قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۰۳

ایران در آزمون نظم جدید دیپلماسی انرژی

بازار جهانی انرژی این روزها بیش از آنکه به تعداد بشکه‌های تولید شده واکنش نشان دهد، به این پرسش پاسخ می‌دهد که آیا آن بشکه‌ها واقعا به مقصد خواهند رسید یا نه؟ عبور نفت برنت از مرز 95دلار، کاهش بی‌سابقه تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز، حذف کامل نفتکش‌های غول‌پیکر (VLCC) و کشتی‌های حمل گاز طبیعی مایع (LNG) از این آبراه، افزایش حق بیمه جنگ و تغییر مسیر صادرات کشورهای تولیدکننده، همگی نشان می‌دهد بازار وارد مرحله‌ای تازه شده است؛ مرحله‌ای که در آن «امنیت عرضه» جای «حجم عرضه» را به مهم‌ترین متغیر قیمت‌گذاری گرفته است.
 ایران در آزمون نظم جدید دیپلماسی انرژی

پرسش اصلی اینجاست؛ آیا سیاستگذاران ایرانی نیز این تغییر بنیادین را به همان اندازه که بازارهای جهانی درک کرده‌اند، جدی گرفته‌اند؟ کاهش عبور شناورهای تجاری از تنگه هرمز به تنها سه فروند در یک روز و تداوم غیبت نفتکش‌های VLCC و کشتی‌هایLNG، صرفا یک آمار حمل‌ونقلی نیست، بلکه نشانه‌ای از کاهش ظرفیت واقعی صادرات منطقه است. همزمان، تولید گاز قطر و امارات ادامه دارد، اما حدود ۵۷۰هزار تن LNG روی آب انباشته شده و نزدیک به ۲‌میلیون تن ظرفیت حمل در داخل خلیج فارس بلااستفاده مانده است. بنابراین بحران امروز، بحران تولید نیست؛ بحران قابلیت تحویل است.

بازار، امروز بیش از خود نفت، ریسک حمل، بیمه، زمان تحویل و قابلیت اطمینان زنجیره تامین را قیمت‌گذاری می‌کند. همین تغییر رفتار بازار، چین را نیز ناگزیر به بازنگری در راهبرد انرژی خود کرده است. واردکنندگان چینی اکنون به دنبال قراردادهای LNG از مسیرهایی خارج از تنگه هرمز هستند تا ریسک ژئوپلیتیک واردات خود را کاهش دهند. همزمان، صادرات فرآورده‌های نفتی چین در ماه ژوئیه به حدود ۷۸۷ هزار بشکه در روز رسیده و صادرات سوخت دریایی کم‌گوگرد از بندر ژوشان با تخفیفی حدود ۵۰ دلار در هر تن نسبت به سنگاپور، این بندر را به رقیبی جدی برای بزرگ‌ترین مرکز بانکرینگ آسیا تبدیل کرده است.

این تحولات نشان می‌دهد پکن همزمان که به دنبال تنوع‌بخشی به منابع انرژی است، در حال بازتعریف جایگاه خود در تجارت جهانی فرآورده‌ها نیز هست. در حوزه امنیت، گزارش اخیر فارن‌افرز نشان می‌دهد کشورهای عربی خلیج‌فارس پس از بحران اخیر به این جمع‌بندی رسیده‌اند که چین با وجود روابط اقتصادی گسترده، هنوز حاضر نیست هزینه امنیت منطقه را بپردازد. رویکرد محتاطانه پکن و پرهیز آن از ایفای نقش امنیتی فعال، امید برخی دولت‌های عربی برای تبدیل چین به موازنه‌ای در برابر آمریکا را تضعیف کرده است. از این رو، هرچند همکاری اقتصادی با چین ادامه خواهد یافت، اما امنیت منطقه همچنان به شکل قابل‌توجهی به معادلات واشنگتن گره خورده است.

