قیمت طلا امروز




 سایت تابناک / ۱۴۰۵/۰۵/۰۷

جمهوری اسلامی ایران چه درس هابی از جنگ گرفت؟

جنگ دوازده‌روزه که این روزها یکسال از این میگذرد،، برای جمهوری اسلامی ایران صرفاً یک درگیری نظامی نبود؛ بلکه به یک آزمون بزرگ برای سنجش نقاط قوت و ضعف ساختار...
 جمهوری اسلامی ایران چه درس هابی از جنگ گرفت؟

به گزارش تابناک ، اما اکنون باید پرسید جمهوری اسلامی ایران چه درس هابی را از جنگ خرداد ۱۴۰۴ گرفته است؟ 

 مرور گزارش‌های اندیشکده‌های غربی مانند مؤسسه واشنگتن، چتم‌هاوس، شورای روابط خارجی آمریکا (CFR) و همچنین ارزیابی‌های مراکز مطالعاتی اروپایی نشان می‌دهد که حتی منتقدان جمهوری اسلامی نیز معتقدند این جنگ، آغاز مرحله‌ای جدید از یادگیری نظامی و راهبردی برای تهران بوده است؛ هرچند در عین حال، آسیب‌پذیری‌های مهمی را نیز آشکار کرد.

نخستین درس، اهمیت «برتری اطلاعاتی» بود. بسیاری از تحلیلگران غربی معتقدند بخش قابل توجهی از موفقیت حملات اولیه علیه ایران، نه حاصل برتری صرف تسلیحاتی، بلکه نتیجه نفوذ اطلاعاتی، شناسایی دقیق اهداف و هماهنگی میان اطلاعات، عملیات سایبری و حملات هوایی بود. به همین دلیل، انتظار می‌رود ایران پس از این جنگ سرمایه‌گذاری گسترده‌تری روی ضدجاسوسی، حفاظت از مراکز حساس و امنیت ارتباطات انجام داده باشد.

درس دوم به پدافند هوایی مربوط می‌شود. تقریباً همه گزارش‌های معتبر نظامی بر این نکته اتفاق نظر دارند که جنگ نشان داد در عصر جنگنده‌های رادارگریز، موشک‌های دورایستا و پهپاد‌های انتحاری، اتکا به یک لایه دفاعی کافی نیست. از نگاه این مراکز، ایران برای افزایش بازدارندگی ناچار است سامانه‌های پدافندی خود را یکپارچه‌تر، متحرک‌تر و مقاوم‌تر در برابر جنگ الکترونیک و حملات هم‌زمان کند.

سومین درس، اهمیت بقا و تداوم توان موشکی بود. برخلاف برخی پیش‌بینی‌های اولیه، گزارش‌های بعدی رسانه‌ها و اندیشکده‌های غربی اذعان کردند که ایران حتی پس از تحمل خسارت، توانست بخشی از ظرفیت موشکی خود را حفظ و تاکتیک‌های شلیک را اصلاح کند؛ از جمله پراکندگی بیشتر، استفاده از موشک‌های دقیق‌تر و تغییر زمان‌بندی پرتاب‌ها. این موضوع در نگاه تحلیلگران غربی نشان‌دهنده حرکت ایران به سمت «جنگ فرسایشی هوشمند» است.

چهارمین درس، نقش تعیین‌کننده پهپاد‌ها و جنگ ترکیبی بود. جنگ نشان داد دیگر هیچ ارتشی تنها با هواپیما یا موشک نمی‌جنگد. پهپادها، عملیات سایبری، جنگ الکترونیک، اطلاعات ماهواره‌ای و عملیات روانی به اندازه تجهیزات کلاسیک اهمیت یافته‌اند. بسیاری از اندیشکده‌های غربی پیش‌بینی می‌کنند که ایران در سال‌های آینده سرمایه‌گذاری بیشتری روی هوش مصنوعی، پهپاد‌های ارزان‌قیمت و سامانه‌های خودکار انجام دهد.

پنجمین درس، مسئله تاب‌آوری اقتصادی و لجستیکی بود. تجربه جنگ نشان داد حتی اگر درگیری کوتاه باشد، فشار بر زنجیره تأمین، حمل‌ونقل، سوخت، انرژی و ارتباطات بسیار سریع ظاهر می‌شود. از این رو، ایجاد ذخایر راهبردی، توزیع زیرساخت‌های حیاتی و افزایش ظرفیت تولید داخلی به یکی از اولویت‌های پس از جنگ تبدیل شده است.

درس دیگر به حوزه دیپلماسی مربوط می‌شود. بررسی‌های غربی نشان می‌دهد تهران احتمالاً به این جمع‌بندی رسیده که در بحران‌های بزرگ، همراهی سیاسی قدرت‌هایی مانند روسیه و چین محدودیت‌های خاص خود را دارد و هیچ کشوری جایگزین آمادگی داخلی نمی‌شود. بنابراین، حفظ کانال‌های دیپلماتیک در کنار تقویت توان دفاعی، بخشی از راهبرد آینده خواهد بود.

