قیمت طلا امروز




 سایت تابناک / ۱۴۰۵/۰۵/۰۷

درباره آب‌های زیرزمینی ایران با نگاهی به تجربه چین

ایران امروز با یکی از جدی‌ترین بحران‌های زیست‌محیطی خود یعنی افت مستمر آب‌های زیرزمینی و گسترش فرونشست زمین روبه‌رو است. در چنین شرایطی، تجربه شمال چین در تو...
 درباره آب‌های زیرزمینی ایران با نگاهی به تجربه چین

بحران آب در ایران به مسئله‌ای مرتبط با امنیت ملی، امنیت غذایی، توسعه اقتصادی و حتی پایداری سکونت در بسیاری از مناطق کشور تبدیل شده است. دهه‌ها برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی، توسعه نامتوازن کشاورزی، حفر گسترده چاه‌های عمیق و کاهش بارندگی باعث شده است بخش بزرگی از دشت‌های ایران با افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی مواجه شوند. پیامد این وضعیت، فرونشست گسترده زمین در استان‌هایی مانند تهران، اصفهان، کرمان، فارس و خراسان است. پدیده‌ای که به زیرساخت‌های شهری، خطوط ریلی، جاده‌ها و حتی آثار تاریخی آسیب می‌زند و بازگرداندن آن بسیار دشوار است.

سال‌هاست بسیاری از متخصصان هشدار می‌دهند که اگر روند کنونی ادامه یابد، بخشی از ظرفیت ذخیره آبخوان‌های ایران برای همیشه از دست خواهد رفت. همین موضوع باعث شده تجربه کشورهایی که توانسته‌اند روند افت منابع زیرزمینی را متوقف یا معکوس کنند، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در میان این تجربه‌ها، آنچه طی یک دهه اخیر در شمال چین رخ داده، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

تا حدود دو دهه پیش، شمال چین نیز شرایطی مشابه بسیاری از دشت‌های ایران داشت. برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی موجب شکل‌گیری قیف‌های عمیق افت آب، فرونشست زمین و خشک شدن رودخانه‌ها و چشمه‌ها شده بود. حجم کسری تجمعی آب‌های زیرزمینی به حدود ۱۸۰ میلیارد مترمکعب رسیده بود و در برخی مناطق میزان فرونشست از دو متر نیز فراتر می‌رفت. در آن زمان، بسیاری از کارشناسان معتقد بودند بازگشت چنین آبخوان‌هایی به شرایط پایدار تقریباً غیرممکن است.

اما آنچه در ادامه رخ داد، این تصور را به چالش کشید. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که طی ۱۰ سال گذشته سطح آب‌های زیرزمینی کم‌عمق در شمال چین افزایش یافته است. چشمه‌هایی که دهه‌ها خشک بودند دوباره فعال شده‌اند و برخی رودخانه‌های قدیمی نیز جریان پایدار خود را بازیافته‌اند. این تغییر حاصل اجرای مجموعه‌ای از سیاست‌های هماهنگ و مستمر در سطح ملی بود.

راهبرد چین بر سه محور اصلی استوار بود. نخست، افزایش منابع آب قابل دسترس از طریق پروژه عظیم انتقال آب از جنوب به شمال که از سال ۲۰۱۴ بخش مهمی از نیاز شهرها و صنایع را تأمین کرده و وابستگی آنها به برداشت از آب‌های زیرزمینی را کاهش داده است. دوم، کنترل جدی تقاضا از طریق مسدود کردن صدها هزار حلقه چاه، اعمال سهمیه‌های سختگیرانه برداشت، اصلاح الگوی کشت و کاهش سطح زیر کشت محصولات پرمصرف آب. سوم، احیای اکوسیستم‌های آبی با اختصاص حقابه زیست‌محیطی، تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها و محدود کردن فعالیت صنایع و معادن در مناطق حساس منابع آب.