ایالات متحده نیز از این شرایط بی‌نصیب نمانده است. پالایشگاه‌های آمریکا با حدود ۹۶درصد ظرفیت در حال فعالیت هستند و سهم صادرات فرآورده‌های نفتی آنها به حدود ۱۰ تا ۲۰درصد تولید رسیده؛ رقمی که تقریبا دو برابر شرایط عادی است. در مقابل، ذخایر راهبردی نفت آمریکا (SPR) با افت به ۳۱۱‌میلیون بشکه، به پایین‌ترین سطح خود از سال۱۹۸۳ رسیده است. این اقدام اگرچه در کوتاه‌مدت به کنترل قیمت‌ها کمک می‌کند، اما ظرفیت واشنگتن برای مقابله با بحران‌های بعدی را کاهش می‌دهد. عربستان سعودی نیز برای کاهش وابستگی به تنگه هرمز، حدود ۷۵درصد صادرات نفت خود را از طریق خط لوله شرق-غرب و پایانه یَنبُع در دریای سرخ انجام داده است، اما تهدیدهای انصارالله یمن علیه کشتیرانی در باب‌المندب، این مسیر جایگزین را نیز با چالش روبه‌رو کرده است.

تغییر مسیر نفتکش‌های حامل ۲میلیون بشکه نفت عربستان به مقصد چین و هند و حرکت آنها به سمت کانال سوئز یا دماغه امید نیک، نشان می‌دهد بحران از یک گلوگاه به شبکه‌ای از گلوگاه‌های به‌هم‌پیوسته تبدیل شده است. پروژه‌های خارج از خاورمیانه نیز پیام‌های مهمی دارند. پالایشگاه دانگوته نیجریه با ظرفیت ۷۰۰ هزار بشکه در روز همچنان برای تامین خوراک به بازارهای بین‌المللی وابسته است و مراکش با پیگیری خط لوله ۲۵‌میلیارد دلاری نیجریه–مراکش تلاش می‌کند به «کشور مسیر» تبدیل شود. ونزوئلا با فروش مستقیم نفت به پالایشگاه‌های بزرگ و ادغام‌های اخیر در آمریکا و اروپا نیز نشان می‌دهد ارزش امروز صنعت انرژی در کنترل زنجیره لجستیک، تامین مالی و انعطاف‌پذیری تجاری است.

جایگاه ایران در این نظم جدید بیش از هر زمان دیگری حساس است. کشوری که بر حساس‌ترین گذرگاه انرژی جهان اشراف دارد، بزرگ‌ترین ذخایر ترکیبی نفت و گاز را در اختیار گرفته و می‌تواند حلقه اتصال شرق، غرب، شمال و جنوب باشد، نباید نقش خود را به افزایش صادرات نفت خام محدود کند. با این حال، سیاست انرژی کشور همچنان عمدتا در چارچوب سنتی افزایش تولید و مدیریت تحریم‌ها تعریف می‌شود؛ رویکردی که با واقعیت‌های بازار جهانی فاصله گرفته است. کندی توسعه کریدور شمال–جنوب، تاخیر در گسترش سوآپ انرژی با همسایگان، ضعف در توسعه پالایشگاه‌های صادرات‌محور و فقدان دیپلماسی فعال با بازیگران کلیدی مانند هند و چین، بخشی از فرصت‌های راهبردی ایران را بلااستفاده گذاشته است. نتیجه آنکه حتی افزایش تولید نیز، در غیاب زیرساخت‌های لجستیک، مالی و تجاری، الزاما به افزایش قدرت ژئوپلیتیک یا منافع اقتصادی کشور منجر نخواهد شد.

دولت ناگزیر است دیپلماسی انرژی را از سطح مدیریت تحریم به سطح طراحی کریدورهای انرژی ارتقا دهد؛ از توسعه سوآپ و ترانزیت منطقه‌ای گرفته تا سرمایه‌گذاری در پالایش فراسرزمینی، تقویت زیرساخت‌های چابهار و عسلویه، ایجاد سازوکارهای بیمه و تامین مالی مشترک با شرکای آسیایی و تدوین یک راهبرد ملی برای کریدورهای انرژی. در غیر این صورت، حتی کاهش فشار تحریم‌ها یا افزایش تولید نیز به‌تنهایی قدرت ژئوپلیتیک ایران را ارتقا نخواهد داد. در قرن بیست‌ویکم، ژئوپلیتیک انرژی دیگر با محل استخراج نفت تعریف نمی‌شود، بلکه با محل عبور آن تعریف می‌شود؛ زیرا بازار جهانی هنوز به نفت نیاز دارد، اما بیش از هر زمان دیگری به اطمینان از رسیدن آن نیازمند است.

