خبری که کمی بعد به تسلیت، سپس به «نچ‌نچ» تأسف، فریاد خشم و در نهایت به فراموشی می‌رسد. اما بگذارید این بار داستان را از انتها آغاز کنیم؛ بیست سال به عقب برگردیم و ببینیم در آینه گذشته چه تصویری نقش می‌بندد.

حدود بیست سال پیش قرار بود اتوبوسی مسیر گله‌دار به شیراز را طی کند و مسافرانش را به مقصد برساند، اما بر اساس آنچه امروز از تاریخ و روایت‌ها می‌دانیم، آن اتوبوس هرگز به مقصد نرسید. جایی میان خنج و علامرودشت، مغلوب جبر زمانه شد یا شاید جهل فردی؛ همان‌جا که بنا بر آمار، بیش از بیست نفر جان خود را از دست دادند.

ما این را خوب یاد گرفته‌ایم که مرگ حق است؛ هر نفسی سرانجام به سوی آن می‌رود و گریزی از آن نیست. آموخته‌ایم دنیا فانی است، دل بستن به آن سرابی بیش نیست و همه چیز، دیر یا زود، به پایان می‌رسد.

همچنین خوب می‌دانیم که از آن روز تا امروز، افراد دیگری نیز در همین جاده و به همین شکل جان باخته‌اند. روزگار همچنان فانی است و گویا قرار است تا همیشه همین‌گونه بماند. پس باید از چه سخن گفت؟ آیا باید مانند احساس‌گرایان از ارزان بودن مرگ و آسان جان دادن آدم‌ها گفت و آرزو کرد این حادثه، آخرین فاجعه باشد؟

اتوبوس حرکت می‌کند تا روزی، ساعتی یا لحظه‌ای به مقصد برسد؛ این ذات آن است. انسان نیز به دنیا می‌آید تا روزی، ساعتی یا لحظه‌ای بمیرد و به مقصد نهایی برسد؛ این نیز در سرنوشت او نوشته شده است.

در این میان اختلافی نیست. تنها یک نکته است که گویی فراموش شده؛ همان تفاوتی که عارفی میان انسان و آن نیمه فراموش‌شده‌اش ــ حیوان ــ قائل بود؛ اینکه «تفاوت در انتخاب است؛ انسان می‌تواند تصمیم بگیرد و دیگری نمی‌تواند.»

اتوبوس به راه می‌افتد، اما تصمیم برای توقفش مگر نباید با سکان‌دارش باشد؟ بحث بر سر اصول کلی نیست؛ سخن از جزئیات زندگی است.

مرگ، ذاتاً شوک‌آور نیست؛ آنچه آدم‌ها را مبهوت می‌کند، زمان و شیوه وقوع آن است؛ همان رویه پذیرفته‌شده‌ای که در سراسر جهان وجود دارد. آدمیزاد سوار وسیله‌ای می‌شود تا به مقصد برسد، نه اینکه هرگز به آن نرسد. اگر فریاد، اشک، آه، اندوه و حسرتی وجود دارد، از همین‌جا سرچشمه می‌گیرد؛ از اینکه …





پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - 20 August 2026
 جنسیس GV90 مدل ۲۰۲۷؛ شاسی‌بلند پرچم‌دار با درهای رولزرویسی
سایت اسب بخار

جنسیس GV90 مدل ۲۰۲۷؛ شاسی‌بلند پرچم‌دار با درهای رولزرویسی

پرچم‌دار جدید جنسیس با ۶۵۷ اسب‌ بخار قدرت، باتری ۱۲۳.۵ کیلووات‌ ساعتی و امکان سفارش کابین چهار نفره با درهای کالسکه‌ای یا همان رولزرویسی از راه رسیده است؛ ترکیبی که واقعاً لوکس و خاص به نظر می‌رسد.
 اخراج سخنگوی وزارت کشور رحمانی‌فضلی از کانادا / جمهوری اسلامی: سامانی می‌گوید در صورت بازگشت به ایران اعدام خواهد شد!
سایت اعتماد آنلاین

اخراج سخنگوی وزارت کشور رحمانی‌فضلی از کانادا / جمهوری اسلامی: سامانی می‌گوید در صورت بازگشت به ایران اعدام خواهد شد!

روزنامه جمهوری اسلامی در ستون جهت اطلاع خود به به اخراج سلمان سامانی از کانادا وعدم بازگشت او به کشور پرداخته است.
 شکست هر ۲ آزادکار ایران مقابل آمریکا در قهرمانی جوانان جهان
سایت اعتماد آنلاین

شکست هر ۲ آزادکار ایران مقابل آمریکا در قهرمانی جوانان جهان

هر دو نماینده ایران در روز نخست کشتی آزاد قهرمانی جوانان جهان مقابل رقبای‌شان شکست خوردند.
 ناتالی‌ هارپ؛ سایه پرنفوذ ترامپ | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

ناتالی‌ هارپ؛ سایه پرنفوذ ترامپ | آخرین خبر

دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست ناتالی‌ هارپ، دستیار ۳۵ساله دونالد ترامپ، این روزها به یکی از مرموزترین و بانفوذترین چهره‌های کاخ سفید تبدیل شده است. او هیچ‌گاه مرخصی نمی‌گیرد، حتی یکشنبه‌ها از دفتر بیضی کار می‌کند و صندلی ثابتی در بالگرد
 آرزوهایی که سران آمریکا یکی پس از دیگری به گور می‌برند | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

آرزوهایی که سران آمریکا یکی پس از دیگری به گور می‌برند | آخرین خبر

کیهان/متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست دونالد ترامپ در تازه‌ترین نمایش مضحک خود، تصویری از لیندسی گراهام، سناتور تازه به گور رفته آمریکایی منتشر کرده که کلاهی با شعار محبوب تجزیه‌طلبان و براندازان، یعنی «ایران را دوباره با عظمت کنیم!» بر سر دارد. ترامپ با ذوق
 حسن بگلری در تبریز گمشده است / اگر او را مشاهده کردید به پلیس گزارش دهید + عکس
سایت رکنا

حسن بگلری در تبریز گمشده است / اگر او را مشاهده کردید به پلیس گزارش دهید + عکس

حسن بگلری، متولد ۱۵ اسفند ۱۳۵۶ و اهل اهر، که ساکن شهرک گلپارک تبریز است، از روز چهارشنبه ۲۱ مرداد از منزل خارج شده و تاکنون خبری از او در دست نیست.
 پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس
سایت ایران آنلاین

پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی تاکید کرد: یک مصوبه برای خرید و واردات دو هزار دستگاه اتوبوس و یک مصوبه سه هزار دستگاهی داریم، اما در روند خرید و واردات اتوبوس مشکلاتی وجود دارد که به دلیل دخیل بودن دستگاه‌های مختلف، زمان‌بر می‌شود.
 سنتکام از ورود ناو «جورج واشنگتن» به منطقه خبر داد
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

سنتکام از ورود ناو «جورج واشنگتن» به منطقه خبر داد

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا از ورود ناو هواپیمابر جروج واشنگتن به منطقه عملیاتی خاورمیانه پس از ناکامی ناو آبراهام لینکلن در انجام مأموریت‌های رزمی خبر داد.