آنچه این سیاست‌ها را از بسیاری برنامه‌های مشابه متمایز می‌کند، پذیرش هزینه‌های کوتاه‌مدت برای دستیابی به منافع بلندمدت است. اجرای این تصمیمات در برخی مناطق به کاهش تولید کشاورزی، محدود شدن فعالیت‌های اقتصادی و حتی افت درآمدهای محلی انجامید، اما دولت چین با پرداخت یارانه، حمایت از کشاورزان و حفظ تداوم سیاست‌ها، اجازه نداد این هزینه‌ها به توقف برنامه منجر شود.

مدیریت منابع آب زیرزمینی پروژه‌ای نیست که در یک دوره مدیریتی یا انتخاباتی به نتیجه برسد. احیای آبخوان‌ها گاه به یک یا دو دهه زمان نیاز دارد و موفقیت آن تنها زمانی امکان‌پذیر است که سیاست‌ها با تغییر مدیران یا دولت‌ها دچار وقفه نشوند. در تجربه چین، منابع آب زیرزمینی به عنوان یک سرمایه راهبردی برای نسل‌های آینده تعریف شدند و تصمیم‌ها بر اساس منافع بلندمدت کشور اتخاذ شد، نه صرفاً دستاوردهای کوتاه‌مدت.

برای ایران، این تجربه بیش از آنکه نسخه‌ای آماده برای اجرا باشد، یک الگوی حکمرانی است. بدیهی است شرایط اقلیمی، منابع آبی، ساختار اقتصادی و ویژگی‌های جغرافیایی دو کشور یکسان نیست و نمی‌توان همه سیاست‌های چین را عیناً در ایران اجرا کرد.

با این حال، اصولی مانند مدیریت همزمان عرضه و تقاضای آب، جلوگیری قاطع از برداشت‌های غیرمجاز، اصلاح الگوی مصرف، احیای رودخانه‌ها و تالاب‌ها، و مهم‌تر از همه تداوم سیاست‌گذاری در بازه‌های زمانی طولانی، می‌تواند در تدوین راهبردهای ملی ایران الهام‌بخش باشد.

فرزین سوادکوهی



۲ ساعت قبل / سایت فراز

«نبرد هرمز» روز چهل و سوم | گزارش درحال به روز رسانی

گزارش لحظه ای از «نبرد هرمز» در حال به روز رسانی... ۳:۴۴» ادعاهای تکراری ترامپ: تنگه هرمز را قلمرو آمریکا می‌دانم

ادعای ترامپ درباره ایران:

«من در حال حاضر تنگه هرمز را قلمرو آمریکا می‌دانم.

این یک قلمرو آمریکایی است.» ۳:۳۰» ترامپ: اگر در انتخابات میان‌دوره‌ای شکست بخوریم، من استیضاح خواهم شد

ترامپ گفت:

«اگر در انتخابات میان‌دوره‌ای شکست بخوریم، من استیضاح خواهم شد.

آنها من را استیضاح خواهند کرد. اصلاً نمی‌دانند چرا.» ۳:۱۳» وال استریت ژورنال: وزیر ارتش آمریکا که متحد ونس است، تا پایان سال کناره‌گیری می‌کند

وال استریت ژورنال نوشت:

دَن دریِسکال، وزیر ارتش آمریکا، انتظار می‌رود تا پایان سال از سمت خود کناره‌گیری کند؛ این تصمیم پس از ماه‌ها تنش با پیت هگست، وزیر دفاع، مطرح شده است.

کناره‌گیری او شکاف رهبری در ارتش آمریکا را عمیق‌تر خواهد کرد؛ ارتش در حال حاضر نیز پس از برکناری ژنرال رَندی جورج در آوریل، فاقد یک رئیس ستاد ارتش است که تأییدیه سنا را داشته باشد.

دریسکال، که از متحدان جی‌دی ونس و از نیرو‌های سابق رنجر ارتش است، در طول ۱۸ ماه حضورش در این سمت بر نوسازی ارتش، استفاده از فناوری‌های تجاری و بهره‌گیری از درس‌های جنگ اوکراین تأکید داشت. ۳:۰۷» ادعای ترامپ: ایرانی‌ها هنوز برای یک توافق درست و مناسب آماده نیستند؛ من فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم

خبرنگاری از ترامپ پرسید: درباره روی آوردن ایران به جنگ اقتصادی؛ آیا این نشان می‌دهد که گزینه‌های نظامی آمریکا محدود شده است؟

ترامپ در پاسخ ادعا کرد: نه، اصلاً. این‌طور نیست. یعنی داریم می‌بینیم چه اتفاقی می‌افتد.