*   کارشناس ارشد امور بین‌الملل این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



۲ ساعت قبل / سایت جماران

یک‌ نفتکش از هرمز برگشت خورد + عکس

به گزارش جماران، یک نفتکش با نام ERECTER پس از تلاش برای عبور از تنگه هرمز ابتدا متوقف و سپس از تنگه دور شد.

این نفتکش روز گذشته برای عبور از مسیر ایرانی به سمت خلیج فارس اقدام کرده بود اما متوقف شد.

ایران پیشتر اعلام کرده برای عبور از تنگه هرمز علاوه بر مسیر ایرانی باید سایر ترتیبات از جمله پرداخت بهای خدمات و همچنین مجوز عبور از ایران رعایت شود.

 


۳ دقیقه قبل / خبرگزاری برنا

اعضای ناتو شرایط پیرامون تنگه هرمز را بررسی کردند

به نوشته الجزیره، مقامات ناتو تاکید کردند که این ابتکار به معنای استقرار رسمی نیروهای ناتو نیست و این ائتلاف را از تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران دور نگه می‌دارد.

تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های دریایی جهان به شمار می‌رود که خلیج فارس را به دریای عمان و دریای عرب متصل می‌کند و بخش قابل‌توجهی از تجارت جهانی انرژی از طریق آن انجام می‌شود؛ موضوعی که امنیت و ثبات کشتیرانی در آن را به مسأله‌ای با اهمیت بین‌المللی تبدیل کرده است.

پیش‌تر «محسن رضایی» دبیر شورای عالی امنیت ملی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «تا زمانی که همه شرایط برآورده نشود، تنگه هرمز بسته خواهد ماند.»

دبیر شورای عالی امنیت ملی در این پیام تاکید کرد: «پیام ایران واضح است: تنگه هرمز تا زمانی که ایالات متحده به جنگ و محاصره پایان ندهد، دارایی‌های مسدود شده ایران را آزاد نکند و جنگ در سراسر منطقه از جمله در لبنان و غزه پایان نیابد، بازگشایی نخواهد شد. تا زمانی که همه شرایط برآورده نشود، تنگه هرمز بسته خواهد ماند.»

انتهای پیام


۱ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

هشدار عراق درباره تنگه هرمز؛ بغداد: اجازه سوءاستفاده به دشمنان را نمی‌دهیم

کد خبر: 787427 | ۱۴۰۵/۰۵/۳۰ ۲۲:۵۱:۲۹ اعتمادآنلاین |

نخست وزیر عراق در هشتمین دوره کنفرانس بین‌المللی «گفت‌وگوی بغداد» اعلام کرد: هیچ قصد یا امکانی برای درگیری نظامی وجود ندارد و ما به دشمنان اجازه نمی‌دهیم از هیچ فرصتی سوءاستفاده کنند.

به گزارش خبرگزاری رسمی عراق (واع)، علی فالح الزیدی، نخست وزیر عراق امروز -جمعه- گفت: کشور در حال گذر از یک دوره دشوار است و ما بیش از یک راه حل برای مشکلات اقتصادی داریم.

نخست وزیر عراق اعلام کرد: بستن تنگه هرمز چالش بزرگی را ایجاد می‌کند.

وی افزود: دولت در حال کار بر فعال‌سازی گذرگاه‌های مرزی و اتخاذ راه‌هایی برای مقابله با چالش‌های اقتصادی است.

نخست وزیر عراق اظهار داشت: دولت به زودی پیش‌نویس قانون بودجه را به پارلمان ارسال خواهد کرد.

وی تاکید کرد: برای مقابله با چالش‌های اقتصادی، برنامه‌های اصلاحی در نظر گرفته شده است.

نخست وزیر عراق اظهار داشت: دولت برای حل مشکلات اقتصادی کشور، بیش از یک راهکار در اختیار دارد و ما در حال کار بر اتخاذ اقدامات لازم برای مدیریت شرایط جاری و حفظ ثبات اقتصاد عراق هستیم.

وی گفت: ما توانستیم پرداخت حقوق کارکنان را تضمین و مسیرهای جایگزینی برای صادرات نفت ایجاد کنیم.

الزیدی همچنین اشاره کرد: ما برنامه بودجه را که نقشه راه آینده اقتصادی عراق خواهد بود، ارائه خواهیم کرد.

الزیدی افزود: همه نیروهای سیاسی بر سر ادامه انحصار دولت در استفاده از زور توافق دارند. کار بر روی سازوکارهای تحویل سلاح در حال انجام است.