از منظر افکار عمومی نیز جنگ پیام روشنی داشت. مراکز مطالعاتی غربی تأکید کرده‌اند که نبرد امروز فقط در میدان نظامی تعیین نمی‌شود؛ روایت‌سازی رسانه‌ای، شبکه‌های اجتماعی، انتشار سریع اخبار و مدیریت افکار عمومی به اندازه عملیات نظامی اهمیت پیدا کرده است. 

در کل می‌توان گفت جمهوری اسلامی ایران پس از جنگ دوازده‌روزه احتمالاً بیش از گذشته بر سه محور متمرکز خواهد شد: افزایش بقاپذیری زیرساخت‌های نظامی، ارتقای توان اطلاعاتی و پدافندی، و آمادگی برای جنگ‌های طولانی و چندبعدی. از نگاه بسیاری از  تحلیلگران، جنگ های اخیر نه پایان یک رویارویی، بلکه آغاز مرحله‌ای تازه از رقابت راهبردی در منطقه بود که هر دو طرف تلاش می‌کنند با درس گرفتن از آن، برای نبرد‌های احتمالی آینده آماده‌تر شوند.



۳۳ دقیقه قبل / سایت جوان آنلاین

تلاش اوکراین برای دریافت مجوز استفاده از اینترنت ماهواره‌ای در پهپادها

جوان آنلاین:  روزنامه فایننشال تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اوکراین به دنبال اخذ مجوز (از آمریکا) برای استفاده از پهپادهای مجهز به سامانه استارلینک است.

فایننشال تایمز نوشت: در شرایط کمبود شدید سامانه‌های پدافندی، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین در تلاش است از ایلان ماسک مالک استارلینک مجوز استفاده از آن برای هدایت حملات پهپادی به خاک روسیه را بگیرد.

این رسانه انگلیسی در عین حال به نقل از منابع آگاه افزود: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از این ایده حمایت نکرده و ایلان ماسک نیز این مجوز را نخواهد داد.


۲ دقیقه قبل / خبرگزاری جام جم

جنگ اقتصادی آمریکا، اعلان جنگ به همۀ دولت‌هاست

به گزارش جام جم آنلاین از خبرگزاری صدا و سیما، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اعلام تحریم‌های جدید اقتصادی علیه ایران در پیامی در شبکه ایکس نوشت"

" جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران، نقض حاکمیت ملی همه کشورها و اعلان جنگ به همه دولت‌ها است.

اعلام تحریم‌های اقتصادی جدید آمریکا علیه ایران، بسیار فراتر از ادامهٔ «جنگ اقتصادی» غیرقانونی علیه یک کشور واحد است. این اقدام، به منزلۀ تلاش برای اعمال حاکمیت فراسرزمینی آمریکا بر کلیه دولت‌های مستقل عضو سازمان ملل متحد به شمار می‌رود.

هیچ دولتی حق ندارد بانک‌ها، بنگاه‌ها یا فرودگاه‌های خارجی را که هر یک تحت صلاحیت انحصاری حاکمیت خود هستند وادار کند از تجارت مشروع با کشوری ثالث خودداری کنند

چنین تحریم‌های ثانویه‌ای هیچ مبنایی در حقوق بین‌الملل ندارد. این تحریم‌ها اصل بنیادین برابری حاکمیت‌ها را که در بند ۱ مادهٔ ۲ منشور ملل متحد تثبیت شده، نقض می‌کنند و ممنوعیت عرفی مداخله در امور داخلی دولت‌ها را که دیوان بین‌المللی دادگستری در پروندهٔ نیکاراگوئه تأیید کرده، زیر پا می‌گذارند.

ارعاب اقتصادی که هدف آن واداشتن یک دولت مستقل به تغییر گزینه‌های سیاستی مشروع خود باشد، یک جرم و عمل متخلفانهٔ بین‌المللی است.

وقتی این تحریم‌ها با محاصرهٔ دریایی که خود مصداق عمل تجاوزکارانه است همراه می‌شود، حاکمیت و سیادت سایر دولت‌ها را به امری موقتی و مشروط به اراده و هوس قدرتی دیگر فرو می‌کاهد.

تمکین نسبت به چنین ارعاب آشکاری موجب مصونیت هیچ دولتی نخواهد شد بلکه صرفا به منزله اولویت‌بخشی به حاکمیت بیگانه و اذعان به سیطره یک طرف خارحی بر فعالیت‌های قانونی بانک‌ها، بنگاه‌های اقتصادی و فرودگاه‌های کشور‌های دیگر خواهد بود.