ترامپ درباره ایران همچنین مدعی شد: «آن‌ها خیلی دوست دارند به توافق برسند، اما به نظر من هنوز آماده نیستند که توافق درست و مناسبی را انجام دهند.»

او ادعا کرد: «من فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم.» ۲۳:۵۹» سردار وحیدی: در این مقطع حساس و سرنوشت‌ساز تداوم پرشتاب راهبرد قدرت‌افزایی دفاعی و تهاجمی ضرورت دارد

سرلشکر وحیدی، فرمانده کل سپاه با صدور پیامی فرا رسیدن ۳۱ مرداد ماه «روز صنعت دفاعی کشور» را به سرتیپ پاسدار سید مجید ابن الرضا، سرپرست وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران تبریک گفت.

در این پیام‌آمده است: در چنین مقطع حساس و سرنوشت‌سازی، تداوم پرشتاب راهبرد قدرت‌افزایی دفاعی و تهاجمی به عنوان تنها راهکار هوشمندانه ضرورت دارد.

در بخش دیگری از این پیام آمده است: قدرت‌افزایی در تولید محصولات صنعت دفاعی و نظامی ادامه خواهد یافت تا ایران اسلامی به جایگاه حقیقی خود به عنوان قدرتی بی‌بدیل در هندسه نظم نوین جهانی دست یابد.


۱۱ ساعت قبل / سایت تابناک

چین؛ مانع بزرگ محاصره اقتصادی ایران

به گزارش تابناک به نقل از فرارو؛ جیمز استاوریدیس، دریادار بازنشسته نیروی دریایی آمریکا، گفت وعده دونالد ترامپ، برای تحت فشار قرار دادن شدید اقتصادی ایران، «بهترین گزینه از میان مجموعه‌ای از گزینه‌های بد» است، هرچند اجرای آن احتمالا با مشکلاتی همراه خواهد بود.

به گزارش سی‌ان‌ان، استاوریدیس با اشاره به گزینه‌های پیش روی دولت آمریکا اظهار کرد واشنگتن می‌تواند «به درگیری‌های تمام‌عیار بازگردد» یا «از آن کنار بکشد».

او افزود گزینه دیگری که ترامپ در حال دنبال کردن آن است، درخواست از «بقیه جهان برای مشارکت در این محاصره» است.

ترامپ پیش‌تر از اجرای یک «دی‌دی اقتصادی» علیه ایران سخن گفته و تهدید کرده است کشور‌هایی که همچنان با تهران تجارت کنند، با «پیامد‌های اقتصادی بسیار شدیدی» مواجه خواهند شد.

استاوریدیس در ادامه گفت: «فکر می‌کنم این موضوع مشکل‌ساز خواهد شد و چین تنها نخستین کشوری است که از پذیرفتن افتخار مشارکت در محاصره ایران خودداری خواهد کرد.»

این اظهارات پس از آن مطرح شد که پکن اعلام کرد «تحریم‌ها و تاکتیک‌های فشار، راه‌حل نیستند.»


۱۱ ساعت قبل / سایت تابناک

موضع صریح چین درباره فشار حداکثری علیه ایران

 

به گزارش تابناک به نقل از شرق؛ لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در واکنش به تهدید‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای اعمال فشار اقتصادی شدید علیه ایران، تأکید کرد که تحریم و فشار راه‌حل اختلافات نیست.

به نقل از وزارت امور خارجه چین، لین جیان در نشست خبری روزانه وزارت خارجه چین در پاسخ به پرسشی درباره تهدید ترامپ برای آغاز یک جنگ اقتصادی تمام‌عیار علیه ایران گفت: «تحریم‌ها و تاکتیک‌های فشار راه‌حل نیستند.»

وی افزود: «چین از طرف‌های ذی‌ربط می‌خواهد مسئولانه عمل کنند و به رویکرد سیاسی و دیپلماتیک پایبند باشند.»

