قیمت طلا امروز




 سایت رکنا / ۱۴۰۵/۰۵/۰۳

دریاچه ارومیه غرق در زباله ! / دریاچه دوباره نفس کشید، اما ما دوباره زخمش زدیم؛ روایت تلخ پسماندها در کنار دریاچه + فیلم

اجتماعی رکنا، دریاچه ارومیه سال‌ها قربانی خشکسالی، کاهش منابع آبی و تصمیم‌های مدیریتی اشتباه بود و فریاد اعتراض برای نجات آن از هر سو بلند شد؛ اما حالا که بارش‌ها بخشی از جان ازدست‌رفته این زیست‌بوم را بازگردانده، تصویری تلخ در حاشیه دریاچه دیده می‌شود؛ انبوه زباله‌هایی که توسط برخی بازدیدکنندگان رها شده است. مردمی که روزی برای مرگ ارومیه سوگواری می‌کردند، امروز با بی‌توجهی خود به زخمی شدن دوباره آن کمک می‌کنند. نجات یک دریاچه فقط وظیفه مدیران نیست؛ مسئولیت اجتماعی از ساده‌ترین رفتارها، از نریختن یک تکه زباله آغاز می‌شود.
 دریاچه ارومیه غرق در زباله ! / دریاچه دوباره نفس کشید، اما ما دوباره زخمش زدیم؛ روایت تلخ پسماندها در کنار دریاچه + فیلم

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا،  دریاچه ارومیه سال‌ها نماد یک بحران بزرگ زیست‌محیطی در ایران بود؛ نمادی از خشکی، سوءمدیریت، کاهش منابع آبی، برداشت‌های بی‌رویه، تغییر اقلیم و تصمیم‌هایی که طبیعت را به مرز فروپاشی رساند. تصاویر ترک‌های نمکی، قایق‌های متوقف‌شده در میان خشکی و ساحلی که دیگر شباهتی به گذشته نداشت، میلیون‌ها ایرانی را نگران کرد.

مردم حق داشتند اعتراض کنند. حق داشتند بپرسند چرا یکی از مهم‌ترین زیست‌بوم‌های کشور به چنین شرایطی رسیده است. چرا برنامه‌های احیا آن‌طور که باید نتیجه نداده و چرا سال‌ها هشدار کارشناسان درباره کاهش منابع آب، توسعه ناپایدار کشاورزی و فشار بر حوضه آبریز جدی گرفته نشد.

اما امروز یک واقعیت تلخ دیگر مقابل چشم ماست؛ بحران دریاچه ارومیه فقط بحران مدیریت نیست، بحران رفتار اجتماعی هم هست.

با چند بارندگی، بخشی از پهنه آبی دریاچه دوباره جان گرفت. تصاویر آب در بخش‌هایی از دریاچه، امید را زنده کرد. اما نباید یک حقیقت را فراموش کنیم؛ این بازگشت نسبی آب، نتیجه یک اقدام بزرگ مدیریتی و یک تحول بنیادین در سیاست‌های آبی نبود؛ طبیعت بار دیگر فرصتی به این سرزمین داد.

اما ما با این فرصت چه کردیم؟

در همان سواحل و مناطقی که مردم برای خشک شدن دریاچه اشک ریختند، حجم قابل توجهی از زباله رها شده است. همان جایی که روزی نماد نگرانی‌های زیست‌محیطی مردم بود، امروز درگیر بی‌توجهی بخشی از بازدیدکنندگان شده است. بطری‌های پلاستیکی، ظروف یک‌بارمصرف، کیسه‌های زباله و پسماندهای رهاشده، تصویری تلخ از فاصله میان «ادعای دوست داشتن طبیعت» و «عمل به مسئولیت زیست‌محیطی» ساخته است.

این تناقض بزرگ باید جدی گرفته شود؛ نمی‌شود برای مرگ یک دریاچه عزادار بود اما در زمان نفس کشیدن دوباره آن، به آرامی تکه‌ای از همان طبیعت را آلوده کرد.

محیط زیست با شعار حفظ نمی‌شود. حفاظت از طبیعت تنها وظیفه سازمان محیط زیست، وزارت نیرو، دولت یا مدیران محلی نیست. حاکمیت مسئولیت سنگینی در مدیریت منابع، سیاست‌گذاری و اجرای برنامه‌های علمی دارد؛ اما جامعه نیز در برابر رفتار روزمره خود مسئول است.

یک بطری پلاستیکی که کنار دریاچه رها می‌شود، فقط یک زباله کوچک نیست. این پسماند می‌تواند وارد چرخه طبیعی شود، به زیست‌بوم منطقه آسیب بزند، چشم‌انداز گردشگری را تخریب کند و هزینه پاکسازی را به دوش همان جامعه‌ای بگذارد که ادعای حفاظت از دریاچه را دارد.

بحران‌های زیست‌محیطی در جهان امروز فقط با پروژه‌های عمرانی و بودجه‌های کلان حل نمی‌شوند؛ آنها به تغییر فرهنگ عمومی نیاز دارند. کشوری که تالاب‌ها، جنگل‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌هایش را سرمایه طبیعی می‌داند، باید از مدرسه تا خانواده و رسانه، فرهنگ مسئولیت‌پذیری محیط زیستی را تقویت کند.

دریاچه ارومیه امروز بیش از هر زمان دیگری به یک آزمون اجتماعی تبدیل شده است؛ آزمونی که نشان می‌دهد آیا ما فقط هنگام بحران، صدای اعتراضمان بلند می‌شود یا در روزهای عادی هم برای حفاظت از آنچه دوست داریم، رفتار مسئولانه داریم.