نخست وزیر عراق درباره موضوع انحصار سلاح در دست دولت تاکید کرد: تمام نیروهای سیاسی کاملا بر ضرورت پیشبرد عملیات انحصار سلاح در دست دولت توافق دارند و کار برای تدوین سازوکارهای تحویل سلاح و پایان دادن کامل به این وضعیت در جریان است.

الزیدی در ادامه تاکید کرد: هیچ نیت یا احتمالی برای هیچ‌گونه وقوع درگیری نظامی وجود ندارد و به دشمنان عراق اجازه نمی‌دهیم که از هیچ فرصتی استفاده کنند.

وی بیان کرد: هیچ‌گونه عقب‌نشینی و بازگشتی از موضوع مبارزه با فساد وجود ندارد و دولت از حمایت گسترده نیروهای سیاسی برخوردار است.

نخست وزیر عراق تاکید کرد: ما در حال کار بر توسعه صادرات نفت از طریق بندر جیهان ترکیه هستیم و کار بر صادرات از طریق بانیسان و العقبه در جریان است.

الزیدی گفت: ما در حال تلاش برای افزایش سهمیه صادراتی عراق از طریق اوپک هستیم و می‌کوشیم تا ظرف ۶ سال، آن را به هشت تا ۱۰ میلیون بشکه در روز برسانیم.

نخست وزیر الزیدی اظهار داشت که عراق هیئتی را برای مذاکره در مورد افزایش سهمیه تولید خود در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به عربستان سعودی فرستاده است، که بخشی از برنامه‌های عراق برای افزایش تولید نفت خود به بین هشت تا ۱۰ میلیون بشکه در روز ظرف ۶ سال است.

الزیدی در کنفرانس گفتگوی بغداد افزود که روز جمعه هیئتی را به ریاست وزرای نفت و دارایی به عربستان سعودی اعزام کرده است تا در مورد افزایش سهمیه عراق در این سازمان مذاکره کنند.

نخست وزیر عراق در ادامه اشاره کرد: عراق به نمایندگی از منطقه و جهان با داعش تروریستی مبارزه کرد و منصفانه است که این کشور، سهمی از صادرات نفت خام را دریافت کند که با جمعیت و ذخایر نفتی‌اش متناسب باشد.

الزیدی گفت: ما آنقدر که به فکر ساختن دولت و اقتصاد هستیم، به ساختن دولت فکر نمی‌کنیم. عراق فرصت‌ها، منابع و اراده لازم برای غلبه بر چالش‌ها را دارد.

وی تاکید کرد: متعهد شدم که برای دوره دوم نخست وزیری نامزد نشوم و برنامه‌های اصلاحی ما برای دولت‌های آینده ثمربخش خواهد بود.

نخست وزیر عراق بیان کرد: اگر از بخش خصوصی حمایت نکنیم، توسعه‌ای حاصل نخواهد شد و ما به دنبال ایجاد سازوکارهایی برای انتقال نیروی کار از بخش دولتی به بخش خصوصی هستیم.

وی در ادامه اشاره کرد: صندوق توسعه ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه خواهد داشت و سرمایه این صندوق از طریق مشارکت بانک مرکزی، عرضه عمومی سهام و همچنین مشارکت موسسات مالی بین‌المللی و منطقه‌ای انجام خواهد شد.

نخست وزیر عراق تاکید کرد: ما از تبدیل نقش عراق از صحنه‌ای برای منازعه به پل ارتباطی برای مذاکره و تفاهم حمایت کردیم و جایگاه و وزن کشورمان، نقشی تاثیرگذار و تعیین‌کننده در ثبات منطقه دارد.

نخست وزیر عراق اظهار داشت: هیچ قصد یا امکانی برای رویارویی نظامی وجود ندارد و ما به دشمنان اجازه نمی‌دهیم از هیچ فرصتی سوءاستفاده کنند.

نخست وزیر عراق افزود: هیچ عقب‌نشینی از مبارزه با فساد وجود نخواهد داشت و دولت از حمایت نیروهای سیاسی برخوردار است.