سخنگوی وزارت خارجه چین در پاسخ به پرسشی دیگر درباره توانایی ایران برای مقابله با تحریم‌های جدید آمریکا نیز اظهار کرد: «چین معتقد است ابزار نظامی، تحریم‌ها و تاکتیک‌های فشار راه‌حل نیستند.»

لین جیان هشدار داد: «برعکس، آنها تنها به تشدید تنش منجر می‌شوند که به نفع هیچ‌کس نیست.»

وی در ادامه خواستار تلاش برای حل اختلافات از طریق «گفت‌و‌گو و مذاکره» شد.

سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین در واکنش به درخواست اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، از پکن برای همراهی با واشنگتن در اعمال فشار اقتصادی شدید علیه ایران، موضع چین را تکرار کرد و گفت: «چین با تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی که فاقد مبنای حقوق بین‌الملل و مجوز شورای امنیت سازمان ملل هستند، مخالف است.»




 آغاز روند انتخاب دبیرکل سازمان ملل
۸ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

آغاز روند انتخاب دبیرکل سازمان ملل

آرمان امروز :    ۱۵ عضو شورا که در یک جلسه غیرعلنی از ساعت ۱۰:۰۰ صبح (۴:۰۰ بعد از ظهر به وقت گرینویچ) تشکیل جلسه می‌دهند، هر نامزد را با انتخاب یکی از گزینه‌های زیر ارزیابی خواهند کرد: «تشویق»، «عدم تشویق» یا «عدم اظهار نظر».هویت هر عضوی که نظر می‌دهد محرمانه خواهد ماند. در دور [ ]

 پنجاه و هفتمین سالروز آتش‌زدن مسجد الاقصی؛ جنایتی که تکرار می‌شود - تسنیم
۱۹ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

پنجاه و هفتمین سالروز آتش‌زدن مسجد الاقصی؛ جنایتی که تکرار می‌شود - تسنیم

پنجاه‌وهفت سال پس از آتش‌زدن مسجد الاقصی،رژیم صهیونیستی با طرح‌های یهودی‌سازی، هویت اسلامی آن را تهدید می‌کند.

 پنتاگون: ادعاهای مطرح‌شده درباره کمبود مهمات آمریکا صحت ندارد
۱۸ ساعت قبل / سایت هم میهن

پنتاگون: ادعاهای مطرح‌شده درباره کمبود مهمات آمریکا صحت ندارد

پنتاگون خبرها درباره کمبود مهمات آمریکایی را نادرست خواند.

 چین؛ مانع بزرگ محاصره اقتصادی ایران
۱۱ ساعت قبل / سایت تابناک

چین؛ مانع بزرگ محاصره اقتصادی ایران

جیمز استاوریدیس، دریادار بازنشسته نیروی دریایی آمریکا، گفت وعده دونالد ترامپ، برای تحت فشار قرار دادن شدید اقتصادی ایران، «بهترین گزینه از میان مجموعه‌ای از...

 «نبرد هرمز» روز چهلم | نیویورک‌تایمز: هزینه سنگین آمریکا برای عبور محدود نفت از تنگه هرمز
۱ ساعت قبل / سایت فراز

«نبرد هرمز» روز چهلم | نیویورک‌تایمز: هزینه سنگین آمریکا برای عبور محدود نفت از تنگه هرمز

جنگ سوم و تجاوز نظامی اخیر آمریکا به ایران وارد روز سی و نهم شد. در حالی که از روز آتش بس نقض شده میان دو کشور ۱۳۴ روز می‌گذرد، ترامپ مدعی شده هیچ مذاکره‌ای...

 برنامه جدید ترامپ
۸ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

برنامه جدید ترامپ

صابر گل عنبری آرمان امروز : رئیس جمهور آمریکا بالاخره از اقدامات اقتصادی جدید خود علیه ایران رونمایی کرد و از آغاز آنچه «عملیات اقتصادی خردکننده بی‌سابقه» نامید، خبر داد. برای کشوری که تحت محاصره شدید دریایی و تحریم‌های همه جانبه اقتصادی از قبل است، احتمالا این پرسش مطرح می‌شود که اقدامات جدید آمریکا به [ ]