نتیجهٔ نهایی این وضعیت، فرسایش کامل حاکمیت ملی به‌عنوان اصل بنیادین نظام روابط بین الدولی مبتنی بر منشور ملل متحد خواهد بود و مقدمه بازگشت فاجعه‌بار به استعمار عریان و تمام‌عیار. "


۳ دقیقه قبل / سایت جوان آنلاین

تنش میان آمریکا و کانادا؛ مذاکرات تجاری متوقف شد

جوان آنلاین: مارک کارنی نخست وزیر کانادا اعلام کرد که مذاکرات تجاری با واشنگتن به حالت تعلیق درآمده است.

کارنی بیان کرد: اگر آمریکا تعرفه های ۵۰ درصدی اعمال کند ما نیز اقدام متقابل می کنیم. پیشروی در مذاکرات با آمریکا برای تحقق اهداف ما در قبال مردم کانادا کافی نبود.

یک مسئول آمریکایی نیز در واکنش به این اقدام تاکید کرد که تعرفه های گمرکی به میزان ۵۰ درصد بر کالاهای کانادایی از نیمه شب اعمال خواهد شد.

رویترز نیز به نقل از نماینده تجاری آمریکا گزارش داد که کانادا با امضای توافق نهایی تجاری مخالفت کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهور آمریکا پیشتر از تعلیق سه‌روزه تصمیم خود برای اعمال تعرفه‌های گمرکی سنگین ۵۰ درصدی علیه واردات کالا از کانادا خبر داده بود.

ترامپ با اشاره به اینکه این تعرفه‌ها قرار بود اجرایی شوند، مدعی شد که این عقب‌نشینی موقت به دلیل دستیابی واشنگتن و اتاوا به چارچوب یک توافق دوجانبه انجام گرفته است.

رئیس‌جمهور آمریکا در این زمینه تصریح کرد که اجرایی شدن نهایی این توافق، منوط به تکمیل و نهایی‌سازی اسناد رسمی میان دو کشور خواهد بود.




 کشور‌های حاشیه خلیج فارس حق ندارند در کشور خودشان خط لوله بزنند
۴۹ دقیقه قبل / سایت روزنو

کشور‌های حاشیه خلیج فارس حق ندارند در کشور خودشان خط لوله بزنند

تنها راه خروج از این وضعیت، عبور از شعار‌های هیجانی، کنار گذاشتن مشاوره‌های غلط تندرو‌ها و بازگشت به مسیر دیپلماسی فعال و هوشمندانه است؛ پیش از آنکه کریدور ج...

 فوری/ شاخص بورس از مرز تاریخی عبور کرد
۱۳ دقیقه قبل / سایت اقتصادنیوز

فوری/ شاخص بورس از مرز تاریخی عبور کرد

اقتصادنیوز: شاخص بورس از مرز تاریخی ۶ میلیون واحد عبور کرد.

 هشدار شریعتی درباره خصوصی‌سازی سایپا دولت می‌خواهد بلای خصوصی‌سازی ایران‌خودرو را بر سر سایپا هم بیاورد | جهان نیوز
۵۳ دقیقه قبل / سایت جهان نیوز

هشدار شریعتی درباره خصوصی‌سازی سایپا دولت می‌خواهد بلای خصوصی‌سازی ایران‌خودرو را بر سر سایپا هم بیاورد | جهان نیوز

اختصاص سهمیه بنزین به خودرو، یارانه انرژی را ناعادلانه کرده است، زیرا ۴۷ درصد خانوارها خودرو ندارند.

 مروری بر سرتیتر روزنامه‌های کشور و مهم‌ترین تیترهای اقتصادی؛ امروز ۳۱ مرداد ۱۴۰۵
۶ دقیقه قبل / سایت ایران اکونمیست

مروری بر سرتیتر روزنامه‌های کشور و مهم‌ترین تیترهای اقتصادی؛ امروز ۳۱ مرداد ۱۴۰۵

سرتیتر مهم‌ترین مقالات و اخبار روزنامه‌های ایران، با تکیه بر روزنامه‌های صنعتی و اقتصادی؛ امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ مصادف با تاریخ ۹ ربیع‌الاول ۱۴۴۸ و ۲۲ اوت...

 اقدام خصمانه امارات علیه کشتی‌های ایران را ببینید
۴۴ دقیقه قبل / سایت تابناک

اقدام خصمانه امارات علیه کشتی‌های ایران را ببینید

امارات متحده عربی در اقدامی خصمانه کشتی‌های ایران را مجبور می‌کند بارشان را در بنادر این شیخ‌نشین تخلیه کنند و خالی به ایران بازگردند. این حرکت که مصداق دزدی...

 قیمت طلا و سکه امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ / قیمت سکه امامی چند؟ + جدول
۴۳ دقیقه قبل / روزنامه شرق

قیمت طلا و سکه امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ / قیمت سکه امامی چند؟ + جدول

قیمت سکه و قیمت طلا امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ را در جدول زیر مشاهده کنید.