علی فالح الزیدی بار دیگر تعهد خود را برای عدم نامزدی برای دوره دوم تکرار و تأکید کرد که دولت او بر سازندگی کشور، توسعه اقتصادی و اجرای برنامه‌های اصلاحی متمرکز است که مزایای آن به دولت‌های آینده نیز خواهد رسید. اخبار مرتبط رویترز: فروش نفت ایران ادامه دارد تانکر ترکرز: ایران در یک هفته ۳۶ میلیون بشکه نفت صادر کرد




 مراسم چهلمین روز تدفین رهبر شهید در دفتر آیت الله العظمی سیستانی در قم
۵۹ دقیقه قبل / سایت جماران

مراسم چهلمین روز تدفین رهبر شهید در دفتر آیت الله العظمی سیستانی در قم

به گزارش جماران، مراسم چهلمین روز تدفین رهبر شهید، به همت امور بین‌الملل دفتر آیت‌الله العظمی سیستانی، امشب پس از اقامه نماز مغرب و عشا در دفتر ایشان برگزار شد.

 محمدرضا ظفرقندی: اگر هر مسیری جز یادداشت تفاهم طی شود، خسارت زیادی برای کشور ایجاد می‌کند
۵۱ دقیقه قبل / روزنامه آرمان امروز

محمدرضا ظفرقندی: اگر هر مسیری جز یادداشت تفاهم طی شود، خسارت زیادی برای کشور ایجاد می‌کند

آرمان امروز : وزیر بهداشت گفت: اکنون موضوع مهم، پساجنگ است. حرکت در مسیر گذشته همان نتایج گذشته را رقم می‌زند؛ باید تغییرات جدی صورت گیرد و آن اتفاقات افتاده جبران شود. اگر فردی مثل آقای خاتمی بیانیه می‌دهد و صحبت می‌کند، باید قدر آن را دانست و به آن توجه شود. این افراد سرمایه‌های [ ]

 جهش خیره‌کننده قیمت طلا و نقره
۵۱ دقیقه قبل / روزنامه آرمان امروز

جهش خیره‌کننده قیمت طلا و نقره

آرمان امروز : بازار فلزات گران‌بها شاهد حرکت‌های صعودی قدرتمندی بود؛ به‌طوری که قیمت طلا با رشد حدودا ۳ درصدی تا نزدیکی مرز ۴,۴۹۰ دلار پیشروی کرد. به گزارش بازار، نقره نیز با جهشی چشمگیرتر، رشد ۴ درصدی را تجربه کرد و تا ۶۵.۶ دلار صعود کرد. این جهش قیمتی در حالی رخ داد که [ ]

 دکتر قائم پناه: با وجود دانش،سازوکار و اراده ، اجرای قانون نباید ۲۵ سال طول بکشد
۴۴ دقیقه قبل / روزنامه آرمان امروز

دکتر قائم پناه: با وجود دانش،سازوکار و اراده ، اجرای قانون نباید ۲۵ سال طول بکشد

آرمان امروز : نشست کارگروه هماهنگی اجرایی‌سازی استقرار نظام بودجه‌ریزی و پرداخت مبتنی بر عملکرد در دستگاه‌های اجرایی، به ریاست محمدجعفر قائم‌پناه معاون اجرایی رئیس‌جمهور و با حضور نمایندگان سازمان اداری و استخدامی کشور، رئیس دیوان محاسبات کشور، نماینده سازمان برنامه و بودجه، نماینده خزانه‌دار کل کشور و نمایندگان وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، [ ]

 انقلاب در نظریه منشأ حیات؛ زندگی روی زمین دو بار آغاز شده است
۵۵ دقیقه قبل / سایت اعتماد آنلاین

انقلاب در نظریه منشأ حیات؛ زندگی روی زمین دو بار آغاز شده است

احتمالاً حیات روی زمین نه یک‌بار، بلکه دو بار و به‌صورت مستقل شکل گرفته باشد؛ باکتری‌ها و آرکی‌ها شاید هر کدام مسیر متفاوتی برای آغاز و پیشبرد فرایندهای حیاتی پیدا کرده باشند.

 آغاز فصل سوم «کارآگاه علوی»
۴۴ دقیقه قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

آغاز فصل سوم «کارآگاه علوی»

سریال «کارآگاه علوی» به کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی روی آنتن رفت. فصل اول این مجموعه در سال ۱۳۷۵ و فصل دومش در سال ۱۳۸۷ روی آنتن رفت و توانست توجه مخاطبان را به خود جلب کند. این مجموعه حالا پس از نزدیک به دو دهه به ایستگاه فصل سوم رسیده است.