نجات ارومیه از کنار همین رفتارهای ساده آغاز می‌شود؛ از اینکه زباله‌مان را با خودمان برگردانیم، از اینکه طبیعت را محل تخلیه بی‌مسئولیتی خود ندانیم، از اینکه بفهمیم محیط زیست یک ملک عمومی بی‌صاحب نیست.

دریاچه ارومیه را مدیران با تصمیم‌های درست باید احیا کنند، اما مردم با رفتارهای درست باید حفظ کنند.

عشق به طبیعت، با عکس گرفتن کنار دریاچه و نوشتن چند جمله احساسی ثابت نمی‌شود؛ عشق واقعی زمانی معنا دارد که بعد از رفتن ما، طبیعت پاک‌تر از قبل باقی بماند.

  پایان خبر / رکنا / کدخبر 1233354

اخبار وبگردی را در اینجا بخوانید:

اخبار تاپ حوادث فیلم سوزناک از غذا دادن داماد اکبر عبدی به این هنرمند خاطره ساز / روحش شاد فیلم / ازدحام تاسفبار هزاران هوادار در ایران‌ مال / نیما تکیدو با پای شکسته راهی بیمارستان شد فیلم / چانه زنی صلاح یکتا با بازپرس پرونده اش / چهره مشهور «شکستن قولنج» در اینستاگرام دستگیر شد + علت و اتهام این زن و مرد سال‌ها همکار بودند، اما نمی‌دانستند خواهر و برادرند / راز خانوادگی پس از یک تماس فاش شد «مشق ناتمام» با خانواده شهید ماکان نصیری به پایان رسید / پدر و مادرش 100 سال پیر شده اند فیلم لحظه نجات توله پلنگ ایرانی گرفتار در تونل قطار توسط لکوموتیوران / در سوادکوه رخ داد راز خوشمزگی خورشت بامیه با سبزی / دستور پختی اصیل و خوش‌ عطر تبلیغات تبلیغات





 التماس‌های بی‌نتیجه آقای رئیس جمهور به ترامپ!
۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

التماس‌های بی‌نتیجه آقای رئیس جمهور به ترامپ!

در حالی که کی‌یف یکی از ویرانگرترین شب‌های نبرد ۴.۵ ساله خود را زیر ضربات سنگین موشک‌های بالستیک روسیه تجربه کرد، التماس‌های اضطراری زلنسکی از دونالد ترامپ بی‌پاسخ مانده است.

 حرف‌های جنجالی شاکی پژمان جمشیدی در حضور ترانه علیدوستی
۵۷ دقیقه قبل / سایت تابناک

حرف‌های جنجالی شاکی پژمان جمشیدی در حضور ترانه علیدوستی

پس از صدور حکم برای پژمان جمشیدی با شکایت ملیکا پارسادوست که این بازیگر از اتهام اصلی یعنی تجاوز تبرعه کرد و صرفاً ارتباط نامشروع را وارد دانست، پارسادوست در...

 طراحی سامانه آبیاری زیرسطحی هوشمند با سازوکار ضد گرفتگی و پایش خودکار
۱ ساعت قبل / خبرگزاری ایسنا

طراحی سامانه آبیاری زیرسطحی هوشمند با سازوکار ضد گرفتگی و پایش خودکار

سامانه آبیاری زیرسطحی هوشمند با هدف مدیریت مصرف آب و افزایش بهره‌وری آبیاری طراحی شده است. این سامانه امکان استفاده در آبیاری ثقلی، مناطق فاقد برق، مزارع کوچک، باغات و شبکه‌های آبیاری تحت فشار را دارد.

 تغییر تاکتیک ایران در جنگ با آمریکا؛  ترامپ دیگر برنمی گردد  |  ترامپ در تله افتاده و  چاره‌ای جز پذیرش شروط تهران  ندارد!
۳ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تغییر تاکتیک ایران در جنگ با آمریکا؛ ترامپ دیگر برنمی گردد | ترامپ در تله افتاده و چاره‌ای جز پذیرش شروط تهران ندارد!

جان مرشایمر، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه شیکاگو، با اشاره به تغییر رویکرد ایران در برابر آمریکا و افزایش توانمندی‌های نظامی تهران، تأکید کرد که واشنگتن دیگر نمی‌تواند با اتکا به تهدید و حملات نظامی، ایران را وادار به تسلیم کند.

 صنعت در گرداب افزایش هزینه‌ها
۳۰ دقیقه قبل / سایت عصرایران

صنعت در گرداب افزایش هزینه‌ها

امروز صنعت کشور با یک بحران تدریجی اما عمیق مواجه است. بحرانی که شاید آثار آن به سرعت نمایان نشود، اما در بلندمدت منجر به کاهش سرمایه‌گذاری، تعطیلی واحدهای ت...

 کنکور ۱۴۰۵ در ایستگاه پایانی/ آزمون گروه‌های ریاضی و انسانی برگزار شد
۱ ساعت قبل / خبرگزاری مهر

کنکور ۱۴۰۵ در ایستگاه پایانی/ آزمون گروه‌های ریاضی و انسانی برگزار شد

آزمون گروه های آزمایشی علوم ریاضی و فنی و علوم انسانی صبح امروز ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ برگزار شد و با برگزاری این آزمون ها، کنکور ۱۴۰۵ به ایستگاه پایانی رسید.